• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NYX
    NYX --- ---
    FRONEMA: u polonenasycenych bych se klidne ridil konvencnimi nazory, viz priloha z PHD (z kindle cloud readeru mi nejde kopirovat :))

    v ramci palea casto zazniva jako idealni pomer n6:n3 1:1, ale ten je nedosazitelny pokud do sebe clovek necpe tucne morske ryby horem dolem (coz ale neni spatny vubec napad :))

    SFA/MUFA uz se pak tolik nehroti

    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    mam dotaz, jaky si myslite ze je odealni pomer nasycenych, mononenasycenych a polynenasycenych tukum ve strave? narazila jsem na nejake cisla na netu, ale kdyz v tom clanku na zacatku reknou neco jako "hlavne je potreba jist tuku co nejmin" tak jim pak uz nic neverim. mate tip kde najit nejakej pomer od nekoho, kdo si mysli ze je dobry napad jist vic tuku?
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    MR_DAN: No vida ho, mně vždycky přišel jako celkem rozumný člověk.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MR_DAN: jeste dodam ze ten kamarad jsem ja a informace v otazce byla co si mysli o paleo strave v kombinaci s naprosto zadnym pohybem, proto ty dodatky na konci
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    pro zajimavost Havlickovo vyjadreni k Paleu (cekal jsem nejaky arogantni vysmech a ono to neni tak zly):

    Výhody
    dlouhodobý hubnoucí efekt
    strava nám geneticky blízká a přirozená
    dieta není nijak škodlivá

    Nevýhody
    někomu mohou chybět sacharidy
    maso je někdy nákladné
    samotná změna je náročná



    Návrat k těmto původním stravovacím návykům by měl pomoci shodit kilogramy, dá se to třeba přirovnat ke stravování v pravěku :). Příznivci si nemohou tento styl stravy vynachválit. Převážně se stravují tučným masem, díky kterému má tělo dostatek živin a může účinně spalovat tuky. Dále se konzumuje velké množství syrové nebo tepelně zpracované zeleniny a různé kombinace s masem. A naopak jíst maso a zeleninu, je jeden z příznivých aspektů hubnutí.
    Úbytek kilogramů je tak zaručen, ale co víc, je i trvalý.

    Například:

    Jídelníček Paleo:

    1. den:
    snídaně – špenátová omeleta; svačina – ovocný salát z libovolných ovocných plodů; oběd – grilovaný losos se zeleninou; svačina – mrkvový salát s jablkem; večeře – grilované krůtí maso na olivovém oleji

    2. den:
    snídaně – tuňák se zeleninou; svačina – zeleninový salát z libovolné zeleniny; oběd – krůtí prsa na medu; svačina – okurkový salát; večeře – kuřecí prsa na přírodní způsob

    3. den:
    snídaně – mrkvový salát s ananasem; svačina – tuňákový salát se zeleninou; oběd – kuřecí prsa na mrkvi; svačina – ovocný salát; večeře – hovězí steak

    ALE nejíme tedy jen proto, abychom pokryli své energetické potřeby, výživa má mnoho dalších nezastupitelných funkcí a ovlivňuje nás v mnoha oblastech života. Opravdu platí, že jsme to, co jíme!

    Ale i přesto já jsem toho názoru, že:

    Konečně vliv stravování na psychiku můžeme velice dobře pozorovat právě při snižování nadváhy. Samotné dílky procesu snižování nadváhy vedou ke zlepšení nálady, fyzické i psychické výkonnosti. Už jen pohled na barevně pestrý talíř s množstvím čerstvé zeleniny nebo ovoce v nás vzbuzuje veselejší náladu. Pravidelnost v jídle, která je tak důležitá, zabrání tomu, abychom se během dne ocitli ve stavu hladu, z něhož je potom velice blízko k nervozitě a špatné náladě. Nezastupitelný je samozřejmě i vliv pohybové aktivity, která je se zdravým životním stylem neoddělitelně spojena.

    Ten báječný pocit ve sprše po hodině sportu, kdy se nám do krve uvolní endorfiny – hormony dobré nálady – stojí za to!

    Takže v závěru chci říct, že ne každá dieta je správná volba.
    Někdo pohyb potřebuje, jiný zase cukry a sacharidy, ale Váš kamarád by měl buď přijít na kompletní vyšetření a nebo se určitě poradit se svým lékařem.
    Každý máme jiný metabolizmus a ne každému jde něco na tělo :)
    FITH
    FITH --- ---
    SHMAIDA: Před měsícem jsem měla stejný problém. Začala jsem víc pít a snížila cukry. Už mám vysledované, že hubnu stabilně 2 - 3 kg měsíčně. Ono se to zase rozjede, neboj! :o)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    dovolím si inspirovat jídlem, které jsem měla doma za posledních pár dní a stihla vyfotit :)

    "udělej s tím hovězím něco, už úplně utíká z lednice"


    kuře plněné dvěma druhy sýra, grilovaná zelenina a brambory z trouby


    zbytkové guacamole
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    FITH: mne se hubnuti uplne zastavilo a nevim, kde je chyba :(((
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    FITH: Já mám dole 6 kg, ale poslední asi týden jsem úplně mimo ten režim, v podstatě skoro nejím, musím se zase srovnat..
    FITH
    FITH --- ---
    Tak přátelé, nechci se chlubit, ale mám dole 9 kg! A teď hovořte :o)! Ještě k diskuzi o pití, obvykle piju teplou čistou vodu a vřele to doporučuju všem, krásně to zharmonizuje zažívání, prohřeje a zažene žízeň. Když mi to přijde nudné přidám zázvor.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MARTENX: kupuju v sámošce, naposled v bille, a drží jak židovská víra. při koupi jen ověř, zda voní, a pak denně trochu zalívej, je na to háklivá.
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    Díky všem za inspiraci, jdu si koupit a zasadit mátu :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MARTENX: ted na leto :) idealne poradnej dzban, na dno na palec dzusu (multak, mango, ...podle chuti) k tomu aspon 10kg ledu :D a dolejt vodou ... letos zkusim ozebracit prarodice o cast sklizne rybizu a jahod, zmrazim a poslu to tam taky :-)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MARTENX: nemám moc ráda citron, ale zato miluju mátu a mám ji v pokoji na okně v květináči, takže ji potřebuju pravidelně odstřihovat, aby nebujela po celém okně :D takže buď nadrtit lístky do vody a podrtit ve skleničce, anebo ještě lépe zalít hodně lístků vroucí vodou a mít to jako takový lehký čaj.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    voda s pomerancem nebo mandarinkou :) nebo si udelej na vecer ice tea :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    vodu s citronem :)
    ale da se prihodit treba par listku maty, prihodit nadrceny maliny
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    Lidi co pijete? Potřebuju nějaký (ideálně dostupný a reálný) nápad, respektive inspiraci. Nemám nic proti obyč vodě z kohoutku - naopak, piju jí od malička, ale dřív jsem to přeci jen něčím občas naředil (džus, někdy dobrá šťáva, mlíko, pivo) a i teď mám takhle večer chuť na nějakou chuť :) A jen dodám, že mi předně jde o něco co se nemusí vařit a není to jen voda se šťávou z citronu...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Dneska jedu celý den na sacharidech (ale jen z ovoce, musím si vynahradit ten nedostatek vitamínů, na zeleninu jsem zase moc štěstí neměla). Ale k večeři plánuji květákový mozeček s hromadou slaniny a vajec (aspoň poznám, jestli mi je po nich fakt blbě).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    V tescu mě dnes překvapilo maso ze Sasova.
    Ale nebrala jsem za ty ceny.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    tak jsem konečně byla poprvé na farmářském trhu na Jiřáku a super :) koupila jsem si dva půlkilové kousky biohovězího na rib-eye, mléko, ořechy, cider, rakytník a kafe :)) vajíčka už neměli :(

    mno a brzo snad začnu i trošku sportovat (koně a kettlebell) a bude ze mě nový člověk :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam