• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JANADVORACKOVA: on je to popsaný fenomén.

    Multiple discovery - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Multiple_discovery

    a děje se to pořád, například známé zranitelnosti mikroprocesorů Spectre a meltdown, které jsou poměrně složité a vyžadují kombinaci několika kroků, člověk si říká koho by to napadlo, no a napadlo to tou samou dobou rovnou 2 nezávislé týmy a 1 další člověk byl dost blízko..

    možná zeitgeist, všichni mají podobné okolí, zájem o podobné věci, reakce na nové poznatky a nástroje

    holt je teď asi doba houbová..

    každopádně, nejdůležitější věci se stejně odehrávají v skrytu..
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RIP: Ten palec dolů máš ode mně. O takových věcech se nežertuje!!! :-)
    RIP
    RIP --- ---
    (Kvůli něčemu jsem to potřeboval, tak jsem si nechal poslat PDF knížky, čili kdyby Bramboreena potřebovala další důvod k prokrastinaci, aby nemusela dál psát, než to dočte, můžu poskytnout :-) Už mlčim, už mlčim.)
    RIP
    RIP --- ---
    Hele, tady
    Finch (novel) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Finch_(novel)
    jsou taky emzáčci používající divné myceliální technologie.



    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    JANADVORACKOVA: s tímto propojením pracuje docela hodně orson scott card v enderově světě, konkrétně v knihách xenocida a děti ducha (což měla být původně jedna kniha, ale tak nějak to vyšlo, že jsou z toho dvě o mnoha stech stranách .-)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: o tom faktu, že se jejich kosti nacházely mimo jejich rodiště, o tom bych ani nepochyboval, to zní docela uvěřitelně. jen vysvětlení může být dost netriviální.

    a s tím nouhau máš pravdu. i když vědět jaké kameny tam naházet, jak moc topit, jak dlouho, to už je docela specifické. a často metodou pokus-omyl nenapravitelné, dojde-li k omylu. metalurgie mědi a bronzu byla ještě ok, železo, to už byla vyšší dívčí, zvlášť kvůli vysokým teplotám tavby.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GAARQ: Tak to je ale taky forma cestování, žejo :-) My víme akorát to, že jejich kosti leží velmi daleko od místa jejich narození (přičemž oblast narození se dá prý zjistit podle obsahu nějakých prvků v kostech)

    To know-how ... je otázka nakolik "tajné" znalosti to byly. Ženám stačilo vědět že "naházím tam takové ty šedivé šutry a takové ty zelené šutry, a pak žhavím pec dokud dole nevyteče bronz". To ti v podstatě stačí abys na to za pár let pokusů přišel sám, pokud máš dostatečnou motivaci. Důležitá byla znalost že to jde, že se na to taví dohromady nějaké dva různé kameny, a že výsledek stojí za to, aby si s tím člověk dost dlouho lámal hlavu.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: hodně cestovaly? nebylo to spíš jejich "prodávání" jiným kmenům, únosy apod.? neb již naši předkové měli podvědomé tušení o problémech s degenerativními důsledky křížení uvnitř rodin. možná jako ty, kdo se staral o pece, mohly znalosti roznášet, ale vynášet nouhau, to si nejsem úplně jist, jak tohle fungovalo.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    OKEYA: S tím myceliem je to docela dobrý postřeh. Myšlenku propojené informační sítě si lidi můžou uvědomit až díky masovému používání internetu a sociálním sítím. Dřív na to pohlíželi jako na zajímavou podivnost (nebo možná podivnou zajímavost :-)), ale dneska prakticky každý VÍ jak strašně užitečná a mocná taková síť může být.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    JANADVORACKOVA: No a já jsem třeba četl teorii o tom, že dobu bronzovou způsobily ženy :-) Teď už nevím přesně detaily, ale bylo to o tom, že v oné inkriminované době na konci paleolitu muži umírali víceméně na místě kde se narodili, zatímco kosti žen se často našly někde úplně jinde. Z toho historici učinili závěr, že ženy hodně cestovaly a nakonec zakládaly rodiny daleko od místa svého narození; a při tom si s sebou nesly tu svoji původní kulturu. No a tím rozšířily znalosti o výrobě bronzu všude možně.
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    Říká se, že evoluci a boj o život mohl Darwin (a v tu stejnou dobu Wallace) objevit až ve chvíli, kdy se objevil kapitalismus. Do té doby byl pohled na přírodu značně idealizovaný, asi ve smyslu “feudalismus je od boha, vždyť se podívejte na včely, všichni mají místo a práci”. Přišli na to naráz když nazrál čas.

    Stejně tak mycelium a mykorhiza už jsou známé stovky let, ale až s příchodem internetu na ně lidi začali nahlížet jako na propojený kooperující systém. V jednu chvíli se to víc lidem propojilo díky té analogii. Myslím, že podobně to musí probíhat docela často a pak tomu lidi říkaj synchronicita... Cestování máte z Duny, i když RA prostor je jiný.

    To s tím pečením zvířat - hm, no my nevíme jak rychle se to šířilo, ty skupiny asi nekomunikovaly, ale za ty stovky let se občas někdo někam vydal a novejm lidem to přišlo jako supr nápad.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    JANADVORACKOVA: morfogenetické pole
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    JANADVORACKOVA: jsi si JISTÁ, že to chceš vědět?
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    S křížkem po funuse - od včerejška - sleduji ST-Discovery.
    Nejprve jsem čekala, až bude celá série. Potom jsem si myslela, že bude třeba dabovaná, abych nemusela "brejlit" na titulky. Jenomže jsem to nevydržela a začala sledovat, (už protože teďka trekkies řeší další řadu).
    Pracují tam s předpokladem, že se vesmírem rozprostírá myceliální síť, kterou jsou někteří tvorové schopni vnímat jako síť přepravní. Jako takoví navigátoři slouží želvušky, což je super tvor, akorát v seriálu trochu větší.

    Mám nedopsanou novelu, v níž takhle hnusně využívám některé lidské muže (na lodi částečně organické, s pilotkou z příbuzného druhu). No a ve spolupráci lodě a pilota je též možné takhle efektivně cestovat.

    A o místním základním kameni tohoto fóra není třeba se zmiňovat.

    Hej, kde se v jednu chvíli bere podobný nápad? Je jedno na co. I kdyby na super skvělý tvarohový koláč.
    Chápete někdo mechanismus vzniku konkrétních věcí?
    Jako i událostí z historie? Třeba když lidé nezávisle na skupinách, v nichž žili, přišli na to, že se maso ulovené zvěře dá upéct. Nebo když vyráběli pece na pálení keramiky (myslím ve starověku). Nebo vůbec třeba i tak běžné věci, jako je námět na povídku :)?
    Kde se to vezme na x místech současně?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tož svou karetní hru jsem dovedl do betaverze, a ukládám ji k ledu. Byla by na ní hodně práce s laděním atd., což nechávám být dokud to někoho nestrhne a nerozhodne se v ní pokračovat. Momentální stav lze stáhnout tady: www.domaci-soustruzeni.cz/karty_mycelium.zip . V archivu je soubor s pravidly, soubor s kartami, a skript pro nanDeck, pomocí kterého se generují testovací karty. Postup jak karty vytvořit a třeba vytisknout je popsaný v dalším souboru (readme.txt). Není to moc těžké.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ... no jednou za rok - na novy rok nejlip - je nake to kotatko NUTNE obetovat - v zajmu nakopnuti autora k dokonceni serie... a klidu ctenarovo duse ... :O)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SARGO: koťátka na aiö..
    SARGO
    SARGO --- ---
    Mňau.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    uz to je hotovo? VILMO!! tak sup-sup! :))
    VANEK
    VANEK --- ---
    CORNHOLIO: Pfft, prostě se vyhlásí Myceliuary a za pár minut skicování krát 28 (to je dobrý počet na karty, ne?) to máš hotovo ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam