• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout

    rozbalit záhlaví
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: dobre ted. necham vas pri tom, ze vesmir si zvolil nejake jednotky (I kdyz mi to prijde jako hloupost & zbytecnost, ale krome planeho filozofovani o tom, jestli vesmir ma svobodnou vuli to nicemu neuskodi). mimochodem jakou jednotku si to vesmir vybral pro cas? to je porad zahadou.

    to podstatne je, ze my lide jsme si nejake jednotky zvolili. ta kouzelna vlastnost jednotek ale je, ze se daji navzajem prepocitavat. i kdyby si lide kdysi davno vybrali, ze jeden metr bude odpovidat dnesnim 2,9979 . 108 m, tak jedina zmena bude, ze vsechna cisla ve fyzice budou jina. to je vse, nic vic, nic min. stejne tak by mela fyzika jina cisla, kdyby se lidi narodili s sesti prsty na kazde ruce & misto desitkove soustavy by byla soustava dvanactkova.

    Pak bude možno lépe pochopit, "proč" jsme my-Zem posunuti od "osy vývoje"

    byla zemekoule posunuta od osy vyvoje (at uz to znamena cokoliv) i v dobe, kdy po ni chodili dinosauri? protoze v te dobe zadny metr definovan nebyl. nebo se zeme od osy vyvoje odchylila prave v okamziku, kdy prvni clovek stanovil nejakou jednotku delky (palec, loket, sah, provaz, krok, stopa, versta, ....)?
    & jestlize chybna definice metru zpusobila odklon od osy vyvoje, znamena to, ze na teto odchylce setrvavame (metr zustava porad metr), nebo se odchylujeme cim dal tim vic?

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : vesmir zadne sve jednotky nema. Reakce : to je laciná výhovorka : Je to podobné jako tvrdit, že Vesmír nemá teorii relativity, že Vesmír nemá reliktní záření protože ho máme my pozorovatelé ve svých dalekohledech, né on-Vesmír...atd., že vesmír nemá rovnici Lorentzovské transformace, či že Vesmír nemá Hubbleův zákon atd. Jsou to prostě hloupé výhovorky a úhybné manévry filozofické. Vesmír nemá spektrum, protože ho má pozorovatel ve svém hranolu...to jsou hloupé řeči.
    Takže : nesouhlasím s tím že vesmír "nemá" jednotky.

    citacve : jednotka je volitelna, muze byt jakakoliv. reakce : A v tom to je. My lidé volíme "velikost" !!!!! jednotky nedbaje na to jak si jí tu velikost volil sám Vesmír. To je chyba. Minimálně je to chyba právě u céééčka. Když si dáme jako jednotku 2,9979 . 10^8 m = 1*m*, pak vyjdou v celé fyzice všechny čísla jinak počínaje Planckovskými . Pak bude možno lépe pochopit, "proč" jsme my-Zem posunuti od "osy vývoje"

    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/aa/aa_021.jpg
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Ano, byl jsem líný a napsal jsem c = 1/1 bez rozměru. Už jsem to napravil. c = 1*m/1sec

    hm. & jak je potom definovana sekunda?

    Má-li Vesmír své jednotky céé = 1/1 pak naše vlba byla o 8 řádů posunuta

    zase spatne. nelze mluvit o posunu. posun je aditivni. ten "vas metr" neni posunuty o 300 000 000 nasich metru, ale je to faktor nasobny. zajiste vidite ten rozdil

    1000+0.001=1000.001
    1000*0.001=1

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: ja to nijak neodsuzuju. jen poukazuji na nekonzistence. pokud je cas trirozmerny, pak to znamena zcela & zasadne predelat vsechny dosud pouzivane pojmy, definice, postupy. vas jsem ptal, co s energii, ktera ma 9 slozek v 6-ti rozmernem casoprostoru. (vsimnete si, ze tyhle problemy vubec nenastavaji, kdyz zvysujeme pocet dimenzi prostotovych).
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Pokud opravdu nemá žádné "své" jednotky, pak "c" je vyjímkou.


    no jo, jenze vy si pletete pojem jednotka & velicina (fyzika pro 8 tridy zakladni skoly). rychlost svetla je velicina. ke kazde hodnote veliciny pak prislusi dana jednotka. muze to byt m/s, km/hod, prumer zemekoule/rok & tak vselijak podobne. vesmir zadne jednotky nema. jednotky jsou ryze lidskym produktem.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : Má-li Vesmír své jednotky céé = 1/1 pak naše vlba byla o 8 řádů posunuta

    tahle veta nedava zadny smysl.

    Reakce : Ano, byl jsem líný a napsal jsem c = 1/1 bez rozměru. Už jsem to napravil. c = 1*m/1sec.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Dobrá... pokud součin dvou vektorů je skalár, dobrá, ale tento argument ještě nestačí na to aby jste odsoudil 9 složek čp při 3+3 dimenzionálním vesmíru a tvrdil, že Vesmír musí být 3+1 protože součin dvou vekrotů je skalár. - Opat jste na mé námitky z minula nereagoval
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Jak ještě víc srozumitelněji Vám mám říci názor, že je-li "zvolená jednotka" ( námi lidmi ) časová o 8 řádů menší, že se klidně může stát, že nepatrně jiný interval časový v jedné ze tří os je neměřitelný. Pokd je neměřitelný, pak lidé neví o třech dimenzích a budou používat t(1) = t(2) = t(3) = t....namísto : t(1) = t(2) menší t(3) ((( poznámka : nerovnítko se mi tu na NYXu nezobrazuje, nevím jak psát matem. znaky....nikdo mi doposud neporadil )))

    Říkáte ( a vytýkáte mi ), že Vesmír žádné "své" jednotky nemá. Myslím, že se mýlíte. Pokud opravdu nemá žádné "své" jednotky, pak "c" je vyjímkou. Plyne to z postulátu o rychlosti světla. To je jediný zákon, jedinečná pravda "o Vesmíru", který víme, kterou víme, už dnes, a to na 101%...že : c = 1/1, respektive c = 1m*/1sec. (( 1*m = 2,9979.10^8 m ))
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Úplně na začátku jste mi řekl důvod proč nemůže být čp 3+3 a musí být 3+1 a to podle Vás proto, že Energie kinetická je skalár.

    nic takoveho jsem nerekl. rekl jsem, ze v 3+3 casoprostor je nutnym dusledkem ctverec rychlosti jako matice 3x3, coz dava i energii 9 slozek (3 rady, 3 sloupce). opet je to v tom obrazku.

    cili moje vyhrada jde k tomu, ze energie bud je skalar, pak nemuze mit devet slozek. skalar musi mit slozku jen jednu. to je definice skalaru.
    nebo ma energie 9 slozek (je tedy ve skutecnosti matici), ale pak je tu zase problem, ze mame jen 6 dimenzi, 3 prostorove, 3 casove.

    ja jsem po vas chtel vysvetleni techto nesrovnalosti.

    notabene, kdyz budete chtit spocitat zrychleni, tak v 3+3 casoprostoru to bude tenzor o 27 slozkach. u promenliveho zrychleni to bude ctyrrozmerny tenzor o 81 slozkach. atd ...

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    =29, omlouvam se za preklep.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    proč je rychlost "v" vektor a proč je čtverec rychlosti "v^2" jako skalár ?


    protoze soucin dvou vektoru se pocita takto


    {a1,a2,a3, ..., a100}.{b1,b2,b3,..., b100}=a1*b1+a2*b2+a3*b3+...+ a100*b100


    coz znamena, ze mame-li napriklad vektor rychlosti v={2,3,4}, potom v.v=2.2+3.3+4.4=4+9+16=26


    to je proste vlastnost vektoru, nevim, co je na tom tak nepochopitelneho, & nevim, proc to N E C H C E T E pochopit. vzdyt jsem vam ty vztahy vsechny rozepsal v tom obrazku. mate je tam vsechny, jasneji uz vyjadrit nejdou. berte je jako fakt, tak to je. neni v tom nic vymysleneho, obskurniho, arbitrarniho.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Pane LUBOB, to je s Vámi opravdu zoufalá diskuse...je stále "já o koze ty o voze". Kdybych, to co chci říci, řekl pozlacenýma slovama-písmenama, tak stále nerozumíte co říkám a odpovídáte mi "já o koze ty o voze"....já už chápu proč si myslíte, že HDV je velice špatně formulovaná a proto jí nikdo nerozumí. Vy by jste jí nerozuměl i kdyby byla zformulovaná na 100 způsobů. ( a to ona je protože jí mám na 10 000 stranách za 30 let ) Vy prostě chápat N E C H C E T E....a v tom to je.

    Počtvrté otázka : proč je rychlost "v" vektor a proč je čtverec rychlosti "v^2" jako skalár ? Pokud bude úvaha nad 3+3 dimenzionálním stavem čp, a vyplývající z toho matice o 9 členech, tak také při "v^2" bude skalár ! (??). Úplně na začátku jste mi řekl důvod proč nemůže být čp 3+3 a musí být 3+1 a to podle Vás proto, že Energie kinetická je skalár. A já od samého začátku brojím proti tomuto argumentu a stále je to "já o koze, ty o voze". Kinetická energie bude skalár i tehdy když bude 9 složek čp toho 3+3 dimenzionálního.....je to tak ? Je-li to tak, pak ten váš důvod neplatí že Vesmír "nesmí" být 3+3 dimenzionální.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Má-li Vesmír své jednotky céé = 1/1 pak naše vlba byla o 8 řádů posunuta

    tahle veta nedava zadny smysl.
    1. vesmir zadne sve jednotky nema.
    2. jednotka je volitelna, muze byt jakakoliv.
    3. c=1/1 je nesmyslna rovnice, prave proto, ze v ni chybi jednotky. rovnice nevyjadruje nic.
    4. velicina ma jednu jedinou hodnotu pro dane jednotky. pokud jednotky zmenime, zmeni se ciselna hodnota. 1 km/hod je totez jako 0.2777777 m/s. zmena jednotek neznamena, ze rychlost je najednou nizsi nebo "posunuta".
    5. zadna volba neni posunuta o 8 radu. neni tu co s cim porovnavat. neni tu rychlost1=rychlost2+posun. rychlost svetla je rychlost svetla, & je jaka je, at uz ji vyjadrime jakymikilov jednotkami, v jakekoliv ciselne soustave.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    A taky jsem se ptal proč by složky třídimenzionálního času nemohly být považovány stejně jako tři složky třídimenzionální veličiny „Délka“ a…a to tam opět není, tak neříkejte že „tam všechno mám“ a že je to e l e m e n t á r n í matematika


    opet, je to tam, ostatne o tom ten obrazek je. mate tam jasne odvozeno, jak vypada rychlost (celkem 9 derivaci 3 polohovych slozek podle 3 slozek casu), & jak vypada ctverec rychlosti. vynasobenim polovinou hmotnosti pak ziskavate energii jako matici s 9 slozkami.


    ja uz nevim, jak jinak to rict.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Proč nemíšete energii – skalár jako E = ½ m v(1)ˆ2 ; E = ½ m v(2)ˆ2 ; E = ½ m v(3)ˆ2 aby se tím jasně ukázalo, že rychlost není skalár a že prostor má tři délkové dimenze. O tom totiž byla ta řeč !!!!

    protoze :
    skalar znamena jedno cislo. energii telesa/bodu vyjadrujeme jako jedinou hodnotu. ve vasem zapisu mate porad jednu & tutez energii (E), ale tri ruzne vyrazy, tedy tri ruzne hodnoty. jedna energie, tri ruzne hodnoty.

    soucin dvou vektoru vypada takto

    {a1,a2,a3, ..., a100}.{b1,b2,b3,..., b100}=a1*b1+a2*b2+a3*b3+...+ a100*b100

    je to tedy skalar, jedine cislo. to je elementarni matematika, na kterou vas porad odkazuji. v tom dokumentu co jsem vam sem postnul to mate na poslednich dvou radcich.
    pokud vam matematika dela potize, vyzkousejte tohle, to udela 90% prace za vas.

    http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7Ba1%2Ca2%2Ca3%7D.%7Bb1%2Cb2%2Cb3%7D

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB:
    citace : vzdyt to mate rozepsane v tom dokumentu, krok za krokem. to je elementarni matematika.
    Reakce : pane, chci být opatrný ve vyjadřování, protože ke vzplanutí ohňů je vždy blízko když si dva nedokáží souzvučně oponovat. Znova námitka : ano, mám rozepsané všechno, jen né to, na co jsem se ptal a na co už opravdu dvakrát jsem se ptal !! Proč nemíšete energii – skalár jako E = ½ m v(1)ˆ2 ; E = ½ m v(2)ˆ2 ; E = ½ m v(3)ˆ2 aby se tím jasně ukázalo, že rychlost není skalár a že prostor má tři délkové dimenze. O tom totiž byla ta řeč !!!!!!! Já se na to výslovně ptal a vy mi odpovídáte „že to tam mám“. A taky jsem se ptal na to proč je rychlost vektor a kvadrát rychlosti skalár ? Vy říkáte že to tam mám, já to nevidím. A taky jsem se ptal proč by složky třídimenzionálního času nemohly být považovány stejně jako tři složky třídimenzionální veličiny „Délka“ a…a to tam opět není, tak neříkejte že „tam všechno mám“ a že je to e l e m e n t á r n í matematika. V tom obrázku máte že : v systému 3+1 má rychlost vééé 3 složky ( ale neužívátele elementárně ) a v systému 3+3 ukazujete 9 složek a domníváte se že je použít nelze ani matematicky ani fyzikálně a že to už vědci zkoumali a přinesli experimentálně k tomu důkazy že to neplatí ( já je nikde nenašel )

    citace : z důvodů 8mi řádů menší "měřitelnosti-vnímatelnosti…ale to prece nejde. vnimatelnost (koho? cloveka?) neni zadny definovany dojem. stejne tak nelze vubec nic postavit na zaokrouhlovacich chybach.
    Reakce : Já svou řeč možná řekl neodborným podáním, a doufal jsem že pochopíte jak to myslím. Takže můj pokus znova : Pan Periferičan pozoruje, že Zem se pohybuje směrem „x“ 280 tis. km/sec, směrem „y“ 280 tis. km/sec ; 280 tis. km/sec a rozhodně nebude pozorovat svými sebelepšími přísrtoji, že auto na parkovišti na té Zemi se rozjelo a v ose „x“ se pohybuje ( podle pozemské soustavy pasované do klidu ) 5 m/s a tedy by měl Periferičan pozorovat tento pohyb jako (280 tisíc km + 0,005km )/sec. potřetí tedy otázka : pozoruje to ? a je to podstatné pro Periferčana ? Podobně my, na Zemi zanedbáme když plynutí času v ose x“ bude v naší soustavě pro předmět auto 5m/sec tj. že bude tu dilatace času pro to auto neměřitelně malá a to z titulu 8 řádů nesymetrie mezi jednotkami které „má“ vesmír. Má-li Vesmír své jednotky céé = 1/1 pak naše vlba byla o 8 řádů posunuta „dle citlivosti“ člověka a cééé vyšlo c= 2,9979 . 10ˆ8 m / 10ˆ0 sec. To mám na mysli, že „ždibec“ na dimenzi délkové pro člověka má jiný pojem než „ždibec“ na časové dimenzi, nesouměrnost je 8 řádů. To co zanedbáme na časovém intervalu to nezanedbáme na délkovém intervalu.

    Věřím, že naše debata bude polemika tvrdá, ale která nepřekročí meze slušnosti. Já se o to budu snažit
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: tak by musela být HDV totálně špatně a už by mě za 32 let šíleně mnoho fyziků vzdělaných i rádobyfyziků dáááávno přewválcovaly naprosto přesvědčivými protiargumenty a poslalo by HDV na smetiště.

    ten duvod je prosty. ta hypoteza je velice spatne zformulovana. neni v ni nic, proti cemu by se dalo argumentovat. naprosto nic.
    vsimnete si, ze jste se zatim ani nebyl schopen dostat se pres matematicke nekonzistence, & to jsme na urovni velice elementarni matematiky.

    to ze matematiku neovladate nemusi nutne byt na zavadu. pokud mate nosnou myslenku, muze se transkripce do matematickeho jazyka zhostit nekdo jiny.
    ale k tomu je potreba, aby ta nosna mysleka byla srozumitelne zformulovana. & to ted rozhodne neni.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: vzdyt to mate rozepsane v tom dokumentu, krok za krokem. to je elementarni matematika.


    z důvodů 8mi řádů menší "měřitelnosti-vnímatelnosti


    ale to prece nejde. vnimatelnost (koho? cloveka?) neni zadny definovany dojem. stejne tak nelze vubec nic postavit na zaokrouhlovacich chybach.


    klasicka fyzika plati bez ohledu na rady, u pohybovych rovnic je jedno, jestli je to 1 mikrometr nebo 1010km.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KEJML: ... a ještě dotřetice dodám : kdybych budoval svou "teorii" bez E L E M E N T A R N I C H znalostí fyziky, kosmologie, tak by musela být HDV totálně špatně a už by mě za 32 let šíleně mnoho fyziků vzdělaných i rádobyfyziků dáááávno přewválcovaly naprosto přesvědčivými protiargumenty a poslalo by HDV na smetiště. Nikdo to dosud neudělal až celých 32 let o to usiluji aby mou HDV kdokoliv pokořil a zozdrtil napadrť. Pane kde je chyba ? v mé nevzdělanosti ? anebo ve vzdělanosti odborníků ? anobo že by HDV byla nakonec pravdivá ? po zpracování do matematiky ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KEJML: ...a když se dívám např. sem https://en.wikipedia.org/wiki/Inflation_%28cosmology%29, a vidím kolik má TEORIE !!! ( prej to už není hypotéza ale dokázaná teorie ) inflace problémů, různých variant téže inflace, a pochybností napříč celou kosmologií, tak rozhodně tolik balancujících polopravd, dohadů a nejasností a logických nekonzistencí já ve své HDV nemám. Mě pouze absentuje matematika.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam