JIMIQ: ano, to je ten "trollsourcing" :) jen nevím, proč musí sklouzávat k osobním útokům. stačila by snad věcná kritika a trochu gentlemanská diskuze...
REDGUY: jenže zatímco u kritiky stratosférických vizí s cestujícími si měl relativně pravdu, že by to znamenalo větší (či menší, ale rozhodně nějaký) skok kupředu proti čemukoliv existujícímu, tak u mého ultralightu to není pravda: prakticky každý z parametrů, který uvádím, je v něčem podřadný proti něčemu, co už existuje a bylo to demonstrováno (ale koukám sem budu zase muset něco postnout, aby se nově příchozí orientovali)
JIMIQ: jistě, ale Internet ti současně teoreticky umožňuje naopak _utéct_ před jakýmkoliv schůzkami s kýmkoliv. takže základem je "pokud by mi Internet umožnil fungovat a nechodit do práce - proč to dělat tak, že budu sedět na jednom místě?". odtud byl jen krůček k úvahám "jak nemuset vydělávat na palivo". obecně solární letadla bude cestovat za den méně hodin, než solární kolo. ale na svém prvním solárním kole (teda byl to spíš elektromoped s přetíženým přívěsem) jsem také jel jen několik málo hodin denně (ale pořád někde trčet mě zas tak moc nebavilo... ale možnost zaručeně si moc solární elektřinou vařit a dobít notebook by to asi měnila..- křídlo bude mít přeci jen větší výkon, než měl ten panel na přívěsu... notebook i vařič budou mít proti motoru letadla zanedbatelný příkon)
ano, zajímá mi už léta optimální způsob "digitálního nomádství". vývoj k myšlence solárního letadla nebyl vůbec přímočarý, fakt jsem nejdřív vymýšlel různé "trvale udržitelné domy", než mi došlo, že v zimě to nevytopím (aspoň bez pálení dřeva) a možná bude lepší přeletět na zimu do teplých krajin, jako ptáci...
REDGUY: viz výše :-) pole někomu patří. a i pokud by patřilo mě, tak mě nebaví strávit celý život na jednom poli u svých solárních panelů (jo, mohl bych na ně brát dotace a za utržené prachy cestovat po světě konvenčními letadly či dodávkami.. ale víš, já totiž nejsem takový zmrd, jak mi furt přisuzuješ a fakt vymýšlím mj. i udržitelný životní styl bez potřeby dotací... tolik k mé "ideologii"...)
REDGUY: tak můžeme pak srovnat hluk mého elektromotoru s hlukem nějakého běžně používaného pístového leteckého motoru... (měřák hluku mám.. kvůli rozestavěné serverovně...)