• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    XCIDER: Souhlas, jsou to jen nektere druhy hnojiv.

    Jinak na fermentovane ryby se hrozne dlouho chystam, a furt si rikam, zda na to mam odvahu.

    Ma s tim nekdo z mistni posadky zkusenost, prave treba i s tou smradlavosti, s druhy ryb, ktere u nas jdou sehnat a jak to ovlivni chut omacky…

    Chci to samozrejme k jidlu, ne ke hnojeni.

    (Jinak cet jsem, ze existuje realny program, kterak dostat rybi hejna z hodne velkych hloubek, coz by mohla byt uz konecna rana pro ekologii mori. Sice nejdou jist, ale zlaty dul ma byt prave ve hnojivech. Hmm.)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    OVERDRIVE: obavam se ze z beznych dorezku ze zeleniny to sice bude kvasit, ale jako hnojivo to bude slabe, bude tam hlavne K. Ty nejlepsi bio podlampove hnojiva se delaji fermentaci, ale zbytku ze zpracovani ryb ;) ten protein tomu doda N a kosti zase P
    a smradek to bude nejspis jeste o rad silnejsi nez hnijici koprivy&spol...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: No, rekneme. Spich bych rek, ze je to takove hniti, ale jako jo… no.
    Finta je v tom, ze to co tady provadi neni jicha. Proste tonesmrdi v procesu a neluhuje se to ve vode (krom vlastni v rostline uz obsazene) a krmi se to cukrem.
    Jak rikam, stejny proces jde pouzit treba u reby, kterou kvasite, nebo pouzivate potravinarsky, ty odrezky jsou dost vyzivne, a z bile i cuketnate.
    Tzn, je to sekundarni uziti zbytku z kuchyne, rychlejsi nez kompost.
    Delaji se tak ultra draha hnojiva na podlampy v lvl bio.
    Me se to proste hodi, pac zbytku je dost (14kg zeleniny tydne). Co nezpracuji czokli, to kvasim a to bud na ocet nebo prave na tenhle sladkej vec. Koprivy se pouzivaji kvuli dusiku, ale treba kridlatka je zas isekticid. Ja s ni treba varim, jenze hodit to na kompost nejde, pac je to nezmar a anvazni. Tak proste kvasi, no.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: jícha taky fermentuje. výluh je kopřivový čaj :-D
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Prave, ze to neni jicha, fermentuje to jen s vodou, co uz v rostline je a cukrem 1:3 (kytka cukr).
    Tzn neni to vyluh, a dela se to treba i spis doma za pokojovky, nez venku. Prave to tam vysvetluje, ze je to fermentace, ne vyluh.

    Kazdopadne spis to melo byt o prebytcich octa, ktere jsou u me dost bezne a je to necekane uzitecny material.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeste jeden zahradnicky hint: ocet je neselektivni herbicid. Takze pokud (jako ja) mate treba problem s prorustanim plevele do chodniku dvora, pripadne by se vam, treba kvuli slimakum, vyplatilo nemit kolem zahrady pas zelene, a vadi vam chemky, ktere se slozite rozkladaji a vubec, tak kyselina octova je kamos.
    Sezere to pudni bakterie, takze, teda pokud to neprezenete, tak si puda poradi s kyselosti (tady je asi ph metr a rozum vhodny), a zaroven klidne octy vypalite peknou rovnou linii… kombucha je v tom treba kamos. Mam “kultivary”, ktere uz fakt nemam rad, pac zplesnively zanedbanim, ale furt jedou, tak zrovna octy z ni pouzivam na tohle cisteni pozemku. Ocet, konev. 10% je uplne dost.

    Takze pokud mate prebytky octu, rozhodne maji uziti.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jedna z veci… pokud pestujete, mozna by vas zajimalo, ze fermentace treba kopriv… ja do toho jdu i s kridlatkou japonskou, tak je zajimava metoda vyroby hnojiv. V podstate je to tak pod-lampova klasika typu hnojiva z odrezku repy,akorat to delate z veci, co nejsou apriori sladke, takze pridavate cukr. Ale za me docela dost uzitecne “organic” hnojivo.

    Myslim, ze to tady nebude off topic, i kdyz to neni primo k jidlu (jinak cely kanal tohohle pana stoji za sledovani, ne, ze by to byly vzdy nezname veci, ale asi zalezi, jak moc se zahrade venujes, no):

    Amazing Way to Use NETTLES to Improve Seedling Success
    https://youtu.be/DlLWanDZwuU
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    VANEK: Nevim :). Nápady mám stejný jako ty, ale zkoumat to brzo asi nebudu, v ruce se to myje snadno.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VOZKA: No a to nelítání vyřešíme jak, kolíčky? Klipsy?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    VOZKA: Vakuovačku pak zase na chvíli na skladě měli, tak jsem ji pořídil a zdá se, že bude bez problémů. Tvrdší věci s obtížným tvarem (třeba přepůlené ředkvičky) nezavakuuje úplně na max, ale myslím, že tam vzduchu zůstává dost málo na to, aby to nebyl žádný problém.

    Odpad z pytlů je problém, ale vypadá to, že budou pytle alespoň párkrát znovupoužitelné - dají se snadno vymýt (teoreticky i v myčce, pokud vyřešíte aby vám po ní nelítaly) a limitem je potom to, že při každém zavakuování se na jedné (libovolné) straně zhruba o 3 cm zmenší. Nekvasím tolik, takže mi to takhle přijde přijatelné.

    Jednu zásadní nevýhodu to má - když otevřete nafouknutý pytel se zkvašenými ředkvemi, tak ten smrad ředkvičkových prdů a sirovodíku regulérně vyklidí místnost.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    dá se někde koupit samotatně patentní víčko? Vím, že i se sklenicí to nestojí moc, ale potřebuju jen to víko. Zkoušel jsem různě psát, ale nepovedlo se mi najít.

    Patentním víkem mám na mysli tohle:
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    VOZKA: kup si korken ikea, jak spunt a drzeni pouzij plastovy vicko od velkého jogurtu jses sortet. Funguje to bezchybne.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Tak jsem se šel podívat jestli ji náhodou nebudou mít na prodejně a mezi tím ji na eshopu vyprodali, mně jebne :D.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOZKA: no vakuován funguje, jen je debilní, že je z toho hromada odpadu. Ty ziplockový sáčky jsou alespon znovupoužitelný
    FAT
    FAT --- ---
    VOZKA: Mám ji už asi rok a bez problémů.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Nezkoušel jste někdo na kvašení tuhle vakuovačku z Lidlu? https://www.lidl-shop.cz/p/silvercrest-vakuova-svarecka-folii-sv-125-c3/p100307322

    Řešení zamezování přístupu vzduchu mě nějak nikdy úplně nepřestalo prudit a obecně mám rád posun k více kontrolovaným podmínkám, tak zvažuju nákup, za 600 se mi to zdá jako dobrej kauf.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: aceton je mezistupeň při divokém octu, zejména pokud je ve hře pektin, ale pak to všechno sežerou acetobaktery a vytvoří ocet, stačí počkat.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Jojo, už jsem si dohledával https://www.zkvaseno.cz/ocet, akorát mě trochu zmátlo, že ocet tam už byl, tak jsem se drobet lekl, aby to nebyl zase aceton nebo tak.
    Díky všem a pardon za planý poplach.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: no není to kombuča nebudou v tom ty další mikrobové, je to octová matka a myslím že to prostě bude dělat ocet.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Chápu dobře, že mocné vrstvy "kombuč", co se vytvořily v kupovaném https://bzeneckyocet.cz/produkt/vinny-ocet-kvasny-z-bileho-vina/ , nejsou na závadu? Pach i ochutnání na špičku jazyka mi přijde normálně octové…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam