• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    MATT
    MATT --- ---
    STETKA: co to je prostimtě za číslo, těch 50% ? z čeho? na bydlení? na jeho výstavbu nebo vytápění? na světě, na severu evropy nebo na jihu? tyhlety uhlíkový machinace opravdu nemusim..
    SWT
    SWT --- ---
    STETKA: Tam omezení samozřejmě v pořádku taky není, více viz mail.
    STETKA
    STETKA --- ---
    BURAN:
    SWT:
    Podotýkám, že si myslím, že omezení/nařízení, dotací a obecně byrokracie by mělo být co nejméně, nicméně s zrovna s tímto nařízením souhlasím. Opět analogie s auty - tam je omezení v pořádku (EURO xy)? Přitom bydlení se na produkci CO2 podílí 50%...
    Co se týče omezení "svodody" - to je přesně argument Rainiš/Klaus - tady je potřeba si uvědomit, že moje svoboda končí přesně tam, kde začíná svoboda toho druhého.
    STETKA
    STETKA --- ---
    77WHITE: To je právě to, za poslední dobu jsme neskutečně zbohatli (to nemá nic společného se spokojeností) a dneska lidi nadávají, když nemají na to postavit si vlastní dům - z toho pak vychází to, že si lidi staví domy ve stejném standardu (technologicky), jako před nějakými 40 lety. Rád v tomto směru používám srovnání s auty - kdo by dneska jezdil 40 let starým autem?
    Jedno z řešení je v tématu klubu - malé obydlí - já tomu říkám byt na zahradě. Pokud už člověk musí mít zahradu (což naprosto chápu), ale nemá dostatek financí, tak ať si postaví něco malého, ale kvalitního.
    Za velký problém dnešního stavebnictví považuju nedostatek kvalitních architektů/projektantů a obecně neochotu čechů investovat do dobrého návrhu, který považují za drahý, přitom jim může ušetřit peníze.
    Lidi jsou ochotný zadlužit se prakticky na celý život, ale přípravě/návrhu/projektu věnují leckdy méně, než když kupují nové auto či pračku (viz. na projektu jsem ušetřil, koupil jsem ho od souseda).
    STETKA
    STETKA --- ---
    V2SV: Jak říkáš, to jsou přesně ty důvody. Když už se lidi rozhodnou k životní investici, tak pak chtějí co nejdříve bydlet, což když se dokončí projekt a stavební povolení na jaře, tak neznám moc lidí, kteří by byli ochotni čekat rok. Spěch je ale obecně problém - často nás zákazníci tlačí do termínů a harmonogramů, upozorňuje je pak, i když u nás to nepřichází v úvahu, že firma tlačená do termínů se to bude snažit stihnout a to jde jedině tak, že se bude něco šulit...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Jsem si přečetl xy posledních příspěvků a teda životnímu prostředí a zdraví je to možná prospěšný, ale teda duchovno to nechává pozitivama nedotčený :-)
    SWT
    SWT --- ---
    LUCYA: Tak to zcela zjevně nehrozí, to by musely bejt levný i pozemky.
    SWT
    SWT --- ---
    BURAN: Velmi zásadně s tebou nesouhlasím, ale to jsme v tomto klubu OT. Pokud bys o tom chtěl dále diskutovat poprosím do pošty.
    EGGH
    EGGH --- ---
    LUCYA: Ty bydlíš v paneláku?
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    77WHITE: dovedes si predstavit, jak by vypadala krajina, kdyby vsichni opustili panelaky a zacli stavet kazdej svuj domek, protoze by to bylo levnejsi a stat by to podporil? .) za me at tam pekne zustanou.
    BURAN
    BURAN --- ---
    SWT: to se pletes, ze do toho statu nic neni. jestlize jde o spotrebu energie, tak jde o zivotni prostredi a bla bla bla vsechny ty zalezitosti s tim spojene. tak je do toho statu velmi, protoze je toho spravce. to neni barva fasady, tvar oken nebo to jestli mam zachod uprostred obyvaku.
    kdyz lidi maji dostatek, tak plytvaji. ano, nekdo si rekne: "No a co! Tak plytvam! Mam neuspornej barak ale co je komu do toho, kdyz si ty energie zaplatim. Jsou to moje penize" ano, jsou to jeho penize, ale zivotni prostredi, ktere se diky vyrobe te jeho "luxusni" energie zatizi, jeho neni. to je nas vsech, a protoze vsichni vime, jak se clovek chova k veci ktera je vsech (pozdravujeme socialisticky majetek), tak je potreba aby to nekdo trochu pohlidal. pro nekoho to urcite bude znamenat pekny byznys, ale ten se na pokrok nabali vzdycky, s tim se asi neda moc delat a nema cenu kvuli tomu zustavat v jeskynich (obrazne receno).
    SWT
    SWT --- ---
    BURAN: Nechápu, jak může kdokoliv souhlasit s tím, aby se stát montoval do těchto věcí, po kterých mu vůbec, ale vůbec nic není. Naopak je potřeba zákony zásadním způsobem proplejt od přesně takových věcí.
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: o kolik to tu stavbu prodrazi? tipuju tak 10% max. a mozna ani to ne - za 5 let uz na to budou pripravene materialy a technologie :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BURAN: to co říkáš je pravda, ale na druhou stranu se mi nelíbí že díky těmhle omezením si někteří nemůžou postavit vlastní bydlení. Obzvlášť s naší kvalitou bytovýho bydlení. Stát by měl podporovat ty co chtějí uspořit, neupírat...
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: nevim no, vyzadovani toho aby domy byly energeticky uspornejsi mi zrovna takove zlo neprijde. spise naopak. vetsina lidi si sama od sebe drazsi ale uspornejsi reseni neporidi, protoze jak rikas, uz ani takhle si toho moc nepostavis - tech par jedincu co si to umi spocitat to nevytrhnou.
    tudiz takove opatreni ze strany autority vnimam sice jako neprijemne (zase mi nekdo neco nakazuje), ale opodstatnene a pro budoucnost dulezite.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: navíc pokud nastaví ty hodnoty moc vysoko, nebude stačit obalit dům jen půlmetrem polystyrenu. Musíš řešit všechny otvory, nucenou ventilaci, střecha... Samý levný věci :(
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BURAN: špatný to není, dokud ti to někdo nepřikazuje. Víc zateplení -> větší základní cena domu kterou ti defacto přikazuje stát -> míň lidí si dovolí vlastní bydlení. Už takhle se zadlužujou na 20+ let pro 2 miliony, za který si toho dnes už moc standartní cestou nepostavíš :/
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: proc se tomu vyhybat? pasivni stadard je neco spatneho? (nic o tom nevim)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    EGGH: Nojo, evropská unie:) teorie je taková že spoustu náročnejch detailů na zateplení budeš řešit např. pěnosklem v základech a tak bude jednodušší zateplovat. Noa přesný hodnoty toho zateplení(resp. tepelnýho odporu) budou zadaný v tom zákoně. V oblasti malejch staveb se tomu asi vyhneme tak, že se neoznačí jako rodinný domy, možná půjde zákon obejít i tak že za trvale obytnou označíš jen část domu, ale to už sou velký spekulace:)
    EGGH
    EGGH --- ---
    Máte někdo info o tomto? "2018 – tedy rok od kterého vstupuje v platnost zásada ze zákona 318/2012 Sb – všechny stavby budou muset být projektovány a stavěny v pasivním standardu."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam