MEA: ad symboly, to co píšeš je jen půlka pravdy, opět bych zmínil jak nahoře, tak i dole... symboly se předávájí napříč generacemi, ale jdou i "zevnitř", některý smyboly a s nimi spojená narativa už jsou dána samotným lidstvím... třeba takový porod, to je hrdinský epos sám o sobě!!! A taky velký imprint, který určuje mocné pohyby nevědomí.
Myslím, že by Ti pomohlo načíst si nějaké Jungiány (nejenom Junga, ale třeba Verenu Kast, která má o symbolech celou knihu), protože by ses odprostila od mnoha slepých uliček a hlavně nemusela sáhodlouze bádat nad tím, co už někdo dávno vymyslel ,)
Jinak ten úvahový nástřel je tak trochu, noo, střela letí šejdrem...
LAKSHMANA: bacha ještě na jednu věc u Grofa, která bohužel kalí jeho jinak obrovské zásluhy, a to je to, že občas kecá... kecá v počtu pacientů, kterým dal lsd a realitu si tak trochu "přibarvuje", aby vypadala fakt pěkně fluorescentní :-)
On to musel udělat, aby ho vůbec někdo z odborníků poslouchal, ale bohužel se potom na jeho názory nedá stopro spolehnout.
Ale co se týče toho, že symboly, mýty atd. jsou v nás uvnitř, tak o tom snad nikdo, kdo se dostal "za" nepochybuje.
Já nevím jak MEA, nemyslím to zle, ale mám dojem, že opravdu pořádnou cestou pro živou vodu tam na druhou stranu neabsolovala... ono když člověk fakt na vlastní /vnitřní/ oči vidí, jak se rozpadne celý vesmír a pak slavnostně vybouchne první světlo do tmy Prázdnoty a začne se celá ta storka odvíjet od začátku až k tomu, kde jsme teď, tak už o některých věcech nepochybuje. V tomhle případě o symbolech a mýtech a tak... a zmiňovaný imprinting ala "náhodně mi příjde obraz lotosu do cesty" je v kontextu autochtonosti poznání (které je třeba i v rámci rigorozní religionistky opakovaně potvrzované) mírně řečeno úsměvný :-)