Já se omlouvám, je to asi moje povaha i profese testera a amatérská zkušenost korektora, ale když se dozvím, že 2 % objemu, tak se ptám, jestli fakt objemu, protože pak počítáme v litrech, a tedy vzduch hraje roli.
2 % hmotnosti ale vychází i na receptu na zelí na odkazu v záhlaví, takže tomu už rozumím.
Jen pořád nerozumím, pokud chci trochu dolít láku, tak jestli ho mám dát navíc nad tu sůl podle hmotnosti a s jejím množstvím nehýbat? Pokud ne, tak předpokládám, že nemůžu třeba 10 g soli nahradit 10 ml 2% láku, protože to bych snížil podíl soli na celku. Takže spíš bych měl těch 10 g soli dát do vody tak, aby to byl 2% lák.
VANEK: A prohníst jak dlouho odhadem? Hnětli jsme, ale ne půlhodinu... Faktem je, že jsem ale zelí ve sklenici pěchoval jen rukou, a ne třeba vařečkou nebo polínkem. To by možná stačilo.
Jinak už nevím odkud jsem se též dozvěděl, že je lepší využít sůl bez přidaného jódu, takže to dělám z mořské nebo alpské, podle toho, co je doma.
VELADA: To víš, my zpovykaní Pražáci bez těchto věcí v krvi raději neexperimentujeme a koupíme si hotovou jinými pozitivně hodnocenou hotovou věc. Myslím, že jsem i zmínil Tescomu, konkrétně
https://www.tescoma.cz/souprava-pro-kvaseni-tescoma-della-casa-5000-ml a k tomu ještě jednou sadu 3 porcelánových kamenů, aby to zatížilo dobře. Kromě ceny nevidím žádnou nevýhodu oproti ostatním postupům (a naopak nepotřebuju na utěsnění fólii). U kamene bych se jako laik bál jeho složení, aby v něm neoxidovaly nějaké kovy (jo, železo by mi asi nevadilo).