• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Prislo mi, ze oproti drinkam zacaly kvasit mnohem rychleji a rychle zmekly. Meli jsme jich par k tem drinkam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a teda trnky na slano jsou super
    QUIP
    QUIP --- ---
    Dřínky ala olivy jsme letos delali poprve a musim potvrdit, ze je to moc dobra alternativa oliv, jemnejsi, svezi chut. Chce to ale opravdu sbirat tvrde nezrale drinky.

    Jinak na slano kvasene visne, tresne, spendliky, mohu jen doporucit. Kdyz jsou cerstve a vypeckovane, tak krasne ozdobi letni zeleninove salaty.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: takhle z hlavy mě napadá, že to bude fungovat s rakytníkem a nebo jeřabinama.
    IKA
    IKA --- ---
    Naložila som na jeseň "drienky ako olivy" a ako vedľajší produkt mi vznikla strašne dobrá ochutená soľ:

    [IKA @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?]

    Skúšali ste tiež niečo také, napríklad s nejakým iným ovocím?
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    GHOSTDOGG: lol, na zakladni skole todle kolovalo jako 'kocka na jarni zpusob'. na podzim zakopes kocku v pytli a na jare ji vypijes brckem.. netusil sem ze to ma realny zaklad :D
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    EXCITE: Papuchalky byly v nějakém dokumentu ala BBC, nepletu-li se. Dodnes to mám živě v paměti. Musel se z toho pytle vytlačit vzduch, čímž se rovnou papuchalky decentně nalámaly a po zfermentování to tam někdo rovnou na místě jedl. Pytel byl myslím žaludek nějakého zvířete. No nevím, asi bych si nedal.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: tak až se s tímhle potkám, tak budu mít velké dilema, protože to chci ochutnat a zároveň nechci žrát papuchalky :-D
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: Dobrej rozhovor [KLEINZACH @ Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků] :)

    Ještě je jedna zajímavá zkvašená věc vedle ovčí hlavy.. Viděl jsem jak někde fermentujou papuchalky zahrabaný v koženém pytli? do kamení na slunečné skále :)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    Fermentátorka: Domácí kvašení je vzpoura proti potravinářskému průmyslu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zuzana-ouhrabkova-kvaseni-zkvaceno-fermentace-sandor-katz.A211129_181507_domaci_aha
    :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEEPEK: no to co vytéká má kontakt se vzduchem a tudíž to rádo plesnivý. Vylejvat, omejvat i sklenici.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEEPEK: co vyteklo ven neřeš, chceš to zdravý uvnitř
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    Takže teď mi i šťáva odtéká. Zeptám se, v tom přepadu (v míse kde sklenice stojí) se na hladině tvoří takový duhový film. To je Ok?
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    DEIKSAC: Ten pytlík se mi líbil a použil :-) Fakt se to dalo stlačit až pod hladinu, paráda a supersmrad. Tak uvidíme jak to dopadne :-) Díky vsem
    TMA
    TMA --- ---
    Když jsem dělal kimči, tak jsem zelí nakrájel a osolil. Po několika hodinách dvakrát vypral v převařené vodě, napatlal a upěchoval. Pak dvakrát denně znovu pěchoval. Vody to pustilo dost. Používal jsem pekingské zelí a nať z vodnice. Bílé zelí hlávkové jsem použil jako "ředidlo" při předchozím pokusu, kdy jsem nevypral zelí dvakrát, ale jen jednou, takže bylo moc přesolené.

    Za cca. 4 dni bylo dobré, kyselé a tak jsem ho přesunul do lednice.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ale je tobrý to nechat fakt jen tak, aby to bylo ponořený. Jak se to rozkvasí, začne hladina stoupat, tak je potřeba mít nějakou rezervu, aby ti to nepřeteklo
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    TEEPEK: Čistým nástrojem zatlačit pod hladinu tekutiny, pak zatížit.
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    DEIKSAC: To bylo v návodu - nechat vykapat, nebo usušit v salátové odstředivce. A prý dát na misku, že se voda bude tlačit ven…
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    DEIKSAC: Už teď slyším, že ferm probíhá. Bubliny se tvoří, víčko “cvakavě” propouští….
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEEPEK: Vody by to melo pustit dost na to, aby bylo vse ponireno. Leda bys to byl vyzdimal.
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    DEIKSAC: Ano ano, to byl plán i postup, jen jsem nepočítal, že to takhle nedoběhne. Takže to teď po těch 12ti hodinách otevřít a zatížit/vyndat přebytek nad vodou? Díky…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam