• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: jaderky se zaplatí, budou neustále krmit spotřebu pro výrobu eFuels ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Teplarny taky kogenerujou. Problem je ze beztak bude v Evrope v lete pretlak solarni elektriny kterou nase jaderky neprotlaci = budou odstavene 3-5 mesicu v roce. A tim padem se v zime nezaplati. Ty plynovky jo
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: jo? Ja vim o jedne v Poceradech, zbytek jsou teplarny .. a znovu opakuji, ze pri tom vyuziti maxima vykonu je cena mnohem vyssi, nez jaderky..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: ty plynovky uz castecne stoji a co nestoji jsou uhelky ltere se na plyn predelaji za zlomek ceny. A nejblizsich X let jeste pojedou na uhli.

    Jadro ted zaplatis a zacne vyrabet 2035+ (zjednodusene).
    PES
    PES --- ---
    TUHO: A ty "evropské fondy na klimatická opatření" se zjeví kde? Ty musí někomu (ze starých technologií) sebrat anebo "vytisknout" (na dluh či na inflaci)...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: promin, to bylo trochu zavadejici, musim si zvyknout, ze tam kazdy vidime neco jineho .. v tom co oni pisou to samozrejme neni. Resp. je to tam okomentovano slovy o desitkach mld. A jak je to pres palec?

    Ty nizkoemisni flexibilni zdroje musi na zimu vicemene vykryvat vyrobu po vypadku jednoho jaderneho bloku. V nasich podminkach to dela cca 6 GW instalovaneho vykonu .. jelikoz to jsou zdroje, co pojedou jen od podzimu do jara, je treba pri vypoctu LCOE podstatne snizit celkovou rocni produkci a tim se zvedne merny jednotkovy naklad.

    Kdyz si vezmu jen capex ccgt podle Frauenhofer 1100 EUR/kW https://www.ise.fraunhofer.de/en/publications/studies/cost-of-electricity.html vychazi mi to v plynovkach investice kolem 160 mld. a tos jeste nic nevyrobil. Dejmetomu ze pojedou sest mesicu maximalni vykon 6000*8760/2 za náklady 2*cena plynu+1/3*cena povolenky (pri 60 a 100 to je cca 150EUR/MWh) to dela dalsich 100 mld. korun rocne a negeneruje to navratnost pro majitele, tzn. nekdo se za investici musi zarucit. A pak je tu jeste opravy a udrzba a casova hodnota penez a to se mi nechce hledat.

    Opravdu myslis, ze je to cele je levnejsi nez postavit baseloadove jaderky s nejakym regulacnim vykonem?
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: plus (v textu jsou i grafy s porovnanim scenaru)

    Je třeba dodat, že podstatnou část investičních nákladů nových bezemisních zdrojů mohou krýt evropské fondy na klimatická opatření. Investiční náklady tvoří u všech tří scénářů zhruba polovinu celkových systémových nákladů, takže evropské fondy mohou v důsledku citelně ulehčit spotřebitelům na budoucích fakturách za elektřinu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: a proc to neudelas sam? normalne bych byl ustepacnej, ale protoze ses mi sympatickej, tak to hazim

    KOLIK TO CELÉ BUDE STÁT?
    Pro jednoduchost se zde zaměříme na systémové náklady na výrobu elektřiny. Tedy jaké budou celkové investiční a provozní náklady všech aktérů, kteří dohromady tvoří elektrizační soustavu? Toto číslo lze pouze odhadovat, a to na základě zveřejněných nákladů u srovnatelných elektráren po světě.

    V tomto textu budeme používat dnešní ceny jednotlivých technologií6 a nepočítáme s jejich předpokládaným zlevňováním v budoucnu. Jinak řečeno – nabízíme konzervativní odhad: Kolik by to celé stálo, kdyby žádná z rozvíjených technologií zásadně nezlevnila?

    Z tohoto pohledu by dekarbonizace v Česku pravděpodobně přinesla mírné zvýšení systémových nákladů na výrobu elektřiny. Mezi jednotlivými uvedenými scénáři najdeme jen malé rozdíly v odhadovaných nákladech.

    Kolik to stojí dnes?

    Aby odhady budoucích nákladů dávaly smysl, musíme je porovnat se současnými náklady. Podle hrubých odhadů Fakt o klimatu byly v roce 2018 české systémové náklady na výrobu elektřiny cca 200–260 miliard korun ročně. Z toho palivo tvořilo asi 30 miliard, emisní povolenky asi 20 miliard7, investiční náklady na elektrárny zhruba 55–115 miliard8, provozní náklady elektráren přibližně 35 miliard a zbylých 60 miliard směřovalo na provoz celé sítě, placené pomocí regulované složky ceny elektřiny9. Celkově v přepočtu na 1 kWh čisté spotřeby jsme měli v roce 2018 systémové náklady okolo 3,30–4,20 Kč/kWh.

    V současné energetické krizi nicméně systémové náklady v letech 2021/2022 stoupají až ke 350 miliardám ročně (5,60 Kč/kWh).10 Většina tohoto nárůstu jde na vrub mnohonásobně vyšší ceně zemního plynu. Je třeba dodat, že kvůli pravidlům na trhu s elektřinou vzrostla tržní cena elektřiny ještě výrazněji11, což dopadá na koncové zákazníky.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: nepriblizil, ty ses tu odbornik :) urcite taky zduvodnis taky, proc by to v hospodarske perspektive mel nekdo zvazovat na tomto lvlu, kdyz se nevycisluji ciste proti jednomu sektoru
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: urcite. priblizil bys mi jak kalkulujes hodnotu habitability planety?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: dej tam klidne veskere naklady, ktere plynou ze zakona, porad to vyjde stejne ..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: a k tomu dej naklady na klimaticky adaptacni opatreni
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: dej k tomu este naklady, pak to dojde uplne vsem :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    faktaoklimatu.cz
    @faktaoklimatu
    Pomocí tří ilustrativních scénářů chceme ukázat, jak mohou vypadat úspěšné cesty transformace české elektroenergetiky.
    👉slunce + vítr + zelený vodík
    👉slunce + vítr + import
    👉slunce + vítr + jádro

    Jaké cesty mohou dovést Česko k bezemisní elektřině?
    https://faktaoklimatu.cz/explainery/bezemisni-energetika-cr-1-scenare

    https://twitter.com/faktaoklimatu/status/1640983596172189696


    PES
    PES --- ---
    MARASAN: poslední "slušňáci" hrající dle pravidel zůstanou za blbce...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: U.S.A. ne, ale EU ano.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: no a US to nějak vzrušuje? ;-)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: njn, ale to je proti WTC rules.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: tam se toho pere víc naráz. Odstavujou staré méně účinné elektrárny, staví nové účinnější. Ale i těm klesá koeficient využití, protože se staví "do foroty" stejně jako města duchů. A lokální guvernéři se samozřejmě na jednu stranu chtějí pochválit vedení CCP jak to u nich roste a na druhou stranu ukázat se před lidem "hele, postavil jsem vám elektrárnu"

    a uhlí jim dochází, resp. "levné" uhlí. S embargem australského uhlí (ale to už snad letos skončilo, nebo nevím) se situace taky nezlepšila
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: a stejne budujou a planujou dalsi. Jsou hladovi po energii, tak bych spis tipnul, ze to skonci inflaci, pripadne deflaci u energii/tezbe uhli, nez ze by je v brzke dobe zavirali.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam