• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    RADAR_PIBTL144: :) nemam hacky a carky :) takze horka s hackem nad r :DDD
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    SHMAIDA: Horká čokoláda? :)))


    SOLEI: Díky moc!
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    SOLEI: diky :)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    SHMAIDA: kokosový cukr se získává podobně jako javorový sirup, březový sirup apod. rostlina se nařízne, chytá se vytékající míza, vařením se to redukuje na cukrovou hmotu, rozdíl od řepného cukru je akorát v tom, že se tam nepoužívá vápník pro vysrážení nečistot (to je ta šílená chemie co se jí všichni tak strašně bojí - výsledný produkt je kvalitní biohnojivo). Jinak jsou to všecho rostlinné šťávy, které byly vysušeny a podle druhu rostliny se liší chutí.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    ALONSY: takze diky :)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    TYPHUS: nediskutuju, jestli je lepsi nebo neni, jen se ptam, jestli to nekdo znate / pouzivat, protoze jsem to objevila v jednom "paleo" receptu na cheescake :) Prekvapilo me to, ani jsem nevedela, ze neco takovyho existuje...

    Ptala jsem se ciste ze zvedavosti. :) Nechtela jsem dostat hned "vypucovano", ze tim chci sladit :) JInak diky, med znam :) ale nesladim :) staci mi horka cokolada. :)
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    ak by to niekoho zaujimalo, tak na fb je skupina Henriety Peskovicovej, ktora je odbornicka na tradicnu slovensku (a tym padom aj s casti na cesku) kuchynu. Nevari priamo paleo, ale niektore jedla mozu byt inspirativne. Napriklad ako to, co som sem hodiil skor.

    https://www.facebook.com/pages/Henrieta-Pe%C5%A1kovi%C4%8Dov%C3%A1-My-firs-cooking-book/353052176091
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    Nech len nerypem.. zemiaky si kludne nahradte batatmi.
    RAW omacka: spenat s medvedim cesnakom, olivovym olejom, solou, troskou vody a korenim, opecene zemiaky a hliva :

    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Jinak bych za tím udělala tlustou čáru s tím, že kokosový cukr paleo není a že "paleo dobrůtky" v ideálním případě jíst jen na narozeniny (ha, to nikdy!:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Pro mě je paleo ve vyřazení všech těch zpracovaných hnusů.
    A o jezení masa, zeleniny a vyhýbání se mouce.
    Ti největší puristé by mě s tím možná do háje poslali, ale zase mnoho z nich samo přiznává, že to jedou na 80% a sem tam si dají třeba i tu mouku. Což mi přijde jinej level, než si doma zpracovat pět dříve nezpracovanejch surovin :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    PMPM: ja v tom ale zadny ochcavani nevidim. ja prave nechpu, na co narazis.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    PMPM: Ty jo, to to čtu asi málo poctivě, jediný "ochcávací" dotaz v poslední době byl snad jen ten cukr ne? Nebo ještě něco jinýho?
    A ještě teda moje dva recepty na dorty, ale nevím, nějak to pro mě k paleu patří (proto mě to asi začalo vůbec zajímat kdysi dávno:)
    PMPM
    PMPM --- ---
    TUILE: To já fšechno beru, jen jsem s údivem komentoval fakt, že naprostá většina debaty v tomto auditku je o tisíc a jedné drobnosti, jak to "očůrat", místo o fundamentálních principech a jejich proč/co/jak. Výsledek? Contradictio in adiecto alá sójové maso, nealkoholické pivo, cvičení bez námahy, bio sušenky, nahá oblečená, trochu těhotná :-) jen poznámka na okraj, nic víc, bez podsouvaného přesvědčení o "striktním" Paleo/Primal. Po světě nechodí Paleo policie, že jo :-) jen poznámka do pléna.
    TUILE
    TUILE --- ---
    PMPM: hele, ja nevim, ale teprve v paleu sem nasla to, co by mi melo bejt jasny od zacatku - nezer hnusy. vynech mouku, vynchbilej cukr a jez co nejvic masa a zeleniny a bude ti lepe. ano, nemusle asem k teto ceste dojit pres paleo, mohla sem to vycist z jinejch zdroju, protoze na tohle odkazuje spousta zivotnich stylu, ale proste paleo mi do toho zapada a proto sem tady.

    neberu paleo jako nastroj ke zhubnuti, beru to jako zpusob, jak nemit urcite zdravotni problemy a pritom jist chutne.
    to, ze si upecu dort bez mouky? super, mam dobrutku a nemusim jist neco,co mi dela v brise neplechu... a to, ze me nebavi jist ten samej dort kazdej vikend? nevadi,existuje spousta dobrutek, kitery si dat k nedelnimu kafi...

    MR_DAN: ja proste na dortu nevidim nic jako hreseni. sladky do myho zivota patri upne stejne jako slany.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Ale když se třeba člověk podívá na paleolifestyle.cz, tak si může myslet, že je paleo vlastně jen o žraní sladkostí :)
    A na většině webů, hlavně na těch zahraničních.

    Ale jestli mi někdo chce tvrdit, že je jedno, jestli sním normální kus dortu, nebo kus dortu, připraveného z "paleo" věcí a že je to úplně stejný, tak bych se mu asi vysmála.

    Stejně jako tomu, kdo by tvrdil, že žere jen "paleo" sladkosti od rána do večera a dělá pro své tělo super věc. (I když to by musel být slušnej milionář:D)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    RADAR_PIBTL144: Teda, i kdybych se vrátila k nějaké zdravé stravě, tak bych i tak nahradila normální sladkosti těmi paleo, protože jsou prostě chutnější.

    Jinak já rozhodně nejsem typ člověka, co by se omezoval a odříkal si věci, které miluje kvůli tomu, aby měl o pět let delší život a to jen když ho nezajede auto.

    Mě paleo prostě baví a chutná, ale abych se omezovala v alkoholu, dortíku ke kafi a jiných radostech, tak to bych mohla rovnou umřít na místě a vyšlo by to nastejno:D
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    Tak ona ta hovna dorazila uz i sem? Zajimave je, ze kazda diskuse o paleu se zvrhne v hadku "Co jedl praclovek". No, proto furt rikam, ze v paleu nejedu a mam radsi oznaceni common sense diet. Ono totiz nahradit pojidani dortiku paleo dortikama je vlastne z deste pod okap, naprosto stejna demence.

    Typhus, dva palce nahoru.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TYPHUS: V tom, že je to trend máš pravdu, jak jsem psala, taky mi vadí, že při hledání paleo receptů najdu z 90% koláče a jiné sladkosti.
    PMPM
    PMPM --- ---
    TYPHUS: Bravissimo
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    ALONSY: prosim, neber moje prispevky niako zle a ani ako snahu ti povedat, co je dobre a co zle :) Ak ti to robi dobre, rob to nadalej, ved koniec koncov zalezi na tvojom pocite. Ja proti paleo kolacom nic nemam. Skor mi ide o ten trend, ktori sa knim v poslednej dobe pripojuje.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    ZUZKAOU: Ved to ja vsetko viem a nestaviam vsetko natom, co jedol praclovek :) tym som nikde neargumentoval. Len som sa pozastavoval nad obrovskym mnozstvom receptov na "paleo" kolace, coby vec, ktora sa dost vymkla spod definicie palea. V Amerike je napriklad coraz beznejsi problem s tym, ze sa ako paleo potraviny oznacuju potraviny, ktore su napriklad spracovane, alebo obsahuju nieco, co by nemali (soja, pridane cukry- cize uz to nieje 100 percentne paleo).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam