• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: nehledě na to, co tvrdila Cornela vedle u hubeňourů, tak 150 g sacharidů sice není málo, ale rozhodně v běžné dietě se překonávají poměrně snadno a nemusí se člověk přecpávat sladkostma. Ale čistě na ovoci to dá dost práci uhnat. Respektive je to nějakých 10-12 banánů, nebo kilo a půl jablek.

    A fruktoza je problematická v tom množství, v jakém jí žerou běžní američani, kde jim potravinářství lejou kukuřičnej sirup do všeho + teda co sebou nese strava, která znamená vysoký příjem umělé fruktozy. Přirozené fruktozy do sebe nikdy nedostaneš tolik, aby začala škodit.

    Jinak určitě je dobrý jíst domácí ovoce v sezoně.

    ALONSY
    ALONSY --- ---
    KABIS: Chce to vyzkoušet, co ti funguje.
    Paleo je super v tom, že je dost individuální.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ALONSY: me jde mozna spis o fruktozu. Zhubnout chci, ale si rikam ze to s pohybem pujde i s ovocem ;) anebo si dam mesic maso/zelenina/vejce, ze
    SVORO
    SVORO --- ---
    KABIS: Jo ovoce občas banán ananas a jabko... co jsem "vysadil" cukr tak jsem zjisitil, že zelenina je až neuvěřitelně sladká třebas okurky nebo celer a rajčata.. takže jestli sním tak 3kusy ovoce za týden tak to je moc a většinou to jde do salátu :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MARTENX: Mám podobnou zkušenost, občas si něco dám, vůbec se nesnažím sacharidy a ovoce hlídat, ale samo od sebe mi to nechybí.
    (Ale sem tam piju ty fresh džusy, takže z toho má člověk dost na týden:)
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    KABIS: ze začátku jsem to dělal jako ty - denně jablko, banán, pomeranč.. teď už si ho dávám jen nárazově, ale cíleně domu už nekupuju kilo jablek a pět banánů.. Původně jsem si to taky neuměl ani představit a teď si na to sotva vzpomenu...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    KABIS: Ovoce vůbec neřeš :)
    Nějaká "hranice" na sacharidy co paleo má je 150 gramů, pokud neléčíš nějakou nemoc, nebo nechceš extrémně zhubnout.
    Ono se často píše, že je to nízkosacharidová dieta, ale je to spíš jeden z mýtů :) (I když věřím, že se mnou mnozí nebudou souhlasit. Chce si to ty věci o tom načíst a udělat si vlastní názor a pak se o něm nehádat s ostatními:))
    KABIS
    KABIS --- ---
    SVORO: chystame mshitake nebo jaxeto :))

    Dalsi dotaz, jak tak zkoumam... Jak jste na tom s ovocem? Ja denne snim 2-5 kousku ovoce (hlavne banany a jablka aktualne, ale jinak vsechno mozny), ale docitam se ze to neni uplne idealni. Priznam se ze bez ovoce si svuj zivot nedokazu predstavit :)
    SVORO
    SVORO --- ---
    KABIS: žampiony jsou celkem nenáročný :))
    KABIS
    KABIS --- ---
    SVORO: ja jsem magor na tuhle veci :) ale s tri hodinovym dennim dojizdenim (tam i zpet teda) nejde chovat nic i kdyby pozemek byl, maximalne zizaly :)))
    SVORO
    SVORO --- ---
    KABIS: Mě stačilo co jsem si občas užil když jsem byl dítě :D a nějak bych se k tomu nevracel :) nadruhou stranu by to vyřešilo problém s nedostatkem fyzické aktivity :DDD


    ZUZKAOU: Tak ta chuť je ovlivněna mnoha faktory, nejvíce však následným zpracováním toho masa. Asi nejlepší bude příklad. Kdyby jsi měla kus svíčkové ten rozdělila na dvě stejné části jednu část prohnala "velkovýrobními procesy" a druhou nechala zpracovat u řezníka pak ty dva kusy stejně upravila tak to bude chutnat jinak, ale kvalita masa zůstane stejná. A když to řeknu ještě jinak a hodně zjednodušeně nejvíc ti chuť ovlivní krev co zůstane v tom masu. (vlastní zkušenost)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVORO: na druhou stranu český bio maso a běžný český hovězí chutnaj jinak. Což ovšem může být dáno plemeny, či čím.
    KABIS
    KABIS --- ---
    SVORO: jj, vim ze tady na tom jsme hodne dobre, ale stejne bych do toho, mit tu moznost, sla ;)
    SVORO
    SVORO --- ---
    ZUZKAOU: Přesně... a jediná věc co mě na Čechách mrzí je právní klička v názvu Bio, takže tím, že je něco s nápisem Bio tu v podstatě nehraje moc roli co se kvality či zdravotní nezávadnosti (rozumněj složení a původu) týče což je celkem smutný...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVORO: tak nějak - kdo má trochu pastvin, tak má masné krávy, protože se mu přes léto pasou, což je jaksi nejlevnější způsob krmení a ještě na to čerpá dotaci za údržbu krajiny. S mléčnými kravami už to je výrazně horší, ale pořád ještě jsou naše veterninární a hygienické předpisy velmi prospěšné. USA jsou v tomhle daleko blíž třeba Číně.
    SVORO
    SVORO --- ---
    PASTEL: Tak já mám trochu výhodu v tom, že teta dělá u řezníka, takže vím co a jak tam dělaj a jsem spokojen :) ale občas se stane, že maso slanina dojde a pak není vyhnutí mno :) nebo :(


    KABIS: Stejně by to nemělo až tak moc smysl imho. Každopádně jsem celkem rád, že jsme v Evropě a kvalita masa z "velko chovů" je celkem dobrá někdy je na úrovni "Bio či Grass Fed" USA, teď neberu v potaz průšvihy jako maso z Polska ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    Mit vetsi pozemek tak si na to maso ty zvirata s radosti chovam...
    KABIS
    KABIS --- ---
    PASTEL: bych rekla ze prinejhorsim si zabehas ;)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    SVORO: Jedině u řezníka, od tý doby, co mám jednoho hodně kvalitního tak 2 km od domova.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: a není vidět :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam