• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MVEK: hmoty, ne vzduchu. Tedy pokud máš ve čtyř litrové láhi 3 kg zeleniny a 0,5 litru láku, tak kolik z toho jsou 2 % ? Načechrané, nenačechrané.
    MVEK
    MVEK --- ---
    ZUZKAOU: Skutečně objem? Já jen, že získat objem nastrouhané zeleniny je taky dost odhad vzhledem k tomu, jak může být načechraná nebo slisovaná.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MVEK: žádná okomerna metoda. 2 % soli z celkového objemu
    MVEK
    MVEK --- ---
    ZUZKAOU: Tak ono to po dvou dnech bylo ponořené nad ty kameny. Problém je jen toho začátku. Tak příště zkusím přilít jen trošku a pořád se smířit s tím, že něco zoxiduje a vyhodí se.

    A máte nějakou okoměrnou metodu odhadu soli na to, co pustí šťávu?:-) Četl jsem, že moc soli sice pomůže samozřejmě šťávě, ale zas zhorší množení kvasinek, a tak to chce přiměřeně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MVEK: jasně - přilej 2% slaný rozotk, pokud nakládáš zeleninu co už sama nepustí dost šťávy.
    MVEK
    MVEK --- ---
    No jasně, že záleží na chuti. Divnou chuť souhlas - proč to jíst, když už si to člověk asi dělá proto, že chce vědět, co v tom má...

    Jinak samozřejmě, že přístupu vzduchu na začátku nejde zamezit, když to nemá dost šťávy. Dávám dvojnásobek doporučeného zatížení (tedy koupil jsem si dvě sady kamenů) a stejně to trvá, než zelí pustí šťávu.
    Nebo je snad ok do kvašáku přidat trochu vody, ne jen sůl?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MVEK: je to důsledek přístupu vzduchu, takhle na volno ti neřeknu jestli je to jen oxidace řepy a nebo ti tam rosten něco mění barvu aktivně.

    A znamená to že máš blbě zatíženo a blbě zamezeno přístupu vzdchu.

    neprošlo to zkousškou zrakem - je to divný.
    teď to otestuj ještě čuchem - -jestli to smrdí, tak to vyhoď, jestli to nesmrdí, tak to ochutnej. Pokud to chutná dobře, tak je to cajk.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MVEK: hele jako uprimne, vetsinou kvasis 'nizky' veci, levny. ja vim zes dlouho cekal a tolik prace si do toho dale a ted kus toho prijde vnivec. ale ne vsechno a to je super! ale proste kdyz to neni dobry ci to ma nejakou diskolorizaci, tak to nejez a vyhod to. zvkasis si novy. me je mejch pokusu taky lito, vyhazel sem toho spousta, ale neda se nic delat...
    ja ti fandim, ty to dokazes a VYHODIS TO!! drzim palce. neni vsem dnum konec...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    MVEK: pravdepodobne jo. ale ono to vetsinou neni ani moc dobry a clovek to klidne ozeli.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Lama dotaz - když rychlokvasím nastruhané zelí, řepu, mrkev (lžíce soli a nechat cca 7 dní v teple a šeru ve skleněné kvasící nádobě), tak vrchní vrstvička na okrajích u skla a pod kameny v mezerách zhnědne (jako nakrájené jablko nebo křížaly neošetřené kyselinou citrónovou/citrónem).
    Uvažuju laicky správně, že je to jen oxidace, jak to na začátku nebylo ve šťávě (ostatně podle barvy jsem přesně viděl, kde na zelí ležely kameny a kde ne), ale jíst to není špatně, jen je to třeba lepší sníst co nejdřív a neskladovat?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    jen tak pro pobavení, že vše zlé je k něčemu dobré ....

    Ten divoce vinně kysaný zázvor jsem vylil, protože je hnusný, ale zůstal kousek zapomenutý v hrnku. Dnes jsem hrnek našel po pár dnech a v něm dost nějakých utopených brouků a motýlků ... zjevně na pití to dobré není, ale mucholapka z toho vznikla skvělá :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: jako to zas až tak kyselý nebude.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU:
    XCIDER: měl by tam bydlet vodní kefír
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    CERMI_FOX: nepochytil jsem z predchoziho textu, jestli to teda kvasis vodnim kefirem nebo nadivoko. jestli nadivoko, tak se tam s nejvetsi pravdepodobnosti chyti normalni saccharomyces, ktery bude z cukru delat CO2 + alkohol a kyselost tam zadna vznikat nebude...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: no až to bude kyselý :D hele to fakt neumím říct a závisí to na tom co ti tam bydlí, jaká je teplota, kolik tam máš cukru, jaká je konstalace hvězd a kdoví na čem ještě.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: kdy se začne projevovat kyselost? Zkoušel jsem kvasit 4 dny a pořád to bylo spíš sladce navinulé než kyselé a začínalo to chutnat po kvasnicích (proto jsem to pokaždé slil radši). CO2 tam vzniká spousta, takže zrna spokojeně konzumují.
    QUIP
    QUIP --- ---
    CERMI_FOX: Kdyz jsem ji delal napodzim, tak mi samotny zazvor s cukrovou vodou taky nic neudelal. Tak jsem to pak startoval rozkvasenyma slupkama od jablek, ktere jsem pouzival jinde na jablecny ocet. Pak uz to kvasilo velmi spolehlive a velmi divoce (do 24 hodin z toho v PETce byl vysoceexplozivni granat) ;) Zbytek mam asi mesic v lednici, mozna dva... tak uvidime, jestli to pujde jeste pouzit jako starter.
    Nebo muzes zkusit prihodit kousek drozdi. V prvni varce budes mit chut drozdovych kvasinek, ale v dalsi uz ne.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: ok, tak asi zkusím ten vodní kefír :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: prakticky žádný - zázvorová chuť vládne všem :-D kultury dodávají kyseliny, co2, metabolity mikroorganismů. Ale bez zázvoru má obojí takovou neutrání nakyslou chut.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: nemám bohužel zkušenost s chutí ani zázvorovky ani vodního kefíru; jaký je chuťový rozdíl? Jestli to chápu dobře, tak obojí kultury tam dodají jen CO2 a kyselinu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam