• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/

http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    MVEK
    MVEK --- ---
    ZUZKAOU: Tak ono to po dvou dnech bylo ponořené nad ty kameny. Problém je jen toho začátku. Tak příště zkusím přilít jen trošku a pořád se smířit s tím, že něco zoxiduje a vyhodí se.

A máte nějakou okoměrnou metodu odhadu soli na to, co pustí šťávu?:-) Četl jsem, že moc soli sice pomůže samozřejmě šťávě, ale zas zhorší množení kvasinek, a tak to chce přiměřeně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MVEK: jasně - přilej 2% slaný rozotk, pokud nakládáš zeleninu co už sama nepustí dost šťávy.
    MVEK
    MVEK --- ---
    No jasně, že záleží na chuti. Divnou chuť souhlas - proč to jíst, když už si to člověk asi dělá proto, že chce vědět, co v tom má...

Jinak samozřejmě, že přístupu vzduchu na začátku nejde zamezit, když to nemá dost šťávy. Dávám dvojnásobek doporučeného zatížení (tedy koupil jsem si dvě sady kamenů) a stejně to trvá, než zelí pustí šťávu.
    Nebo je snad ok do kvašáku přidat trochu vody, ne jen sůl?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MVEK: je to důsledek přístupu vzduchu, takhle na volno ti neřeknu jestli je to jen oxidace řepy a nebo ti tam rosten něco mění barvu aktivně.

A znamená to že máš blbě zatíženo a blbě zamezeno přístupu vzdchu.

neprošlo to zkousškou zrakem - je to divný.
    teď to otestuj ještě čuchem - -jestli to smrdí, tak to vyhoď, jestli to nesmrdí, tak to ochutnej. Pokud to chutná dobře, tak je to cajk.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MVEK: hele jako uprimne, vetsinou kvasis 'nizky' veci, levny. ja vim zes dlouho cekal a tolik prace si do toho dale a ted kus toho prijde vnivec. ale ne vsechno a to je super! ale proste kdyz to neni dobry ci to ma nejakou diskolorizaci, tak to nejez a vyhod to. zvkasis si novy. me je mejch pokusu taky lito, vyhazel sem toho spousta, ale neda se nic delat...
    ja ti fandim, ty to dokazes a VYHODIS TO!! drzim palce. neni vsem dnum konec...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    MVEK: pravdepodobne jo. ale ono to vetsinou neni ani moc dobry a clovek to klidne ozeli.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Lama dotaz - když rychlokvasím nastruhané zelí, řepu, mrkev (lžíce soli a nechat cca 7 dní v teple a šeru ve skleněné kvasící nádobě), tak vrchní vrstvička na okrajích u skla a pod kameny v mezerách zhnědne (jako nakrájené jablko nebo křížaly neošetřené kyselinou citrónovou/citrónem).
    Uvažuju laicky správně, že je to jen oxidace, jak to na začátku nebylo ve šťávě (ostatně podle barvy jsem přesně viděl, kde na zelí ležely kameny a kde ne), ale jíst to není špatně, jen je to třeba lepší sníst co nejdřív a neskladovat?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    jen tak pro pobavení, že vše zlé je k něčemu dobré ....

Ten divoce vinně kysaný zázvor jsem vylil, protože je hnusný, ale zůstal kousek zapomenutý v hrnku. Dnes jsem hrnek našel po pár dnech a v něm dost nějakých utopených brouků a motýlků ... zjevně na pití to dobré není, ale mucholapka z toho vznikla skvělá :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: jako to zas až tak kyselý nebude.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU:
    XCIDER: měl by tam bydlet vodní kefír
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    CERMI_FOX: nepochytil jsem z predchoziho textu, jestli to teda kvasis vodnim kefirem nebo nadivoko. jestli nadivoko, tak se tam s nejvetsi pravdepodobnosti chyti normalni saccharomyces, ktery bude z cukru delat CO2 + alkohol a kyselost tam zadna vznikat nebude...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: no až to bude kyselý :D hele to fakt neumím říct a závisí to na tom co ti tam bydlí, jaká je teplota, kolik tam máš cukru, jaká je konstalace hvězd a kdoví na čem ještě.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: kdy se začne projevovat kyselost? Zkoušel jsem kvasit 4 dny a pořád to bylo spíš sladce navinulé než kyselé a začínalo to chutnat po kvasnicích (proto jsem to pokaždé slil radši). CO2 tam vzniká spousta, takže zrna spokojeně konzumují.
    QUIP
    QUIP --- ---
    CERMI_FOX: Kdyz jsem ji delal napodzim, tak mi samotny zazvor s cukrovou vodou taky nic neudelal. Tak jsem to pak startoval rozkvasenyma slupkama od jablek, ktere jsem pouzival jinde na jablecny ocet. Pak uz to kvasilo velmi spolehlive a velmi divoce (do 24 hodin z toho v PETce byl vysoceexplozivni granat) ;) Zbytek mam asi mesic v lednici, mozna dva... tak uvidime, jestli to pujde jeste pouzit jako starter.
    Nebo muzes zkusit prihodit kousek drozdi. V prvni varce budes mit chut drozdovych kvasinek, ale v dalsi uz ne.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: ok, tak asi zkusím ten vodní kefír :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: prakticky žádný - zázvorová chuť vládne všem :-D kultury dodávají kyseliny, co2, metabolity mikroorganismů. Ale bez zázvoru má obojí takovou neutrání nakyslou chut.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: nemám bohužel zkušenost s chutí ani zázvorovky ani vodního kefíru; jaký je chuťový rozdíl? Jestli to chápu dobře, tak obojí kultury tam dodají jen CO2 a kyselinu?
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    CERMI_FOX: Bio zázvor teď testuji z rohlíku: https://www.rohlik.cz/hledat/Z%C3%A1zvor?companyId=1&productPopup=1354601-bio-zazvor-sacek nicméně zdárně kvasil i běžný. Neúspěšný jsem byl při nízké teplotě a při pokusu s hnědým cukrem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: biozázvor existuje, ale mě teda normálně kvasí běžnej zázvor, jen prostě některé už jsou prostě dlouho a kdov jak skladované a nebo třeba ošetřené radiací, či čím, takže na nich nemusí sedět přirození kultury.

Prostě to vyzoušej.

zázvorové krystaly doma nemám, nějak mi nevyhovuje krmit furt dokola zázvorovku, ale Vláďovi to dělá moc dobré limonády. Stejně tak můžeš nastrouhat zázvor do vodnho kefíru do druhé fermentace.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: kupoval jsem ho někde v supermarketu, původně na vaření a kimči a velká část mi zbyla, tak jsem to zkusil hodit do cukrové vody, bez nějaké velké naděje na úspěch. Ale i tak jsem trochu doufal v úspěch. Mám zkoušet příště hledat nějaký biozázvor (existuje to vůbec?) ?

Btw nemá někdo zkušenosti s https://www.fermentarum.cz/zazvorove-pivo ? Myšlenka dobře chutnající nakyslé zázvorové limči nezávislé na kvalitě zázvoru se mi líbí
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: imho to bude nějaký mizerný zázvor. šla bych koupit jiný, do jiného krámu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam