• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU:
    XCIDER: měl by tam bydlet vodní kefír
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    CERMI_FOX: nepochytil jsem z predchoziho textu, jestli to teda kvasis vodnim kefirem nebo nadivoko. jestli nadivoko, tak se tam s nejvetsi pravdepodobnosti chyti normalni saccharomyces, ktery bude z cukru delat CO2 + alkohol a kyselost tam zadna vznikat nebude...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: no až to bude kyselý :D hele to fakt neumím říct a závisí to na tom co ti tam bydlí, jaká je teplota, kolik tam máš cukru, jaká je konstalace hvězd a kdoví na čem ještě.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: kdy se začne projevovat kyselost? Zkoušel jsem kvasit 4 dny a pořád to bylo spíš sladce navinulé než kyselé a začínalo to chutnat po kvasnicích (proto jsem to pokaždé slil radši). CO2 tam vzniká spousta, takže zrna spokojeně konzumují.
    QUIP
    QUIP --- ---
    CERMI_FOX: Kdyz jsem ji delal napodzim, tak mi samotny zazvor s cukrovou vodou taky nic neudelal. Tak jsem to pak startoval rozkvasenyma slupkama od jablek, ktere jsem pouzival jinde na jablecny ocet. Pak uz to kvasilo velmi spolehlive a velmi divoce (do 24 hodin z toho v PETce byl vysoceexplozivni granat) ;) Zbytek mam asi mesic v lednici, mozna dva... tak uvidime, jestli to pujde jeste pouzit jako starter.
    Nebo muzes zkusit prihodit kousek drozdi. V prvni varce budes mit chut drozdovych kvasinek, ale v dalsi uz ne.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: ok, tak asi zkusím ten vodní kefír :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: prakticky žádný - zázvorová chuť vládne všem :-D kultury dodávají kyseliny, co2, metabolity mikroorganismů. Ale bez zázvoru má obojí takovou neutrání nakyslou chut.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: nemám bohužel zkušenost s chutí ani zázvorovky ani vodního kefíru; jaký je chuťový rozdíl? Jestli to chápu dobře, tak obojí kultury tam dodají jen CO2 a kyselinu?
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    CERMI_FOX: Bio zázvor teď testuji z rohlíku: https://www.rohlik.cz/hledat/Z%C3%A1zvor?companyId=1&productPopup=1354601-bio-zazvor-sacek nicméně zdárně kvasil i běžný. Neúspěšný jsem byl při nízké teplotě a při pokusu s hnědým cukrem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: biozázvor existuje, ale mě teda normálně kvasí běžnej zázvor, jen prostě některé už jsou prostě dlouho a kdov jak skladované a nebo třeba ošetřené radiací, či čím, takže na nich nemusí sedět přirození kultury.

    Prostě to vyzoušej.

    zázvorové krystaly doma nemám, nějak mi nevyhovuje krmit furt dokola zázvorovku, ale Vláďovi to dělá moc dobré limonády. Stejně tak můžeš nastrouhat zázvor do vodnho kefíru do druhé fermentace.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: kupoval jsem ho někde v supermarketu, původně na vaření a kimči a velká část mi zbyla, tak jsem to zkusil hodit do cukrové vody, bez nějaké velké naděje na úspěch. Ale i tak jsem trochu doufal v úspěch. Mám zkoušet příště hledat nějaký biozázvor (existuje to vůbec?) ?

    Btw nemá někdo zkušenosti s https://www.fermentarum.cz/zazvorove-pivo ? Myšlenka dobře chutnající nakyslé zázvorové limči nezávislé na kvalitě zázvoru se mi líbí
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: imho to bude nějaký mizerný zázvor. šla bych koupit jiný, do jiného krámu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    čím rozkvašujete zázvorovku? Zkoušel jsem naadivoko, ale asi po týdnu se nic nestalo. Zkusil jsem vinné kvasinky (Vínka), dlouho se nic nedělo, teď to smrdí divně, tak jakoby po acetonu. Je to celou dobu v uzavřený sklenici ale i tak tam nejsou žádné bubliny, vůbec to nevypadá perlivě, jako by mělo po kvašení. Ani to nebylo natlakované.
    Kde jsem udělal chybu? :)


    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dnes jsem se dokopal k experimentu, ktery zpociva v kvaseni kiwi a granatoveho jablka na slano.
    To jen tak, pac jinak by se mi to tu rozteklo. Udelat octy a vina v pohode, ale jako experiment s cca 2% soli ala saurkraut. No uvidime ;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jestli mate radi spagaty.. ee spagety, tak vynikajici recept, co jsem jen tak baj oko adaptoval, ale mozna na zkvaseno je, tak je kvaseny protlak z rajcat. klidne prumyslovy. ja jej kupuju pac mi kecupy pripadnou drahe a divne, navic jsou z toho sklenicky a tech par korun me nezabije. jenze hodne protlaku mi pak ve spagatech a testakach pripadne horkych. tak jsem se rozhodl, ze me ta horkost stve a trochu jsem je dosolil, pridal jim trosku kvasene stavy z jine zeleniny a nechal je v pokojovce. rozhodne je to dobra ingredience treba na pizzu nebo testaky a ta horka chut se tam uz nevyskytuje
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jinak tak nejak od stredy minuleho tydne jsem mel ponekud vic prace, takze zustaly venku vsechny casti zoo, co obcas potrebovaly protrepat, nebo byt presunuty do chladneho sklepa, nebo jinak dokrmeny [z kvasku aceton tahnul tak, ze jsem si rikal, ze ho mozna radej zabiju, ale dal jsem mu radej najist... i kdyz cesty po kuchyni si uz hledal sam]... proste ze zoo aktualit je najednou obludarium, voni to tady jak arabskej bordel, ale jako vzdy super... udrzba provedena, nic me zatim nepokousalo

    kamos se ted upastil na trash-divingu, pac jak nejsou ted moc ty zivnosti a tak, proste se rozhod, ze to zkusi, a vykontil asi 20kg potravin, predevsim zeleniny, tak jsem jej okamzite nakazil tim, ze kdyz uz jednou mas hromadu materialu, prece to nebudes znova vyhazovat a odeslal jsem ho primo na zkvaseno.cz + mu poslal kusy svojich poznamek, tak mam radost, ze vse je tak uzitecne jak ma
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Taaak, a ja prave vytahnul z lednicky 2 tydny stary domaci airan vyrobeny z "klonovaneho" prumysloveho yogurtu... takze, pokud se uz nikdy neuvidime, mel jsem vas rad.
    Voni to dobre, chutna to dobre. Zbyva jen verit, ze vsichni, kdo nepoznali spatne kysane veci uz davno vymreli ;]

    Airan je muj plan be pro vsechny yogurty, tere uz nejsou co byvaly, nebo nikdy nebyvaly to co mely byt... kdyz je to moc ridke, okoren to osol to, nalej vodu, rozmychej, a tvrd,ze to tak melo byt ;]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeste nedavno mel kvas i rohlik.cz, ale ted to nemuzu najit.

    Jinac, treba:

    E-shop ruských specialit Vlaštovka - Kvas
    https://www.ruskespeciality.cz/308879706/category/159691
    FAT
    FAT --- ---
    MUTHA: V Kralupech mají prodejnu s ruskými potravinami. A prodávají tam i kvas.aji několik druhů, já jsem si naposledy vzal tenhle a skvěle voní i chutná po medu. Za 2 litry chtějí 65.-, což je pohoda.



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: jako vzdy perfektni! Dekuju!

    Mmchodem, podarilo se Ti vazne nekdy udelat z nakvasenych ovesnych vlocek kasi? Jako, ze ne konzistenci “puding”, ale ze jeste citis a vidis texturu vlocek?

    Nakazilas mne kvasenym ovsem tak, ze jej nosim i suseny na cundry a do feldflasky misto vody liju ovesny kvas.

    Akorat se mi nikdy nepodarilo
    A) stuhnout puding - jasan, muzu pridat jiny skrob, to jo
    B) udelat kasi, co by nebyla krupice

    Bud spatne vlocky, nebo mozna oprazit pred kvasenim (to funguje u chleboveho kvasu, pokud nechces resit totalni kasi pri filtraci, tak chleba uplne “vytvrdit” v troube, mozna se tolik neluhuje, zas jako je z toho hezci roztok).

    Nevim.

    Ono je to fuck. 2 nejlepsi kvaseniny vubec = kvaseny tvaroh a kvaseny oves.

    Jen tak pro ... budouci generace, no.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: během kvašení ti ten olej bude reagovat, oxidovat a podoně. normálně to nalej před tím, než to podáváš k jídlu.

    Respektive když kvasíš pasty, tak je nejjednodušší nalejt na povrch vrstvičku nějakého oleje typu kokosový, nebo prostě něčeho kde jsou nasycené mastné kyselny aby to moc nežluklo a tím zabráníš přístupu vzduchu během kvašení a olej pak můžeš přidat do té pasty. Ale do klasické kvašené zeleniny kvůli chuti to nedělej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam