• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: "v podstate bude velmi prekvapive, pokud se nedozijes toho, ze to nekdo proste zkusi" 8))) To jako myslis ty tvoje "vize" s rozpetim dveste metru?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: tady se argumentacne tocime v kruhu. pred 5 lety jsem vyhrabal jen jeden historicky priklad letadla vzdalene podobne kategorie, o ktere se bavime v pripade solarniho letani, ktere menilo za letu rozpeti kridel: protiargumentace byla, ze to byl jen experient a zrejme neprinesl ocekavane vysledky.

    jenze ted se s tim experimentuje znova, opet u vetrone, navic podle komentare vetrone se spickovymi parametry. a protoze solarni letadla jsou taky vetrone, tak se da cekat, ze driv nebo pozdeji problem sloziteho manevrovani s velkymi solarnimi plochami behem startu a pristani vyresi podobne: v podstate bude velmi prekvapive, pokud se nedozijes toho, ze to nekdo proste zkusi. (a divil bych se, kdyby od nekterych techto elektrickych motorovych vetronu neplanovaly solarni verze, se kterou se ceka jen az se objevi vhodna lehka a ucinna solarni folie...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: zapomněl si na ten Archeopteryx :) ten se blíží k tomu, co plánuju, i s elektrickými motory o velmi malém výkonu stoupá 1 m/s... ano, budu o něco těžší, těch 32 kg (nezmiňoval jsem 40 kg, dokonce?) panelů je znát (ale i dnešní solární letadla mají baterie, které něco váží... ~32 kg lithium polymer baterií zajistí asi 6-8 kWh, tzn.je to prostě jen alternativa k prodlužování doletu elektrického letadla pomocí baterií)

    "překonat rekord českého Phoenixe" není nijak nereálný cíl, protože ten prototyp se potýká se nedostatečnou kapacitou baterií a je to celkově stavěné na vyšší rychlosti, než o kterých uvažuju. jednoduše doletím o trochu dál, ale poletím 4x tak dlouho... a to je pro spoustu amatérských pilotů možná nezajímavé...

    až na (záměrné?) mlžení (rekord který jsem zmínil, je jen lokální český, daleko spíš než ze závodního kluzáku bych vyšel z nějaké ultralight tříkolky, nejspíš) si to shrnul hezky: ano, rád bych cca do pěti let s něčím solárně létal, nehodlám na tom prodělat kalhoty, bude to nízkorozpočtové, jednoduché. Že by to mělo být možné se zmínil mj... konstruktér toho Phoenixe, který cílí na poněkud více high-end trh - potvrdil mi v mailu, že "zesolárnění" lehkého pomalého letadla by bylo vlastně jednodušší, než u rychlejšího stroje který potřebuje větší výkon.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    A nyni trocha faktu pro pobaveni na tema XChaosovy plany:

    Easy Riser (aneb, XChaosuv vzor pro solarifikaci):
    - glide ratio 1:10 ( http://www.flightglobal.com/FlightPDFArchive/1977/1977%20-%202857.PDF )
    - hmotnost 54 kg ( https://en.wikipedia.org/wiki/UFM_Easy_Riser )

    SunSeeker 1:
    - glide ratio 35-36:1 ( [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] )

    Nimbus 2, kluzak s aero parametrama co zhruba xchaos potrebuje:
    - cena za pres ctyricet let starej, olitanej kus: 480000 CZK ( http://www.soaringmarket.com/auctions/view/106 )

    XChaosoplan, odvozeny z Easy Riser:
    - hmotnost solarnich clanku 32kg ( [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] )
    - cena 200 000 Kc + prace ( [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] )

    Taaakze... uplne vidim tu prezentaci:
    " Dobry den, jmenuji se XChaos. Nemam zadne vzdelani v oboru konstrukce letadel, ani s tim nemam zadne prakticke zkusenosti krome toho, ze jsem parkrat jel na kole ve vetru a to je prece taky aerodynamika, nicmene, presto planuju postavit letadlo, ktere:
    - bude mit tretinovou hmotnost konstrukce nez Easy Riser (protoze 32kg zabere FV a neco dalsiho baterky)
    - bude mit vic nez trikrat lepsi klouzavost nez Easy Riser (protoze se potrebuju dostat na hodnoty SunSeekeru)
    - a to cely postavim za polovinu ceny jetyho bezmotorovyho kluzaku.

    To cely chci zvladnout behem peti let ( [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] ) a prijde mi realne prekonat rekord ( [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] ) ale kdyz mi tohle pripomenete, tak budu lhat o tom, ze jsem o zadnem rekordu nemluvil ( [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] ).
    Pokud se me zeptate, jak konkretne toho chci dosahnout, tak
    - pokrocile aerodynamicke programy
    - uvidite
    - netroluj
    - warren grid"

    Mno... co dodat 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Jeden z duvodu, proc jsi byl k smichu se svoji menitelnou geometrii, bylo meritko, v jakem jsi to chtel delat. Jestli nevidis rozdil mezi zmenou rozpeti z 10 na 15 metru a z 50 na 200 (nebo kolik jsi to "vizionaroval"), pak jsi idiot.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ha, elektrické (zatm nikoliv solární) letadlo s měnitelnou geometrií křídel: Crossover can modify its wingspan in flight, from an agile, speed-friendly 9.6 meters to a more efficient, gliding-friendly 15 meters.
    (pořád článek http://spectrum.ieee.org/aerospace/aviation/10-electric-planes-to-watch který funguje vůbec jako dost dobrý rozcestník... )

    měnitelné rozpětí křídel bylo (pravda - kvůli zvýšení plochy FV článků) taky dost diskutovaná feature, v minulosti zdejších flamewar :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    k tomu [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] - myslím, že ten plán na přelet Atlantiku při současném odhazování vybitých battery packů za letu je o třídu šílenější, než cokoliv, o čem jsem tady zatím psal (nebo co plánuju) já :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The Archaeopteryx E – CAFE Foundation Blog
    http://blog.cafefoundation.org/the-archaeopteryx-e/
    Well tested prior to its first flight, the motors were shown to put out 2.85 kW (3.8 horsepower) at an efficiency of 80 percent, somewhat low compared to other model-sized motors.
    (motory jsou pravda dva, tzn. max. výkon - ne výkon pro vodorovný let - je kolem 5.5 kW)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Archaeopteryx prototype electric flights
    http://www.ruppert-composite.ch/en/aktuell/226-elektrofluege-mit-archaeopteryx-prototyp.html
    With a ridiculously slow stall speed of 30 km/h, the Archaeopteryx can take advantage of minute amounts of rising air at low altitude, normally the domain of paragliders or hang gliders. But with the ability to glide 28 km after being dropped from an altitude of 1 km, it far outraces either of those flying machines.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    TOXICMAN: Doufam ze ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AC Propulsion – The Quiet Revolutionaries : EVWORLD.COM
    http://evworld.com/article.cfm?storyid=1772&first=2285&end=2284
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.wired.com/2009/06/tesla-founder/
    One way to look at this is the real technology visionaries were the folks at AC Propulsion, but they lacked the entrepreneurial vision to see just how big an idea it could become and the means to achieve it. Both Eberhard and Musk saw the importance — and potential — of what Gage and Cocconi had created.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    heh, aha:
    Founder Alan Cocconi designed and built the controller used in the original GM Impact, which later became the GM EV1
    AC Propulsion - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/AC_Propulsion
    General Motors EV1 - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/General_Motors_EV1

    Elon Musk 90tých let...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Maximum power point tracking - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_power_point_tracking
    ani slovo o tom, kdo to vymyslel. ale Eric Raymond se svými zkušenostmi a ve svém věku si už určitě dává pozor na to, co řekne (na kolik REDGUYů musel asi narazit?)
    AC Propulsion - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/AC_Propulsion
    Allan Coconi nemá ani vlastní wiki heslo (a to mám snad dokonce i já!!!)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: díky, počtu si
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: nevím, proč REDGUY furt flejmuje.

    podstatné info je fakt toto:
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ]
    a toto:
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ]

    obsahuje spoustu chybějících informací o amatérech a garážových firmách (BTW, proč MPPT nevymyslela pro svoje satelity třeba všemocná NASA, nebo Rusové - ale amatér, který byl v kontaktu s Ericem Raymondem? o historii soudobých technologií se toho píše tak málo...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: s 3d programy se budu muset naučit. nebo se s někým domluvit (BTW, zrovna ty 3D tištěné součástky, které jsem navrhoval a kterým jsi předpovídal zmar, čirou náhodou cestu vydržely :-) přitom ty další, které už navrhoval ten 3D tiskař, co uměl s 3D modelovacím softwarem, se samozřejmě z větší části rozlámaly.. hádej v jakém formátu jsem mu dodal nákres těch "svých", co vydržely :-)

    nenapsal jsem, že za 5 let spáchám nějaký rekord: napsal jsem jen to, že bych rád postavil základní amatérské DIY solární letadlo, které bude schopné se ve vzduchu udržet podstatně déle, než bude výdrž jeho baterií: bavíme se o výdrži samotné baterie v řádu jednotek až desítek minut a o délce solárního letu přes poledne v rádu 4h (moje zkušenost s dobou, kdy je v létě slunce dostatečně vysoko nad obzorem, aby se výkont panelů aspoň přiblížil Wp). při rychlosti kolem 40 km/h by to znamenalo dolet kolem 160 km, tedy rozhodně nic rekordního - ale (doufejme) už dost nato, aby se s tím dalo přelétat mezi různými aerokluby v ČR.

    rád bych postavil rekordní solární kolo a naprosto nerekordní (max. "rekordně levné") solární letadlo: co na tom není k pochopení? (sázet se ovšem nebudu, ani o jednu z těch věcí)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    myslíte, že to tu pak někoho baví číst?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: oprava textu: vyšel bych z motoru pro elektrický _paraglide_ a umístil bych ho na nějakou lehkou kapotovanou tříkolku ze závěsného kluzáku. (je to čistě jen na základě o odhadu, že backpack pro motorový paragliding bude levnější a dostupnější, než celá elektrická tříkolka... ale uvidíme, kam se vývoj posune za pár let)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: uvidíme - LOL. Hele, o co se vsadime ze neuvidime?

    taky dnes existuje software na simulace aerodynamiky - LOL. Takze ty si myslis, ze proste vezmes nejakej takovej soft a v nem si to navrhnes? Ty, kterej mas problem v blenderu udelat 3d model svejch "vizi"?

    solární kola jsou (kupodivu) taky o aerodynamice LOL.

    nemyslím, že je na čase začínat se solárními letadly - zlata slova. Tak mozna vic staveni solarnich kol a min machrovani o tom, jak za pet let budes lamat rekordy solarnich letadel, nemyslis?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam