• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK: Konecne jsem nasel fotku, jak ty visne vypadaji na tom zeleninovem salatku :)

    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK: Nejlepsi je ty visne vypeckovat, uz jen kvuli tomu, ze pak v salatu nerozkousnes pecku (podarilo se mi takhle prekousnout i pecku v olive). Ale ono to zkvasi i nevypeckovane, jen to trva dele.
    Zalezi, kolik toho chces delat, da se to treba jen nariznout nozem - to jsem delal u spendliku, ktere nejdou vypeckovat, protoze pecka pevne drzi s duzinou.

    A co se barvy tyce - visne jsou cervene i po pul roce v nalevu. Nevyblednou. Stejne jako nevybledly drinky.

    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: a vypeckovavas je pred nalozenim, predpokladam? jinak jsou v laku dost inertni a nenasel jsem dostatecnou moralku je napichovat kazdou nekolikrat jehlou (pres tu "ranu" po stopce skoro nic nejde) .. kazdopadne ty moje pokazde konci v takove tmavohnede, sede az cerne barve, rozhodne bych nerekl ze "krasne ozdobi letni zeleninove salaty" :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: chm .. ja ty olivy zkousel dvakrat, na slano, ale byl jsem z toho pokazde rozpacity .. mozna je to tim, ze jsem je pokazde nechal docela dlouho v teple, nejak jsem se porad nenaucil prubezne to kontrolovat, jestli uz maji dost (rikam si ze tam toho spis vic zanesu, nez ze bych neco zjistil, tak to beru tak od oka a aktivity v pytliku :) )
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Prislo mi, ze oproti drinkam zacaly kvasit mnohem rychleji a rychle zmekly. Meli jsme jich par k tem drinkam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a teda trnky na slano jsou super
    QUIP
    QUIP --- ---
    Dřínky ala olivy jsme letos delali poprve a musim potvrdit, ze je to moc dobra alternativa oliv, jemnejsi, svezi chut. Chce to ale opravdu sbirat tvrde nezrale drinky.

    Jinak na slano kvasene visne, tresne, spendliky, mohu jen doporucit. Kdyz jsou cerstve a vypeckovane, tak krasne ozdobi letni zeleninove salaty.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: takhle z hlavy mě napadá, že to bude fungovat s rakytníkem a nebo jeřabinama.
    IKA
    IKA --- ---
    Naložila som na jeseň "drienky ako olivy" a ako vedľajší produkt mi vznikla strašne dobrá ochutená soľ:

    [IKA @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?]

    Skúšali ste tiež niečo také, napríklad s nejakým iným ovocím?
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    GHOSTDOGG: lol, na zakladni skole todle kolovalo jako 'kocka na jarni zpusob'. na podzim zakopes kocku v pytli a na jare ji vypijes brckem.. netusil sem ze to ma realny zaklad :D
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    EXCITE: Papuchalky byly v nějakém dokumentu ala BBC, nepletu-li se. Dodnes to mám živě v paměti. Musel se z toho pytle vytlačit vzduch, čímž se rovnou papuchalky decentně nalámaly a po zfermentování to tam někdo rovnou na místě jedl. Pytel byl myslím žaludek nějakého zvířete. No nevím, asi bych si nedal.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: tak až se s tímhle potkám, tak budu mít velké dilema, protože to chci ochutnat a zároveň nechci žrát papuchalky :-D
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: Dobrej rozhovor [KLEINZACH @ Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků] :)

    Ještě je jedna zajímavá zkvašená věc vedle ovčí hlavy.. Viděl jsem jak někde fermentujou papuchalky zahrabaný v koženém pytli? do kamení na slunečné skále :)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    Fermentátorka: Domácí kvašení je vzpoura proti potravinářskému průmyslu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zuzana-ouhrabkova-kvaseni-zkvaceno-fermentace-sandor-katz.A211129_181507_domaci_aha
    :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEEPEK: no to co vytéká má kontakt se vzduchem a tudíž to rádo plesnivý. Vylejvat, omejvat i sklenici.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEEPEK: co vyteklo ven neřeš, chceš to zdravý uvnitř
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    Takže teď mi i šťáva odtéká. Zeptám se, v tom přepadu (v míse kde sklenice stojí) se na hladině tvoří takový duhový film. To je Ok?
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    DEIKSAC: Ten pytlík se mi líbil a použil :-) Fakt se to dalo stlačit až pod hladinu, paráda a supersmrad. Tak uvidíme jak to dopadne :-) Díky vsem
    TMA
    TMA --- ---
    Když jsem dělal kimči, tak jsem zelí nakrájel a osolil. Po několika hodinách dvakrát vypral v převařené vodě, napatlal a upěchoval. Pak dvakrát denně znovu pěchoval. Vody to pustilo dost. Používal jsem pekingské zelí a nať z vodnice. Bílé zelí hlávkové jsem použil jako "ředidlo" při předchozím pokusu, kdy jsem nevypral zelí dvakrát, ale jen jednou, takže bylo moc přesolené.

    Za cca. 4 dni bylo dobré, kyselé a tak jsem ho přesunul do lednice.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ale je tobrý to nechat fakt jen tak, aby to bylo ponořený. Jak se to rozkvasí, začne hladina stoupat, tak je potřeba mít nějakou rezervu, aby ti to nepřeteklo
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    TEEPEK: Čistým nástrojem zatlačit pod hladinu tekutiny, pak zatížit.
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    DEIKSAC: To bylo v návodu - nechat vykapat, nebo usušit v salátové odstředivce. A prý dát na misku, že se voda bude tlačit ven…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam