REDGUY: 200m rozpětí bylo ve stratosféře - nikdy jsem netvrdil, že mám vymyšlené, jak se tohle dostane dolů do turbulentní troposféry,kde je hustota vzduchu větší. navrhoval jsem skládání/teleskopické zasouvání, ty ses tomu vysmál jako technicky nemožnému, já zatím nejsem se svými základními technickými znalostmi a (omezeným) všeobecným rozhledem schopen jednoznačně rozhodnout, jestli někdy možné bude, tak jsem začal vymýšlet VTOL.
pořád věřím, že se pomalejších, výše letících stratosférických solárních dopravních letadel dožijeme. detaily neznám - nevím jestli 20, 40 nebo 100 lidí na palubě, nevím jestli ve 20 nebo 25 km výšky, nevím jestli 250 nebo 500 km/h, nevím jak moc to bude "hybridní", tak či onak.. Arthur C. Clarke taky měl vizi telekomunikační geostacionární družice (či spíše možná obydlené stanice, kde jsou ta zařízení obsluhována,protože automatizaci si moc představit neuměl) ale nenavrhl přesné parametry ruské rakety Proton a dalších...
pokud vezmeme OZE bez dotací, tak trh je už sám nasměruje na místo, kde mají největší účinnost, jsou nejméně ovlivňovány počasím, apod. tímto místem je stratosféra, která má kupodivu i komerční využití - např. pro dopravu nebo telekomunikace.
a bezemisní,decentralizovaná letecká doprava by měla na civilizaci velmi zajímavý dopad - protože bychom se pak obešli bez spousty veřejné infrastruktury, budované z veřejných peněz, tedy z našich daní. společnost, která chce omezit výběr daní, musí mít vyřešenou bezpečnou a autonomní přepravu a komunikaci, nezávislou na "man in the middle" útocích, a pokud možno ani nemít žádné negativní externality (v podstatě, jako libertariánský čtenář Roberta Henleina dobře vím, že před byrokraty uteču jen pokud to bude na jinou planetu :-) a pacifistický libertarián, který se nechce ozbrojovat, ani jinou možnost nemá..)