• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    ( Stephen Hawking )

    Ve skutečnosti tolik nezáleží na tom, zda znáte relativitu či kvantovou mechaniku,..dokonce nezáleží ani na tom zda jsou obě teorie správné. To, co jsem doufal ukázat je, že jediným způsobem jak r o z u m ě t vesmíru, alespoň pro teoretického fyzika, je určitý druh pozitivního přístupu, v němž chápene teorii i hypotézu jako model. Já chovám silnou naději, že model bezrozporný, který by popisoval "vše" ve vesmíru, se podaří najít. A pokud to dokážeme, bude to skutečný triumf lidstva.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Pane R.T.

    Necekal jsem tak sdílnou, direktní a jasnou odpoved coby úsudek na p.L.Motla z Vasich úst.....cetl jste "recenzi" Motla na internetové povídání doktora Zkoutajana? To je neco odporného, nebot Motlovi zde zretelne neslo o p r a v d u , o zpresnení polopravd recených Zkoutajanem, ale slo mu o nehorázné ponízení duse, lidskosti a osobnosti,...sadistickým zpusobem.
    Prekvapil me Motl, ze se k necemu tak spinavému propujcil. A vubec k hodnote Motla nelze pricíst to, ze v té kritice vecne mel nad Zkoutajanem pravdu z deseti devetkrát.

    .....napsal V.Hála před třinácti lety.
    jo, jo každý chvilku tahá flusanec, tedy pilku.
    Jinak : vždycky ve fyzice má pravdu a je vědcem ten, kdo jakýýýkoliv nápad-vizi umí napsat-popsat matematikou. Ten, kdo má také dobré vize, ale neumí matematiku, ten je blázen.


    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    (Jiří Podolský ) ….výňatky z jeho řeči :
    Vlnění obecně představuje kmitavý stav jistého prostředí. !!! V případě vln gravitačních kmitá sám prostor a čas.
    S pomocí detektorů gravitačních vln bychom tak mohli dohlédnout nepředstavitelně daleko do minulosti…v principu až do doby, kdy se zrodil sám prostor a čas ( v nám známé podobě) což nastalo pouhých 10^-43 sekundy po velkém třesku.
    Jak nepředstavitelně realistická a blízko REALITE je moje HDV. Desítky jiných nápadů, výmyslů, blábolů věhlasných fyziků jsou proti HDV ubohá sci-fi a pohádky.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    John Schwarz, jeden ze strůjců teorie strun, napsal : ”Po roce 1980 jsme udělali několik objevů-jeden až dva ročně a považovali jsme je za podstatné. S nadšením jsme je publikovali a konzultovali s kolegy po celém světě.V každém případě jsem si myslel- a Michael Green asi též- , že to byly objevy,které přesvědčí kolegy o vážnosti našeho problému.A bylo pro nás dost překvapující,že několik let zbytek teoretické populace světa nejevil o nás zvláštní zájem…..Když pracují na něčem jen dva,někdy člověk propadne frustraci z toho,jak to jde pomalu.Měli jsme mnoho zajímavých problémů,ale prostě jsme neměli čas ani sílu se jim více věnovat.
    Schwartz v rozhovoru s novinářem :

    (J.Schwarz :) Každý bod v prostoru, tedy to, co jsme si mysleli, že je bod, je ve skutečnosti malá šestirozměrná sféra je snad v prostoru ( časoprostoru ) tohoto Vesmíru ještě něco jiného "co má rozměry" ???? než sám čp ?? s rozměrem na Planckových škálách. Strunky což prýýýý není "bod", nemůže být nic jiného než "interval" na dimenzi veličiny. Kolik veličin má časoprostor ? a ty kolik mají dimenzí ???? jsou příliš malé k tomu, aby se daly pozorovat.
    (redaktor :) Můžeme o částicích (elektrony, kvarky) uvažovat, že jsou složené ze strun??, že v nich struny sedí??Jak neskutečně blízko mé HDV jsou tito strunoví snílci : částice nejsou "něco" v nichž struny sedí, ale částice jsou právě útvary z těch dimenzí...; jsou-li struny z dimenzí, pak i částice jsou z dimenzí.
    (J.Schwarz :) Jinak : když máme strunu, "z čeho" ...jsem tehdy v r. 2000 položil fyzikovi L.Motlovi ! ; odpověděl, že struna je "z ničeho" ...škoda, že nešel ždibíííček dál. Struny jsou "z dimenzí" ...jakých ?, no, co jiného Vesmír má než : veličiny, dvě. můžeme různě kmitat, vibrovat či rotovat. Ano, dimenze na planckově škále v té pěně čp kmitají, vibrují, víří, proměňují tvary a ...a to je zrod vlnobalíčku jakožto el. částice hmoty.Každý z těchto různých módů-kmitů a vibrací můžeme považovat za popis konkrétního typu částice. Jak blizoučko byli a jsou strunoví teoretici mé HDV. Děsně blízko, ale ten poslední krůček k pochopení nemají, za ten já platím vysokou cenu : flusání a ponižování už 30 let. Můžeme považovat elektron, za to ,že je to jeden mód, kvark zase jiný mód, graviton zase jiný.
    Další pokračování rozhovoru Schvarze a redaktora si najděte sami
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Co řekla paní Hawkingová, matka slavného fyzika : (opis)

    "Jen neustálým poznáváním nového zjišťujeme, že myšlení by nemělo být ničím a nikým omezováno. (!) Proč bychom neměli přemýšlet o nemyslitelném, někdo s tím přeci musí začít. (!) Jen pomyslete kolik věcí bylo nemyslitelných před 100 lety a přesto o nich lidé přemýšleli. Přitom šlo někdy o věci zcela nepraktické a tak né všechno co Steewen řekne, musí se brát jako písmo svaté. Je to badatel, takže bádá, tápe, někdy plácá nesmysly, jako my všichni, ale jde o to, aby lidé mysleli aby nepřestali myslet. Musí se pokoušet rozšířit hranici lidského poznání, třebaže někdy nevědí kde začít."

    ...hloupá to žena, chtělo by to do ní flusance od NYXáků...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Kdosi řekl, že akt bádání není ani tak hledání nových pevnin, jako spíše formování nových pohledů.

    Brian Greene
    .......................

    ( ..jen bych dodal, "v den Stědrý", do výroku Greenea drobnost : ...a bádání není jen hledání nových pohledů, byť v tu chvíli neprokázaných, ale i utrpením, za takové pohledy, při třicet let trvajícím pronásledování ...., při vytrvalé snaze o ukamenování... )
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MAZA:
    citace :"Navíc jsem sem vkládal i jiné experimenty, které dilataci v podobě, o které mluvíme, potvrzují. Hafele-Keating je specifický v tom, že je to jeden z mála experimentů, který potvrzuje přímo STR. Důsledky STR ale pozorujeme i např. u družic - napište americké armádě, že může přestat synchronizovat hodiny na GPS družicích a do NASA, že už nemusí korigovat hodiny na ISS. Obojí jsou přímé důsledky dilatace času jak v důsledku gravitace, tak pohybu. Víc zde.
    Já ale přeci nejsem proti dilataci, proti existenci dilatace. Já dilataci pouze, pouze, pouze jinak objasňuji, interpretuji než fyzika soudobá, vysvětluji jinou podstatu té dilatace ( nejen její, podstatu všch tří relativistických efektů ). Je to pootáčení soustav ( při pohybu testovaného tělesa v soustavě pozorovatele ), ... protože...protože časoprostor sám je po Veském Třesku zakřivený...; křiverní dimenzí veličin "Délka" a "Čas" je prvním základním kamenem existence stavu Vesmíru po Třesku. Na velkých škálách je čp zakřiven málo, očima "zdejšího" pozorovatele v čase "současnost" ( gravitace - parabola ), na malých škálách v mikrokosmu je zakřiven hodně ( na Planckových škálách je čp zakřiven do podoby časoprotorové pěny ). Celá relativita má PODSTATU v křivení čp. Celý Vesmír po Třesku stojí na základním faktu : změna stavu Vesmíru před Třeskem kdy je čp plochý, bez hmnoty a bez polí, nekonečný , tedy je tam poměr jednotkových intervalů roven jedné, c = 1/1. Po Třesku je poměr intervalů dimenzí veličin n e j e d n o t k o v ý, tj. véééé menší céééé. Tím je "zaručena"( vyvolána ) stavba hmoty, polí aj. "vlnobalíčkováním" dimenzí veličin Délka a Čas. Po Třesku je křivé """""vše"""" , i časoprostor, ( na všech škálách ) i struktura hmotových elementů, i vzájemné chování čp a hmoty.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Hezké vánoce a mír na duši.
    MAZA
    MAZA --- ---
    JOSEFDRUHY: Narůstá dál, zvyšuje se - viz . Vzorce jsem sem vkládal, máte možnost dokázat opak. Opakuji, pokud ho dokážete, v důsledku zbouráte zásadní část teorie relativity a máte Nobelovu cenu jistou. Chápete to vy?


    Já chápu, jaké důsledky to má pro HDV - dilatace času by pak nebyla zapříčiněna pootáčením soustav. Otázka je, jak moc na této tezi HDV stojí, a zda jí tato teze samotná nevyvrací.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KEJML:
    MAZA:
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Hafele%C5%AFv-Keating%C5%AFv_experiment
    Ale hoši. Ten experiment jen „dokazuje“ pravdivost-reálnost samotné dilatace, že dilatace není výmyslem. Ale já se nepřu o to zda „dilatace je jako fakt“ pravdivá či ne, já se přu o to, že při zrychleném pohybu dilatace roste, tj. zvětšuje se časový interval vůči etalonu-intervalu a při pohybu zpomaleném-brzdném, že ona n a r o s t l á dilatace do jisté určité velikosti zase ztrácí, tj. zmenšuje svou hodnotu , v porovnáváno opět s etalonem. To co mi ukazujete, tím experimentem, je jen důkazem „o existenci“ dilatace, nikoliv o existenci „změny“ dilatace.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MAZA: bože, bože, bože už po x-krát tu říkám, že mi nejde o to zda "dilatace měřitelná je" ...o to se přeci nepřu, sakra copak jste natvrdlý nebo už slavíte silvestra ?...já tu pouze chci mít názor |( slovo "tvrdit nechci užívat ), že při pohybu brzdném N E N A R U S T A dilatace. ..., vidíte co píši : n e n a r ů s t á á á á á á , tak nemelte že byla naměřena, já vím že byla.., přičemž tou dilatací samozřejmě mje myšleno "zvětšování délky intervalu časového" porovnatelného s etalonem-intervalem v soustavě domácí. Opakuji do zblbnutí : nejde o dilataci samotnou, ale o kritiku náááááárůůůůůstu té dilatace při pohybu bržděném. Tvrdím ( netvrdím, domnívám se ) že to není nááááárůůůůůst dilatace, ale zmenšování velikosti dilatace, dilatace která narostla tím zrychleným pohybem při pohybu "tam". Prostě pootáčení soustav při změnách zrychlení a zychlostí.
    CHRAMOSTAK
    CHRAMOSTAK --- ---
    JOSEFDRUHY: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hafele%C5%AFv-Keating%C5%AFv_experiment Podivejte se na tu tabulku. Ta jednotliva cisla udavaji rozdil mezi hodinami v letadle a hodinami, ktere zustaly na povrchu zeme. Tzn. existovaly tri sady hodin, jedna letela po smeru zemske rotace, jedna proti smeru a treti zustala stacionarni na ustavu v americe. Kdyz se ty tri sady hodin vratily na stejne misto, zadny par sad neukazoval stejny cas.

    Mimochodem, tenhle experiment meril vliv gravitacniho pole a rychlosti, nevim, proc jste najednou v tom argumentu o raketach skocil ke zrychleni.
    MAZA
    MAZA --- ---
    JOSEFDRUHY, JOSEFDRUHY: Ach můj bože.

    TADY máte dokázané to, na co se ptáte. Pokud to nechápete, napište nějakému matematikovi či fyzikovi, aby vám to vysvětlil. Vidíte, že pro celkovou hodnotu dilatace (odchylku hodin na raketě od hodin na Zemi) za celou dobu letu rakety tam a zpět je tam vzorec. Zkuste tam cokoli reálného dosadit, pokud vám vyjde nula, dejte vědět. Pokud ne, VYVRAŤTE vzorce, POUKAŽTE na chybu. Pokud žádnou chybu nenajdete, nemůžete tezi rozporovat (vzorce jsou odvozené podle Hafele-Keatinga a Baileyho přímo z Einsteina - ověřovali jsme je při rozebírání TR už v prvním semestru fyziky na VŠ) ani žádnou vaší další nesmyslnou filipikou o měsíci. Pokud tezi vyvrátíte, přihlašte se sem, protože jste právě vyvrátil teorii relativity.


    JOSEFDRUHY: Hm, zajímavé. Dilatace času ale lze spočíst i u neinerciálních soustav, pouze je potřeba odvodit vzorce (což jsem níže udělal pro pohyb přímočarý). Experiment hlavně dokázal, že dilatace je skutečně naměřitelná, což vy rozporujete mimo jiné třeba ZDE. A, co je smutné, rozporujete teorii relativity a pozorování dilatace času pomocí vaší HDV, která nebyla nikdy nijak matematicky odvozená ani experimentálně potvrzená.


    Navíc jsem sem vkládal i jiné experimenty, které dilataci v podobě, o které mluvíme, potvrzují. Hafele-Keating je specifický v tom, že je to jeden z mála experimentů, který potvrzuje přímo STR. Důsledky STR ale pozorujeme i např. u družic - napište americké armádě, že může přestat synchronizovat hodiny na GPS družicích a do NASA, že už nemusí korigovat hodiny na ISS. Obojí jsou přímé důsledky dilatace času jak v důsledku gravitace, tak pohybu. Víc zde.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KEJML:
    No jo, konečně jsem se šel na internet podívat na ten „váš“ slavný pokus, tj. Hafele-Keatingův experiment. Už vím "o co de". No, a Vy se nyní podívejte, co o něm píše v r. 2008 na fóru Aldebaran jistý Paul http://www.aldebaran.cz/forum/viewtopic.php?t=1829&sid=02fd5f92506690e08459442803e62df3 : Musíš si uvědomit, že Země není inerciální systém, že se otáčí. Zkus se na to podívat ze soustavy spojenou se středem Země, která je "v klidu", vůči které má Země právě jednu otočku za den (směr východ!!!). Pak pokud letíš na východ, pohybuješ se ještě rychleji, než hodiny na Zemi. Pokud letíš na západ, pak se naopak pohybuješ pomaleji. V tomto se pak projevuje efekt STR.

    PS: Ani zmíněná soustava není přísně vzato inercilání. Pohybuje se se Zemí kolem Slunce, pak i v rámce Galaxie, ... Myslím ale, že zmíněné pohyby nemají na Hafele-Keatingův experiment markantní vliv a můžeme je zanedbat.


    Tak to je pak už jasnýýý i hlupákovi, ( vám zde možná ne ) "o co de". Dilatace byla naměřena jistá-konkrétní proto, že let letadla na Východ presentoval jinou rychlost než let letadla na Západ. Je to pak ve výsledku „rozdíl“ dilatací. Dvě různé rychlosti vykáží dvě různé dilatace a ty když se odečtou zbude „rozdíl“ . Když to aplikujete na tu raketu v Petrem-Pavlem, tak kdyby raketa směrem „tam“ zrychlovala „a“ a pak se otočila a směrem k Zemi pak brzdila ( z neznámého důvodu ) jen „polovičním bržděním“ než bylo "a", pak by se vykázal „rozdíl“ a velitel Pavel by opravdu byl mladší než Petr. Došlo by k tomu, že pootočení směrem "tam" by bylo větší než pootočení soustavy směrem "sem". - - a to je ten rudý posuv ve spektrech. Čili : V předešlém „paradoxu" jak jsme ho debatovali, se předpokládalo, že zrychlení směrem od Země a brždění směrem k Zemi jsou rovnocenná a adekvátní.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MAZA: Hafele-Keatingův experiment. ....a to, že Měsíc už 14 miliadrd let zpomaluje oběh a vzdaluje se je díky čemu ? je také díky tomuto experimentu ? A to, že se Země také vzdaluje Slunci a zpomaluje roční oběh, to je také stejné jako ten experiment ? a už někdo změřil "dilataci" Země před 2 miliardami let a srovnal jí s dnešní "dilatací" ???
    Vážení, prostě to tak paušálně nejde hodnotit a vyhodnotit. Mění se 4 miliardy let i rychlost Země i vzdálenost od Slunce a tím se "porušuje" i stejný etalon času ? který byl před 2 miliardami ? s tím jaký je dnes ? díky dilataci ? kterou mi tu vnucujete, že stále narůstá ? narůstá ????? když se Zem vzdaluje od Slunce a zpomaluje svou rychlost oběhu ? To jsou tak nesrovnatelně neměřitelné úkazy, že nelze tvrdit nikdy že bržděním roste dilatace. Ano, doneste na Měsíc hodiny, seřiďte je synchronně a dejte hodinám motorek a vystertujte hodiny k nám nějakým zrychlením "a" a pak v půlce cesty dodejte brždění -"2a" čili dvojnásobné brždění ... co se stane ? bude na hodinách z Měsíce dilatovat čas stále rychleji jak mi tu chcete vnutit ?
    KEJML
    KEJML --- ---
    JOSEFDRUHY: Pořád tomu nerozumím. Když vezmu auto, které bude třeba minutu zrychlovat se zrychlením 1 m/(s^2), pak nějakou dobu pojede rovnoměrně a pak bude zase minutu brzdit se zrychlením -1 m/(s^2) tak bude zase stát. Na tom se doufám shodneme.
    Pokud pak to samé udělá letadlo, bude to mít stejný efekt. Když navíc správně načasujeme délku letu, přistaneme na stejném místě, ze kterého jsme vzlétnuli.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KEJML: Pokud by letadlo nevykázalo při vzletu "vyšší zrychlerní" než později své brždění, pak by to nebylo letadlo, ale ona helikoptera.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MAZA: Matematicky jsem dokázal to, co tvrdím. A tvrdíte co ???? Já vím co tvrdíte : "kladná hodnota" dilatace času je furt kladná. ...bla-bla. Řekl jsem že i já toto tvrdím, ano, kladná je a bude, ale Vy neumíte těmi matematickými předlohami dokázat zda "roste či neroste" ta dilatace při pohybu zrychleném respektive zpoamleném. Takže jen blafete. Ano, dokázáno je že "hodnota dilatace je Kladná" ale zda se zmenšije ta kladná anebo zvětšuje ta kladná hodnota, to jste opět vynechal a obešel a nedokázal. Takže se budeme hádat ještě 5.ledna ? anebo přinesete pádné prokazatelné důkazy ?Je to dokonce i experimentálně potvrzeno. co ? experimentálně ? že hopdnota dilatace je kladná ? no je, ale to je "já o koze ty o voze". Hodiny na pohybující se raketě (ve vztahu k Zemi) poběží vždy pomaleji, než hodiny na Zemi; a to bez ohledu na směr (od Země, k Zemi) nebo druh (rovnoměrně/nerovnoměrně zrychlený/zpomalený) pohybu rakety. Takže : Dejme tomu, že v celém vesmíru panuje-vládne "sousčasnost" všude. Dobrá. No a z poslední galaxie na konci vesmíru vyletí raketa ( nebo elektromagnetické záření, to je fuk ) se stejným stářím jako máme my tady na Zemi, směrem k nám. A vyletí rychlostí "skorocééé" a v jstou chvíli začne brzdit....zaprvé je a bude záhadou jak dlouho sem poletí ( ono světlo ) a jak dlouho sem poletí budeli brzdit "hodně" a jak dlouho bude-li brzdit "málo". V každém případě Vy mi tu tvrdíte, že na takové raketě ( na takovém vypuštěném galaktickém fotonu ) probíhá dilatace času i kdyby raketa brzdila pomalu či rychle anebo si po cestě usmyslela a zrychlovala, i 50x za svou pouť zrychlila a 50x zpomalila a dělala jakákoliv kouzla, tak stále ta dilatace "na raketě" roste, podle Vás, ano ???? jak starej bude ten velitel až k nám doletí ? Vyletel-startoval "sousřasně" s našimi hodinami...jaký čas budou ukazovat jeho "galaktické" hodiny po těch kotrmelcích se zrychlováním a zpomalováním a po neznámé době po kterou vůůůbec letí ? Víte to ? Máet na to vzorečky ? Vy tvrdíte že jo, asi doma pod postelí anebo na SU Opava. Prostě mi tu stále bez důkazů tvrdíte že ať si raketa brzdí směrem k nám jakdlouho chce stále jí n a r ů s t á dilatace...to pak se ten Pavel probudí při přistání jako jeho neandertálec-děda-otec To, že to nechcete vidět, je vaše věc. nápodobně. Já chci, já důkazy o "nárůstu dilatace" chci, ale Vy nechcete připustit pootáčení soustav ; nejenže tomu nevěříte, ale skoro by jste mi to chtěl zuřivě i zakázat aby to pravda byla.Upozorňuji vás tedy na to, že rozporujete nikoli moje teze, ale STR a OTR. Nerozporuji. Pouze navrhuji jiný pohled na tutéž věc : pootáčení soustav. Totéž platí o "rudém posuvu" z vesmíru : je to jev v důsledku pootáčení soustav ... a proto i ty afinně zkreslení informace... které je zapotřebí Lorentzovsky "narovnat". Zjistěte si, o čem byl Hafele-Keatingův experiment (několikrát zopakovaný a potvrzený), a proč potvrzuje to, co píšu.
    KEJML
    KEJML --- ---
    JOSEFDRUHY: Trik je v tom, že aby letadlo mohlo "po směru rotace země" obletět, jednou, a přistát na stejném místě, musí vykázat vyšší zrychlení než brždění. Tomu nerozumím. Proč?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KEJML: Vy tvrdíte, že oboje hodiny budou na konci experimentu ukazovat stejný čas ano
    No, ale to je ta srážka s realitou. ?? Jakou ?, už někdy přiletěla z vesmíru raketa, která předtím prodělala zrychlení smětem "tam" na skoro cééé a pak zbrzdila na vé = 0 směrem k Zemi??? Tak jaká "realita". Pokud máte na Zemi dvoje hodiny (přesné, atomové), které ukazují stejný čas, pak jedny naložíte do letadla, obletíte Zemi dokola a po přistání na stejném místě, odkud jste vyletěl, srovnáte čas no obou hodinách, bude se lišit. Trik je v tom, že aby letadlo mohlo "po směru rotace země" obletět, jednou, a přistát na stejném místě, musí vykázat vyšší zrychlení než brždění. Tím ta dilatace trochu naroste. Když by jste použil namísto letadla helikoptéru, která by vzlétla kolmo k zemi 20 km nad zem nad jedním a tímtéž bodem a pohybovala by se tedy souhlasně s rotací země, a pak zase stejnou cestou sestoupila dolů, tedy "zrychlení směrem nahoru" by bylo stejné jako "zpomalování směrem dolů" , pak by k žádné dilataci nedošlo. Prostě vyměňte letadlo za helikopteru a udělejte totéž s hodinami. Prostě když letadlo má obletět Zemi, tak jeho "zrychlení" je o něco většíší než následné brždění a to se pak projeví na dilataci, čili na "nepatrném" pootočení soustavy letadla, potažmo hodin v letadle, při přistání vůči zemské soustavě pozorovatele. Měřil někdo pootáčení soustav ?..?Zdá se mi, že HDV pro toto nemá vysvětlení. Nebo se pletu? Cožpak o to HDV určitě to vysvětlení má, ale já nejsem vševěd bezchybný, abych to dokázal geniálně přesně popsat a zdůvodnit. Teorie strun si také stále vymýšlí a nemá konečné vysvětlení...tady : http://www.osel.cz/index.php?clanek=7361 si také vymejšlejí ptákoviny a když jim budu klást pečlivě přísné otázky, budou v koncích. !!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam