• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKDRAGONUmění jak vést partnerský vztah
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BLACKDRAGON: Sémantika slova "přimět" obsahuje "vnutit mu svou vůli". Jak jinak to mám nazvat, než manipulací?

    BLACKDRAGON: Fajn, pokud "není všechno o komunikaci", jistě dokážeš uvést nějaký pěkný protipříklad, kdy to jde o něco jiného, než o komunikaci.

    Jinak já osobně považuji aplikaci teorie her za jednu z nejlepších cest, jak kvalitně rozvíjet svůj vztah. A stojím si za tím, že se snažím žít a jednat s lidmi podle toho, co jsem tu napsal. Takže nevím, jak pro ostatní, ale pro mě to nejsou fráze. Mimochodem - nevím, od koho jsi je slyšel už tisíckrát, já měl za to, že mé názory jsou poněkud kontroverzní a pro lidi často velmi těžko stravitelné.

    Ještě mě napadá jedna věc - nenapadlo Tě, že důvod, proč podle Tebe neustále odbočujeme na nějaké postranní uličky, může být v tom, že prostě nerozumíme tomu, co vlastně chceš říct? A že skutečnost, že to tvrdí více lidí, kteří se navzájem nejspíš chápou, když si dávají palečky, může spočívat v tom, že Tvůj způsob komunikace nám prostě není příliš srozumitelný?
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    SABRIEL13: nie vsetko je o komunikacii :) niekde ano, niekde zas nie

    dufal som, ze tu ludia vnesu svoje vlastne osobne postoje, nie iba vseobene frazy a citacie, v podstate lubive klise, ktore vsak nie je priamo k pointe, ako som predtym upozornoval

    pride mi to, ze niekto proste pride, zvedie z cesty o com bola rec na postranny chodnicek a tam urobi predstavenie na zakalde veci, ktorym dobre rozumie, ale s tym prvotnym nemaju nic spolocne

    preco si myslis ze zamilovanost je cista chemia a laska nie? :) aj v tomto sa mylis, ludia mozu vnimat dusu druheho od zaciatku, dokonca existuje nieco ako vnimavost a intuitivnost, je chyba ludi, ak tieto svoje vlastnosti nerozvijaju a ignoruju

    urcite ocenim vlastne skusenosti ludi, na konkretnych prikladoch, ich pristup a vnimanie veci, nie frazy a poucky, ktore sme uz tisickrat poculi

    + ked muz zenu bije, bol prave priklad v rovine rady, a zas ste sa toho doslovne chytili, nerozumiete asociaciam, normalne som nahnevani, ako moze sa niekto tak stupidne chytit logiky a zaroven byt tak nevnimavy :) ale fakt, to je brutus

    proste tu nejdem riesit teoriu hier, ale to ako ludia mozu kvalitne rozvijat svoj vztah, nazory a pravdy bez pridanej hodnoty su v tomto smere k nicomu
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    THOMASMORTA:
    dost by ma zaujimalo ako prijmet toho druheho k tomu aby "neodchadzal"

    a to sa da iba manipulaciou podla Teba? :/

    to nie je moj problem, ze niekoho nenapadne nic ine
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    THOMASMORTA: a ja dík za odkaz na zaujímavé knihy :o)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    JULYZ: Výherní automaty ale přesně působí na zkratky v našem myšlení, takže v podstatě jde o ilustraci minimálně třetího stupně manipulace.
    Hrozně se těším, až si v této souvislosti přečtu tuto knihu:
    Myšlení, rychlé a pomalé | melvil.cz
    http://www.melvil.cz/kniha-mysleni-rychle-pomale

    Jinak jako základní příručku o chybách v úsudku, které generuje rychlý odhad, doporučuji toto:
    Zbraně vlivu | melvil.cz
    http://www.melvil.cz/kniha-zbrane-vlivu

    Jinak děkuji za obohacení - o různých faktorech ekonomických a nízkého sebevědomí jsem tušil, ale výherní automat mě nenapadl.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    THOMASMORTA: ad žena, ktorú muž bije a predsa neodchádza - môj názor na to je ten, že tam hodne funguje takzvané nepravidelné odmeňovanie (termín z behavioralizmu - napr. http://psychology.about.com/od/vindex/g/def_variablerat.htm) - ak sa muž k žene raz za čas správa pekne, toto jeho nepravidelné "odmeňovanie" posilňuje jej ochotu zostávať v tomto vzťahu. podobne fungujú napríklad výherné automaty...
    samozrejme nie je to tak jednoduché, určite tam hodne pôsobí i to čo si písal - nízke sebavedomie a sebaúcta (otázka čo je príčina a následok!), čiastočná tolerancia tohto chovania v spoločnosti (opäť ale záleží na kruhoch, v ktorých sa žena pohybuje), strach z prípadných ekonomických problémov v prípade opustenia muža a v neposlednej rade i zvyk (ten je fakt železná košeľa :o))
    SABRIEL13
    SABRIEL13 --- ---
    BLACKDRAGON: Áno, vzťah je rozhodne jednoduchší v tom, že sa potrebuješ dohodnúť a porozumieť si len s jedným ďalším človekom. Ale i to môže byť veľmi ťažké, pokiaľ jazyky, ktorými tí dvaja hovoria, sú plné false friends, a pokiaľ jeden druhému nedokáže vysvetliť, čo presne myslí tým, čo hovorí.

    Thomasmorta ale nikde netvrdí, že sa zamilovanosť a láska vylučujú alebo že zo zamilovanosti nemôže vzniknúť láska - veď presne takto láska väčšinou vzniká - len vravel, že zamilovanosť je niečo úplne iné a obvykle o mnoho rýchlejšie pominie (cca po pol roku až dvoch rokoch).

    Tým pádom pokiaľ spoznám niekoho, s kým preskočí tá povestná iskra, zaľúbime sa do seba navzájom, ale po pol roku (alebo aj až po dvoch) zistíme, že sme do seba prestali byť zaľúbení a zároveň jeden druhého nemilujeme a nechceme s ním už prežiť život tak ako to bolo na začiatku, máme smolu a nie je to nedostatočná schopnosť jedného alebo oboch tú lásku nejako uchrániť (ako píšeš ty). Je to proste o tom, že láska (milovanie toho druhého) tam nikdy nebola, bola to len zamilovanosť a zaľúbenosť, čiže čistá chémia.

    BLACKDRAGON: Tu začnem od konca - v neideálnej situácii budem pristupovať k tým menej príjemným a menej ideálnym riešeniam, ako je napríklad rozchod/rozvod. V momente, keď muž ženu bije, tak i keď ho ona miluje, mala by v záujme zachovania vlastného života/zdravia odísť a pokúsiť sa byť šťastná niekde inde, buď sama, alebo s niekým iným.

    Ako to, že "V manželství jde v podstatě o to, abyste se dokázali podělit o svou radost se svým partnerem." nieje riešenie problému? Ja ho tam vidím - pokiaľ mám s niekým vzťah podobný manželstvu/sme zobratí, jediná možnosť, ako to môže fungovať, je komunikovať, rozprávať sa, a teda sa deliť o vlastnú radosť s tím druhým. Toto zdieľanie by malo byť z oboch strán, inak to príliš nefunguje. A samozrejme treba zdielať a rozprávať sa nielen o radostiach, ale aj o prípadných problémoch - najhoršie, čo sa dá s akýmkoľvek (aj malicherným) problémom urobiť, je mlčať a neukázať druhému, že mi to pripadá ako problém.
    Komunikácia ale predpokladá, že obaja budú hovoriť rovnakou rečou čo sa týka presných významov používaných slov, u ktorých často predpokladáme, že ten druhý počuje presne to, čo my myslíme svojimi slovami, a pritom opak je pravdou.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BLACKDRAGON: A mně zase přijde, že si z toho, co jsem napsal, bereš co chceš a ignoruješ hned to první co jsem napsal.
    To klíčové bylo v prvním odstavci: Lidé se shodnou na vágních frázích, ale už je nenapadne, že by měli blíže definovat jednotlivé pojmy. Takže znovu přepisuji své dotazy:
    "co myslíš láskou?", "co to znamená, že Ti na něčem záleží?", "jakou hodnotu přesně to pro Tebe má?".
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BLACKDRAGON: Neví přesně na co přesně se mě ptáš, ale ohledně manipulace jsem četl konkrétně u Tebe toto:
    dost by ma zaujimalo ako prijmet toho druheho k tomu aby "neodchadzal"

    Abychom se bavili trochu exaktněji - od Koukolíka přebírám pětistupňovou škálu manipulace (upozorňuji, že je velmi hrubá a šlo by jistě popsat mezistupně):

    1. učení jedná se o stav kdy je manipulovaný ovlivňován dobrovolně a vědomě, navíc by se mělo jednat o ovlivňování na základě racionální argumentace.
    2. reklama tento stupeň by chtělo přejmenovat, protože současné reklamy jsou již mnohem spíše propagandou; z definice by mělo jít o ovlivňování na základě racionální argumentace a předkládání faktů
    3. propaganda oproti předchozímu stupni jsme se přesunuli do sféry emocionální argumentace; propaganda může být i pravdivá, její zákeřnost spočívá v tom, že útočí na mechanismy rychlého rozhodování, kterými nás evoluce obdařila proto, abychom snáze přežili. Bohužel, když víte jak fungují, dají se zneužít k pravému opaku.
    4. indoktrinace indoktrinovaný jedinec je plně oddaný myšlenkám, které přijal - je imunní vůči racionální argumentaci proti těmto myšlenkám; jakkoli takový člověk může být fanatikem, přesto je stále schopen kreativně a samostatně myslet, byť je limitován kodifikovanými interpretačními klíči. Je dobré si uvědomit, že příslušníci speciálních jednotek kteréhokoi státu jsou indoktrinováni ideologií daného státu již z principu - kdyby tomu tak nebylo, jedná se o extrémě nebezpečné jedince.
    5. kontrola vědomí pokud chcete vytvořit sebevražedné atentátníky, chcete kontrolovat jejich vědomí. Takoví jedinec už nemá vlastní vůli - nemá žádný tvůrčí potenciál, zná jen to, co mu říká jeho ideologie a z principu nepoužívá vlastní myšlení.


    Mezi zelenými a čevenými body vede jasná hranice: Zelená končí tam, kde začíná emocionální argumentace. Pro mě je cokoliv za touto hranicí neetické - nevidím rozdíl mezi "klasickou" a tzv. bílou propagandou (bílá propaganda by měla být propaganda, která pomocí propagandistický technik šíří pravdivé informace, obvykle užíváno jako obrana proti nepřátelské propagandě), protože oboje chce lidem sebrat právo rozhodovat se na základě vlastního uvážení.

    Proč o tom mluvím?
    Když mluvím o manipulaci bez bližšího určení, mluvím o červených bodech této škály - protože jak sis jistě všiml, v rámci této škály je nemožné nemanipulovat. To je dobré si uvědomit, na druhou stranu je ve většině případů lepší se bavit o neakceptovatelných způsobech manipulace... A divil by ses, pro kolik lidí je třetí stupeň akceptovatelný (já bych pod něj zařadil veškeré citové vydírání) a jak často ho využívají jak ve vztazích, tak při výchově.
    Co se týče výchovy: Pokud je mi známo, nikde jsem neformuloval, že někdo chce lidi ovlivňovat jen (neakceptovatelnou) manipulací. Mně jde o samotnou skutečnost, že v poslední době stále často pozoruji, že lidé chtějí po manipulaci sahat.
    Na druhou stranu, když jsi začal o dětech - malé děti, řekněme až do doby, kdy jsou schopny si utvářet vlastní názory (což je tuším v pubertě, ale přiznám se, že tak podrobně nemám nastudovánu vývojovou psychologii), tak jsou evolučně naprogramovány tak, aby byly svými rodiči indoktrinovány. Pokud by probíhal přírodní výběr, tak by to mělo svou jasnou logiku - rodiče, jakožto jedinci, kteří přežili ve světě, předávají dětem naučené vzorce chování - dítě je přebírá, aniž by si je muselo složitě ověřovat. Bohužel v současném světě, kde se často rozmnožují těžce zamindrákovaní lidé, kteří vůbec nejsou připraveni na výchovu potomstva, tento mechanismus spíše zadělává na obrovský průser.
    U dětí v pubertě a dál už IMHO musíš z velké části spoléhat na to, že jsi je doteď vychoval dobře, protože jediný způsob, jak je v tomhle období přimět ke spolupráci je opravdu těžká manipulace a dominace, která je ovšem obrovským znásilněním jejich psychiky.
    Takže když to shrnu: Zpočátku dětmi manipuluješ aniž bys o tom věděl, protože je tak vybavila evoluce. I s tím lze nakládat moudře a rozumě, ale to předpokládá, že sám už to máš v hlavě trochu srovnané. Později už záleží spíše na dětech, nakolik se ovlivňovat nechají a mnozí nemoudří rodiče bohužel sahají k tvrdé manipulaci. Přiznám se, že sám jsem zvědavý, jak se budu chovat ke svým dětem, které snad jednou budu mít, až budou v pubertě. Předpokládám, že pokud budou po mně, budou velmi vzdorovité a nebude to s nimi lehké. Ale vím, že jako rodič jim mám možnost naučit se stát si za svým názorem a vybojovat si své postavení.

    Na otázku, co má dělat žena, když ji muž bije, odpovím tak, že by se především měla sama sebe zeptat, proč mu to dovoluje. Legislativně má žena spoustu práv; dokonce bych řekl, že většina policistů bude vůči násilnickému muži velmi nepříjemná - přesto ženy často domácí násilí vůbec nehlásí.
    Příčina? Přiznávám, že nejsem odborník na tuto oblast, ale pokusím se tipovat: Žena svého surovce stále miluje a doufá, že se změní. Naivní představa - on nemá nejmenší motivaci se změnit, když ona nijak nezmění podmínky. Základní problém je v tom, že taková žena nejspíš nemá nastaveny tzv. hranice, tj. stanoveny meze chování, které je pro ni již neakceptovatelné a neumí jasně dát na jevo svůj nesouhlas. (A jasně že se najdou případy manipulátorů, kteří svou partnerku systematicky ponižují a podlomí jí sebevědomí - jenže se obávám, že takhle dobrých manipulátorů zase tolik v populaci nebude, z čehož mi vyplývá, že na opakovaném domácím násilí mají bité ženy svůj podíl (všimni si, že mluvím o podílu, nikoli o celé vině!!!), protože svému muži násilnické chování tolerují, nebo dokonce považují za normální /ovšem je nutno podotknout, že mezi nehlášeným domácím násilím existuje i jisté množství případů, kdy to žena řeší opětováním útoku - o takových ženách lze jen stěží prohlásit, že si to nechají líbit, je ovšem otázka, jak je to častý případ/).
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    THOMASMORTA: a kde to citas? ludia sa mozu ovplyvnovat, nie iba sebou manipulovat, alebo si myslis ze vlastne deti vychovas iba manipulaciou? :P

    a ked jeden prestane? :) tak druhy proste nema stastie a nijak to nikdy neovplyvni?

    ano to je pekne, lenze to nie je riesenie problemu :/

    mam pocit, ze znehodnocujes mnou formulovany problem niecim co sa toho priamo netyka a je akousi pozitivnou vseobecnou vztahovou pravdou :)

    a la co ma robit zena, ked ju muz bije - a tvoja odpoved je - muz by mal lubit zenu a nie byt na nu zly, to je pekne a idealne, ale co urobis v neidealnej situacii :P
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    THOMASMORTA:
    nooo vztah casto zavisi na dvoch a nie na niekolko milionoch, takze je to svojim sposobom jednoduchsie a standartne to ovela viac ovplyvnuje nas zivot ako napriklad ovplyvnuje zivot nas zaujem o politiku :)

    aj ja odlisujem medzi zamilovanostou a laskou, ale oni sa nevylucuju, lasky zvyknu zacinat chemickymi reakciami - aj :) to mi pride ako ked napises ze odlisujes medzi zivotom cloveka a detstvom, ale nikto detstvo nepreskoci aby sa stal dospelym

    a celkovo mi pride, ze vobec sa nechytas pointy, ale iba konkretnych usekov - slovicok a protirecis im, aky to ma vlastne vyznam?
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BLACKDRAGON: Z hrůzou čtu, jak všichni chtějí toho druhého k něčemu přimět, změnit ho nebo jinak jím manipulovat. A pak se divíte, že většina lidí vnímá svět jako ošklivou manipulující kreaturu.

    S dlouhodobým vztahem mám jenom jednu vlastní zkušenost, nicméně i z rozhovorů s jinými mohu říct, že prostě v různých obdobích do vztahu jeden přispívá víc, jindy zase méně. I já se občas vezl na vlně toho druhého. Můžeš to vnímat tak, že celkový objem lásky je ve vztahu konstantní a její rozdělení se přelévá mezi partnery... No, nedovedu si představit, jak by se něco takového dalo měřit, ale v principu se mi ta myšlenka líbí.

    V jedné knížce o komunikaci v partnerském vztahu jsem si přečetl pěkné prohlášení babičky autora: "V manželství jde v podstatě o to, abyste se dokázali podělit o svou radost se svým partnerem."

    Základem vztahu je, že budeš sdílet to pozitivní, co máš s tím druhým, ovšem bez nároku na opětování. Vztah není investiční účet v bance, kde na začátku něco vložíš a vrátí se Ti to i úroky. Spíš mi to přijde jako budování domu - začínáš stavět na čisté louce a chceš postavit něco, do čeho neteče a kde se Ti bude příjemně bydlet. Teoreticky k tomu toho druhého nepotřebuješ, ale s ním Ti to bude příjemněji ubíhat.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BLACKDRAGON: Jo, stejně jako se všichni shodnou na tom, že chtějí fungující stát... Ale už se nezabývají tím, jestli si pod stejnými slovy představují stejné věci.¨
    Já jsem ošklivá, skeptická a lehce sarkastická mrcha a vždy mě zajímá, "co myslíš láskou?", "co to znamená, že Ti na něčem záleží?", "jakou hodnotu přesně to pro Tebe má?".

    Mimochodem - já rozlišuji mezi zamilovaností a láskou. Zamilovanost je ta chemická reakce, která má na mozek podobné účinky jako těžká droga - plést si tenhle stav s láskou může být fatální. Láska je dlouhodobě budovaný vztah k někomu/s někým.

    Pokud se oba vzájemně zamilovali, pak jsou oba dva v hormonálním rauši a jsou ochotni dobrovolně dělat věci, které za normálních okolností naprosto nesnáší. Bohužel navyknutí toho druhého na určitý druh služeb je skutečné a s odezněním zamilovanosti nezmizí. To je v kostce nejčastější důvod krachu "velkých lásek".
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    THOMASMORTA: ale podla mna takmer vsetci ludi zhodne a svorne tvrdia, ze CHCU LASKU, ze im ZALEZI NA LASKE, ze pre nich MA LASKA HODNOTU

    ale iba cast ludi tak zije :P a to teraz mysim naozaj ked sa ludia do seba zamiluju vzajomne :) neriesim take ze sa niekto do niekoho zamiluje a ten druhy nie, tak ten zamilovany povie, ze tamten o lasku nestoji, pricom stoji, iba nie je zamilovany

    proste ked je ta situacia, ze obaja sa zamilovali, preskocila vzajomna iskra a i tak sa to pokazi, pritom si obaja lasku zelali a zelaju, mi to potom pride ako nedostatocna schopnost jedneho alebo dvoch tu lasku nejak uchranit, lebo podla mna ak raz zacne, tak len tak neodide, pokial teda u seba ludia nenajdu nejake znacne neprekonatelne rozpory vo fungovani :)
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    niekedy sebe najviac dame ked dame inym, hlavne v socialnej oblasti :) sice plati zakon zachovania energie, ale city, pocity a stastie nie su hmotni veci :)

    obvykle v dobrom vztahu cim je stastnejsi jeden, mal by byt aj druhy, ak im obom naozaj uprimne a prirodzene na sebe vzajomne zalezi

    a ked sa ludia na zaciatku zalubia, ze su ohromne namotani, tak im prirodzene strasne zalezi, sposobia to aj hormony, ale aby im to vydrzali, potom je to aj o ich vzajomnom pristupe ku sebe a ich voli, v tomto sa mi najviac pacila knizka od Rollo May - Laska a vule, kde podmienuje stabilitu a kvalitu vztahu voli ludi, ako velmi vobec chcu, zelaju si aby im to vydrzalo, lebo sa to tak samo od seba neudeje, ak do toho vztahu a tomu druhemu nevenuju dostatok casu, snahy a energie :)

    pre mna je to moje vlastne obdobie lasky najstastnejsie a najlepsie obdobie mojej minulosti :) nie som dokonali clovek, ale v tomto smere som sa snazil, dovolim si povedat ze viac ako v praci ci skole, byvam celkom lenivy clovek, ale snazil som sa byt vnimavy a tolerantny, aj preto mi to vydrzalo az po zaciatok 5teho roku :) ale bohuzial postupom casu k tomu ta druha strana prispievala menej

    dost by ma zaujimalo ako prijmet toho druheho k tomu aby "neodchadzal", aby aj on si dal zalezat, asi ho neovladneme :) mozno je to bez sance, ale bolo by mi luto, ked jedneho dna znova najdem niekoho uzasneho, znova onho po par rokoch prist :) a pritom sa snazit a investovat :) hlavne ak clovek chce mat rodinu a deti
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    OMI: těžko říct, jaké mám úspěchy. Snažím se totiž dlouhodobě si do svého života pouštět jenom lidi, kteří jsou schopni to pochopit a Ti většinou k tomuto závěru už došli sami.
    Nicméně jde o to, že lze ukázat, že spolupráce vůbec není v rozporu se sledováním osobních cílů.

    Jinak motivace k ustupování by měla vycházet z Tvé drahé, ne z Tebe. Nikdy ji nemůžeš motivovat k tomu, co ona sama nechce.
    OMI
    OMI --- ---
    THOMASMORTA: ...a fakt máš s tou tužkou takový výsledky?
    Protože já myslím, že tužkou mohu člověka k jeho vlastnímu prospěchu ponounknout jenom tak, že mu ji vrazím do oka.
    Na lidech mne překvapují neustále jen dvě věci: že si vždy vyberou ze všech nabízených možností tu jedinou, která je pro všechny ztrátová a potom mne udivuje už jen to... jak rychle se pro tuto možnost rozhodnou.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    OMI: Ale já po lidech nechci, aby byli altruističtí. Já po nich naopak chci, aby byli důsledně prospěchářští - zavři mě s dotyčnou osobu na pár hodin v jedné místnosti, dej mi tužku a papír a já jí matematicky dokážu, že znamená-li sobectví chovat se tak, abych z dané věci měl co největší prospěch, pak je v případě dlouhodobé interakce nejsobečtější strategií spolupráce - dokonce spolupráce při které tomu druhému toleruješ do jisté míry to, že krátkodobě bere víc než dává. Jsou to jednoduché základy Teorie her:-)
    OMI
    OMI --- ---
    THOMASMORTA: Jo, takhle to tvrdím taky.
    Nedává to nikomu "vůdčí roli" a nikdo není předem prohrávajícím.
    Je to základ pro konsensus oboustranně výhodnej.
    Akorát že má drahá se poslední dobou dycky zasekne na tom, že... "není dost motivována k tomu, aby mi ustupovala" a není boha, kterej by jí vysvětlil, že to není žádost o dárek, žádost o ústupek, ale námět na rozjímání o dalších cílech společné výpravy.

    Někdy jsou lidé prostě tak nastavení, že uvažují o světě jako o zákeřné, manipulující a kořistnické protistraně a hledají proti tomu apriori obranu, než aby cítili potřebnost spolupráce.
    Třeba proto, že ve svojí posici se zrovna cejtěj dobře a tak nemají potřebu na změně jim přijemného stavu spolupracovat.
    Spolupracovat de facto na své újmě, když je jim teď a takhle právě dobře.

    Obávám se, že tento navržený, naprosto logický a pro všechny výhodný způsob, je proveditelný pouze v tom případě, že se pohnout z místa chtějí OBA.
    Jinak je to bráno jen jako nárokování si dárků a ústupků.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    THOMASMORTA: ono právě u nás jde o naše rodiče. a ti se ihned naserou když jim člověk řekne pravdu do očí. ale už nemám ani v úmyslu to nějak probírat. tchánovce jsem odepsala úplně a mé rodiče zatím jen z 50%. A následky na můj život to má a mělo totálně pozitivní. Takže já jsem za toto odepsání strašlivě ráda. Mám nějaké jiné DNA a nedokážu s nima fakt vyjít.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam