QUIP: Jo, proto tu rikam, ze ani nahodou nejsem odbornik (cvlastne sakra asi na nic). Hezky to rika Vlada v tom videu
Webinář - Jak doma šetřit jídlem
https://www.youtube.com/watch?v=17Kx_Xeyvdg
Co maj na zkvaseno.cz
Ze dik tomu, ze clovek se zacne venovat vyrobe produktu ze zakladnich surovin, zacne se ucit az necekane.
Ja treba vyuzivam covid situaci k tomu, ze jsem se naucil sit, pracovat s kuzi, vyrobil jsem si... no nic, to je uz zakonem ... nee, ale proste to dela bum a meta olovo,... s drevem jsem se naucil veci, od roubeni po krabicku na sperky a to me dovedlo k brouseni pil...
Nejde ani o to, ze bych vsechno z toho umel dokonale, ani nahodou, ale v konecnem dulsedku jsem ted na urovni skillu, asi jako pristehovalec do US-A v dobe osvicenstvi. Jen narozdil od nich k tomu znam hodne vic chemie, fyzikty, mam lepsi naradi.
Takze kvaseni je muj never-ending side project, a podobne jako u vareni, casem zjistuju, ze tam jsou hacky. Treba kdyz mas nejaky druh masa a pripravujes jej nejak, tak podle receptu vyhodis nejake kusy, nebo je pouzijes v jinem receptu.
Jenze kdyz znas celou logiku, resp.minimalne najednou oba revcepty, dokazes najednou neplytvat, ani casem, ani energii, ani materialem.
Co z jednoho zustanec jde do druheho, z loje je najednou bud svicka, nebo nekonecne trvanlivy pemivcan, a zaroven, kdyz uz stojis u sporaku, nemusis pouzivat teplo jen pro jeden proces, atd...
Rok, i kdyz treba 12h denne, tak je malo... ale jistou predstavu mi to dalo.
Ale je ho holisticke, a nekdy docela punk.
Hlavne ale neoddelovat jedno od druheho.
Priklad byl ten orezany vanocni stromek: mam vetve, slo by to zkvasit? A k cemu by to mohlo slouzit.
Nevyhazuju skoro nic... krom plastu... a na tom makam.
Zas jako dojdes k tomu, ze vysoce kvalitni mouky vyjdou na 10,-/kg a ovesne vlocky na 30,-/kg.
Ze rozstrihat tricko ci kosili je sakra levnejsi, nez si poridit lnenou metraz.
Divna doba, kdy je levnejsi koupit vyrobek nez material.
A tak.
Takze jo, i pro me je v kvaseni a z toho plynoucich znalostech MEGA MOC NOVEHO.