• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MARTENX: Mám podobnou zkušenost, občas si něco dám, vůbec se nesnažím sacharidy a ovoce hlídat, ale samo od sebe mi to nechybí.
    (Ale sem tam piju ty fresh džusy, takže z toho má člověk dost na týden:)
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    KABIS: ze začátku jsem to dělal jako ty - denně jablko, banán, pomeranč.. teď už si ho dávám jen nárazově, ale cíleně domu už nekupuju kilo jablek a pět banánů.. Původně jsem si to taky neuměl ani představit a teď si na to sotva vzpomenu...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    KABIS: Ovoce vůbec neřeš :)
    Nějaká "hranice" na sacharidy co paleo má je 150 gramů, pokud neléčíš nějakou nemoc, nebo nechceš extrémně zhubnout.
    Ono se často píše, že je to nízkosacharidová dieta, ale je to spíš jeden z mýtů :) (I když věřím, že se mnou mnozí nebudou souhlasit. Chce si to ty věci o tom načíst a udělat si vlastní názor a pak se o něm nehádat s ostatními:))
    KABIS
    KABIS --- ---
    SVORO: chystame mshitake nebo jaxeto :))

    Dalsi dotaz, jak tak zkoumam... Jak jste na tom s ovocem? Ja denne snim 2-5 kousku ovoce (hlavne banany a jablka aktualne, ale jinak vsechno mozny), ale docitam se ze to neni uplne idealni. Priznam se ze bez ovoce si svuj zivot nedokazu predstavit :)
    SVORO
    SVORO --- ---
    KABIS: žampiony jsou celkem nenáročný :))
    KABIS
    KABIS --- ---
    SVORO: ja jsem magor na tuhle veci :) ale s tri hodinovym dennim dojizdenim (tam i zpet teda) nejde chovat nic i kdyby pozemek byl, maximalne zizaly :)))
    SVORO
    SVORO --- ---
    KABIS: Mě stačilo co jsem si občas užil když jsem byl dítě :D a nějak bych se k tomu nevracel :) nadruhou stranu by to vyřešilo problém s nedostatkem fyzické aktivity :DDD


    ZUZKAOU: Tak ta chuť je ovlivněna mnoha faktory, nejvíce však následným zpracováním toho masa. Asi nejlepší bude příklad. Kdyby jsi měla kus svíčkové ten rozdělila na dvě stejné části jednu část prohnala "velkovýrobními procesy" a druhou nechala zpracovat u řezníka pak ty dva kusy stejně upravila tak to bude chutnat jinak, ale kvalita masa zůstane stejná. A když to řeknu ještě jinak a hodně zjednodušeně nejvíc ti chuť ovlivní krev co zůstane v tom masu. (vlastní zkušenost)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVORO: na druhou stranu český bio maso a běžný český hovězí chutnaj jinak. Což ovšem může být dáno plemeny, či čím.
    KABIS
    KABIS --- ---
    SVORO: jj, vim ze tady na tom jsme hodne dobre, ale stejne bych do toho, mit tu moznost, sla ;)
    SVORO
    SVORO --- ---
    ZUZKAOU: Přesně... a jediná věc co mě na Čechách mrzí je právní klička v názvu Bio, takže tím, že je něco s nápisem Bio tu v podstatě nehraje moc roli co se kvality či zdravotní nezávadnosti (rozumněj složení a původu) týče což je celkem smutný...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVORO: tak nějak - kdo má trochu pastvin, tak má masné krávy, protože se mu přes léto pasou, což je jaksi nejlevnější způsob krmení a ještě na to čerpá dotaci za údržbu krajiny. S mléčnými kravami už to je výrazně horší, ale pořád ještě jsou naše veterninární a hygienické předpisy velmi prospěšné. USA jsou v tomhle daleko blíž třeba Číně.
    SVORO
    SVORO --- ---
    PASTEL: Tak já mám trochu výhodu v tom, že teta dělá u řezníka, takže vím co a jak tam dělaj a jsem spokojen :) ale občas se stane, že maso slanina dojde a pak není vyhnutí mno :) nebo :(


    KABIS: Stejně by to nemělo až tak moc smysl imho. Každopádně jsem celkem rád, že jsme v Evropě a kvalita masa z "velko chovů" je celkem dobrá někdy je na úrovni "Bio či Grass Fed" USA, teď neberu v potaz průšvihy jako maso z Polska ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    Mit vetsi pozemek tak si na to maso ty zvirata s radosti chovam...
    KABIS
    KABIS --- ---
    PASTEL: bych rekla ze prinejhorsim si zabehas ;)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    SVORO: Jedině u řezníka, od tý doby, co mám jednoho hodně kvalitního tak 2 km od domova.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: a není vidět :-)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    To nevím, no vyhazovat se mi je nechce, možná kousek ochutnám a budu čekat, co se stane :-D
    SVORO
    SVORO --- ---
    PASTEL: anglická slanina, šunka od kosti, špek, česnekový bok + spousty dalších "paleo" věcí je uzenina ;)

    Jinak ideálně nakupovat přímo u řezníka malý městě, vesnice...

    žel té "chemii" se nevyhnete nikde... Mimochodem zkuste se podívat na složení anglicke slaniny ;) celkem vtipné.

    Osobně jsem zařadil do jídelníčku u takové věci jako špekáčky (musí to obsahovat slovo špekáček nebo špekáčky) + pár dalších "uzenin" (párky, klobásy) je důležité si přečíst složení a celkem jsem byl překvapenej když jedny klobásy na grill v Lidlu měly obsah vepřového masa 96% !! stejný obsaha masa co má anglická slanina ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    PASTEL: botulotoxin je jen bez pristupu vzduchu a pri vyssich teplotach, ne?
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    ZUZKAOU: nám se výborně sušily klobásy přes zimu ve sklepě, jenže ted jak přišlo jaro, tak schnou o dost pomalu, navíc mi na nich roste nějaká bílá plíseň, vypadá sice úplně jako ta ušlechtilá, co je na fuetech, ale nemám odvahu to zkoušet, botulotoxin je svině
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak domácí výroba šunky a neuzených klobás je celkem jednoduchá a chce to jen dva strojky (šunkovar a mlýnek na maso s nástavcem na klobásy), které se po bazarech dají koupit po pár stovkách. Dají se dělat bez konzervačích soli a nebo s přírodními dusíkatími sloučeninamo (celerová šťáva), ale teda mají daleko nižší trvanlivost

    A teda uzeniny plně uzené kouřem jsou daleko jedovatější, než nakládací soli. Výroba sušených, fermentovaných uzenin bohužel chce prostor kde se dá kontrolovat a udržovat stabilní teplota, vlhkost a přísun vzduchu. Tedy onu obydlenou jeskyni, kde vzadu, kde už je celoročně chladno máš pověšené přebytky z lovu, když ti předtím visely v odvodu kouře z ohniště.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam