• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COULEENRC on-road/off-road


    Vše o RC modelech aut.



    Zájemci o společné ježdění, nechť dodají model (alespoň typ off/on road a místo výskitu - následně dodám na nástěnku)





    Toto fórum není primárně určeno k obecným dotazům ohledně RC modelů - máte-li dotazy k nabíjení, vysílači/přijímači či údržbě a koupi jiné RC techniky, než auta, prosím využijte fóra - ZDE



    rozbalit záhlaví
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KY_109: na vsechno pouzivam lodni modrou vazelinu
    Vazelina modrá tuba
    http://www.marine.cz/produkty-vazelina-modra-tuba-detail-18209
    naradi budes potrebovat impus 1,5/2/2,5 a malej krizak
    ostatni ti neporadim, mam kit
    jediny tu brzu na neutralu jsem nasel tohle na nastaveni esc
    http://docs.axialracing.com/...ions/Electronics/AX24259-i001_-_Manually_Programming_the_AE-2_ESC.pdf
    KY_109
    KY_109 --- ---
    Tak mi konecne prisel ten SCX-10 co jsme tu rozebirali a ke kterymu jste me donutili! :) Vypada to jako tohle RTR: http://www.axialracing.com/products/ax90028
    Byla to trosku jebacka, cekal jsem na to pres mesic pacz to nejdriv prodejce poslal nekam jinam a ja pak mel 2 tydny sluzebku. No a za par hodin letim na 3 tydny dovoleny, takze misto hrani si s autem budu v riti :(

    Prvni pozorovani po dnesni prvni projizdce, razeny podle dulezitosti:
    - Skripe to jak retez u kola co nikdo 2 roky nemazal. Asi to budu muset rozebrat, vycistit a promazat. Cim se to maze? Pripadne jakou vazelinu (pokud vubec) narvat do naprav, na ty prevody kam vedou kardany atd?
    - Zpatecka je tak 2x rychlejsi nez dopredu, pricemz by mi to stacilo dozadu tak pomaly jak dopredu (rychlejsi chuze). Tohle je dost voser, protoze pri nejaky pomaly technicky pasazi to vyrazi zpet jak krava. Je to standard Axial regulator a standard Axial motor, mozna se to da nejak nakodovat, budu muset nacist. Soucasne jak tu nedavno nekdo resil, pri jizde dopredu to taky nejdriv brzdi a pak teprve couva.
    - Nevim jestli to je default, ale oba diferencialy jsou zavreny, coz je fajn.
    - Brzda v neutralu by byla fajn, ale neni :)
    - Radio jen 2 kanaly, takze az prijde navijak, budu muset resit :-/ Zvykam si na pistolovy, cekal jsem vopich zvyklej na packy, ale jde to.
    - Kastle me moc nebere (kua proc delali kabrio?), ale po tech par kotrmelcich dneska asi na omlaceni dobra :)
    - Nedostal jsem k tomu zadny naradi, vubec nic, tak budu muset asi poridit nejaky sroubovacky atd.
    - Ma to nejakej set svetylek co sviti, brzdi a blika pri zataceni. wtf, nastesti se blinkry daji vypnout, nebo trvale rozsvitit.

    Mno a foto:

    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    QNEDLEEQ: Tohle mi připadá, jako strašně srandovní disciplína :D
    ACID
    ACID --- ---
    MADCAT: Na první pohled to vypadá jako pružiny z cesťáku, takže může to být kvůli dostupnosti a obrovskému výběru + jak píšeš se dají kombinovat různé tvrdosti a tím chování
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MADCAT: Nebo že by proto, že si člověk může poskládat z různých pružin, co se k tomu často dodávají, jak se tak koukám, třeba progresivní chod? To bude asi vono, že?
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    K čemu je dobrý hele, že jsou na jednom tlumiči dvě samoststný pružiny? To se ten prostřední kroužek při kompresi volně pohybuje po těle tlumiče? Hmm, asi jo, že, jinak by přece nefungovala :-). Ale říkám si, jestli ten kroužek to tělo nepodře...?

    EOS
    EOS --- ---
    QNEDLEEQ: Neměl jsem to v ruce, takže , kdo ví víc, když tak opravte. Je to malý, po mírném rozšíření to bude celkem scale s orig. kastlema pro CC-01 apod. Střeva jsou shodný s Losi MRC, potažmo Kulak, takže pomalý - rychlost téměř klasickej crawler, nutnost zpomalení nehrozí, zrychluje se to těžko, protože použitá 370 má celkem dost otáček a je problém sehnat plechovku rychlejší, to spíš už stříďák. Všechno - nápravy, kardany, převody, jsou o polovinu subtilnější, než maj běžný "velký expeďáci, - je to v praxi na citlivý zacházení. Nevím jistě, jak ecx, ale orig. MRC a Kulak maj malý serva, klasická velikost se tam vejde jen za cenu úprav a špatně, nebo vůbec. Vzhledem ke kompatibilitě s Losi MRC jsou snadno k mání různý alu tuningy, ne tak drahý, jako na SCX, ale levný taky ne. Řešení to je, ale nejsem si jist, jak moc smysluplný v době mnohem lepších MST CMX/CFX, které seženeš jako kit už kolem 250 a RTR kolem 300 babek.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    QNEDLEEQ: aby si v tom nezahucel za vic nez v tom axialu - z fora rc4x4

    Ahoj, tak nějakou chvilku mám doma ECX Barrage. Zadání bylo koupit autíčko pro 3 letého kluka, co je línej chodit, tak aby mohl na procházky jít sám bez žebrání. Takže veškeré Axial, Vaterra, MST, Gelande prostě nepřicházelo v úvahu. De facto jsem šáhnul po tom nejlevnějším, s tím že to kdyžtak poletí oknem. Před koupí jsem se na facebooku přidal ke skupině Barrage - asi 250 majitelů těchto aut (převážně Amíci) rádi sdílejí své poznatky.

    Poznatek první: servo nepřežije dva dny.
    Poznatek druhý: motor nepřežije 3 dny
    Poznatek třetí: nápravy nevydrží.

    Teď moje osobní zkušenost.
    1. Přečíst si návod
    2. Servo vydrželo 20 minut ježdění po bytě, pak odešlo. V Americe to řeší výměnou za silnější. U nás Astramodels pošlou to samé. Takže servo jsem si objednal silnější.
    3. Motor - v návodu je psané, že první nabití baterie s s autem máte ploužit po bytě, aby se předešlo zničení motoru - nevím jak, ale všichni Ti co jim odešel, se na to vykašlali a jezdili hned plnej venku. Pro můj účel motor bez starosti vydrží, jinak tam dávají nějaký z Traxassu.
    4. Ty rozšiřovací hexy vypadají hrozivě, za mě by mohly být i menší kola, přeci jen je to relativně malé auto, ale myslím, že to něco vydrží.
    KY_109
    KY_109 --- ---
    QNEDLEEQ: Mrkni na konverzaci co jsem tu vedl asi o 50 prispevku nize, je tam pomerne dost uvah a dalsich variant. Nicmene vetsina mistnich co maji vic zkusenosti me nakonec presvedcili koupit ojety SCX-10 (jeste ho teda nemam), ktery vyslo cca na $250. To neni tak daleko od $180 za tohle co linkujes.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    UNDERMEDIA: No, něco podobnýho možná trochu jo, ale ne tak přerušovaný, a o dost hlučnější. A když jsem měnil trim na tom třetím kanále třeba z mínusu do plusu, tak jsem vždycky našel místo, kde to úplně přestalo, a posléze teda jsem se toho zbavil, když jsem nastavil endpointy na 50%, když dám víc, tak to v krajních polohách zase škrčí. Z komentů u toho videa jsem asi trochu pochopil jednak že to je asi celkem normální věc, a druhak že to si asi servo hledá nějakou svoji polohu, a když je to rozštelovaný, tak si to nemůže najít, a furt to spíná a vypíná - něco jako domovní zvonek...? No každopádně teď jsem se toho zbavil, auto funguje normálně, tak to necháme projevit :-)
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Dneska jsem toho svýho činskýho čerta trochu projel venku, a jako celkem spokojenost - nižší rychlost na expedice a traily, vyšší naprosto dostačující, stejně to auto jak má vysoký zdvihy, tak to plave a je to trochu nestabilní, takže víc už by se blbě řídilo. Trochu mě pak po chvíli ježdění vystrašilo asi servo převodovky, jelikož najednou začalo při stání na místě hrčet jak když prokluzujou zubatý kolečka, pouze na neutrál nic, ale to je samozřejmě k ničemu, na neutrál to nejede, že... Trochu jsem to pak doladil endpointama a trimmem na tom servu, přestalo to, ale stejně mně to vrtá hlavou wtf..? Někdo tu byl, kdo to stejný auto má - neporadil by?
    JAKON
    JAKON --- ---
    nechcete někdo stejnosměrný regulátor:
    https://hobbyking.com/en_us/hobbyking-x-car-45a-brushed-car-esc.html
    omylem sem si objednal dva .. třeba za 150, předání dejvice nebo někdy někde, když to budu mít po cestě ..
    případně do pošty
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    MADCAT: je to jedno ve vysilacce normalne dobijeci AA budou v klidu
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    ACID: OK, battery pack tam asi nedám - jsou tam jednotlivý sloty, takže tam není místo. Jak je to s kompatibilitou s dobíjecíma aku? Místo 6×1.5V alkalický asi nemůžu jenom tak použít 6×1.2V NiMH, protože to je pak jenom 7.2V..? Nebo existujou i nějaký 1.5V dobíjecí? Nebo je to jedno?
    ACID
    ACID --- ---
    MADCAT: pokud ten nabijec umi danou chemii (nicd/nimh/liion...), tak ano, nicmene na ty drzaky AA a AAA si dej pozor, mivaji hovadske prechodove odpory a pokud do nich pustis vic stavy, hrozi to roztecenim plastu klece a nasledneho zkratu.. Pokud ti jde o baterky do vysilace a jde to (je tam prostor), tak si nech udelat vysilacovy pack, nebo kup Tx lipolky..
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MADCAT: melo by to umet nabijet i nihm/nicd baterie, tj kdyz si k tomu koupis box neco jako
    JR071 Pouzdro pro 4 tužkové baterie (AA) JR - RCprofi.cz
    https://www.rcprofi.cz/...CQyvL279Tnx1ESJAB-G-QvUdnMT2jfmz4anDXat1ac1JVvOyXshWYR1QeV2Hh9YxoCftDw_wcB
    nastavis tam 4 clanky a kapacitu, tak by ti to melo teoreticky dobit, ale prakticky je jednodussi mit nabijecku na tuzkovky zvlast, nez pripojovat box a menit parametry
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Ještě na nabíječku se zeptám: existuje nějaká, která bude vhodná na to auto, třeba jak radil KALIBAN, ale bude umět i AA/AAA do vysílačky, plus třeba 18650 a příbuzný formáty Li-Ion, přes nějaký připojený klícky na aku? Nebo se na kombinování všeho do jednoho přístroje mám vyprdnout, a na AA/AAA/18650 koupit radši nějakýho Intellichargera/Opus/jánevímjakýještětivýrobcijsou?
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Dneska jsem se trochu díval na nastavení řízení - všelijaký ty trimmy, dual raty apod., a všiml jsem si, že defaultně byly všechny endpointy nastavený na 120 %, včetně serva pro přepínání rychlostí. Jakej to mohlo mít důvod? Dal jsem to na 100, auto má trochu menší rejd, rychlost nevím...přijde mi to tak logičtější, ale nechám se poučit...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    SCHEEZE: id kovyexe organizuje nyx team, napis mu do posty
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    HONCKA: jedu! Koukal jsem na podminky, jeste je cas vylepsovat, ale neni problem abych jel s tim co mam uz ted. Chces me do tymu? Chodil jsem do oddilu, v lese a v mape se dokazu orientovat :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam