• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: kombuchq je primárě octová :-D

    Jsou tam jednak klasické acetobaktery, tak glukonobaktery, co to ten ocet dělají přímo z cukru, ne z alkoholu jako acetobaktery. Otázka je, co tam bydlí ještě kromě bakterií octového kvašená. Čaj tam není důležitý, důležité je to, co v té celuloze bydlí.
    VXP
    VXP --- ---
    V daruji přenechám... nabízí jedna slečna "domácí kombuchu"

    [VYODRAK @ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-)]

    což je octová matka, co se jí udělala na octu... Co jsem našel, tak to sice vypadá podobně, ale jsou v tom jiné bakterie, takže tahle bude pokračovat ve výrobě octa a ne kombuchy... nebo se dá přeučit na rozklad čaje?

    "The main difference between mother of vinegar and mother of kombucha is the acetic acid tolerance. Vinegar has a higher acetic acid concentration than kombucha, therefore the species in mother of vinegar needs to tolerate higher levels of acetic acid. Due to the differences in the compositions of the mothers, mother of vinegar cannot be used to produce kombucha due to it not being derived from tea and its bacteria having different characteristics."
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: tak tady ti ta plíseň nemá na čem narůst. A klidně to jde dělat třeba z gočugaru - tedy korejských chilli vloček
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: recept vypadá skvěle, tak zkusím, až bude čas. Není riskantní rozemlít celé plody? Před sušením jsem všechny rozpůlil a odstranil semínka a některý byly plesnivý i přes to, že vypadaly zvenku pěkně.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: já právě taky našel recepty se sušeným, ale sušený chilli mám ve sklenících a potřeboval jsem zpracovat čerstvý, tak jsem našel recept, ale asi se nejednalo o dlouhodobé uskladnění, tak jsem rád, že je olej zachráněný. Měl jsem s tím hromadu práce a padla tam hromada papriček, tak by mi to bylo dost líto 😀
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    ZUZKAOU: tohle je strasne dobrej olej s tou krupavou cibulkou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: můžeš v to nechat tu cibulku a česek, ale musí být vysmažené do sucha a křupava.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak stadnardní postup je v oleji pmalu nechat smažit cibilil, česek a koření. A pak to zcedit na sušené chilli a sezam :-D

    How to make Lao Gan Ma Chili Crisp AT HOME | My Homemade CHILI CRISP Oil Recipe! | Marion's Kitchen
    https://www.youtube.com/watch?v=bNJn0q3po6Q
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: jestli je to jen olej, tak tam nemá co kvasit, dobrý to bude
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: žena to celý prevarila a pak odstranila zeleninu a vyhodila. Měl jsem tam ještě cibuli a česnek. Bude to teď pls trvanlivý takto v chladu nebo je to lepší zavařit do sklenic? 😀

    Díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: tak k tomu přimíchej další várku a normálně z tho udělej chilli pastu s olejem :-D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: já je právě dělal z čerstvých papriček. Nedošlo mi to ☹️
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: Ano - určitě bez zeleniny, jen sušenou papriku.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zacal mi kvasit chilli olej. Da se to pls zastavit prevarenim nebo je nutne odstranit zeleninu?

    Diky!
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Díky vám všem :) No, raději to jíst nebudu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SLANINKA: no tohle je 3D a chlupaté - to bude plíseň. Ale je dst zábavná.

    Je to zjevně aerobní, takže bych seškrábla vrchních 5-8 cm pasty a zbytek přendala do čisté nádoby s čistým víčke a vršek zalila nějakým chuťově vhodným olejem, aby tam nebyl přístup vzduchu a vrazila do lednice.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    SLANINKA: pokud je to
    Křís | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kris
    Tak bych se to pokusil nějak obratně odstranit a zalejt šťávou z něčeho jinýho kvašenýho, nebo zacáknout octem. Nemuselo by to nic vážnýho znamenat, ale věřím že to tady ještě rozsekne někdo zkušenější

    Jednou se mi křís udělal na zázvorovo-kurkumový limče. Odstranil jsem ho a pak už se tam neudělal
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SLANINKA: Můj amatérský odhad je plíseň, do které jde zespod (asi) co2 z kvašení, a tím udělá bublinku.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, poradíte mi prosím, co se mi to udělalo na jedné z várek srirachi? Jako plíseň mi to nepřijde - bílé útvary rostou do výšky a na špičce maji vzduchovou bublinu, ani plíseň není cítit. Už jsem se rozloučil s myšlenkou na konzumaci, ale i tak by mě zajímalo, co se mi to podařilo vypěstovat.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    LISHKA: Pošta.
    LISHKA
    LISHKA --- ---
    Ahoj ahoj, najde se tu nějaká dobrá duše, která by mě podarovala kombuchou?
    Ideálně Praha 4 nebo 7, ale klidně si dojedu:)
    Zbytek ladíme v poště.))
    Díky moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam