• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: Sandtnerka pro vnitrnostovyho nejedlika neni dobra volba... Dela je az moc priznane
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUI: musí být česky?

    http://www.amazon.com/The-Nasty-Bits-Collected-Varietal/dp/1596913606
    Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal: Jennifer McLagan, Leigh Beisch: 9781580083348: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/Odd-Bits-Cook-Rest-Animal/dp/158008334X/ref=asap_bc?ie=UTF8

    Jinak spoustu zajímavých receptů je třeba v Julii Childové. Česká klasika bude v Sandtnerce.

    Tady je pěkná kolekce http://thecuriouscoconut.com/blog/100-plus-ways-to-eat-more-organ-meats-offal-and-odd-bits


    Začni s játrama a srdcema tele/jehně a nebo drůbeže kuře/krůta/kachna a spol, který budeš pašovat do různých dušených věcí, mletého masa a v případě jater dopaštik. Kuřecí srdce pak griluj http://angsarap.net/2011/07/17/yakitori-hatsu/
    Zkus to s restovanejma kuřecíma játrama, který uděláš na medium, ne do jídelnového vysušena.

    Na další krok vezmi hovězí srdce, okrájej lůj, nakrájej ho na plátky, namoč do kyselého mořidla a druhý den z něj udělej stejky. Případně ho pomel na tatarák. Odřezky ze srdce přihoď ke kostem do vývaru.
    How To Prepare and Cook Beef Heart | Michael Ruhlman
    http://blog.ruhlman.com/2011/08/how-to-cook-beef-heart/

    Další stupeň je vepřový jazyk. Kup, uvař se zeleninou (dostaneš skvělý vývar), jazyk nech ochladit, oloupej a nakrájej na plátky - stačí jíst studený s hořčicí, je to strašně dobré maso, nebo ho opeč na troše tuku a k tomu třeba dušenou mrkev s hráškem. Případně nějaké čínské recepty.

    Po tom, co zvládneš svalovinu a játra, tak pak už to bude snazší s ledvinkama (smrděj, musej se vyčistit a namočit do mléka/kyselého mléka) a játrama velkejch zvířat typu kráva či prase - maj mnohem výraznější chuť než drůbež/malá zvířata.

    No a špatně sehnatelným kouskům typu býčí varlata, mozeček, sleziny či brzlíky má smysl se věnovat až když si ty snadno dostupné vnitřnosti zamiluješ a budeš chtít experimentovat.

    Mimochodem dušené kachní nohy jsou naprosto super. Měli jsme k tomu takový ten orientální salát z čínského zelí a byla to báječná večeře. Jen tedy kachní nohy jsem musela objednávat od dodavatelů barf krmení pro zvířata. ;-)
    Braised Chicken Feet (Phoenix Claws) | Serious Eats : Recipes
    http://www.seriouseats.com/recipes/2014/09/braised-chicken-feet-dim-sum-phoenix-claws-recipe.html
    NYX
    NYX --- ---
    MUI: sakra, zrovna nedavno jsem na nejakou narazil, ale ted si nevybavim. takze muzu odpovedet jen "existuje" :)))
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Opět velebím eshop monaco- tak dobrý pekany jsem ještě nejedla.

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Další tip na zimní přílohu- karamelizovaná mrkev s lněným semínkem. Kapustičky a fazole na slanině.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MMETLA: Zrovna dnes jsem se dívala, jestli nejsou na Dáme jídlo, protože na polední menu je to k nim z Řečkovic naprt.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jo no a nemluve o tom, ze to ani neni uplne paleo (ad ten syr na konci)

    Co vim, tak jsem se bavil s Veselou Boruvkou a oni delaji taky nejake (mozna i primo paleo) krabicky (nebo teda aspon v prosinci delali) pro Brno. Ale uprimne, tohle jsem taky chtel delat, jen predstava toho, jak velky pozadavek je po tom v Praze, me fakt udivuje, ze to jeste nikdo nedela..
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    NYX: Mě tam zas irituje přemíra zdrobnělin.
    raňajky Prosciutto crudo a varené vajíčka, s listovým šalátom a olivovým olejom
    desiata Surová mrkvička, para orechy
    obed Jemný do chrumkava upečený bôčik s dusenou kapustou
    olovrant Kvalitná horká čokoláda
    večera Zapekaná zeleninka s kúskami slaninky, s chrumkavou kôrkou z ovčieho parmezánu
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KOCHANSKA_CH: chtel bych :)
    NYX
    NYX --- ---
    KOCHANSKA_CH: sice tam maji "Hodnota kJ je s toleranciou 10%." ale nikde se mi nedari najit kolik tech kJ to ma mit :) jestli se z toho clovek vubec naji.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Slovensko: :-)

    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SVATY: toho bych se nebal, mame tuny ruznych koreni a k tomu celeru sedi skoro cokoliv.

    PAJOVA: ryby:veprove:kachni:hovezi:kureci:kruti - 30:30:10:10:10:10,
    - pritelkyne pochazi ze severu a tam je znacna preference veproveho, na ryby si zvykla az tady, u nas doma se taky hovezi skoro nikdy nedelalo a tak se snazim aspon ty minutkove upravy pripadne nejake dlouhe duseni z nestareneho ci poradne aromaticky nalozeneho zaradit aspon jednou za 10 dni. kdybych do vyctu mel zaradit i vejce, tak ty jsou u nas vyjimecne tesne nad temi polozkami s 10% zastoupenim, ale my proste stejne moc vajec nejime, zacinam se k tomu, ale postupne propracovavat :) (jednak finance, druhak slusny zdroj)
    SVATY
    SVATY --- ---
    SVATY: Jinak musím přiznat, že to je poprví co jsem se pustil do vaření s celerem a jednoduše uvařenej a rozmačkanej celej mi příjde jako strašně jednoduchá a dobrá příloha, ale asi by se toho člověk brzo přejedl.
    SVATY
    SVATY --- ---
    ZUZKAOU: Tak jsem vyzkoušle tu druhou variantu a moc dobrý, ale bacha s tím citronem to nepřehnat.. Měl jsem to zbytečně moc kyselý
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    PAJOVA: U me se odjakziva nejvic zpracovava hovezi (at uz libovy minutkovy masa, nebo levnejsi na dlouhy duseni), z drubeze spis kruti/kachni/husi, kure jim - nebo se alespon snazim jist - minimalne, je to pro me takovy hladovy maso. Veprovy cas od casu na obmenu, aby furt nebyla krava (plus uzeniny typu slanina, suseny sunky atd samozrejme hlavne veprovy). Prilezitostne jsou obmeny za jehneci nebo jeleni. Z ryb hlavne losos, skotskej pstruh, z morskejch potvor temer vyhradne krevety. Ale presnejsi pomery kdovijak nesleduju.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    tak me napada, jaky mate tydenni pomer ktereho masa? Nejak mi dochazeji napady, co varit a kureci uz nemuzu videt
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LODBROG: no ta je vcelku hodně slaná a kyselá...

    A teda hlavně je to voda. Jde to pochopitelně dělat naprudko, ale pak to jednak pustí vodu do té majolky a zřídne to a hlavně to bude tužší - takhle je ten celer po rozležení křupavej, ale ne tuhej.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    ZUZKAOU: Když to pustí vodu a propláchneš to... není to škoda té šťávy?
    NYX
    NYX --- ---
    A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression
    http://www.pnas.org/content/early/2014/12/25/1417508112.abstract
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdyby někdo nevěděl co teď coby přílohy - tak celer. Kromě obligátního pyré, pečeného celeru či hranolek jednak remuládu:

    Celer nakrájet fakt na jemné nudličky a nebo nahrubo nastrouhat, prosolit a okyselit citronovou šťávou. Nechat stát 3 hodiny, aby to pustilo vodu a změklo. Propláchnout. Dochutit majolkou a dobrou hořčicí. Nechat rozležet přes noc a případně přidat petrželku či jarní cibulku.

    A a pro ty co se bojí syrového celeru - salát z vařeného celeru.

    Uvařit celer do měkka v osolené vodě, rozmačkat na hrubo. Přidat natrouhanou mrkev, najemno nakrájenou cibuli, případně plátky řapíkatého celeru, okyselit citronem, přidat nějaký dobrý olej a případně oříšky a semínka - skvělé jsou opečené lískáčec a nebo dýňová semena. Osolit, opepřit, nechat rozležet přes noc v lednici.

    Určitě by z toho šel udělat "bramborový salát" - totiž že by se ještě přidal hrášek, natvdro uvařená vajíčka a kyselá okurka a vynechaly by se ořechy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam