• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: dmychadla něco vážej, že jo.. hele, kreslej se na letadla asi tak dlouho, jako closed wing... ale pořád se nějak nekonaj.. protože se asi ukazuje, že přidat další list vrtule je snažší - získáš cca stejné zvýšení tahu při menší hmotnosti :-)

    podívej, já nemyslím, že jsem to schéma co jsem navrhl, je nějaký finální dokonalý návrh, že k tomu skuteční letečtí konstruktéři nemají co říct, nebo že přesně odhadnu, jaká feature je progresivní a má tam být, a jaká je zbytečná.

    sázím ale na to,že dmychadlo je bonus, který se ti vyplatí ve chvíli, kdy máš hmotnostní rezervu a spíš chceš vyždímat víc výkonu. u ultralehkého stroje se vrtule ani náhodou nebudou točit tak, aby byly na hranici svých možností a taky nemám problém s tím, že jsou delší.. vsadil bych se, že pro to, co plánuju, dmychadlo není řešení, ale třeba by mi někdo vysvětlil, že je (taky nezapomínej, že chci možnost pro případ polo-nouzového přistání plachtěním zamknout dvoulistou vrtuli rovnoběžně s křídly.... to s dmychadlem nepůjde)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: chci videt jak ti tohle narazovej vitr vopre do pangejtu :-D nezlob se a tim co jsi napsal jsi prokazal ze to fakt nema cenu :-)

    Ale diky tobe jsem alespon prisel na to jak upravim povrch meteorologicke stanice aby se tam neusazoval snih :-)

    PS: dal bych na mirka :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: tak pochopitelně, že render jsem ukradl :-) vždyť jsem říkal, že mi nejdou. jen jsem na tom ukazoval, že to celé není tak šílené.

    start kolmo vzhůru není nějaká frajeřina, ale u pomalého velkého letadla nutnost: z malých klubových letišť by to operovat nemohlo, je to moc velké, a zpevněné plochy velkých letišť by to zabíralo strašně dlouhou dobu a ještě by to nemohlo startovat a přistávat za každého počasí....

    u lehkých elektrických letadel bude podle mě VTOL spíš takový vedlejší efekt, než nějaká super-feature, jak to bylo chápáno u proudových stíhaček. Elon Musk to tak nějak v podstatě vidí taky:
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ]
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Ryan X-13 Vertijet - start kolmo vzhůru :: Militarybox
    http://www.militarybox.cz/news/ryan-x-13-vertijet-start-kolmo-vzhuru/
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Stíhačky F-35 Lightning II v operačním nasazení již v roce 2015
    http://www.armadninoviny.cz/stihacky-f-35-lightning-ii-v-operacnim-nasazeni-jiz-v-roce-2015.html
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: bude to jako ten vrtulnik s vrtuli na cumaku a zadku :-) rozlozis silu mezi a lepe zuzitkujes rozklad sil, vektor pohybu a proste se inspiruj prirodou - takova kocka v behu ve skoku - odra predni odraz zadni a hura do nebes :-P
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: ze by jsi to nekde ukrad? i ten obrazek? https://www.google.cz/...m=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiTqcOGm67RAhVDOxoKHYOKAb0Q_AUICCgB&biw=1920&bih=1008

    jak vidis nic noveho od maleho po nakladni vcetne bombarderu :-) :-P

    Akorat mirek doporucoval pokud to chces mit stabilni tak mit stejny vztlak vepredu i vzadu - dorzis tim lepsi vlastnosti pri "kolmem" startu ale poletis pomaleji ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: http://aerospaceengineeringblog.com/aircraft-structures/ :-p Aby jsi videl neco o konstrukci kridel dle vlivu pnuti - snad ti to dojde ...heled co jsem nasel :-P

    https://www.nasa.gov/content/new-ideas-for-greener-aircraft a vsimnisi mnozstvi klapek na kridlech :-P

    hm jaka to podoba :-) https://en.wikipedia.org/wiki/File:Artistic_view_of_a_PrandtlPlane_freighter.png

    tady to mas i s nakresama vztlaku :-) a dalsima vecma :-) Mas to uz vyzkousene - staci jen ukrast :-) https://en.wikipedia.org/wiki/Closed_wing

    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Usámovu zkázu přinesly netušené tiché vrtulníky a zbraň boha Neptuna - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...y-a-zbran-boha-neptuna-1ex-/zahranicni.aspx?c=A110514_132508_zahranicni_jw

    http://www.mmspektrum.com/multimedia/image/117/11797.jpg

    vidis porad se meni jen "malo" dobre tvary zustavaji a na konci vrtule ten sekac tam meni rozrazeni vduchu :-) http://gizmodo.com/5481081/the-blade-that-would-make-helicopters-almost-silent

    to same udelas i na kridle teda ty ne :-) :-P http://g.denik.cz/19/a7/orel_20070929_denik-630.jpg
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: jenze pokud naklapim kridlo tak se mi kombinuje vztlak motoru a vztlak na kridle :-) u tveho ne - tudiz musis mit vrtulnik. cili preklapet lopatky aby i kolmo k zemi hnals vduch za sebe a ne jen pod sebe :-))) takze vzstoupas 20 metru nad zem a pak zacnes stoupat do 10000? hm to je dobry :-D neni lepsi proste vzletnout ze zeme?
    kdyz uz tak ti doporucuji szstem jako u FA 269 protoze jinak si vsimni ze maji vsude vrtule vetsinove mimo kridlo a tobe kdyz to zvednes bude skoro pulku kridlo zakrejvat :-D nebo to udelej jako hariera :-D :-P

    Uz si prestan plest hrusky s jabkama :-) Mirek bejvalej leteckej ing si doma ani nepostavi model tohodle systemu protoze narocnost na konstrukci a vsechno je financne tak narocny ze za to postavi 5 jinejch letadel :-) Ale ty musis mit neco extra.

    Tak bude idealni motor preklapet ze spodu do zadu - eliminujes prutok na kridlo a pujde na nej pekne jen vzduch ze predu vlivem rychlosti. Eliminujes i vrtulnikovou vrtuli - rotor co preklapi lopatky aby hnaly vduch sejdrem a nasledne se budes sice pomalu rozlitavat ale postupne ziskas vztlak.

    Odobne bych to udelal s dmychadlama dva motory dal smerem dolu a naklapeci dozadu na predni kridlo a dva dozadu ... bude to mnohem lepsi nez vrtule :-P neco jako AD-150 ale tam bude muset byt precizni rizeni a navic ma vzadu trisku :-)

    Ale ty jsi konstrukter - uz jsi zjistil sily mezi kridlama?

    Navic bych dal kridlo jako celek a pridelal ho k trupu nahore - ma to vyhody vetsi stabilitu :-) ten patvar kridlo bych si opravdu rozmzslel :-) Co jsem na to koukal a ukazoval Mirkoj tak se smal ze pokud to neudelas presne rozlomej se ti kridla nebo se budou prohejbat a menit vztlak :-P

    Takze dve stejna kridla stejne konstrukce na zadku a predku, upevnena ve stejnem rozmezi na zadku jako na predku. Dat stejne daleko dva stejne motory dopredu i dozadu. Melz by se stejne pomerne ohybat a vybodnout se na super tvar tech bocnich a udelat je s ostrym uhlem - tudiz bude pevnejsi a lehci konstrukce.

    Klapky minnimalne 4 na kridlo je dost dlouhe kazde riditelne zvlast. Idealne i proti sobe kridlo na kridlo. Na zadni dat smerovky a na bocnice take - pri brzdeni idealne moznost roztahnout vsechny :-) na bokach by stacily teoreticky dve ale dal bych radeji 3 kvuli ruznemu nabehu vduchu - preci jen jsou sikmo :-)

    Fotils nekdy kane? jak meni tvar kridla pri plachteni? co delaji koncova pera - orli kridlo na novych vrtulnicich kvuli utlumu zmeny vztlaku atd? To udelas castecne i tema klapkama :-) Nekde muzes videt kridla zahnuta - boing napriklad. Vse setri energii a zlepsuje pruchod vzduchu :-)

    kdyz to dobre napocitas bude se to ridit i rucne :-P Na pocitac se vybodni - bude to zrat vic proud :-) A cim udelas horsi tvar kridla o to budes potrebovat vetsi tlaky na klapky to te hydraulika pak sezere :-P nezapomen na odber pomocnych systemu :-) nebo chces delat rekuperaci na motorech pri klesani? :-D :-D :-D lol
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ano, ale tohle bude kolmo stoupat rychlostí třeba tak 1 m/s. Po dobu třeba 20 sekund... pak se začnou rotory naklápět a začne se to rozjíždět i dopředu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ano, naklápěj. během naklápění samotných rotorů podle mě situaci usnadní, že elektromotory mají velmi plynule regulovatelný tah a navíc si myslím, že během procesu naklápění bude muset převzít řízení počítač.

    hezký přehled všech snah v tomhle směru (bez naklápění křídla) je tady:
    Our top eight tiltrotor aircraft from concepts to one in-service success
    https://www.flightglobal.com/...rticles/our-top-eight-tiltrotor-aircraft-from-concepts-to-on-416183/

    můj přístup je odlišný snad jen v tom, že trvám na tom, že by se rotor neměl překrývat s plochou křídla, a že reakční doba pilota není pro tenhle typ manévru dostatečná a že tiltrotory se prosadí prostě díky tomu, že během naklápění převezme řízení diferencovaného tahu a řídících ploch na křídlech počítače (Falcon 9 by taky nikdy nemohl takhle přistát, kdyby ho řídil člověk)

    představuju si to tak, že při přistávání proti větru nebdou rotory úplně kolmo, ale nějak šikmo, nebudou vytvářet jen vztlak, ale i kompenzovat rychlost větru (která jinak u pomalého letadla s nízkým zatížením křídla hraje velkou roli a komplikuje přistání). do zcela vodorovného polohy se do-sklopí řádově metry před přistáním (prostě jen aby se vrtule neurazily o zemi)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML: ano, 3D tiskaři mi ho doporučovali. ano, ten příklad co si poslal je poučný.. že se dělají průniky těles, apod. pokud elipsoid bude "zmáčknutá koule", tak skutečně, nějaké letadlo by se z toho vykouzlit dalo.
    KEJML
    KEJML --- ---
    XCHAOS: Co jsem dělal vtom 3DS, tak tam to bylo stejný. Taky vyjdeš z kvádrů, válců a koulí.. tu pak kouli protáhneš, tam z válec uřízneš nějakou beziérovou plochou, atd. Ale chce si to prostě osahávat a zvyknout si v tom přemýšlet.

    Openscad je imho populární hlavně v 3D tisku, kde věřím, že významný podíl majitelů umí i programovat. Pak je to pro jistě snadnější nastudovat, než běžný CAD software. Ale za první hodinu v tom nejspíš málokdo vymodeluje aspoň stůl a židli, natož letadlo. Pokud chceš jen lepit hotové kusy k sobě, máš větší šanci u toho Blenderu, či u jiných rozšířených nástrojů. Ale pokud k němu máš nepřekonatelný odpor a nejsi schopen si k němu na delší dobu sednout, aniž bys hned dostával v mezi čase krásné výsledky, tak je to pro tebe slepá ulička.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: jen aby jsi si uvědomil rozdíl výpočtu pro daný pohon a umístění :-)

    Všiml jsi si že naklapeji křídlo? I s motorama? To je úplně jiné něž chceš ty :-p

    Zase ukazuje rozdílné věci. Jdu věšet prádlo a opravovat. Promiň ale jsi ztráta času :-p
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (minimálně by člověk čekal, že čím nižší pádová rychlost, tím bude přechod z vertikálního letu do vodorovného jednodušší a bezpečnější... ale kdo ví :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: jaké tam vidíš "turbodmychadlo?" :-)

    ABDULAH: tohle by stoupalo kolmo max. 20-30 metrů. sklopení vrtule by bylo pozvolné. Že to možné lze, to samozřejmě u elektrických letadel prokázaly experimenty:
    Ten-Engine Electric Plane Completes Successful Flight Test | NASA
    https://www.nasa.gov/langley/ten-engine-electric-plane-completes-successful-flight-test/

    samozřejmě by se to muselo kromě simulací testovat i na modelech - no a co? podstatné je, že koncept není nový:
    Bell Boeing Quad TiltRotor - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bell_Boeing_Quad_TiltRotor
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: víš e gytok vzduchu z vrtule turbodmychadla je jiný? Opravdu jsi nad tím přemýšlel? ;-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: je ti jasné že čím rychleji budeš kolmo stoupat tím větší bude odpor? Je ti jasné že pak musíš ve vrtulníkové módu urychlit letadlo na tolik aby ho unesly křídla? A pak ho můžeš sklopením motoru převést na letadlo? Je ti jasné že vrtule musí mít naklápěcí rotor jako vrtulník? Je ti jasné že jsi m odpověděl na ty otázky? Je ti jasné že náběžná hrana souvisí s maximální rychlosti? A profil křídla a šířka dělá podíl průběhu vzduchu pro daný vztlak pro minimální rychlost? Zapicital jsi vliv klapek na vztlak? Konce křídel _ profil na boku? No už tě nechám být nechci mít zmrzlý ruce.va stejně to nebudeš počítat - snad tě to navede dobrým směrem. Pš: Nezapomeň na vítr při startu a při rozletu. Spocitej si výkon motoru a koukni nm a hmotnost, Nezapomeň na rozdíl otáčení dle hustoty vzduch a na výkon dle otáček a kroutaku. Pak pochopíš proč mají motory hnané dolua pAk dozadu a vyklopnou tryskou. Atd atd A d
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam