• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Přeneseno z klubu "VESMIR A JEHO HMOTA" - [ VESMÍR A JEHO HMOTA ]

    MOTHS: Zdá se mi to ? To je ale zde klub, fórum, to je úúúžasná hniloba ! Ne nezdá. Zde skalní štamgasti se bavit nechtějí, je vesmír a hmota v něm nezajímá, ale když jim sem někdo vstoupí s neotřelými názory, zuří že se tu roší to ticho ) mdlé ticho ) ; nemají zájem porážet ty názory, ale pouze toho drzouna-autora názoru. Jak ? Jen a jen pliváním !!!!


    MOTHS: ...proč byl tedy vytvořen horizont událostí? to je oblast kde se na tenhle graf můžeme ještě spolehnout... on nebyl vytvořen lidmi, ale on se vytvořil sám podle vesmírných pravidel a zákonů : Horizont událostí je to proto, že pro pozorovatele z klidové soustavy ( někde daleko ) u hranice toho horizontu se už tak zpomalilo tempo plynutí času, že už na horizontu čas neběží , zastavil se, viz relativita-dilatace času ( pro toho dalekého pozorovatele !, pro pozorovatele u horizontu či za horizontem stále čas běží ).

    pokud se hovoří o singularitě v černé díře, pak proto, že fyzika a matematika tam negungují... nikde jsem se nedočetl proč je tomu tak a mohu se pouze dohadovat, že je to právě a jedině z tohoto důvodu:
    m = e/c2 , tedy jestliže je světlo zastaveno, páč ani ono neunikne, pak c2 = 0

    zaprvé : světlo se na horizontu nezastavilo. Pouze je gravitačně natolik přitahováno, že letí tangenciálním směrem, tedy stále pod horizontem. Pro pozorovatele vzdáleného to světlo nemúže letěšt k němu, letí "kolmo" na pozorovatele, z vlivu křivosti časoprostoru, trajektorie letu fotonu je vůči pozorovateli pootočena o 90 stupňů.
    O singulatitě se opravdu mluví proto, že při použití LT vychází pro hmotnou částici nárůst její hmotnosti nade všechny meze. A zase : není to pravda, pouze pravda je to pro pozorovatele vzdáleného, který dastal takové informace o té hmotnosti, tj. jsou "pootočené" o 90 stupňů v těch transformacích.

    Svůj názor netvrdím, možná se mýlím a kdokoliv mě může opravit.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUKEH: Chemie je vyšším pokračováním fyziky, tedy chemie začíná tam, kde fyzika končí, ale stále je obojí Vesmír. Chemie je pouze složitější co do použité hmoty, hmotových struktur, a tak by nemělo platit ( podle Vaší doktríny převzaté od jiných ) ani pro chemii Vaše : Jednoduse receno - platnost nejakeho fyzikalniho zakona neni nikdy zavisla na rozmerech. a proto ani pro fyziku. Platnost zákona FYZIKALNIHO jak mohu ověřit bez použití veličin ? a to pouze matematickým formalizmem ?? To by znamenalo, že matematický formalizmus nezávisí na fyzice, tedy na fyzikálních veličinách, a mohu si pomocí matematiky tvořit a vymýšlet libovolné zákony ( v bezrozměrném zápise ) ; a pak jakousi "transformací" s dodatečným "vsunutím" jakejchsi nepotřebnejch zavazejících veličin do výsledku zapsat FYZIKALNI zakon !!??!!? To lze, pane LUKE ? To se příčí zdravému rozumu....; asi tak jako stavět-sestrojovat hmotu, tj. leptony, kvarky a bosony z dimenzí dvou veličin vlnobalíčkováním, a...a přece se točí. Ale když matematika svým "formalizmem" to dokáže zapsat, proč bychom přírodu-vesmír neukecaly, aby takový byl, jak mu nařídíme matematikou, že ?? :::!!
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUKEH: „To, jestli děj splňuje rovnici, která jej má popisovat, samo o sobě není fyzikální veličina s rozměrem; musí tedy jít zapsat tak, .. a proč ? proč musí "jít" ? k čemu je to dobré...pokud to "musí" jít tak zapsat, pak já mohu prohlašovat, že "musí" jít zapsat celá fyzika do dvouznakových interakčních rovnic, proč néééé, že ? že není funkcí rozměrových veličin*. Jelikož původní jevy ovšem na rozměrových veličinách závisejí a tuto závislost nelze opominout, je možno z původních rozměrových veličin vytvořit tzv. bezrozměrná kriteria; Jelikož původní sexy-choutky zavisejí na živé předloze ženského masa, nelze tuto závisdlost opomenout, přesto je možno z původného pravého masa (ženského) vytvořit bezrozměrnou fluidní nafukovací panu... jevy je možno kvalitativně popsat pomocí těchto bezrozměrných veličin.“
    Prosím k čemu je to dobré, to nevím, ale dvouznaková řeč pro fyzikální interakce a vyjádření elementárních části, polí a zákonů je tento přístup mnohem smyslupnější....víte proč ??? Protože taková příroda-vesmír opravdu je !!

    Jednoduse receno - platnost nejakeho fyzikalniho zakona neni nikdy zavisla na rozmerech. A to je docela velký omyl. Zákony vesmíru se také tvoří-vznikají po Velkém Třesku v řadě-posloupnosti tak jak vznikají nové elementy hmoty, prvky a pak hmotové sloučeniny až bílkoviny a DNA. A pokud tato hmota je závislá na artefaktech jimiž jsou veličiny "Délka" a Čas" z nichž vziká, z nichž je sestrojována vlnobalíčkováním dimenzí veličin, pak ovšem na tomto faktu jsou závislé i zákony. Zákony veškeré známé dnes, nevznikly naráz všechny v big-bangu, ale i zákony vznikaly postupně v souvěhu s posloupností zesložiťovávání hmotvých struktur . Takže zákony jsou závislé na veličinách ve stejné důležitosti jako je hmota a její zesložiťovávání závislé na zákonech, které k tomu příslušně vznikají Dokazovat ji tedy muzu tak, ze zakon prevedu na bezrozmerny tvar to je to co mi není jasný jak ohu i není jasný "jak" mohu DOKAZOVAT ženskou z masa a kostí pomoví nafukovací pany a resim uz jen matematiku - coz je nekdy vyhodne v tom ze treba prave vidim tu Lorentzovku jako transformaci rotace, nebo vidim proc ten dej popisuje nejaka parcialni diferencialni rovnice jako v tom textu (druhy priklad)
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    JOSEFDRUHY: oprava :
    bylo..... : c^2 . x = G . ( c^2 . x . t )

    má býti : c^2 . x = G . ( c^2 . v . t )
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUKEH: Ne, nemusíte to opisovat. Četl jsem to. Pořád mi ale nesedí filozofie-logika-důvod-vysvětlení "proč" by bylo výhodné normální fyzikální rovnici s veličinami " p r o m ě ň o v a t" za nějaké cosi bez rozměrů (?). Dám příklad : F(a) = F(g); čili: m.a = G M.m/x^2 ....čili : 1 = GM/c^2.x ..... čili c^2.x = G.m. Proč bych měl pro takovou rovnici ( fyzikální zákon ) vyrábět nějakou rovnici bezrozměrnou ? proč ? respektive : c^2.x/m = G = c^2.x/m (?)

    Poznámka : nezdá se Vám "také" výhodné substituovat písmenko "m" za výraz c^2 . v^1 . t
    Ono to pak docela dobře sedí ( veličinově ) : c^2 . x = G . ( c^2 . x . t ) ...protože "proč" by měla být gravitační konstanta "rozměrová" , G - stejně "zdědila" rozměry z rovnice 1 = G.M / c^2.x. Kdybychom netrvali na tom aby veličiny na levé straně a veličiny na pravé straně byly v rovnováze, tak bychom "do" gravitační konstanty nemuseli "transportovatů žádné veličiny a mohlo by platit : c^2 . x = m.(číslo) a...a to už naznačuje, že jakýsi "zbytkový" časoprostor x^3/t^2 je jekvivalentní něčemu, co se nazývá hmota a tedy něčemu jako je x^3 . t^1 / t^3
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUKEH: ... bezrozmerne veliciny odvozene z puvodniho rozmeroveho fyzikalniho zakona
    Napiště mi pár příkladů bezrozměrných veličin "odvozených" od původného f y z i k á l n í h o zákona. (Velice mě zajímá jak se "odvozuje" veličina bezrozměrná z veliny rozměrové).

    Děkuji.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUKEH: Pane LUHE, opravdu mě to zajímá : Jak se může ve fyzice psát nějaký zákon, jakýkoliv zákon, bez rozměrů ??? v bezrozměrném tvaru ( tedy jen s čísly, bez fyzikálních veličin ), to je pro mě nepochopitelné, nerozumím a už vůbec zdůvodnění takového počínání. Prosím o vysvětlení a uvedení konkrétních jednoduchých příkladů ( a prosím v češtině )
    Děkuji.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUKEH: Můžete mi říci jaký jsem napsal zákon níže, který jsem převedl do bezrozměrného tvaru ? 1 = 7 . (3,5 . 2 / 49 ) nebo 12 = 2 . 6 Doufám, že ty dva zákony, co jsem je právě napsal do bezrozměrného tvaru, nebudete nikterak zpochybňovat, že ?
    LUKEH: Pane, kdybych uměl anglicky, určitě bych to tam vyčetl,...ale já anglicky neovládám jsem stará generace, která se učila němčinu.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    DOGA: Rotace bodu je vždy kolem nějakého středu-bodu a to jednoho. Pootáčení roviny listu papíru který zvyšuje svou rychlost není kolem jednoho bodu-středu otáčení. Lyžař na svahu když dělá "zatáčku" tak se otáčí kolem jednoho středu ??? anebo se p o o t á č í při současném posunu dopředu ? a Když navíc bude lyžař zvyšovat při pootáčení rychlost, tak to nebude "otáčení" ale pootáčení roviny S1 v rovině pozorovatele S0. Kapííšto ?
    Raketa když zrychluje, tak je její pohyb nerovnoměrný, "a "- zrychlení, je zrychlený, a při takovém pohybu nelze použít LT ( zrychlený pohyb dává gravitaci, tedy parabolu, né kružnici ) ; teprve rovnoměrný pohyb "v" - rychlost, lze prověřit Lorentzovými transformacemi. Takže Bude-li raketa stále zrychlovat tj. bude-li mít pouze "a" - pohyb trychlený, pak lze dělat LT pouze jako "stop-stav" kdy na raketu přestane působit síla a pak má pohyb rovnoměrný s nějakým "vééé" a v tom vééé se udělá "transformace" a zjistí se stav toku času na raketě a stav délek na raketě.
    ..potřebuji se odmlčet...
    DOGA
    DOGA --- ---
    JOSEFDRUHY: no, a tady já končím, prostě tomu vůbec nerozumím...asi budu potřebovat víc času a číst to několikrát...nedalo by se to vysvětlit nějak jednoduše ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    DOGA: Slíbil jsem odpovědět na dotaz k multiplikacím elementárních částice ve dvouznakové řeči v interakcích. Nezapomenu, chce to více času. Nyní k těm LT.
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/d/d_011.doc
    DOGA
    DOGA --- ---
    JOSEFDRUHY: upřímně, je pro mě dost těžké si představit pootáčení, které není rotací, jaký je v tom rozdíl ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    DOGA: Nevím proč mi to nabízíte. Domnívám se že kvůli debatě o pootáčení soustav, ale to je pak dost nedorozumění, protože "rorace" a "pootáčení" jsou nebe a dudy. Pochopte už, že tu jde o něco jiného, o sledování rakety, která vyletí ze Země v = 0 a při vzdalování zvyšuje rychlost véé ( opomíjíme tu kde na to bere energii ) a když už ta véé rychlost je vysoká a blíží se hodnota rychlosti céé, tak raketa pootáčí svou vlastní soustavu vůči soustavě, z které vyletěla. Každý předmět který vyletí z soustavy v klidu ( ze soustavy pasované do klidu ) když zvýší rychlost na blízkou céééčku, že pootáčí svou vlastní soustavu a to je pak důvod "výroby" dilatace času a kontrakce délek a proměny hmotnosti. Na raketě se tempo času nemění, ale tím že raketa vyšle k Zemi informace pomicí fotonů, tak ty fotony jsou už pootočeny dle soustavy té rakety a po cestě k Zemi už foton svou soustavu "fotonovou" nepootáčí protože on je foton a už má rychlost céé, ale nese "na sobě" informace z pootočené soustavy tak, že když dopadne do pozemských přístrojů, že my vyčteme že "na raketě je dilatace času" a ona """"tam"""" není, my to pouze pozoruejme-sledujeme-vyčteme ze záření tj. z informací pootočených, my čteme vlastně jen "průmět" do osy času, časový interval z rakety dlouhý 10 sekund na raketě je pootočený, že doběhne na Zem v pootočeném úhlu a my ho přečteme jako jedna sekunda, čili se nám zdá, že 10 let kapitána na raketě Jeho pravých 10 let ) je jen jeden rok na Zemi a tak vyhodnocujeme ono natahování času,čili pomalejší stárnutí . Dtto s kontrakcemi délek, protože to je zase osa délková o 90 stupňů otočená a tam se to děje obráceně - zkracování délek z vlivu pootáčení soustav když raketa zvyšuje rychlost. A ty transformace Lorentzovy, to je pouze "stop-stav" rakety kdy se může hovořit o véééčku, nikoliv o "a" zrychlení...

    Více debaty bude-li o to zájem.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUKEH: citace : ..."je v rovnici y=Ax nejaka fyzikalni velicina" ?...neni tam potreba protoze to jde vždy udělat tak..." Moje reakce byla :"A víte, že přesně v duchu tohoto vašeho výroku mohu já totéž prohlásit o HDV ?"
    Pane LUKE, zamyslete se, a uznejte, že to je irelevantní debata... V rovnici y = A . x žádná fyzikální veličina není a je vědecky nekorektní říkat, že tam být nemusí, protože tu rovnici """"jde"""" udělat "tak-a-tak" ; víte tu rovnici opravdu jde udělat, zmanipulovat "tak-a-tak", že to bude cokoliv, i reakce kyseliny sírové s vápencem...; proto jsem řekl, že v tom vašem duchu, že tu porimitivní rovnici "jde udělat" na jakoukoliv matematickou formuli, že i já podobně mohu "manipulovat" s HDV...;pane, LUKE, to není smysluplná debata, to je hra na kočku a myš...pochopíte ?


    dal jsem vam dokonce nekolik odkazu na materialy, chcete jeste odkaz ne neco o linearnich transformacich? Děkuji. K čemu by to bylo ? Já už vysvětlil před 10 ti lety proč si myslím že LT nejsou transformace v pravém slova smyslu či v duchu jak se dnes presentují, ale že LT představuje pootáčení soustav....tak nevím proč bych dnes měl studovat nějaké lineární transformace. Naopak : vy by jste měli studovat mé matematické zdůvodnění proč jsou LT pootáčením soustav a proč se to ve fyzice nevžilo a nepoužívá.
    O.K. ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUKEH: to bylo pro vasi otazku zda je v rovnici y=Ax nejaka fyzikalni velicina...neni tam potreba protoze to jde vzdy udelat tak, aby to bylo vyjadreno bezrozmerne pouze matematicky - plati pro kazdy fyzikalni zakon.
    A víte, že přesně v duchu tohoto vašeho výroku mohu já totéž prohlásit o HDV ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUKEH: Pane LUKE, to byla dost trapná, odfláknutá odpověď ... asi tak jako kdyby se zvídavý chlapec ptal na procházce přírodou dědy : "a dědo, kde je to LHC a ten CERN ?" a děda mi ukázal na vchod do jeskyně v Prachovských skalách.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    JAZZZ: a jak uz jsem tu natuknul, ragupki ma pravdu ze na vlnobalicek si neposvitim. čím je významná tahle "pravda" ? Za sto let se na něj kouknete ledabile, jako...jako na elektron. Před 100 lety jste si taky neposvítil na elektron, dokonce nevím, zda se dá na elektron posvítit už dnes...co chtěl básník říci tím "že si na vlnobalíček" neposvítím...že tím pádem je to důkaz neexistence ??? Chabý důkaz... pak nam bohuzel zbyvaji plky, no vám zbývají ty plky o tom svícení si na elektron a vlnobalíček, mě zbývá víc : boj o HDV až jí konečně lidi pochopí a konečně si řeknou že se na HDV podívají z gruntu... dohady a pravdepodobnost. jestli se vlni c.p. , ether, struny nebo cervena karkulka, to uz je celkem fuk, no, ... no, pokud dokážete že když se vlní Karkulka že to vyrobí Higgsův boson, pak můžete ušetřit miliardy peněz za LHC a další podobné výzkumy...neníliž pravda...vlnit se opravdu může cokoliv, ale zda to vyrobí hotu, to je otázka. Bude-li se vlnit čp tak to hmtotu vyrobí, bude-li se vlnit Červená Karkulka, tak nevím... kdyz se to oplaca matematikou a konstantami aby to vychazelo. No, to máte jaksi pravdu, když na Karkulku Červenou "naplácáte" správnou matematiku, pak možná se tím hmota i vyrobí ( matematicky, nikoliv fyzikálně ve Vesmíru ) ( matematikové dokážou divy, i cto co ve vesmíru pravda není. ) me se ale libi predstavovat si to jako josef. koneckoncu mezi hdv, unitarni teorii pole a superstrunami se urcite da najit hodne paralel, jenom by se panove museli prestat hasterit a dohodnout si spolecny jazyk :) No, konečně rozumná řeč. HDV se nedá obejít, se nedá nevidět, poplivat, okecat, se nedá ignorovat 50 let, ta se jednou musí prověřit a buď zahodit na smetiště dějin anebo prohlásit, že je životaschopná ( dodat jí matematiku ) a že uznat že tudy vede cesta dál...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    DOGA:
    Josefe, velmi tvrdě vystupujete proti určitým prvkům klasické fyziky, konkrétně kde a proti jakým ? kterých ale přitom Vaše hypotéza není sama prostá. …samozřejmě, že moje hypotéza má více závad než současná „odsouhlasená“ fyzika, jistě, to však by nemělo mít vliv na to, abych svobodně nekritizoval některé současné vize ve fyzice…že ? ;anebo ano ? Např. v odpovědi Ragupkimu se tážete, částice "čeho".To říká on, že to říkám ; já neříkal „částice čeho“ ( jek se pokoušel mě to vnutit že to říkám ), ale já říkal „částice z čeho“ Ale stejně tak se dá ptát délka "čeho". Pozor : já už kdysi v HDV provedl „pro výklad“ o HDV jakási zpřesnění vizí pojmů např. o tom : „co" je dimenze, co je veličina, co je rozměr, co je jednotka a co je délka, atd. - viz ukázky.Takže jsem před výroky zpřesnil „co“ si pod nimi myslím či má myslet : Veličina budiž nazvána „Délka“ a ta má tři ploché, euklidovské dimenze ( má jich víc, ale ty jsou už neploché, jsou křivé, jsou kompaktifikované do vlnobalíčku …atd. atd, to potom ) čili „Délka-veličina" má tři dimenze a čistě nááááááhodou z historických důvodů se jedna z dimenzí také jmenuje „délka“ , druhá „šířka“, a třetí např.“výška“ ; zopakuji : Veličina DELKA má tři dimenze x1, x2 a x3 ; pak Veličina „Čas“ má také tři dimenze, ale dodnes nebyly pojmenovány, takže : t1, t2, a t3 …. http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/aa/aa_006.doc ; http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/aa/aa_006.doc ; http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/uvod/uvod_041.jpg Pojem délka je běžně užíván jako atribut, vlastnost, veličina vztahující se k určitému předmětu. Ve Vašem vyjadřování, jestli tomu správně rozumím, znamená spíše to, čemu se běžně říká "prostor". ne, ne… Jinak totiž můžeme položit otázku, proč ne čas a šířka, proč ne čas a výška. Vaše hypotéza tedy dovozuje, že hmota je důsledkem zakřivení, vlnobalíčkování časoprostoru, je tomu tak ? Ano, hmota se „vyrábí-rekrutuje“ tak, že se začne vlnobalíčkovat sám časoprostor, ovšem na plancocývh škálách Prázdného časoprostoru ? Je-li čp plochý, nekřivý, nezpěněný, tedy je-li euklidovský, pak je bez hmoty, i bez polí (!)…; hmotové elementy a pole jsou výsledkem fyzikálního projevu-děje, kterým je křivení, vlnění a vlnobalíčkování čp na miniúrovni ; pak nastanou, pak se projeví, pak vzniknou a pak se budou dít děje - vývoj dle principu střídání symetrií s asymetriemi Tedy máme prázdný prostor a čas vícedimenzionální čas, čas jako Veličina který sám svým zakřivením stvoří hmotu. Ano, proces křivení čp je procesem „výroby- realizace“ útvarů, které pak mají vlastnosti !! jako hmotové, nebo jako je spin, náboj, hmotnost, barevný náboj, atd. , tyto vlastnosti jsou P R O J E V E M různých stavů křivostí čp samotného, tj. křivostí dimenzí vybraných z 3+3D k tomu vyrábění hmoty a polí Já to považuji za naprosto relevantní hypotézu, ale když tak výsměšně stíráte klasickou fyziku za to, že nedokáže říci, z čeho jsou částicepane, já nestírám klasickou fyziku, já stírám toho nadutce pana RAGUPKIna, který by děsně rád potopil HDV, ale nemá na víc než potápět mě…; nestírám fyziku, pouze jí slušně nabízím novou vizi "z čehože" jsou částice, že nejsou ani z imaginárních strun, ani z ničeho ani z amplitudy pravděpodobnosti... a struny, myslíte, že Vaše hypotéza se tolik odlišuje, když říká, že hmota vzniká z prázdného prostoru a času ? Ne, neodlišuje se HDV moc od teorie strunové, ale oni tvrdí, že vibruje NIC (!), tedy struna z ničeho. A zde já protestuji ironicky. To, že vibrace je správný směr úvahy, bych nepopíral až tak moc, já tomu říkám „vlnobalíčkování“ , ale strunaři neví „co“ vibruje, já říkám, že „pění“ vlní se, vlnobalíčkuje se přímo časoprostor (!) jakožto nezadatelný artefakt Vesmíru. Co je natom tak nepochopitelného anebo tak k odsouzení hodného , vedoucího k zuřivosti proti HDV ??
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUKEHe napsal :"Pootaceni soustav je jedna z nejjednodusich transformaci jake v matematice jsou, je to prece klasicka linearni transformace ala y=Ax. ". Možná tím chtěl nahradit Lorentzovksé transformace, nevím. A říkám to "do placu" proto, že právě na ty LT on tím reagoval, když jsem řekl, že to nejsou "transformace" v tom duchu v jakém se dodnes presentují, ale jsou a měly by být v duchu pootáčení soustav ( soustavy pozorovatele a soustavy vlastní rakětě - ty se vzájemně pootáčí když je rychlost véé stále větší toho pohybujícího se tělesa-rajkety ). Pak ovšem ta jeho rovnice byla super-nadobecná, protože z ní se nedá poznat vůůůůůbec nic, ( že pane JAZZZ ) natož, že v soustavě pozorovcatele se pohybuje těleso rychlostí "véé" blížící se "céé" a tudíž přichází v realitu, svou podstatou relativistické věci jako je dilatace a kontrakce. Z jeho rovnice y = A.x" by to nepoznal ani největší matematik světa, že jde o "náhražku" LT....jak to presentoval.
    JOSEFDRUHY: Pan LUKEH mi zatím na položenou otázku neodpověděl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam