• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.

    Tykve



    Prastará zelenina rodu cucurbita zahrnující desítky jedlých odrůd mnoha tvarů, velikostí, barev, chutí a vlastností...


    Tykve, lidově dýně, jsou považovány za nejstarší kulturní plodinu na světě. Svou velikostí a tvarovou rozmanitostí daleko překonávají ostatní rostliny. V posledních letech si tykve pomalu nacházejí cestu i do českých zahrad a kuchyní a obohacují tím svou čerstvostí (některé tykve lze bez ztráty na chuti či živinách skladovat i přes rok), lahodnou chutí a množstvím vitamínů a živin náš podzimní a zimní jídelníček.


    O kolik více milých překvapení, chuťových zážitků a radosti však skýtají, než klasický český "dýňový kompot á la ananas", či rozšířené oranžové hokkaidó. V tomto klubu se budeme postupně seznamovat s druhovou rozmanitostí a specifickými vlastnostmi, abychom si příští rok mohli lépe vybrat či ještě rozvinout bohatost, kterou nám tykve při vaření přinášejí.


    Budeme zde řešit jejich pěstování, těšit se z výsledků, sdílet rady, kde tykve či semínka dobře nakoupit, jak tykve zpracovat, uchovat či třeba i jinak kreativně využít.




    Kde koupit tykve a osivo?
    Hledejte na nástěnce.

    rozbalit záhlaví
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    TYET: No, tak já ti nevím. Koukala jsem na to a bohužel není vidět celá stopka, ale asi to bude tykev obecná a tím pádem nějaký druh halloween dýně. Chytrá knížka tvrdí, že když se dostatečně okoření, dá se z nich udělat polévka nebo pyré na dýňový koláč. Přičemž menší plody tak do 2kg by na tom měly být lépe, ty větší budou už dost vodnaté... Ta barva je myslíš konečná nebo se ještě vybarví do té klasické oranžové?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYET: hele přesně tuhle měli dneska na trhu. Takže jedlý to bude.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TYET: tak ty jsi "Kucharka ze Svatojanu"? :) zajimavy recepty pripravujes. sem tam se inspiruju
    TYET
    TYET --- ---
    Tohle se nám urodilo, nevíte co to je za druh a jestli se hodí ještě k něčemu jinýmu než na halloween? :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    JANYNA: tam evidentne nemrzne. nechtel bych tam byt ve chvili, kdy vsechny ty dyne hnijou :D
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Předevčírem jsme dosavadní sklizeň přesunuli už na stálé stanoviště na almaru. Venku už začíná být pršavo...

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Já si právě pochutnávám na vynikajícím dýňovém chlebíčku. :-)

    Tykve a dýně: Dýňový chlebíček
    http://tykveadyne.blogspot.cz/2012/10/dynovy-chlebicek.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KVJETINKA: přihodila jsem najemno nasekané asi tři filátka- vony se v tom rozpustí a jen zesílí chuť, nebude to cejtit po rybách. Je to něco jako rybí omáčka.
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    ZUZKAOU: Ozkoušeno a musím říct že bomba!
    Jen jsem to trochu modifikovala ve stylu co dům dá :) Takže místo šalvěje bylo oregáno a tymián, víno bylo červené a nakonec jsem vše tyčovým mixérem rozmixovala. Posypáno sýrem a už druhý den si bříško libuje :)

    ještě jsem se chtěla zeptat ohledně těch ančoviček, dáváš je na cibulku osmahnout, nebo bez? Neměla jsem k tomu odvahu, ale příště to vyzkouším..
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    O Dýňovém světě se píše i v seriózních novinách, to mě potěšilo. Akorát, že i s gramatickými hrubkami. :-))

    Na Vysočině se otevřel pro veřejnost Dýňový svět - FinančníNoviny.cz
    http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/zemedelstvi/zpravy/na-vysocine-se-otevrel-pro-verejnost-dynovy-svet/846109
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: No vida, to zní fakt dobře. Taky zkusím. :-)
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    ZUZKAOU: díky, zní to výborně :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KVJETINKA: včera.

    Orestovat na pánvi cibulku (případně ančovičky), fakultativně chilli papričku. Přidat na kousky nasekanou dýni, česnek a čerstvou šalvěj. Chvíli restovat, pak přilít tak deci vína a nechat odpařit. Přilít něco vývaru a vody z těstovin a udusit dýni do měkka - podle potřeby přilévat vývar či vodu s těstovin.

    Smíchat s těstovinama, posypat sýrem a případně ještě přidat pár lístků šalvěje opečených na másle či olivovém oleji.

    Moc dobré je to taky s mletým masem a nebo obsahem dobré, syrové klobásy.
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    JANYNA: dej vědět, po těstovinách se můžu utlouct :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KVJETINKA: Ještě ne, ale na recept se podívám.
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    Dělali jste někdo z dýně omáčku na těstoviny? Nějaký jednoduchý rychlý recept?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: No skvělé, ráda vyzkouším!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dýňové noky jsou taky skvělé, když se do nich dá tvaroh, původně ricotta a podíl parmazánu.

    Zhruba 1:1 dýňového pyré a tvarohu namíchaného s parmazánem) 1 vejce na zhruba 300 g hmoty a hrubá mouka, nebo i krupice - tolik aby se to nelepilo, ale pořád to bylo měkké, sůl. A skvěle se to kombinuje s česnekem a šalvějí.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Tady je výsledek. Ta zvláštní barva gnocchi je kvůli tomu, že jsem použila hladkou mouku z červené pšenice. Pokud použijete bílou nebo normální celozrnnou, bude to oranžovější.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRTVYKOTE:

    1200g vyjádřené syrové dýně
    400g mouky (použila jsem kombinaci hladkých)
    2 vejce
    sůl, pepř, parmazán
    -------------------------------

    Dýni nakrájet a upéct - je třeba z ní udělat pyré, takže postup jako v odkazu níže. Jakmile máte pyré v misce, přidejte rozšlehaná vejce, mouku, trochu soli a pepře a parmazánu (není nutný, lze nahradit bylinkami, atp.). Rozmíchat v hladké těsto, prý se to má dělat na pomoučněném válu, ale těsto je dost měkké a lepivé - proto jsem ještě přidala mouku, ale bylo to nakonec moc tuhé. Nechat odpočinout asi 10min, posléze vyválet na pomoučněném válu válečky s průměrem cca 3cm, pokrájet na šíři asi 1-2cm, vidličkou shora zmáčknout. Syrové gnocchi potom už do vroucí vody, když jsou hotové, vyplavou nahoru.
    V misce je prokapat olejem, aby se neslepily a připravit omáčku. Já včera z čerstvě natrhaných rajčat a bylinek vytvořila superrychlou svěží omáčku a nahoru opět sýr.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    JANYNA: a recept primo na ty gnocchi?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: Jo. My většinu pěstujeme na zvýšených záhonech, takže nahoře je vrstva mulče, ale stejně to prorůstá. Dýně letos byly na travnaté ploše s menšími zvýšenými záhony, takže letní sekání trávy probíhalo za spolupráce nejméně dvou lidí (jeden zvedal šlahouny), teď už to tak měsíc necháváme na dožití, takže dýně jsou už v půlmetrové trávě. Chodím je s dětmi hledat, mají to jako bojovku. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam