• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MARTENX: podle nejakych zdroju co jsem zjistoval, tak je cviceni na lacno lepsi
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    Přátelé zas jeden dotaz alá tělocvik a jídlo. Z nutnosti (ale teď už i ze zvyku) cvičím výhradně ráno po probuzení. A opět tak nějak ze zvyku si před tím vždycky něco dám. A dneska mě to dost otrávilo a tak jsem si řekl, co si nedát nic a teprve se po cvičení až normálně nasnídat? Vím, že sám nejlíp poznám jak mi bude cvičit hladovej, ale jde mi spíš o to, aby to v každým případě ( i v tom, kdy se budu cítit dobře) nebylo špatně.. Tedy před tréninkem (ranním v tomto případě) jíst či nejíst? :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ad SFA: http://www.uspesna-lecba.cz/products/jsou-nasycene-tuky-skutecne-skodlive-/ (dalsi z milionu clanku, zajimavy uz je asi jen kdo dalsi provadel vyzkum)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: asi jsme se naprosto nepochopili. namitky proti omega 6 nema jen paleo, viz nedavno linkovane [ NYX @ Primal a paleo - zkušenosti, recepty ]

    paleo tahle cisla respektuje, takze ta implikace ze specialne paleo bere pufa jako zlo je nesmysl. jejich zduraznovani vyplyva jen z toho, ze tahle ne-palao doporuceni mohou u low carbu znamenat ze treba jen 10% tuku muze byt pufa zatimco u mainstreamovych doporuceni to muze byt treba pulka a proto se to vicemene nemusi ani zminovat. navic mainstream ma SFA jako jeste vetsiho bubaka, takze by jim zbylo bud strasit tuky obecne, adorovat olivac a makadamske orechy nebo o pufa taktne mlcet...coz vlastne vsechno dela :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAROUSH: domácí kefír já pochopitelně schvaluji, ale já jsem houby paleo ;-). Taky se dá dělat ořechové/semínkové mléko. Namočené zrní rozmixuješ ve vodě (plus mínus jeden díl zrní na dva až tři díly vody) a případně trošku dosolíš a dosladíš třeba medem.) Chuťově dobré je mandlové, makové a slunečnicové mléko.

    Další verze je kokosové mléko z plechovky, to budou zarytí paleojedlíci schvalovat, protože obsahuje kokosový tuk, není v něm laktoza a není v něm omega-6. Jen je potřeba se vydat se pro bio kokosové mléko, ostatní jsou dost narvaná konzervaty a stabilizátory. Jinak pochopitelně jde udělat náhražka kokosového mléka namočením strouhaného kokosu, rozmixováním a přidáním kokosového tuku.

    a hledej paleo granola - respektive to je ta směs ořechů, semen a ovoce.
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    ZUZKAOU:
    ZUZKAOU: Díky za info! Začnu máčet, omezim mandle a zjistim jejich původ. Střeva zánětlivá (pokud vim) nemám, n-6 tedy zatím řešit nebudu.
    Protein je jak říkáš (o co jde neví většina současníků, natož nějaký křovák :-) Ještě před 10-ti minutami jsem nevěděl čim to nahradit. Teď mě napadlo, že domácí kefír bude na zalití snídaně ideální. Přeci jen jsem si dost zvyknul snídat musli, tak se nechci podobné věci úplně vzdát, ale řešim jak to udělat líp (bez vloček a lupínků).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: co jsem tak viděla, tak hlavní námitky ze strany paleo oproti omega 6 je její údajná zánětutvornost, zatímco omega -3 je naopak protizánětlivá. Což zařazuji spíše do podobné kolonky jako škodlivost kys. fytové - důkazy jsou pro i proti, takže je to na výběru každého soudruha. Respektive řešila bych to v případě, že bych měla zánětlivá onemocnění střev.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: S tema n-6 je to spis dusledek mnozstvi tuku celkove ve strave. Co se % energie z n-6 tyce, je vcelku shoda, ale treba 10% energie z n-6 + n-3 pro ornishe znamena vsechen tuk ve strave, pro mainstream aspon polovinu z pro low carb paleo snahu vyhybat se tomu co to jde a stejne clovek kvotu splni :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ještě teda ořechy nesmí být žluklé - v tom okamžiku ti tam zvnikají trans mastné kyseliny a na tom se shodnou všichni že to je fuj. A pak je problém s plísněma a mykotoxinama. Pokud máš ořechy kontaminované, tak tím namočením se mohou pěkně pomnožit. Jako kontaminované ber všechny ořechy z číny a vlastně většinu těch, které sis napodzim sám nevylouskal a nevrazil do mrazáku.

    Lepší je kupovat ořechy ve skořápkách, než vyloupané.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAROUSH: ořechy především máčené - deaktivuješ tím kys. fytovou. Nepřehánět to s mandlemi, pokud je nebudeš dlouho tepelně upravovat a nebo z nich nebudeš dělat kysané výrobky kvůli kys. šťavelové.

    A pak se musíš rozhodnout, co si myslíš o nenasycených mastných kyselinách, protože kromě kokosu, který je moc neobsahuje a vlašáků s lněným semínkem, mají ořechy většinou velké množství omega 6 nenasycených mastných kyselin, které v rámci paleo jsou brány jako zlo. (Vlašáky a lněná semínka naopak obsahují žádoucí poměr mezi omega 3 a omega 6.) Ovšem většina zbylých výživových směrů považuje nenasycené mastné kyseliny za žádoucí i s omega 6.

    Spíš teda pokud zalití proteinem znamená nějaký složitě průmyslově zpracovávaný proteinový nápoj, tak ten by Kopčem jako jídlo nerozpoznal ;-)
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    mám na místní osazenstvo jeden dotaz
    Ořechy a semena. Ano nebo ne? V některých zdrojích jsem četl že nebrat, v některých naopak že ano. Ani mě tak moc netrápí jestli je to nazýváno paleo nebo neni, spíš by mě zajímalo, jak to funguje ze zdravotního hlediska-zda relativně větší množství ořechů denně už neni problém (ořechy už snídám několik měsíců denně, teď jsem akorát vyřadil ovesné vločky a přidal víc ořechů a kokos). Teď snídám obvykle cca 300 ml ořechů a semen (mandle, lískové, slunečnicové semeno,konopné semeno, lněné a sezamové semeno + pár kousků ovoce+kokos - zalité proteinem).

    OT (nedá mi to a musim dát pár lidem za pravdu)
    Když jsem tady nedávno tuhle diskuzi celou pročítal, tak jsem narazil na téma pečení různých mufinů a spousty sladkých paleo receptů. Měl jsem to přesně jak někdo poznamenal a po shlédnutí několika receptů jsem si řikal, že snad budu muset začít jíst víc sladkýho a naučit se péct, abych to dělal "správně" :)
    CRANK
    CRANK --- ---
    MR_DAN: To rozhodně přidá na důvěryhodnosti. Můžu to kdyžtak soudcovat.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ALONSY: a co fotku v plavkach? :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MR_DAN: Kontakt na kamarádku a printscreen? :))
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MAR_TINA: nj, tak si to ber jak chces :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: dík. Bohužel nepomohlo.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MAR_TINA: dukaz ti zadnej nedam, budes mi muset verit ... kamaradka si u nej nechavala delat jidelnicek, nekolik mesicu k nemu pravidelne chodila a ten mail mu pro me posilala ona
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: prosím tě, je někde dohledatelný zdroj, že to skutečně řekl Ing. Petr Havlíček? Ráda bych to brala jako odborný názor, ale potřebuju nejen pro sebe důkaz.

    Bohužel jsem se setkala s mnohými prohlášeními, která byla jen jako do Havlíčka, aby prokázala svou správnost.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tohle je super - low budged paleo - dvacet dolarů osoba/týden.
    Docela jednoduché a chutně vypadající jídla.
    Koa Strength - The Paleo Experiment
    http://www.koastrength.com/the-paleo-experiment.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Chřestové risotto s kuřetem

    původní inspirace zde
    Miraculous Rice-less Risotto with Ramps and Asparagus | My New Roots
    http://mynewroots.org/site/2013/05/miraculous-rice-less-risotto-with-ramps-and-asparagus/


    ingredience

    celé chlazené kuře, ideálně takové, které mohlo běhat venku
    balíček až dva bílého chřestu
    3 cibule
    česnek
    1 litr vody
    oblíbený tuk
    muškátový květ
    pepř
    sůl
    bílé víno (výsledný pokrm je bezalkoholu, vyvaří se)
    kdo jí, tak parmazán - pravé parmigiano reggiano je dokonce ze syrového mléka.


    Krok jedna vývar. (cca 1:30 s papiňákem)

    Naporcujte kuře, křídla a stehna si nechte na nějakou jinou příležitost. Omyjte pořádně chřest a oloupejte ho škrabkou. Posléze každý pazoch nechte rozlomit na dvě části. Zbude vám křehká špička a tuhý spodek. Odřežte nožem dřevnatý spodek - většinou tak cca 5-8 cm. Dřevnaté spodky se slupkami a skeletem z naporcovaného kuřete vařte v litru vodu s dvěmi deci vína a dvěmi cibulemi a trochou muškátového květu dostatečně dlouho, dokud nedostanete slušný vývar. Vyndejte kuřecí skelet, oberte ho, maso vraťte do vývaru a spolu se šlupkami rozmixujte. Posléze přeceďte - pevná vlákna se nerozmixují. A spíš to chce food procesor, než tyčový mixér, protože tyčáky se na chřestu většinou zasekaj. Po přecezení vám vznikla řídká bílá kaše - vraťte ji na sporák a odvařte tolik vody, aby z toho byla hustá omáčka.

    Krok dvě (10 minut)
    Nasekejte jednu cibuli a česnek najemno, nakrájejte kuřecí prsa na malé nudličky (osolte a opepřete) a střední část chřestového pazochu nakrájejte na jemno (viz obrázek v odkazu), aby to připomínalo rýži. Na oblíbeném tuku opečte kuřecí prsa a vyndejte ven. Na tuku pak nechte zesklovatět cibulku s česnekem, přidejte k tomu nakrájený chřest a vraťte opečené maso. Zalijte cca 1 dcl vína a nechte víno odpařit.

    krok tři - (3 minuty)
    Chřestové špičky nakrájejte na velikost jednoho sousta a spolu s kaší vmíchejte do "chřestové rýže" s masem a ještě tak minutku, dvě povařte, aby špičky změkly. Kdo jí, tak tam přidá parmazán.


    Nalijte na talíř, posolte a popeřete, případně posypte něčím zeleným.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam