• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MAR_TINA: Podle H. Michopulu- naprosto blbuvzdorný recept, co nezklamal nikdy.

    Přečteš to?

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLANITCHKA: jak děláš roastbeef z kachních prsou? (Mám jich plný mrazák, tak by to šlo :))
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Zítřejší oběd do práce pro mě a muže. Ten je novým stravovacím režimem dost nadšen. Foodstyling v přenosných krabičkách je samozřejmě strašný ;(

    Šťavnatá kachní prsíčka (jako roastbeef- vynikajíci). Červené zelí s karamelizovanou cibulí a jablky. Měla jsem obavu, jestli zelí bude dobrý bez přidaného cukru, ale poctivě zkaramelizovaná cibule (20minut) to nahradí beze zbytku. Lehce jsem ještě dotáhla balsamicem.

    To by šlo.

    NAVARA
    NAVARA --- ---
    BLANITCHKA: jdu je porovnat se svet-orisku.cz :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Děkuji za referenci na eshop http://www.monacoint.com/eshop/index.php?q=

    Dorazili velkokapacitní balení různých ořechů a taky mandlová a ořechová mouka. Do 2.dne od objednávky a bez problémů. Vyhovuje mi, že je ve velkých objemech ( málo obalů) a taky, že třeba nesolené pistácie se blbě shání.

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: Jo, tam jsem párkrát brala vepřový kolekce (půlku prasete).

    U nás v ČB funguje i http://www.jidelnaspirala.cz/bio-maso.html . Akorát si musím opět zvyknout na:

    1) plánování dopředu- meal planning, což mi moc nejde podle toho, kdy je záívozový den. Neimprovizovat (což mi jde slušně)
    2) nějak se neorientuju v cenových relacích- co je a není dobrá cena. Zorientuju se časem předpokládám.

    Dík.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: jehněčí budeš mít za pár týdnů v sezoně čerstvý. Zcela zaručeně tam někde v okolí budeš mít chovatele nabízející celá jehňata.
    Sasov s vepřovým a hovězím má závoz i do Budějic
    Biopotraviny, bio maso vepřové i hovězí, bio brambory a cibule v e-shopu - Biofarma Sasov, Jihlava
    http://e-shop.biofarma.cz/
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BLANITCHKA: tak ono v tuhle dobu čekat, že seženeš lokální jehněčí, je krajně mimo... A někdo ho prostě potřebuje celoročně...
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Ještě k tomuto BLANITCHKA: Byla jsem v Makru pro nějakej novej základ ve spíži a pro výběr z mas. Opravdu jsem chtěla být "open minded", že zakoupím nějaký mražený proteiny ve formě sea-food (hlavně krevety). Přijde mi fajn je jen tak hodit do curry, polívky apod. , co jsem koukala na různé paleo recepty. Projela jsem celej mrazák a nebyly tam žádný ulovený, ale všechny z farmového chovu. Země původu Vietnam, Indonésie, Indie. Vzhledem k tomu, co vím o tom, jak probíhá takový chov a jaké má dopady na místní ekosystémy tak to prostě nemohu koupit a tvářit se jako že nic. Takže mé paleo bude bez krevet.

    Stejně tak mi přijde absurdní kupovat jehněčí z Nového Zélandu apod. Supermarkety jsou opravdu zlo.

    Myslím, že největší challenge bude opět naskočit do CSA/trhů a taky farmářské dodávky masa apod., což jsem s úspěchem vyzkoušela a následně zavrhla, že se to neslučovalo s mým tehdejším bohémským životem. Tím, že nebydlím v Praze, kde se koncentruje nabídka i poptávka a taky nejsem Rotchild, tak to bude ještě výzva.

    Teprve teď mi začíná mi docházet do čeho jsem se to kurv* pustila... :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: sběr volně rostoucích plodů je čistý paleolit ;-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: wow wow! člověk se stále má co učit koukám. To je hustá stránka! Dík.

    Tady už jsme asi mimo téma.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: velkoplodé hlohy jsem taky sázela a plodí taky pěkně. Pár jich sním jen tak na chuť, jinak nechávám ptákům. Pokud něco vymyslíš, zkusím taky :)

    To samé dříny, imho bude podobné (Cornus mas).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: olejová semena pomlejt a dlouho vyvářet ve vodě vody. Zcedit a dát do chladu - olej ztuhne a sebereš ho.

    Nebo teda můžeš koupit.

    Jinak 100 g hložinek (pomleté se semínky, jen k dužnině jsem data zatím nenašla) 22,4g MUFA 66g PUFA a z pufa hlavní je olejová a linlová 86 g omega6 : 3 g omega 3

    Avokádo 1,8g PUFA 9.8g MMUFA, hlavní jsou olejová, linolová a palmitová. 16 g omega 6 a 1 g omeg 3

    Takže z hlediska složení mastných kyselin v paleo pohledu vede avokádo, ale zase hložinky jsou narvaný tokoferolama, flavonidama a polyfenolama.

    Protizánětlivé, upravující krevní tuky a cukry, tuna antioxidantů, imunomodulace, hepatoprotektivní, měl by zlepšovat paměť a chránit proti ozáření (cituju z té diplomky uvedené níže, ne od bylinářů!).

    Ha - jdu hledat dávkování a vymýšlet něco co jde jíst k snídani a uchovávat dlouhodobě.

    TIMA: 100 g oliv k snídani není úplně to pravé avokádové ;-) Ať už chutí, nebo cenou. A to olivy miluju.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: Díky. Sádlem se zásobím ve velkým :)

    Rakytníku jsem sázela x keřů, plodí pěkně :) dělám z něj štávu (rozmixovat a přepasírovat) a mrazím v kostkách na led. Přislazovala jsem trochu medem, to mohu letos vynechat. Piju normálně s vodou a je to skvělý.

    Nedokážu si představit lisování oleje v domácích podmínkách z čehokoliv, ale třeba k tomu dospěju.

    Zeleninu zkouším pěstovat vlastní ( fuck slimáci), ovoce se daří celkem slušně. Učím se postupně i konzervaci potrvain ( zavařování) a chystám se na kvašení.

    Spíš mi přijde jako výzva nastudovat případné nahrazení těch exotickejch plodin místnína. Ale věřím tomu, že jsem v tomhle spíš nedovzdělaná, a že to půjde. Díky za to, zme sdílíš vědomosti.

    Cvakám to z telefonu, tak se omlouvám, že píšu jako masabob...

    TIMA
    TIMA --- ---
    ZUZKAOU: A co třeba olivy? Nezastoupí to avokádo trochu? U nás sice nerostou, ale aspoň necestujou přes oceán...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZUZKAOU: Rakytnik roste vsude po cechach, i v polabi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: kokosový olej nahraď sádlem. Kokosové mléko ořechovým domácím (namočit, rozmixovat nahrubo, převařit, rozmixovat najemno, zcedit). Ano má to horší poměr MUFA/PUFA, ale zase ne nijak dramaticky. Pěkný složení mufa má třeba rakytník. Ale teda i ten olej má hodně specifickou chuť. A teda měl by vám růst i na Šumavě, když to roste ve skandinávii jako plevel.

    A teda koukám, že hloh má hodně zajímavý složení a chuť podobně neutrální jako avokádo... Ale teda budu muset chvíli číst a zkoušet než to budu ochotná prohlásit že to jde nahradit.

    https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/76646/PhD_Thesis_Pengzhan_Liu.pdf?sequence=1

    Ale jinak jsem přišla s tímhle



    Pravěká osada Křivolík | experimentálně archeologické centrum, muzeum v živé přírodě
    http://www.krivolik.cz/
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    S čím mám teda ale velkej problém, tak to jsou exotický suroviny a souvislosti jejich produkce a ekologický stopy. Sice je very nice, že avokádo má super MUFA, ale opravdu nechci podporovat to, že sem lítá z Chile nebo Izraele letadlem. Dtto kokosový olej apod.

    Myslím, že přesně to vystihl Joel Salatin- ...Just beacuse we can, doesn t mean we should... v nějaké knize od M. Pollana, kdy si od něj chtěl poslat bio kuře FedExem.

    V podstatě se striktní paleo dost tluče s mým permakulturním já. Takže měsíc to vydržím jako experiment, ale
    po whole30 to vidím na zavedení některých komodit zpět, pokud půjde. Jsem přesvědčená o tom, že člověk by měl konzumovat sezónní a místní věci. Kokos, avokádo a mořské řasy nám imho nespasí.

    Tak uvidíme, jak budu mluvit po tom měsíci :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    BLANITCHKA: jako jak přejde ten měsíc a bude líp, tak to už skoro ani chybět nebude (nejen, že si tělo odvykne, ale taky se naučí na nové věci a ty staré nebudou skoro chybět) a ostatně po striktním whole30 měsíci, pak jde s přehledem zase postupně zařadit některé zpět .. ono je to dost volné a člověk si to ušije dle vlastních potřeb a preferencí .. (ostatně jak říká ALONSY) .. ta shoda je téměř 50% v těch co budou chybět s primalem a pečivo no, občas si po něm taky postesknu a občas si ho i dám, ale ze začátku to bylo těžší. Kdybych v té době, kdy jsem začínal, věděl o Whole30 asi jsem už o mnoho dál než jsem :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam