• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

    Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

    rozbalit záhlaví
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    CYBERKOTLIK:

    Kurzy J.D. jsou dobrý ale maj jednu zásadní vadu-pro zaměstnavatele zabývající se řekněme...prací venku jsou neuznatelný díky rozdělení na Basic/Advanced atd.
    Jako refresh před nějakym nadupanym FPOS/FREC nebo MIRA/TCCC ovšem dost dobrý.
    Vaše "US ARMY CLS" je s J.D. Basic/Advanced "kompletem" minimálně srovnatelný-spíš lepší- a navíc je tam oficiální certifikace a to z Wiesbadenu tzn. s uznatelností není problém
    (aby taky byl)
    tenhle kurz exceluje hlavně v oblasti práce s tourniquetem tzn. naučí s tim snad i orangutana a mě :)
    Plus se tam člověk velice pobaví když vidí civilní záchranáře lačné certifikace v gearu ála Plate Carrier pomalu od tamanů kterej je po jednom rozdělání na igelitku jak drží zbran ála rudoarmějec ve filmu z roku 1950 případně v uniformě zaplé přes pupík ob knoflík a o několik sizes menšim blembáku řeší že když SHTF tak je to very serious.
    Epic.

    Bylo tu (je?) v nabídce FPOS v režii Crantona,podle referencí velmi kvalitní kurz,taky s oficiální licencí.

    Dál jsem v ČR zaregistroval NAEMT licencovanej TCCC kurz v režii už nwmkoho,ten by měl bejt taky kvalitní plus bez problému s uznatelností od případnýho zaměstnavatele.

    Vedle v Polsku ESA-co jsem viděl osobně tak se jedná o velmi kvalitní kurzy TCCC/FPOS a Tactical Risk Group,poslední jsou vpodstatě exkluzivně pro ex-specialisty s námořní zkušeností (ex-Formoza,GROM atd.) předevšim z Polska a podle toho to vypadá tzn. tourniquet v kliku jednou rukou,ranní "výklusy" apod. tzn. rozhodně ne pro každýho nicméně zájemce by se tam spálit rozhodně neměl.Pokud ho tam tedy vůbec pustí.

    Člověk znalej věci by měl především zbystřit když se jedná o instruktory s nedohledatelnou
    (obvykle reálně neexistující)
    praxí ,pojmy ála "Basic", "Advanced" v nabídce a absenci oficiální licence resp. nějaký solidní zastřešovací autority
    (nejlépe mezinárodní)
    , tohle pak jde v asi tak 98 procentech případů subsumovat pod tady padlej pojem "zážitkovej kurz".
    Mimo Elite School Lhenice a tady zmíněnýho J.D.,ten se ovšem musí přizpůsobit podmínkám českýho trhu a trhat to na Basic Advanced atd. protože tejdenní licencovaný TCCC se závěrečnou zkouškou mu v ČR téměř nikdo prostě nezaplatí.

    Shrnutí-strašně záleží kdo,pro koho a pod kým to dělá,"TCCC"pomalu team buildingy pro pupkatý tatíky v nepadnoucích maskáčích od no name agentur a našlapaný ofiko licencovaný TCCC pro lidi co chtějí o frčku víc,bonus do CV případně potřebujou ofiko štempl jsou jak nebe a dudy.
    Mimochodem jak už to tak v high competitive business enviroment bejvá tak už nejsou extra vyjímka ani lidi se zahraničníma nadupanejma EMT/Paramedic papírama
    -jednak konkurence,dál je to baví a jednak si uvědomujou že exnutej klient někde v Hostile Environment kvůli tomu že jsme před rokem dostali TCCC od kámoše někde v agentuře X za flašku je nejen konec kariery ale dost možná i další nepříjemný řešení potom-
    který ovšem aby úřední šiml a kamarádi z businessu dostali nažrat stejně musejí na FPOS/TCCC apod. refreshe a u nich a ex-SF instruktorů bych o objemu vědomostí a zkušeností rozhodně nepolemizoval .

    Co kdo dělá anebo nedělá na v ČR tolik sklonovanym MedCupu neni zase až tak směrodatný,fakt je že navzdory veškerý Tacticool omajdě civilista-záchranář bude vždycky víc civilista -záchranář než voják/operátor a naopak.O reenactorech bombardující Facebook fotografiema z Afghánistánu apod. kde v životě nebyli nemluvě.
    A taky co se TCCC týká neexistuje jen trošku zatuchlej českej rybníček,že ano,to k tomu na co jsi tu reagoval.


    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    CYBERKOTLIK: O tobě nemluvíme, neb tvůj postoj jsem okrajově pochopila již z dřívějšího kontaktu. Kurz, navázaný na další profesní požadavky je něco jiného než kurz a nic, cvičení a nic, další kurz a nic a následný nákup profi vybavení s úmyslem použít v níž jmenovaných situacích..
    Móda naditých kapes a vojenských batohů mě neuráží, každého věc, navíc jestli je to kapsa nabouchaná rukavicema, hemostatickou gázou, tourniquetama a majitel je schopný a ochotný pomáhat, tak opět opakuju, že má můj obdiv.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    1MALALISTICKA: vojak jsem byl, a urcity nutny minimum nas ucili, nicmene ja osobne zadny ambice nekde resit pneumotorax nemam - takze ted nemluvime o me, ok?.)
    S tema kurzama je to tak jak rikas - a v 99% pripadu to ty lidi ani nikdy nepouziji. Je ale jedno procento pripadu lidi, ktery jdou pracovat do oblasti, kde se bojuje a tu licenci vyzaduje zamestnavatel - takze jsem chtel jen rict, ze v urcitych velmi vzacnych pripadech ten kurz ma smysl. Samozrejme na jeden kvalitni kurz se urcite najde desitky jinejch, ktery vedou teoretici, a to uz je pak kazdyho vec, jak se k tomu postavi.

    Ja bych noseni lekarnicky vybaveny i na scifi zakroky vnimal spis jako takovou modu - vetsina tech lidi by stejne radsi hned zavolalal doktora (nastesti zijem v zemi kde to jde).
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: odpovídala jsem Navarovi, ne tobě. Problémový případ volím na základě vašich argumentů možného rozsáhlého kofliktu a v tu chvíli není problemový, ale poměrně realistický (ať už si o hrozbě a rozsahu možného útoku osobně myslím cokoli). Ve chvíli dovázání dárkového balení mašlí nejspíš ještě žádná polní nemocnice aktivována nebude, tak kdyžtak zvaž jiného adresáta.

    Osobně bych v takové situaci postupovala dle algorytmu hromadného neštěstí s prioritou vlastní bezpečnosti a asi bych cestou do úkrytu kopla do koulí kohokoli, kdo by se nátlakem pokoušel nutit doktory zachraňovat v této situaci nezachranitelné a tím blokoval možnost záchrany nadějnějších případů :)
    Není to rétorika odrazování, pouze snaha ukázat ti druhou stranu mince. Není to vlastní píseček, na který by ti někdo zakazoval vstup. Vystuduj záchranáře, medicínu, sestru se specializací, studuj co jen chceš, vstup do armády a projdi kompletním výcvikem, ale neočekávej, že serie zážitkových kurzů a figurantství na cvičeních URNA z tebe udělá totéž jako řádné studium od A a roky praxe. Stejně tak popírám i tvé tvrzení, že ti doktoři nic neřeknou, pouze jsem tě upozornila, že se ptáš na špatných místech.

    Chvála ode mě zazněla směrem k figurantům za figurantství, laikům, za jejich BLS a případné poskytnutí (ani ne tak použití) nadstandartních pomůcek a za jejich touhu být dobře laicky připraven. Toho všeho si nesmírně cením.

    Kritizuješ mou rétoriku, ačkoli s osobního, ne zcela šťastného setkání víš, že i v reálu mám resting bitch face a přitom sám nasazuješ ukázkový útočný tón. A pak se nezlob, ale nakláníš mé mínění o tobě stále víc k názoru vybavený agitovaný laicky poučený nadšenec se sklonem k agresi a takovým se vyhýbám.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: viz Vampyrcik.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: ulovim zrzavou doktorku a donutim ji pomoci tem, na kom mi zalezi - realita v takove situaci. Jinak neodpovidas a tva protiotazka je natolik problemovy pripad, ze by me samotneho zajimalo jak bys takovou situaci VYresila ty, jako odbornik.

    Muj odhad je poslat v darkovem baleni s masli do nejblizsi polni nemocnice. To ale neni vyreseni situace.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    1MALALISTICKA: Pokud to nebude "osoba blízká"? Triage.
    Je mi jasný, že ne všechno se dá opravit bez moderní medicíny - jde mi o tu část, co se opravit dá...

    WRIGLEY: Lov zrzavých doktorek bude žádaná dovednost :)
    A také důvod, proč v ulicích prostě nebudou, i když by mohly.
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    1MALALISTICKA: nic, nechám no chcípnout, zvlášť pokud tam budu sám
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NAVARA: No tak řekni co chceš dělat s člověkem, který bude řekněme se střelný poranenim hrudníku, v bezvědomí, když okolo bude 100 dalších raněných a navazující lékařská péče nebude dostupná?
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    NAVARA: pak se bude jakykoliv doktor vyvazovat zlatem a o to jde. stejne tak to, jak lekarska komora slape po kazdem, kdo uci laiky neco navic a prijde se na to.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: diky za info o lekarnicce/EDC. Jinak ale tvuj prispevek jen potvrzuje to, co pisu. Pozitivne reagujes na jeden kratky prispevek Kotlika, protoze mluvil tvoji reci, o jeho znalostech to ale nerika vubec nic.
    Jakakoliv dovednost je o znalostech a praxi, jenze ani jedno se nepousti mimo "ucene" kruhy, takze laik mimo plnohodnotne studium nema sanci se dostat na nic vic nez andulu.
    Tuhle retoriku odrazovani jsem slysel uz v tolika oborech, ze je imho jasne, ze si jen doktori chrani svuj pisecek.
    "neser se do toho, nerozumis tomu. a pro jistotu ti nic nereknu, abys tomu nahodou neporozumnel."
    Na druhou stranu ale chvalis ty, kteri se precijenom k necemu dostanou a dokazou efektivne pomoci. Myslim si, ze zakon ohledne poskytovani pomoci je dostatecne prisny a tudiz zcela funkcni z ohledu odpovednosti a neni potreba ho suplovat stran doktoru. Uplne stejnou retoriku by pak mohli pouzit treba instruktori strelby - co kdyz ten clovek pak nekoho zrani? jde prece o lidsky zivot.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    1MALALISTICKA: Jak se tedy připravit na situace, kdy přestane fungovat IZS - a policisté, záchranáři, doktoři prostě v ulicích nebudou a do pěti minut nepřijedou?

    Ať už půjde o odlehlé lokality a přiletí za dva dny nebo skutečné nepokoje - na což už pomalu začínají připravovat i "ofiko" média, např. https://www.bloomberg.com/...-09-13/jpmorgan-sees-liquidity-wildcard-in-gauging-depth-of-next-crisis - kdy nepřijedou prostě vůbec.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    CYBERKOTLIK: to je super, že se najde i někdo, kdo ví o čem mluví. Přesto je to pořád zážitkový kurz pro laiky. Nejsi voják, záchranář, ani doktor, přeskočit nudné, ale nutné teoretické všeobecné znalosti a vrhnout se rovnou na jakoukoli formu ALS je z mého pohledu na betla. Chybí ti zkušenosti, souvislosti. Pak na medcupu "někdo" udělá úlohu raněného v minovém poli a nejvíc bodů dostanou magori, co tam naběhnou a odtáhnou ho ve 4 lidech za nohy.. 5 mrtvol za 3, 2, 1... A profík, co to udělá dobře dostane bodů nula :D asi se u toho tvářil málo akčně

    WRIGLEY: tak ještě jednou, špendlík do jazyka učili max junáci a ČČK což je sbor poloprofíků, studentů, dobrovolníků a sem tam zdravotníků, ale když se podepsali pod jejich příručky první pomoci a pod autolékárničku, tak si dovolím o jejich erudici pochybovat. Pláš-li se praktika na ALS, tak se prostě neptáš vhodné osoby, fajn by bylo ptát se lidí, kteří ALS dělají. Ono i BLS ti na koleni nevysvětlí každý, ne každý umí naučené algorytmy převést do slov, najdi si prostě lektora, nejlépe anesteziologa s praxí na ZZS, případně záchranáře nejlépe s lektorsku praxí a nikdy tě nepošle do prdele.
    A ke tvojí formulaci studovaný zdravotník a laik... Tam se neshodneme, ten základ ve studiu a praxi za nebojových podmínek prostě ošulit nejde, vždycky to bude zdravotník/voják zdravotník, nebo laik, ale může to být laik dobře proškolený v BLS, případně nadšenec do ALS. Super takové potkat na ulici, pomůžou, nehroutí se, zmatkujou většinou méně jak nepoučený laik, pořípadě na mě jeden vytáhl krční límec z auta a to bylo hodně cajk. Zvyšují šanci pacientů na přežití svojí péčí před dojezdem ZZS,to je naprosto super, ale totožnou péči jim poskytnout nemohou.

    Blázny, co vozí v autě krystaloidy a koloidy, ampularium, kanyly, LMA/OTR a laryngoskop, bych ale zakousnula. Někdo kdo nikdy neintuboval, max tak andulu na zážitkovém kurzu, viděl pár videií na youtube a přečetl si pár knih určených pro vystudované zdravotníky ti řekne, že by zaintubovat zkusil, protože to nemůže být žádná věda. Píchnul by žílu a do ní posla ringer, co se půl roku válí v kufru auta za jakýchkoli teplot, přidal trochu adrenalinu, protože to říkal někdo v seriálu. Jak dlouho by tímhle způsobem mučil pacienta, než by mu došlo, že to nedá? Ten čas mohl strávit masáží a pacientovi zvýšit šanci, takhle mu do hrobu jen pomohl.

    A abych přidala seznam, tak mám v autě raptor, rukavice, ambuvak s obličejovou maskou a vzduchovody, CAT-T a povinou lékárničku. To je všechno. Ani ty límce a jehly nemám, protože já si počkám na záchranku a do té doby si poradím s holýma rukama. A mimo auto mám na klíčích rukavice, víc nic, nebudu sebou všude tahat resuscitační kufr.
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    VAMPYRCIK: přésně rukavice do každý kapsy několikrát a pořádný!
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    1MALALISTICKA: přesně, jak ses tady ptala co kdo nosí, tak po letech různých výcviku jsem se u sebe naučila nosit hlavně hromadu rukavic, pokaždý aspoň dva páry, vše ostatní se dá napankovat..
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: to je pravda, kazdopadne trochu se vzdalujeme od tematu. Imho ma smysl vzdelavat lidi, kteri projevi zajem a dostatek rozumu, aby byli schopni posoudit situaci. Muze to zachranit nejeden zivot, kdyz na to prijde. Taky to muze samozrejme uskodit, ale budu mnohem radsi, kdyz bude neuspesne zkouset pomoci nekdo, kdo vi co dela nez nekdo, kdo zoufale improvizuje. Idealne je, pokud pomaha schopny a zkuseny doktor, ale toho se realne nemusis dockat ani v nemocnici.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    1MALALISTICKA: ono zrovna ty CLS a TECC kurzy dela J. Duchon a ten ma praxi velmi slusnou. Takze je asi treba trochu rozlisovat kvalitni vojensky kurzy (ktery maj treba casove omezenou platnost licence), a ty jak rikas zazitkovy.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    381007: btw jednou jsem zazil, ze mi doktor specialista rekl, ze moje zdravotni vysledky mereni jsou jeho obchodni tajemstvi a ze mi do nich nic neni a mam byt rad, ze jsem v poradku.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    381007: tohle je presne o cem mluvim.1MALALISTICKA: kolega nize hezky popisuje dost bezny stav. doktori vetsinou neznaji nic mezi studovanym zdravotnikem a laikem. kvuli odpovednosti chapu, ze nechteji davat navody na nebezpecne zdravotni operace, ale tim laikovi znemoznuji se dostat k verohodnym informacim. Pak se presne siri pouziti spendliku na jazyk (jsou to sice prezitky, ktere ale ucili doktori v ramci prvni pomoci) a podobne. Ostatne to, jak se kazdych par let meni navod na zakladni ukony (stabilizovana poloha, neprima masaz, dychani/nedychani) dost napovida, jak je to verohodne.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    381007: debila najdeš v jakémkoli oboru a zrovna praktici na ZZS... tedy ti co dělají roky praktika a pak se před důchodem vydají na dráhu zachranky
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: ale nechrání... Budou jen rádi, když laická první pomoc bude mít dobrou úroveň, dost jim to usnadňuje další péči. Jen jsou řekněme opatrní v tom co ještě člověk bez zdravotnického vzdělání dělat může a bláznu co se po hlavě vrhají do čehokoli je vždycky dost.
    Špendlík do jazyka je zrovna pozůstatek z dob režimu, nikoli informace od jakéhokoli profíka, protože ti ví, že jazyk nedělá nic jako západní. To skauti v KPZ neměli spínací špendlíky kdo ví na co všechno a ten mnou zmiňované špendlík byl právě od vedoucí Junáka :/
    381007
    381007 --- ---
    WRIGLEY: Jednou jsem chtěl se svým bývalým závodním doktorem, který jezdí na RLP probrat postup řešení konkrétní situace týkající se první pomoci mimo dosah civilizace (chtěl jsem srovnání s informacemi, které jsem se dozvěděl na kurzu) a on mi řekl, že mi po tom nic není, nemám zdravotnické vzdělání a že mně jako zaškolenému laikovi patří do ruky maximálně náplast a telefon, kterým zavolám 155. Když jsem mu poděkoval za "vstřícnost", tak se strašně urazil, a se slovy, že když mě to zajímá, tak mám jít vystudovat medicínu mi ukázal dveře :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam