• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    TUILE
    TUILE --- ---
    imho ma smysl to dodrzovat jenom z pulky.
    zakladem tyhle veci je nezrat sracky - nevarit z konzervy, instant a vyhejbat se mlicnejm a moucnejm vyrobkum.
    takze kdyz clovek pak ji snidani a veceri paleo a na obed ma holt neco malo spatnyho, tak to ma furt vyznam.
    ja treba obedy mam uplne v pohode. nasli sme tu s kolegama takovou prijemnou hospodu, kde je vzdycky aspon jedno menu docela jednoduse upraveny maso, nejaka priloha a nejaka zelenina. nekdy snim i prilohu, nekdy ji necham.

    ad kafe s mlikem - sojovy ne (lusteniny sou podle paleo fuj). imho by mohlo bejt dobry mandlovy a nebo to kokosovy. otazka je, jak (a jestli ti) to bude chutnat. dobry je i rejzovy mliko, ale obilniny sou taky podle paleo fuj...
    s kravskym mlikem (z mlikomatu nebo od farmare) by to mohlo bejt taky ok, pokud ti mlicny vyrobky problem nedelaj.
    jak sem sem hazela pred casem video od petra mary, tam docela hezky polemizuje, ze nemoci a alergie sou z toho, ze neumime tohle novodoby jidlo travit. prave u mlika rika, ze treb svycari ho travi dobre a nedela jim problem a muzou ho i v paleo strave. tak zkus chvili striktni dietu, pak pridej kafe s mlikem a zjisti, jestli ti to dela hur a nebo je to ok..
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ALONSY: je co resit nejaky omezeni to bylo.. v zasade mam hlavni problem s dvema vecmi, schvalne jak to resite vy

    1) miluju kafe s mlikem, cim to nahradit? kokosovym? sojovym?
    2) co obedy v praci? ne ze bych si neumela udelat nejaky maso sebou, ale fakt je, ze ty obedy maji i socialni fci, jit nekam s kolegama atd. ale tam vetsinou neni nejaky paleo jidlo.

    pre\ijde vam ze ma nebo nema smysl dodrzovat to jen z pulky?

    ja vseobecne nejsem moc na to davat si nejaky predsevzeti od ted paleo a ani drobecek jinak, spis mi vyhovuje si rict ze se tomu budu tak nejak blizit a pokud to bude dobre tak z toho to "pure paleo" tak nejak vyplyne...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - to je prima nápad na oběd!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: no, tak to pak hodně maličké cuketky. Vlastně to jsou omelety s cuketou.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: http://www.paleolifestyle.cz/2012/01/17/gulas-na-paleo-zpusob/
    vypadalo to tak jednoduše :) Ale opravdu jsem asi trochu podcenila to vymačkání vody a neusmažilo se mi to ani trochu - zespoda připeklo, ale jen malá vrstvička a zbytek se vůbec neudělal.

    Díky, vyzkouším.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: no pokud tam necheš dát škrob, který jaksi zajišťuje křupavost, tak potřebuješ aby tam bylo hodně sýra a vajec a málo cukety. Pokud tam nesmíš dát ani sýr, tak to prostě křupavé nebude. Ořechy a spol nic moc nenasáknout a vazby nevytvoří.
    Jinak cuketu potřebuješ nastrouhat, posolit, dát do velkého cedníku, nechat tak 20 minut stát a pak ji silou vymačkat přes ten cedník. Paleo cuketové placičky zní jako dost značný opruz.

    Cuketu dělej raději pečenou a nebo plátky osmaž v hodně rozpáleném oleji (ehm, obalit v mouce předem dost zesílí křupavost) Nebo orestovat s cibulkou, česnekem, bylinkami a pak podlít trochou bílého vína a to pak nechat odpařit.

    Nebo ji vydlab a naplň okořeněnou směsí mletého masa s vejci a upeč.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Příště tu dýni vyzkouším. Myslím, že jsem jí nikdy nejedla. Stejně jako cuketu a milion dalších zdravých věcí :-)
    Minule jsem si dělala cuketové placičky - což mi přišlo jako super jídlo na vyzkoušení, když to vypadá jako bramborák, ale totálně se mi to nepovedlo osmažit - asi jsem jí špatně zbavila vody nebo něco.
    FRONEMA: Jen do toho! Jestli ti to dělalo dobře, tak není o čem přemýšlet! :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    vitam v diskuzi, jeden cas jsem paleo jedla a bylo to fajn, pak se mi to dost rozsypalo a ted jim "beznym zpusobem" a rikala jsem si ze bych se mela k paleo vratit, a zrovna koukam ze vznikla tahle diskuze, tak to je dalsi motivace
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ZUZKAOU:
    ALONSY:
    dýni miluju posledního asi půl roku, vždycky si koupím asi čtvrtku krájenou (má to tak kilo a půl), nakrájím to na kusy (co by se vešlo do dlaně) což je docela náročné ale s dobrým nožem to jde, a hodím čistě na plech a na 25 minut do trouby asi na 200 stupňů, možná i víc. jím ještě teplé nebo druhý den do práce v krabičce na svačiny. obvykle kupuju crown nebo butternut, ty mají nejčastěji.
    TUILE
    TUILE --- ---
    ALONSY: luxusni reznictvi mas v lidicky (naproti kava kava kava, vedle hudy), tam ti pan i poradi, jak ktery maso nejvhodnejs zpracovat (pect, smazit...).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Články na Vitalii brát podobně jako články na oněnce. Respektive na oněnece, narozdíl od vialie neodkyselujou a neočišťujou střeva a tak.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ALONSY: no jo. jiný redaktor jiný názor.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NTR23: Měli by si v redakci sjednotit názory:)
    Paleodieta - dieta z pravěku? Dvakrát zdravá není - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/paleodieta-dieta-z-praveku/
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Jsou sacharidy zabijákem zdraví? - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/jsou-sacharidy-zabijakem-zdravi/
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A mandlové máslo na pečení jsem koupila asi taky naposledy. To už si raději pořídím pořádný mixér:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Hlavně jsem se do toho koupení té kaše nechala sprostě vmanipulovat. Hledala jsem tam mandle, neměli, ale celou dobu na mě mluvili, tak mi bylo blbý odejít "jen tak" - to se musím odnaučit hooodně rychle.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Díky, na dýni jsem koukala, ale zdálo se mi to na zpracování právě složitý. Nevěděla jsem, že se nemusí loupat. Díky, příště to tak udělám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: kupovat koncem srpna dýňovou kaši, když české dýně maj i vietnamci? A udělat dýňové pyré je fakt jednoduché. Rozkrojíš (pokud to není žádná vobrosvká vobluda, ale třeba hokaido a nebo muškátová, tak neloupeš), vydlabeš zrníčka, nakrájíš na tenké plátky, dáš na plech s pečícím papírem, pokapeš olivovým olejem a upečeš naprudko, dokud se ti tam neobjeví hnědé puchýřky. Dáš do misky, přidáš sůl a pár lžic oleje, rozmixuješ na kaši. Případně to naředíš trochou vody.

    Dýně se dá ovšem velmi uspokojive sníst jen tak upečená. Kaši pak máš buď jako přílohu a nebo ji použiješ jako základ na cokoliv dalšího (polívky, omáčky, nasladko, součásti náplní a tak.)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak dnes jsem si koupila nějaký (sezamový?) olej v marks and spencer (oříškový naneštěstí neměli, snad bude dobrej) kokosový olej a máslo a můžu se na něco vrhnout:) Zatím vůbec nevím, co si dám o víkendu, mám tu jen kotlety, protože řeznictví bylo už vykoupené.
    Taky jsem si koupila "dýňovou" kaši, ale doma jsem zjistila, že je spíš jáhlová, tak to asi taky moc poživatelné nebude:)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Rizikom pre telo je totiž predovšetkým naša „evolučne podmienená“ neschopnosť tráviť jednoduché cukry (vysoký glykemický index potravín), čo sa prejavuje v podobe hyperinzulinizmu, metabolického syndrómu a degeneratívnych ochorení. Zároveň nebezpečenstvo mliečnych výrobkov ( mlieko ako potrava vhodná na urýchlenie rastu novorodeniatka) spočíva o.i. predovšetkým v podpore rýchleho delenia buniek a tým v dlhodobom horizonte o.i. k predčasnému starnutiu organizmu.

    Made my day.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam