• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    netusite kde koupit vanilla extract? je to v kazdym druhym receptu. driv jsem misto tho davala vanilkovej cukr, ale ted kdyz jsem "ortodoxni" si to nechci kazit
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ALONSY: Nebo zajdi do KArlína do Šálku a nech si nabídnout aeropress, french press nebo filtr. Budeš koukat jak může chutnat káva bez mléka a cukru.
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    FRONEMA: Kokosove ne, ale treba to ryzove a sojove by v tom seznamu figurovat nemeli vubec :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    DEMONOFANARCHY: Cestu na Vinohrady už nějaký čas plánuju, tak to vyzkouším, díky:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    DEMONOFANARCHY: Je pravda, že jsem zatím nic "normálního" asi nepila :-) Jak se připravuje to espresso, na to musí být nějaký spešl přístroj, že?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Kafe je pěkně odporný. Když je půl hrnku kafe a půl hrnku mléka s nějakou dobrůtkou se jednou za čas o víkendu na zvláštní příležitosti dá, ale jinak - uáá:)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    DEMONOFANARCHY: Přesně, je káva a káva.
    A káva je ovoce, proč ji sladit a omlékovávat.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    DEMONOFANARCHY: Z kávy s mlékem mi bylo pokaždé špatně, a to mám jinak kachní žaludek.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MICHATU: tak jinak, hodlam byt bez vyrobku ktere pochazeji z kravy, aniz by ta krava predtim musela umrit :)

    vypada to ze dlouhodobe vykraje to koksove, je to snad nejak nepaleo?
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    FRONEMA: v tom pripade nechapu ten tvuj rozbor mlik :)

    btw kava je stejne nejlepsi bez mlika.. :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NTR23: prozatim hodlam byt uplne bez mlecnych a od toho odvozenych vyrobku...
    NTR23
    NTR23 --- ---
    FRONEMA: a co smetana?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak velky test mlek do kafe:

    sojove - vyhoda ze ho maji skoro vsude, kafe je s nim dobry ale neni to zas tak extra paleo, takze je to spis nouzovka

    ryzove - koupila jsem v countrylifu v jungmanove. taky tak nejak uchazejici, ale az kdyz jsem to brala po ruky po desate tak mi doslo ze vlastne ryze taky neni vubec paleo :)

    mandlove - taky z countrylifu. to co jsem koupila melo spis konzistenci smetany. vylozene dobry, lepsi nez s obycejnym mlikem.

    kokosove - v DM a nove jsem ho nasla i v albertu. vylozene vyborny, z kafe to dela pochoutku :)

    takze sbohem mliko :)
    IKA
    IKA --- ---
    Len sem nakukujem, pretože sa spokojne živím prevažne vegetariánsky až vegánsky, ale zdá sa mi, že niektoré jedlá by sa možno páčili aj vám, napríklad raw burgre (v podstate zmes orechov a semien).

    Osvedčené recepty tu [ IKA @ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ] (mandľový raw burger),
    a tu [ IKA @ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ] (pekanový raw burger).
    TUILE
    TUILE --- ---
    ja mam jidelnicek dost nudnej. pekelne me nebavi varit, takze snidane smazeny vajicka, obed v hospode a vecere salat.
    pripadne nejakej zakusek typu cokolada, banan, mufiny.. psta to sem kazdej den, co sem mela by te za chvili prestalo bavit :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak jsem ted byla na vetsim nakupe a prekvapilo me jak rychle se mi zas nastavilo to "nevideni" toho nepalea jidla v kramu, ze mi vubec ty regaly se susenkama a buh vi cim nepritahuji oci, proste jsou mi jedno, jen mam takovy zvlastni pocit ze v tak velkem kramu je vlastne tak malo jidla :)

    btw byl by to zajem o sdileni denich jidelnicku, hlavne pro ty co zaskrtli ze se snazi to slozeni stravy zlepsovat?
    NYX
    NYX --- ---
    jen pridam prepustene maslo: 250°C

    a ta vune, co se z toho pak line :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    GHOSTDOGG: Ono je to s olivovým olejem trochu složitější - dá se říct, že smoking point se liší podle lisování. Pokud bys chtěl být přesný tak:

    Olivový Extra Virgin - 160°C
    Olivový Virgin - 216°C
    Olivový Pomace - 238°C

    Na smažení je ideální právě olivový pomace olej (lisovaný zatepla z pokrutin), naopak většina olivových olejů lisovaných za studena, jmenovitě většina olivových extra virgin, jsou o poznání nestabilnější a mají tendenci se přepalovat. Tím pádem zlehka restovat ano, smažit je nerozum.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DEMONOFANARCHY: Olivový olej je naopak na smažení jeden z nejvhodnějších, je to nějaký přetrvávající mýtus, taky jsem si to myslel původně.

    FRONEMA: Problém smažení je v přepalování tuků (gůgl), nicméně teplota přepalování je pro každý tuk jiná. Z toho co jsem našel a pamatuju si:
    - palmový olej: 240°c
    - arašídový olej: 220°c
    - olivový olej: 210°c
    - ideální teplota na smažení: 180°c
    - sádlo: 180°c
    - slunečnicový a sójový olej: 170°c
    - řepkový olej: 160°c
    - olej z vinných semínek a kukuřičný: 160°c
    - margarín: 150°c
    - máslo: 110°c
    (http://www.olej-monini.cz/tipy/tepla-kuchyne)
    Tady ještě nějaká tabulka kdyžtak: http://www.olivovyobchod.cz/olivovyshop/2-O-OLIVOVEM-OLEJI

    Tudíž olivový je naprosto vhodný, asi zbytečný je lít na pánev extra virgin, ale to už jsem nezjišťoval. Problém zůstává, že asi málo kdo má nějak rozumně regulovatelnou teplotu na pánvi, takže je to ve výsledku trochu jedno:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam