ALMAD: no, čte se to dobře:
...and Burnet had come up with a viable string theory to unify it all under one roof. chtěl bych vidět, jak by se tvářil Motl, jak by tohle četl, můj oblíbenec Mike McCulloch zase přirovnává temnou hmotu k ptolemaiovským epicyklům, to je podobné :))) ale pointa je: Musk má daleko širší záběr, než jsem si kdy troufl třeba já (a to jsem kdysi současně exportoval software do USA, bojoval za legalizaci konopí, snažil se udržet na VŠ - nevím zrovna v té době na které - a hrál v obskurní rockové kapele...). Proti Muskově nesoustředěnosti na jediný cíl jsem já se svou poruchou koncentrace mistr soustředění :-) dokonce i SpaceX je vedlejší efekt snahy dopravit na Mars miniaturní "zahrádku" - automatizovaný skleník - jen ho jako zkušeného kšeftaře naštval ruský přístup a rozhodl se radši si raketu postavit sám.
je třeba mu přiznat, že je nejúspěšnější "geek celebritou"... ale fakticky jeho přístup je spíš manažerský a má na spoustu dílčích věcí "svoje lidi". Co se týče toho, co dělá: nejde, aby to člověka nefascinovalo, ale příslib vícenásobné použitelnosti je pořád příslibem, a zbytek je vlastně - podobně jako u Číňanů - remake nejvyspělejších kosmických technologií 60tých let (takový trochu vyspělejší Saturn 1B, v podstatě... ale s horním stupněm na kerosen, v ruském stylu). jistě, je tam spousta hraček okolo - elektronika, řídící software, 3D tištěné nebo počítačem obráběné díly - ale nakonec to pořád trochu o tom, co píšu o 30let dlouhé historii solárních letadel: dnes má každá lama přístup k vyspělejším technologiím, než jaké byly před časem hi-tech, a je to jen o penězích (resp. i ty lidi, co tomu rozumí, jsou vlastně "jen o penězích"... nebo jiné motivaci, která peníze šetří)
BTW do kosmu se levně snaží dostat i spousta dalších zajímavých projektů, proti SpaceX "béčkových"... a některým dost fandím, ať už jde o orbitální nebo sub-orbitální projekty. Elon Musk je prostě "stadionová hvězda", ale já ho sleduju od doby, když byl ještě "garážový" jako všichni ostatní, a některé "alternativní klubové projekty" mě prostě baví víc (nebo když ne víc, tak minimálně aspoň stejně), než ta jeho superhvězdnost.
Stejně tak třeba Solar Impulse team se dokáže nacpat do všech médií... ale skutečný průlom v oboru postupně dělají méně viditelní lidé v pozadí (jako Eric Raymond), s menšími rozpočty....
(a vůbec, konec offtopicu - Elon Musk má klub tady:
[ Elon Musk (Paypal, SpaceX, Tesla Motors, Solarcity, Hyperloop atd.) ] )