• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: a dalsi ponauceni, vlocky fakt namlit .. drceny v tom delaji dost velky cucky

    potkali jste kysel nekde v Praze? v nejaky ukrajinsky/rusky specialce? zajima me, jestli jsem to chutove trefil :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: tak dalsi pokus, tentokrate o kysel .. delal jsem to teda z mensiho mnozstvi, ktery mel pohledove pomer vody a skronu tak 3:1 .. presto to pri prvnim prevareni s hrstkou vlocek zhoustlo na pudinkovou konzistenci, to je tak na prendani do kelinku, to do lahve nedostanu .. nejak jsem myslel, ze to bude ridsi :/ zahrival jsem to moc dlouho?
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Dík všem!
    ZUZKAOU VANEK KID_MCHUTT:
    Uzavřené nádoby v lednici. Odpařování nepravděpodobný. Slanost bych už zvyšovat nechtěla.
    Jedná se tak o 1,5-2 cm ze sklenice.
    Čím větší sklenice, tím větší úbytek tekutiny.
    Záhada je pražská, kočky z venkova tak dlouhý tlapišty nemají, aby dosáhly z chalupy :)
    A muž je hlavní kvasič (by škodil sám sobě), já jsem kráječ a podržtaška s Nyxem, takže on má skills, ale já mám zdroje, kde se zeptat!

    Dík.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Tak jestli je uzavřená, tak jistě, ale tím spíš by si v lednici člověk všiml díry (a třetí možnost záhadné vsakovací reakce snižující objem taky nutně přidávání soli nevyžaduje).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KID_MCHUTT: nebo partner s kocovinou :-D. Obecně se mi takhle strácí lák u věcí, které jsou ze zeleniny co nebyla úplně čerstvá. Ta čeství naopak vodu pustí a pak už ji nevsakuje. Ale ani třeba u toho staršího zelí se úplně nestává že se vysuší opakovaně. Maximálně ho prostě musím opakovaně stralčovat. aby bylo pod hladinou láku, protože se nějak načechralo.

    Takže tipuju že něco s osmozou a nedostatkem tekutiny v té zelenině po skladování.

    Pak má smysl Vankovoa pozámka o soli a bylo by zajímavé kdyby přitom někdo tu salinitu měřil.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ještě by to mohla upíjet po nocích kočka... má ALENNAI kočku, která umí otevřít lednici? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: hele z uzavřený nádoby v lednici se to nemá moc kam odpařovat...
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: To je zajímavá otázka: sůl se neodpařuje, takže nebude to při takovém dolévání čím dál slanější než dle původního poměru na začátku? (I když to promile nebo dvě se asi nepozná...)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALENNAI: no buď se vsakuje do té zeleniny (což teda je spíš nepravděpodobý) a nebo se odpařuje, popřípadě tam máš někde díru a odtéká to. A teda dolévat to chceš 2 % slaným roztokem
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Lama dotaz: kvasím zeleninu na styl KIMCHI. Po hurá dokvašení doleju převařenou vodu, aby to bylo všechno fakt pod hladinou a uložím... ale ona prostě voda dál mizí. Co se tam děje? Ty úbytky jsou celkem veliký.
    Díky.
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    Dík všem. Chutná to dobře :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OTAKAR: to není bug, takhle se věci v medu chovají. Med konzervuje jen do určité hustoty. Používej to jako závzorový sirup.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DOOMBRINGER: ted sem akorat objednal. diky. ja nevedel ze je na aliexpresu
    VANEK
    VANEK --- ---
    QUIP: Tak, jiní platí za zázvorovou medovinu těžké prachy, a OTAKAR má domácí ;)
    QUIP
    QUIP --- ---
    OTAKAR: Takhle na dalku tezko rict, co se ti v tom zaclo dit, co tam ozilo, ale ja ze zazvoru delam domaci kvasenou limonadu a tak bych se nedivil, kdyby ti to proste jen takhle zaclo kvasit s medem. Jestli je to opravdu "jen kvaseni" a neni tam nikde plisen, klidne bych to konzumoval.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Zkouseli jste nekdo koji z aliexpressu? Je to legit? :)
    Alcohol yeast Angel "Koji", 0,5 kg for cereal brags Ferment alcoholic grain|Beer Brewing| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/1005003033695930.html
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    Ahoj,
    patrně mi začal kvasit med se zázvorem. Můžu ho ještě nějak využít, nebo raději vyhodit?
    Z neznalosti jsem nespařené plátky zázvoru zalil medem v poměru tak 1:1, stálo to zavřené při pokojové teplotě dva až tři týdny. Med je teď úplně tekutý a trochu zvláštně je cítit, nijak hnusně ale nechutná.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: tak treba priste :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nebo to normálně nařeď mlíkem, popřípadě běžnou vodou, pokud tam nechceš mlíko.

    Přidat tuk/žloutky na závěr to vždy zlepší.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    JANDOUR: narazis na tu kyselost? jop, to je mozny, Zuzka Ti to jiste osvetli vic .. ja si z toho odnasim, ze s vetsim podilem "tekute" casti to bude jeste kyselejsi, coz neni uplne na skodu :)

    URPUTNIK: je to bez zloutku. Orechy byly liskove, mozna proto to ma tu jemnou zrnitou texturu
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: vyhrabal jsem doma hadicku, tak se crcani nekonalo :) a v jedne ze sklenic byla tesne nad skrobem nejaka zelatinozni/houbovita prusvitna cast, ftoku bohuzel nenam, ale tu jsem radsi odsal taky :) holt mi to stalo v lednicce tak mesic
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    URPUTNIK: kyselina mlecna neni tekava, s tou by var nemel nic udelat (krom pripadny katalyzace nejakejch reakci se zasaditejma ingediencema). nebo mi neco unika?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: tak, prvni pokus o flummery uspesne za mnou .. jsem fakt rad, ze jsem neslil uplne vsechnu tekutou cast, takze jsem to nakonec delal z cca 2l skrobu a 0.5l vodove casti, abych to vubec melo aspon trochu tekutou konzistenci. Takze uz pred zahrivanim to melo konzistenci cca Balakrylu .. v ramci zahrivani se v tom samovolne zacly delal cucky a posleze se to cele vycentrovalo na varecku, kterou jsem se snazil ustavicnym michanim oddalit fatalni pripaleni .. vypnul jsem to ve chvili, kdy michani bylo energeticky srovnatelne s hnetenim testa na vanocku :) par fotek v priloze .. ponauceni pro priste - mene skrobu nebo vice tekute slozky :) ale chutove je to zajimave, zachovalo to pomerne dost kyselosti z kvaseni (ale mozna to bude tim, ze jsem to defakto ani neprohnal varem)



    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: se škrobem, bez škrobu to neztuhne. Navíc teda reálně oddělit škrob co se vylouhuje dá docela crcačku :D
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Ahoj, dotaz opet ke kvasenemu ovsu :) uz jsem kvasil vlocky dvakrat, tak tu mam asi 4l kvasu .. resp na nej se chci zeptat, protoze v clanku od Zuzky je jeden obrazek, kde se odlisuje kvas a sowans (imho defakto usazeny skrob) .. a v receptech se pak pouziva kvas a je tam obrazek, kde je imho kvas s neusazenym skrobem .. takze se ptam, flummery se dela z kvasu “bez skrobu”, nebo to mam smichat a pak svaret? Bez toho skrobu s tim to svareni imho moc neudela .. a priznavam, ze jsem linej s tim ted experimentovat :)
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: Obávám se, že bychom potřebovali i hodně subjektů, co to budou ochutnávat, protože ta otrava se prý nedá léčit :-D.
    Inuity docela chápu, protože v mém chápání jsou všechny tyhle extrémní diety způsob, jak si vybrat to lepší z možností "živý" a "mrtvý", ale už neposkytují výhodu ve výběru z "přežívající" a "zdravý".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: jako při dostatečném množstí vzorků se dá naučit rozlišovat dobře a špatně shnilé natto, třeba by to šlo i dostatečně velkém množství shnilých tuleňů :-D

    Na druhou stranu - inuité se v okamžiku, kdy měli možnost, přeorientovali z tradiční lowcarb diety na dovážené potraviny. MYslím že to mělo své závažné důvody - třeba proto že jsou asi shnilí tuleni fakt hnusní.
    IORETH
    IORETH --- ---
    DEVIL: Pokud jsi v zóně rozvozu Rohlíku, tak tam perillu celkem pravidelně mívají.
    ZUZKAOU: Někde jsem četla o laponské metodě konzervování masa, kdy do tuleně odborně nacpali nějaké malé ptáky a sádlo a nechali několik měsíců. To jídlo mělo být plné výživných látek, ale pokud se připraví špatně, způsobí velmi velmi smrtelnou otravu. Bohužel je to prý tak smradlavé, že nejde po čichu poznat, jaký scénář nastane.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    no vida, tak tady je to 1 díl soji 2 díly kodži s 13 % soli, pustit enzymy při 58°C a za 12 hodin hotovo.

    How to make the SWEETEST MISO just in a day !
    https://www.youtube.com/watch?v=irVH_oeRMGI
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TLOUDEV: jestli jsi netrpěliv, vypěstuj další a pak to míchej na shiro miso.

    Tedy 50 % kodži 50 % luštěnina/ořech a jen 10 % váhy hmoty soli - hotové je to za pár měsíců.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam