BLACKDRAGON: Áno, vzťah je rozhodne jednoduchší v tom, že sa potrebuješ dohodnúť a porozumieť si len s jedným ďalším človekom. Ale i to môže byť veľmi ťažké, pokiaľ jazyky, ktorými tí dvaja hovoria, sú plné false friends, a pokiaľ jeden druhému nedokáže vysvetliť, čo presne myslí tým, čo hovorí.
Thomasmorta ale nikde netvrdí, že sa zamilovanosť a láska vylučujú alebo že zo zamilovanosti nemôže vzniknúť láska - veď presne takto láska väčšinou vzniká - len vravel, že zamilovanosť je niečo úplne iné a obvykle o mnoho rýchlejšie pominie (cca po pol roku až dvoch rokoch).
Tým pádom pokiaľ spoznám niekoho, s kým preskočí tá povestná iskra, zaľúbime sa do seba navzájom, ale po pol roku (alebo aj až po dvoch) zistíme, že sme do seba prestali byť zaľúbení a zároveň jeden druhého nemilujeme a nechceme s ním už prežiť život tak ako to bolo na začiatku, máme smolu a nie je to
nedostatočná schopnosť jedného alebo oboch tú lásku nejako uchrániť (ako píšeš ty). Je to proste o tom, že
láska (milovanie toho druhého) tam
nikdy nebola, bola to
len zamilovanosť a zaľúbenosť, čiže
čistá chémia.
BLACKDRAGON: Tu začnem od konca - v neideálnej situácii budem pristupovať k tým menej príjemným a menej ideálnym riešeniam, ako je napríklad rozchod/rozvod. V momente, keď muž ženu bije, tak i keď ho ona miluje, mala by v záujme zachovania vlastného života/zdravia odísť a pokúsiť sa byť šťastná niekde inde, buď sama, alebo s niekým iným.
Ako to, že "V manželství jde v podstatě o to, abyste se dokázali podělit o svou radost se svým partnerem." nieje riešenie problému? Ja ho tam vidím - pokiaľ mám s niekým vzťah podobný manželstvu/sme zobratí, jediná možnosť, ako to môže fungovať, je komunikovať, rozprávať sa, a teda sa deliť o vlastnú radosť s tím druhým. Toto zdieľanie by malo byť z oboch strán, inak to príliš nefunguje. A samozrejme treba zdielať a rozprávať sa nielen o radostiach, ale aj o prípadných problémoch - najhoršie, čo sa dá s akýmkoľvek (aj malicherným) problémom urobiť, je mlčať a neukázať druhému, že mi to pripadá ako problém.
Komunikácia ale predpokladá, že obaja budú hovoriť rovnakou rečou čo sa týka presných významov používaných slov, u ktorých často predpokladáme, že ten druhý počuje presne to, čo my myslíme svojimi slovami, a pritom opak je pravdou.