• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    KONDIK: Já proti vegetariánství a jeho odrůdám nic nemám. Je to osobní volba toho kterého člověka. Co mě ale dráždí je fakt že namísto aby vegetarián řekl: "Jsem vegetarián protože se cítím líp když nejím maso, prostě jsem se tak rozhodl." .. tak ti většinou začne cpát do hlavy tuny bludů o tom jak je vegetariánství jediný správný způsob stravy a jak je strašně škodlivé a nemorální jíst maso.

    Když si sednu s kamarádem vegetariánem v restauraci, tak si on dá zapečené tofu s rajčaty, olivami a bůhví čím, a já si v klidu dám medium rare steak. Jemu nevadí že se krmím "mrtvolami", mně nevadí že on se místo jídla pase. Tolerance. :)
    KONDIK
    KONDIK --- ---
    SYLVAEN: Se divim ze v roku 2013 kdy se planuji auta na elektrinu a ekodalnice se jeste dokazou dva nazorove tabory mlatit do krve za osobni volbu. Podle me pojem MOJE OSOBNI ROZHODNUTI nedava moc moznosti na mimoradkovou elaboraci.

    Svobodne jsi se rozhodl ze :

    Odedneska jsi ovocem do jogobely.
    Veganem.
    Masozroutem.
    Nejlepsim tatinkem.

    Tohle jsou osobni rozhodnuti ktere se nemusi rvat nekomu dalsimu dolu krkem aby byly pochopeny.

    Proc debata nemuze vypadat takhle :

    A: Cau panove, cim nahradit maso, prestava se mi libit jak do toho dnes melou vsehcny mozny chemikalie.
    B : Ah cool , chapu, tak zkusil bych soju s vajicky na houbovem prelivu z prdelek lesnich vil za mesicniho svitu ...
    A : Hm diky zkusim, taky vegetarian ?
    B : Zkousel jsem to, ale neni to nic pro me, spatne se mi na to zvyka ...
    A : Aha Diky ...

    Tady to spise vypada takhle ...

    A : Dobry den jim maso
    B : COZE ?!
    A : Ummm
    B : * A vypada momentalne v jeho mysli jako - http://fc08.deviantart.net/fs20/f/2007/310/9/e/Kaos_Warriors_by_cimoart.jpg "
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SKRU: mléčné produkty a vejce jíš?
    Co jiného krom živočišného původu ještě nejíš a k čemu se musíš tak nějak nutit?
    Já si pamatuji expřítele vegetariána, jak povinně jedl třešňové kompoty - tuším kvůli železu či čemu.
    Nehlídáš si vážně vůbec nic ze stravy? Jak víš, že je vyvážená? Neprudím - jen tomu nerozumím...
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    ECLECTICA: vajíčko jaksi stále není myslící/cítíci tvor
    Vejce je vývojovým stupněm samostatného organismu, stejně jako lidský plod. Kde činíš hranici mezi lidským plodem in utero a vejcem? Je tedy slepice méně než člověk? Nebo je vejce do jisté chvíle zelenina, ovoce či houba, a až pak je to živý tvor? Od jaké chvíle, a jak tu chvíli poznáš než vhodíš vajíčko do hrnce s horkou vodou?
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241:hele me neni 16, je mi vic jak 2x tolik a o vyzivu potazmo stravovani a "jak zit zdrave" se jakozto pres den dost sedici bytost zajimam dost dlouho, aktivne a intenzivne, minimalne dost na tolik, abych vedel, o cem mluvim.

    a prave proto konfrontuju ten tvuj dotaz, protoze je evidentne zalozenej na predpokladu, ze clovek, co ji 2x denne maso, ty latky prijima v jakemsi optimalnim mnozstvi a po vyrazeni masa by si mel prepocitat, kolik ceho musi snist MISTO toho masa. a to je podle me kravina a takovej pristup odmitam.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ICEMAN8241: http://veganismisthefuture.com/holocaustanimalfreedom/
    Comparing animal rights and the Holocaust | Los Angeles | Jewish Journal
    http://www.jewishjournal.com/los_angeles/article/comparing_animal_rights_and_the_holocaust

    Ze slavných třeba I. B. Singer.
    Moje známá z Izraele je vegetariánka z týchž důvodů.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    KONDIK:

    Řada hlášek z téhle diskuse by si zasloužila poslat do 10.000 Perel NYXu.. :)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Nastuduj si alespoň základy výživy, ať ta debata má nějaký smysl. Makroživiny (bílkoviny, tuky a sacharidy) stejně tak jako mikroživiny (minerální látky, vitamíny) přijímat musíš a to v určitém poměru v závislosti na fyzické aktivitě. To, že jsi vynechal maso, neznamená, že jsi přestal jíst výše uvedené živiny, jenom jsi změnil hodnotnější zdroj za méně hodnotný. Ergo maso nahrazuješ třeba sójou nebo co já vím.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    a co se týče zmíněného budhismu a stravovacích návyků v Indii (konkrétně Indie tu zazněla několikrát), tak jsem se bavila s cestovateli a oni krom toho že uctívají krávu, tak nemají na jiné maso dostatečné skladovací možnosti a tedy to maso moc nejedí pravidelně. Mají naprosto odlišně nastavené hodnoty. Zvíře má pracovat pro člověka a když už nemůže pracovat (dávat a produkovat), tak se prostě zabije a sní - není to tak, že by se masu bránili.
    Jiný kraj, jiný mrav (potažmo i jídelníček). Tady ale není Indie - já žiju v České republice.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ECLECTICA: Rad bych take vedel, jestli si myslis,ze pri produkci toho, co konzumujes ty se zadna zvirata nezabila ci neomezila v jejich zivote.
    KONDIK
    KONDIK --- ---
    ECLECTICA: Myslim si ze ted je cas kdy jak jsem se zhmotnil v teto konverzaci se zase liquifikuju a odtecu nekam pryc. Rozvody proskocili jeste jednou a omlouvam se, ale muj mozek nedokaze operovat v rovine kde sedi bagr na strome a plete kakao.

    V pripade, ze by vam to ale nedalo, jsem pristupny prez soukrome zpravy.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    ECLECTICA: ale to je hypotéza... úplně stejně by se dalo říci, že lidé, kteří zažili hlad za války (naše babičky a dědečkové) za komanče udělali cokoli, aby svou rodinu nakrmili masem (a víme, jak to za komanče bylo s řeznictvím a vůbec s podpultovkama). Já si to ještě pamatuju, ale taky to nebudu vytahovat jako SVATOU PRAVDU. Takhle se dá říci v podstatě cokoliv a výpovědní či přesvědčovací hodnotu to má nulovou :c/
    SKRU
    SKRU --- ---
    BARRACUS: tak to neni generalizace.


    ICEMAN8241: ja se o zadnou nahradu nepokousim. ja sem proste masny produkty vyradil z jidelnicku. to je imho nepochopeni pristupu, ja zadnou nahradu ani nahrazku nehledam, protoze tu puvodni vec k zivotu vubec nepotrebuju, takze ji ani nenahrazuju. nestravuju se zpusobem knedlo zelo nahrazka, pripadne sojovy gulas a podobne.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA: spousta lidí, kteří si prošli koncentračními tábory, se později přiklonila k vegetariánství Zdroj prosím?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KONDIK: inu, pronásledování Židů a jejich likvidace byly v jisté době taky společensky akceptovatelnými, ba přímo vyžadovanými jevy.
    Což mě přivádí k další věci: spousta lidí, kteří si prošli koncentračními tábory, se později přiklonila k vegetariánství...
    KONDIK
    KONDIK --- ---
    ECLECTICA: Ale no tak prosim, doufam ze tohle nebylo mysleno vazne ale v zapalu debaty jako vedlejsi produkt, protoze po precteni teto vety mi preskocili rozvody v mozku o zub.

    Kradez neni spolocensky akceptovatelna, nikdy nebyla.
    Volba v jezeni nebo nejezeni masa je osobni rozhodnuti ktere narozdil od kradeze nikoho neposkodi.
    Stejne jako ma kazdy pravo na viru, tak jeho pravo na viru konci tam kde zacina moje.
    V pripade kradeze doslo k poruseni tohoto pravidla a bylo neco naruseno.

    Nejis maso ? V poradku ... neobjednavej si jej.
    Hnusi se ti od pohledu a z podstaty ? V poradku, bohuzel odmitam kvuli jednomu cloveku odreknout spolecenskou udalost a jist do vegansky restaurace jist cizrnu a odstrihnu problematicky clanek pro danou situaci ... nebo budu samaritan a vsichni pujdem jist cocku to je jedno. Tohle neni o co tu bezi.

    Kradez je ale zasahem do soukromi. Veganstvi, vegetarianstvi , byt hodnym krestanem atd atd jsou svobodna osobni rozhodnuti. Na kradez musi byt dva , zlodej a okradeny. At uz je to osoba , instituce nebo narod... nepodstatne.

    Na rozhodnuti byt odedneska veganemm, protoze se mi nelibi jak a co se dnes pro to dela aby se to maso dostalo ke me na stul, delas osobni vnitrni rozhodnuti co ovlyvni single entitu. Kdyz se tak rozhodnes s manzelem a pritelem ok , mate na to pochopitelne pravo. Ale kdyz to nekdo nekomu tlaci do chrtanu nastava opet omezeni osoby nekdoho dalsiho.

    Takze abych objasnil o cem tady blekotam. S Pupkem nesouhlasim, nemusim, nicmene bych si nedovolil o nem tvrdit ze je vul nebo zlodej, protoze jej neznam a ma pravo na vlastni nazor do vteriny nez mi zacne jeho vegetarianstvi / veganstvi rvat do drzky. Proto rikam, ze jsem podanim jeho nazoru znechucen ale na samotnem nazoru neni nic spatne, proste mi nesedi forma, jako jemu maso...
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Ty už se o náhradu masa pokoušíš a jsi přesvědčen, že to děláš dobře, proto tě to nezajímá, nicméně latentní vegetariány a vegany a i některé masožravce to evidentně zajímá, tak kuš ;)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    SKRU: Neni. ta generalizace prave obsahuje vyjimky. co na tom nechapes?
    SKRU
    SKRU --- ---
    BARRACUS: tak to si ale vyber. budto se teda jedna o generalizaci, ktere jsi si vedom a ktera je z podstaty mylna, anebo teda je vetsina nemasozroutu takova a jsou vyjimky. vyjimky z generalizace je komunikacni nesmysl:)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    OTZ: Bohuzel vetsina techto snah o narovnani vede k tomu,ze se to ohne na dalsi dve strany. Ona ta rovnost se ma tykat prava. Jenze bohuzel tomu tak neni. Ruzne zajmove skupiny se citi rovnejsi, jestli se chapeme. Myslim,ze je to evidentni na pozitivni diskriminaci.
    A jak jsem psal, zvirata nedokazou pochopit koncept prava, proto nemohou mit prava. tezko rikat,ze jsme stejni jako zvirata, pokud ona nenabyla rozumu,ze?

    zeme tretiho sveta doplaci zejmena na cla a kvoty na zemedelske plodiny,kdyz jsme teda u toho ;) o velkochovech netreba pochybovat. to je peklo. nicmene maso si lze sehnat i jine.

    Nehlede na to,ze etika neni nic exaktniho. kazdy z nas muze za moralni a eticke povazovat neco jineho. nelze objektivne urcit, kdo ma pravdu.

    SKRU: Ja jsem taky daval disclaymer, kde pisu,ze si uvedomuji existenci vyjimek a ze co jsem napsal je generalizujici.

    ECLECTICA: A co ty? Nebo mas snad dojem,ze zadne zvire nebylo zabito ani omezeno kvuli tomu, aby se mohlo na poli pestovat?
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: neni, to je jen zavadejici podruzne tema, ktere treba me osobne vubec nezajima:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam