• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    VANEK: jde o lahev. Nebylo to v sektovce, píšeš, že to bylo v pivní lahvi, která na takový tlak není dělaná, a ještě recyklované, což vede k QUIP.

    QUIP: vždycky jsem předpokládal, že důvodem výrazně vyšší ceny při nákupu sektovek oproti obyčejným lahvím na tichý víno je i pečlivější proces výroby a kontrola kvality.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Mě přijde, že křís má takovou strukturu, jako vosk. Tohle bych na něj neodhadoval
    QUIP
    QUIP --- ---
    CHOBOT: Problem skla je, ze na nem oslabeni (vnitrni pnuti) neni videt. At uz pujde o vadu pri vyrobe, nebo vadu vzniklou pri vymyvani (prostridani horke a studene vody, napriklad), nebo "naklepani". Ta lahev bude vypadat porad stejne, jako kterakoliv jina a muze to dopadnout tak, jak pise VANEK.

    VANEK: Nekdo takove veci, co uz jen z dalky vypadaji, ze tam zije neco jineho, vyhazuje. Ja jsem vetsinou odvaznejsi a kdyz je tam neco podezreleho, odeberu to, ochutnam to a kdyz dobry (nepo**** jsem se), tak konzumuju dal.
    VANEK
    VANEK --- ---
    CHOBOT: Eh? Tohle mělo korunku…
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    XCIDER: ale prd. Třeba u vína a cideru stačí používat vhodnout lahev a uzávěr, což je korunka nebo sektová zátka s agrafou. Vaňkova historka se stala kvůli nevhodnýmu typu lahve.
    U sektovky ti vždycky vylítne uzávěr dávno předtim, než rupne lahev.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ja osobne bych nikdy nezaviral cokoliv kvasiciho do sklenene lahve. Profesionalne (napr. v Champagne) vzdycky pridavaji jen presne odmerene mnozstvi cukru, z ktereho vznikne jen tolik CO2, ze to flaska zvladne. A stejne pri manipulaci pouzivaji ochrannou masku...

    VANEK
    VANEK --- ---
    Když se mi na domácím kimčchi, přineseném do lednice před několika týdny, udělaly v koutě krabičky divné bílé krupičky, které ani pod lupou nevykazují standardní plísňovou chlupatost (https://photos.app.goo.gl/3GtgPJMwhpZsHWxR9 ) , to asi nebude neškodný křís, ušlechtilé koji nebo tak, co? :-/

    QUIP: Kamarádi ve sklepě vaří pivo. (Pro jistotu, kdyby někdo byl tak nepolíbený jako já: při lahvování se přidává tabletka jakéhosi sacharidu, aby druhotně dokvasila, jinak by bylo bez bublin.) Z petek přešli na skleněné sedmičky recyklované z jiných piv, že to vypadá líp. Onehdy jsme tam byli, jeden si pak bral několik s sebou, strkal je do batohu, cinkly o sebe... a jedna v půlce rupla, střepy se rozlítly, vzalo mu to levačku z palcové i malíkové strany, všechny povrchy v okolí kropenaté krví. Naštěstí tam mají starou autolékárničku, zachoval duchapřítomnost a prakticky bez pomoci se zafačoval, trvalé následky nebudou, ale poděsilo mě to dost. (A přitom podle etiket, které si taky dělají vlastní, byla použitá jen jednou!)
    QUIP
    QUIP --- ---
    VOZKA: Ani PET to obcas nezachrani. Od urciteho stupne natlakovani uz to vic tvrdy neni ;) Ja na to pouzivam PETky s sirokym uzaverem, protoze tam davam treba cele platky zazvoru, nebo nejake ovoce. No a jednou jsem ji takhle vyndal z lednice, chtel ji povolit, abych upustil pretlak, jenze u tech sirokych uzaveru to v ten okamzik dokaze uz ustrelit vicko, i kdyz jsem ho drzel v ruce. Nastesti tam byla uz jen pulka obsahu, takze ven nic nevystrelilo, az potom to skoro vsechno vypenilo, nastesti nad drezem :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    VOZKA: odpověď zní: kdo by to byl čekal:)

    jak se znám, tak tu kontrolní petku bych odhalil přesně ve chvíli, kdy by mi explodovala v lednici. Těch špendlíků mám teď jen 2 lahve a musel v tom bejt fakt nesmírnej přetlak. Když jsem je teď upouštěl, tak z toho šel fakt dlouho hodně intenzivní fičák a následně to nekonečně perlí, jak šampáňo..
    Těch grepovejch jsem měl víc a jsou pro mě i chutnější, takže jsem je otvíral častěji a všechny jsou úplně klidný. Nějak mi nedošlo, že v těch špendlíkách může bejt taková party..
    Navíc mám basu těchhle patentních lahvoňů od bernarda, který mi akorát pojmou cider z 10L demižonu, takže prostě byly po ruce
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    DYSTOPIK: Internet je plnej videí a obrázků podobnejch událostí (i výrazně horších než co se ti stalo), takže nejsi sám. Ale osobně nechápu ten trend skleněnejch lahví když petlahev tohle snadno vyřeší protože po hmatu hned poznáš jak je na tom a dá se upouštět pomalu. Když už nechceš mít v petkách všechno protože máš odpor k plastu, tak nechat aspoň jednu malou lahev z celé várky v plastu jako kontrolní.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Po tom, co mi dala ochutnat kamarádka jsem letos dělal limonády. Grep/pomeranč/citron a druhou ze špendlíků. Ty špendlíky samozřejmě kvasily jak šílený. Mam to už určitě přes měsíc nalahvovaný v lednici a teď jsem si pustil film a že si udělám limču. Mám obývák a kuchyň oddělenou jen širokým průchodem (bez dveří) a lednici mám vedle tohohle průchodu. Stačil jsem jen tak tak zpět uzavřít zpět patentní lahev. Perlí to jak sviňa.. Limonáda všude v lednici, já od pasu nahoru všude, rozptyl krásně na pomezí kuchyně a obýváku zhruba v rádiusu 2m. Už jsem vytřel podlahu, teď jsem vylezl z vany a asi budu muset trochu vymalovat. Senzace:D
    QUIP
    QUIP --- ---
    SLANINKA: Vubec netusim, jestli i po roce v tom zustane neco ziveho. Docela by me to zajimalo, protoze tu takhle mam v lednici taky nejake zapomenute veci, co jsou an chut porad OK, ale nevim, jestli tam neco jeste zije. Lonske zeli, nebo rychlokvasky :)
    To by asi mohla vedet Zuzkaou.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    QUIP: Tak ještě mě napadlo, jestli to rychle kvašení nemohl způsobit startér - minule září jsem nechal vykvasit rozmixované zbytky papriček, nějaké jablko, trochu cibule a česnek a teď po roce jsem ochutnal. Chutnalo to naprosto delikátně i přes silnou kyselost. No, čajovou lžičku jsem odebral a vymixoval do téhle srirachy, abych tomu trochu pomohl :D Přikládám fotku té loňské dobroty :)

    QUIP
    QUIP --- ---
    SLANINKA: Podle me to prokvasi tak jako tak, takze kdyz vidim, ze neco kvasi, tak do toho zbytecne nelezu. Ale klidne to zamichej, kdyz budes mit pak klid. Ja bych to mozna spis nemichal a vyuzil toho, ze si pak muzu odebrat tu hustejsi hmotu, abych nemel vysledek tak ridky.
    Zaroven si nemyslim, ze by za tohle mohla teplota.
    mam tu 25.5 a tohle se mi ted nestalo :)
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    QUIP: Současně jsem stejný dotaz položil i na Facebooku v jedné skupině a tam mi všichni zase radili, ať určitě zamíchám :D No, minulý rok jsem dělal z chilli papriček + normálních červených paprik, které měly určitě víc vody než kápie, které jsem použil letos... Ještě mě napadlo, jestli to nemůže být teplotou - tenhle rok mám doma extrémní teplo. I teď večer tu mám 26 stupňů a přes noc to moc neklesne.
    QUIP
    QUIP --- ---
    SLANINKA: Myslim, ze to muzes nechat zit svym zivotem (aspon to nicim nekontaminujes).
    Nemel jsi tam letos vic neceho s vysokym obsahem vody? Me se ruzne kvasene omacky taky oddeluji, ze je to dole ridsi, ale nikdy tam toho vodnateho nebylo tolik. Nevidel bych to jako chybu, ale proste vysoky podil vody v necem, cos tam dal.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, pustil jsem se jako každý rok do srirachy - dnes, třetí den, se začala nafukovat rukavice a razantně zvedat hladina. Zároveň se oddělila hmota od tekutiny - mám to zamíchat nebo nechat žít vlastním životem? Takový průběh jsem ještě neměl - vždy se mi jen o něco zvedla hladina, ale hmota zůstala celistvá. Díky za rady.

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    5kg je na hrane... to jedna a neco velka sklenenka
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    DEVIL: Tak cajk. Dělám 5 kg cca.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DOOMBRINGER: kup mrazenej seafood mix. stejne to projde kvasenim a hovno poznas jesi to bylo z cerstvyho nebo ne... navic to kimci bude tak dobry, ze se ti tam stejne dlouho neohreje jestli ho teda nedelas aspon 8 kg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam