• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    CAMELLA: A kolik bude taková denní krmná dávka pro člověka 75kg? (trochu se totiž obávám, že to nebude levný...)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MMETLA: Vsak proto doporucuju
    Mnohy druhy jsou fakt chuťove bozi, jen je potřeba dosolit
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    MMETLA: ja už jsem kolikrát přemýšlela, že granule, co dávám mým kočkám, jsou vlastně úlplně ukázkové paleo (tedy to že je to lehce "processed food" asi zmiňovat nemusím). Jen jsou tak nějak bez chuti.
    Ale až jednou přijde válka, nebála bych se tvrdit, že rabovat nejbližší zverimex nebude zas tak špatná volba (a napadne to mín lidí, než Tesco)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    CAMELLA: ale sakra, cenou i kvalitou lepsi jak vetsina konzerv co se prodava pro lidi xD
    NYX
    NYX --- ---
    CAMELLA: :))) to by si okoli myslelo, ze uz mi definitivne jeblo :)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    NYX: Mno...da. Treba http://www.krmivo-brit.cz/produkty/kocky1/superpremium2/krmivo4/wet3/pouches-tuna111/ :)
    Je to fakt čistý tunak ve vývaru, z masa pro lidskou spotřebu :)))
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: co vim tak jen tohle. http://susene-maso.cz/susene-ryby .. ale v estonsku meli treba uplne cele ryby cca 50-80 cm normalne v obchode v sacku .. susene na vzduchu

    FRONEMA: raw jde temer podle vyzivovych doporuceni a tradice vegetarianu je zde vetsi a silnejsi
    NYX
    NYX --- ---
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ALONSY: imho raw je ted vic "cool", proto to je...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    To se mi zdá, nebo je u nás výrazně více raw restaurací než paleo? Přitom raw má podle mě menší cílovku (maso sní každý, nad raw spousta lidí ohrne noc z principu), je dražší, komplikovanější a vůbec...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Whole30 den po dni: redaktoři zkouší vysadit obiloviny a mléčné výrobky - iDNES.cz
    http://rungo.idnes.cz/whole30-den-po-dni-0kn-/behani.aspx?c=A150416_150359_behani_onr
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No vida, my o pečení a Alex zrovna ublogla o pařeném tapiokovém škrobu


    Gluten Free Alchemy
    http://gluten-free-alchemy.tumblr.com/...tion_ids=928750773831530&fb_action_types=tumblr-feed%3Apost

    Against the Grain: Extraordinary Gluten-Free Recipes Made from Real, All-Natural Ingredients - Kindle edition by Nancy Cain. Cookbooks, Food & Wine Kindle eBooks @ Amazon.com.
    http://www.amazon.com/...LF6/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1428499754&sr=1-1&keywords=Nancy+Cain%2C
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    Jinak jsem se poměrně dobře spálila včera na cuketovo-květákových plackách. Zase mi jednou nedošlo, že ten lepek má své funkce a celá první várka se mi rozpadla. Naštěstí mne pak osvítilo a přidala jsem tam lněnou mouku. S tou už to fungovalo skvěle.
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    STO78: Děkuji to vypadá velmi slibně, včetně toho makového koláče, který má také na stránkách.
    ZUZKAOU: hmmmm, když vás tak poslouchám asi se zamyslím, zda raději v rámci pravidla 80/20 neudělám prostě jednou za týden obyčejnou bábovku, kterou z větší části odnesu do práce, než se zuby nehty snažit to napodobit. Včera jsem zase zkoušela nějaké muffin a bylo to tragické. O Velikonocích mne navíc přepadla těžká nostalgie po mazanci, ačkoliv jinak nemám problem zásady dodržovat.

    Co si myslím, že by mohlo fungovat bezbolestně, jsou páje. Tam linecké těsto (shotcut pastry) půjde poměrně jednoduše modifikovat na madlovou mouku a trochu tapiokového škrobu. Náplně už se pak vymyslet dají.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: no ty polysacharidy jsou náhrady za lepek (to jsou všechny ty gumy, vlákniny a podobně), ale v paleo fungujou hůř, pokud nemají běžné sacharidy, ke kterým se můžou vázat. Respektive pak z nich je tuhá guma.

    Teda vlastně oligosacharidy jsou náhrada za lepek.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: pravda, ze bez toho polysacharidu to nepujde, uplne mi to vypadlo, jak jsem se zameril jen na ty nahrady za lepek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ale jako i nejlepší bezlepkoví pekaři, kteří se neštítí pseudoobilovin, polysacharidů a bílkovinových hydrolyzátů se dostanou k tomu že - jé to vypadá jako normální chleba/buchty/atd. Pokud ještě navíc škrtneš pseudoobiloviny, tak k běžnému středoevropskému chlebu se člověk prostě nedostane.

    Jde cosi, co je podobné toustovému chlebu, ale i tak to chce ty škroby,ne jen ořechy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: guarka je jakási pryskyřice a xantan polysacharid, který vyrábí bakterie. (nebo naopak, nikdy si nejsem jistá, která je která) - ale pokud v těstě nemáš nějaký polysacharid - ať už rozpustnou vlákninu ze semen, nebo gumy, nebo třeba pektin -ten taky funguje docela dobře, tak ti kynutí moc nepomůže, protože ten oxid uhličitá, co to kypří se musí chytit do něčeho dostatečně pružného. co udělá tu bublinku. Běžně to dělá lepek a bílek + to umí všechny ty polysacharidy různého původu.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    anebo to uplne zprasit a pouzivat guar, xantan a dalsi nahrady lepku ci proste kynout. Me osobne na ty nadychane veci desne dobre sedi psyllium, ale pak si clovek musi davat bacha, aby se toho moc neprejedl..
    a jinak 90% veci testovanych z netu jen tak odnekud nefunguje - at uz pomerem nebo konceptualne. zkus neco podle elany, tam to vyjde skoro vzdy dokonale a temer vzdy je to i paleo friendly (sec ne lowcarb)

    ELGEMA:
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGEMA: buď potřebuješ hodně vajec a šlehat bílek a nebo přijmout koncept safe starches (a moc se neptat proč tapiokovej je super a bramborovej, či kukuřičnej fuj) a péc škrobové věci.

    Ořechové mouky musí být opravdu jemně mleté (to se dělá blbě), případně kupovat výlisky - s těma se pracuje líp. Plus se hodí přidat mleté chia/včelník/bazalka/len, které pomůže vázat škroby k sobě namísto chybějícího lepku.
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    Ahoj, máte někdo tip na osvědčený recept na muffiny, koláč, pie, bábovku apod? Za normálních okolností hrozně ráda peču, ale paleo recepty se mi zoufale nedaří, hlavně co do konzistence (chuť I sladkost jsou v pohodě). Zkouším namátkově z netu, ale všechno má strukturu jak hokejový puk. Prostě, aby aspoň v neděli bylo na stole něco slavnostnějšího (=něco jinýho než vejce).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam