• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    25+ Fermentation Memes for Kimchi Fiends and Kombucha Queens - Memebase - Funny Memes
    https://cheezburger.com/39056645/25-fermentation-memes-for-kimchi-fiends-and-kombucha-queens
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: cool - co je to za material? Plast? To by na omacky mohlo fungovat. Jen teda lejt je tam až prokvasene do konce, ať je nepotrha nafouknuti z kvaseni.

    https://www.alza.cz/maxi/akuku-sacky-pro-skladovani-pokrmu-opakovane-pouzitelne-150-ml-5-ks-d7137160.htm
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Výborný rozhovor s Jensem Walterem z mikrobiomového výzkumného centra při University College Cork. Já tady a jinde furt u článků o mikrobiomu kveruluju, ale v tomhle rozhovoru mi vadí jen že to není aspoň dvakrát delší.

    Tl;dr: vytvořili jídelníček na základě toho, co jedí někteří domorodci na Papui nové Guinei, kteří zatím nepřešli na industrializovanou stravu a mají dle našich měřítek skvělý stav mikrobiomu. Tři týdny jím krmili skupinu lidí kteří jinak jedí standardní západní dietu a během toho (a nějakou dobu potom) jim odebírali jak vzorky mikrobiomu tak s nějakými rozestupy krve. Krevní testy se za tak krátkou dobu (kdy ale nejedli nic jiného) významně vylepšily, mikrobiom se posunul očekávaným směrem. Ale jakmile člověk s dietou přestal, vrátil se postupně do původního stavu.

    Fungovalo to přestože velká část potravin musela být určitě do Irska dovážená a tedy se nejspíš nejedná o bio kvalitu od domorodce ze zahrádky. A pikantní zajímavostí je, že jídelníček neobsahuje nic kvašeného.

    Probiotics: Hype or Helpful? H2CT Ann Reardon
    https://www.youtube.com/watch?v=S2RB8nQT1dA


    Knížku obsahující všechny recepty použité ve studii a nějaké informace kolem si můžete zadarmo stáhnout: https://ualberta.scholaris.ca/items/fe23792e-0584-4d7d-a657-1392bad5880b
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hura - vznikla spolecnst ktera siri podlozene info, maji knihu a popuarizacni seminare!

    Hlavní stránka | Modrobiom.cz
    https://www.modrobiom.cz/
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Probiotika a prebiotika: jak fungují na střevní mikrobiom
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-zivotni-styl-probiotika-prebiotika-strevni-mikrobiom-283400

    tady asi nikoho neohromim, ale prijde mi to jako jeden z lepsich rozhovoru na dane tema :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    s tímhle sem musím! likvidujeme český výrobce :)

    Češi objevili recepty babiček. Kvasí si zelí doma, jeho výroba klesá | Týden.cz
    https://www.tyden.cz/cesi-objevili-recepty-babicek-kvasi-si-zeli-doma-jeho-vyroba-klesa

    a fakt ta "průmyslová" výroba zelí v Česku rapidně klesá:

    2019 - 12 724 tun
    versus
    2023 - 8718 tun
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je to plíseň? | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/je-to-plisen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: jako na to chce idelně vodní kefíír, kterej má neutrální chuť a ne zázvorovou. Ale pokud máš čerstvé ovoce/květy/listy/kořeny, tak to zkvasí samo. (když tam dáš dostatek cukru a zamezíšš přístupu vzduchu)

    Lokální kořeny - lopuch, pampeliška a pod.

    Kořeny — obecný návod na limonádu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/koreny-obecny-navod-na-limonadu
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: zalozila jsem novej, jen prevarena studena voda, cukr, bio zazvor i se slupkou (75:20:5) a dala jsem tam trochu tohohle: https://eshop.nemleko.cz/bacilli/bacilli-fermented-ginger-shot-90-ml/

    A cely to kvasilo jen velmi neochotne, ubehl tyden a ted mi prijde, ze to chyta plisen. Stalo to priklopeny na lince v cca 23 stupnich. Michala jsem jednou denne, predvcirem jsem tam pridala cerstvej zazvor. Co delam spatne?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ahoj,
    začínaj mi dozrávat kajenský papričky a rád bych si připravil nějakej recept.
    Moje představa je hrubší pasta, která se dá použít i na vaření, i na dochucování (tzn k přímý konzumaci). Vesměs bych nepotřeboval tolik dalších ingrediencí, ale rád bych něco, co vydrží a nezkazí se. A zase aby se to dalo jíst i samotný, tak aby to nebylo moc slaný..

    V mejch představách se rýsovalo něco jako
    Duo jiao 剁椒酱 — chu-nanská chilli pasta | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/duo-jiao-chu-nanska-chilli-pasta
    jen nějak intuitivně bych tam dal spíš třeba jablečnej ocet, než ten alkohol.

    Dá se nějak jednoduše vysvětlit, jakou funkci tam má ten alkohol? Nepředpokládám, že konzervační, když to s ním kvasí..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kamilin doubanjang je uplne zkvostny, jestli hledáte nejaky zabavnejsi projekt - rozhodne chcete chilli a kropidlaka v jednom.

    Moje zatím zraje…

    Nuselská kuchta uvádí ...: DOUBAN JIANG - S KROPIDLÁKEM NA VĚČNÉ ČASY ANEB JAK NA VÝROBU SEČUÁNSKÉ FERMENTOVANÉ CHILLI PASTY
    https://nuselskakuchta.blogspot.com/2025/06/douban-jiang-s-kropidlakem-na-vecne.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale kris ke aerobni, zamezeni přístupu vzduchu je klicove.

    Bez vzduchu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/bez-vzduchu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: to bude dobrý, nedělej toho víc než tu jednu hlávku mladého zelí, protože to dlouho nevydrží.

    Jinak já teď cpu mladé zelí do paocai a je úplě skvělé - tak do dvou dnu prokvašené.

    Sečuánské zelí pao cai 泡菜 | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/secuanske-zeli-pao-cai
    VANEK
    VANEK --- ---
    Polský videorecept na takové rychlokvašené zelí na salátový způsob; zkoušel to někdo? Je o tom něco česky?
    Kapusta Małosolna 🥬 | Kapusta małosolna🥬📋Składniki:• 0,5 kg młodej kapusty• 7 g soli• 1 pęczek koperku• 2-3 ząbki czosnku• 3 dni cierpliwości #kapusta #małosolne #kiszonki... | By Dawid Jedynak...
    https://www.facebook.com/jedynak00/videos/649154084785741/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANA: Vlada to zpracoval velmi do hloubky

    Cukr | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/cukr
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    5.4. jarní kvašení v Ryhlebech, dondite.


    Jarní kvašení pro mírně pokročilé (Zkvašený workshop)
    Zkvasit zelí a nebo pickles je pro vás hračka, už víte jaké kimčchi vám nejvíc chutná a kombucha vám už nepřipadá jako nebezpečná věc, co vám v noci sežere kočku?
    Chcete se potkat s dalšími kvasiči a načerpat novou inspiraci, na to, co všechno se dá zkvasit?
    Přijeďte 5.4.do Vápenné, protože Květné neděli předchází Zkvašená Sobota.
    🥬 Založíte si nukadoko - japonský otrubový kvásek, co žere zeleninu.
    🥬 Dostanete porci koji na hraní a projdeme okolní louky a lesy a zjistíme co takhle začátkem dubna roste a dá se zkvasit.
    🥬 Plus si povíme a ozkoušíme různé netradiční kvašeniny a nasdílíme si vzájemně, co nám tak bublá.
    🌶️Cena za celodenní program: 900 Kč🌶️
    Přihlašte se prosím zde: https://docs.google.com/.../1FAIpQLScaBofsPL.../viewform...
    Začneme v 10 hodin, do 12 se budeme uvnitř bavit o kvašení a založíme nukadoko. Pokud nám to počasí dovolí, uděláme si společný piknik venku - vezměte prosím něco k jídlu, co chcete sdílet s ostatními a ideálně vzorky své kvasné produkce. Pak se projdeme na sběr volně rostoucího jídla a posléze ho zpracujeme, a někdy po 16 až 17 hodině se rozejdeme.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PechaKucha Night Vodňany Vol 28 - Všichni za kultur(o)u - Lenka Kubelová
    https://www.youtube.com/watch?v=c0SvO1SniFM
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KID_MCHUTT: klidně se ozvi, pokud to zase neklapne . Jinak primárně potřebuješ ten nálev (cca 10- 20 % zamýšleného objemu), než tu blánu. Blána se hodí, ale udělá se na nálevu sama.

    Více než doporučuju Vláďův text, mimo jiné tam je i velmi praktická kalkulačka na to kolik vody, kolik zákvasu, kolik cukru na jak tllusou blánu.

    1000+1 kombuchových otázek a odpovědí | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/10001-kombuchovych-otazek-a-odpovedi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Přednáška | Václav Hrnčíř: Počátky alkoholických nápojů
    https://www.youtube.com/watch?v=bvjm2wOhH2w
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam