• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Mam pocit, ze pojem mat pravo vnimate nejako vyrazne odlisne ako (odvazim sa povedat) zvysok populacie. To ze mam na nieco pravo neznamena, ze si mozem narokovat to, ze mi to pravo niekto realizuje. Znamena akurat tolko, ze mi to pravo nesmie nik upierat.

    Poviem to zjednodusene, ak by sme sa dohodli, ze kazdy clovek ma mat pravo na stastny zivot. Tak osoba, ktora je totalne hovado, ktore objektivne nemoze mat nik rad nema toto pravo realizovane. Ale nik jej ho neupiera. Tj. jeho pravo nebolo porusene.

    Co napriklad ten zamrznuty bezdomovec - co ak mohol ist do socialneho zariadenia, ktore by zabezpecilo jeho prezitie, ale on sa rozhodol pit cuco a zmrznut vonku? Kto mu porusil pravo na zivot?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Nevím jak to shrnout, aniž bych se opakoval..
    Ta tiskova je jeden papír velkým písmem..

    Kousek z ní přepíšu a zkusím vynechat omáčku..

    Při příležitosti každoročního mezinárodního Dne lidských práv, který OSN vyhlásilo na 10. prosince, se otevírá možnost vzít lidská práva vážně.

    „Každý má právo na život. Přesto však například bezdomovci
    každoročně v zimě umrzají. Každý má dokonce právo na důstojný život, ale velké množství
    lidí živoří. Proč? Protože tato práva nejsou dostatečně financována. Proto naše Iniciativa
    evropských občanů za nepodmíněný základní příjem navrhuje zavedení nepodmíněného
    základního příjmu všem občanům. Podobně jako není možné realizovat všeobecné hlasovací
    právo, aniž by se financovala organizace voleb, zajištění volebních místností, zaslání
    volebních lístků voličům apod., není možné skutečně uplatňovat ani mnohá další práva bez
    jejich náležitého finančního zajištění.“


    -----------
    Pro ty kteří si myslí, že kdo chce práci, tak si jí najde...
    V rozhovoru s ekonomkou Ilonou Švihlíkovou jsme se zamysleli nad pracovními podmínkami v Česku, které je ohroženo novodobým otroctvím. Umí před ním chránit naše zákony? Jak hodnotí evropskou kampaň upozorňující na problém bezdomovců?
    flash: → [http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3013469]
    mp3: → [http://media.rozhlas.cz/_audio/3013469.mp3]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: problém je, že přídělový systém je fakt to poslední, co by kdokoliv chtěl (a hlavně si nemysli, že paralelně s přídělovým systémem neexistuje šedá ekonomika).

    škrtni si slovo "šedá" - a diskuze o ZP se stává prostě diskuzí o tom, jaká část zdrojů bude alokována "přídělově" (ale s tím, že ZP je přeci jen "tržnější" řešení, než přídělové hospodaření) a jaká část zdrojů bude alokována v rámci zcela neregulované ekonomiky. Chtít přes ZP přerozdělovat 100% HDP by byl absolutní komunismus: takto daleko nezašel ani Stalin, žádná společnost tak daleko nedokáže zajít. Přídělový systém nicméně zhruba odpovídá tomuto stavu, jen navíc snižuje možnost volby produktu na trhu. Každopádně: chtít přes ZP přerozdělovat 100% státního rozpočtu může být ledacos - od experimentu s "minimálním sociálním státem" po poměrně rozsáhlý a rovnostářský liberální socialismus (záleží na tom, jaké procento HDP jde přes státní rozpočet).

    podle mě podstatné je, že ZP lze kritizovat pouze z úhlu pohledu, kdy někdo chce sociální roli státu zrušit úplně: pokud obhajujeme jakoukoliv jinou podobu charity, solidarity či sociální role státu, tak dospějeme nutně k závěru, že cokoliv jiného je dražší a potenciálně nespravedlivější a zahrnuje nutně předpoklad, že předstírání neschopnosti pracovat je ctnost a že donucovat někoho k práci de-facto násilím (tedy např. hrozbou hladovění, bezdomoví, jiného nedostatku, apod.) je etické. faktem je, že současný systém k motivaci používá často odepření přístupu k uspokojení uměle vytvořené závislosti (alkohol, cigarety). v podstatě existuje jen velmi málo komunit, které by šlo pozorovat, které to mají hozené jinak (většinou jde o nějaké náboženské sekty, apod.)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Dovolim si rozporovat, ze je to konstruktivnejsie ako tie alternativy. Kedze momemtalne sa jedna presne o rovnake mlatenie prazdnej slamy. :)

    Napr. mam vacsiu vieru v upravovanie terajsieho systemu, kedze sa aspon da nejako analyzovat ci tie upravy nieco sposobia. NZP bez nejakych parametrov je experiment hop / trop.

    Uprimne to ze tu ideu ma rozpracovat niekto treti, mi silno pripomina ten clanok co linkovat FIONOR. Proste navrhujeme, aby nas navrh premyslel a realizoval niekto iny. Samozrejme, ak to nebude podla nasich predstav tak ho obvinime z (dopln podla osobnej preferencie). A vyhlasime, ze to aj tak ide.

    Inak sa mi paci ako sa sustavne davaju priklady krajin, kde to funguje:
    Aliaska - to ich "NZP" je realne male prilepsenie k platu. Pricom som nikde nezaznamenal, pribeh o tom, ze realne v ich spolocnosti pretrvavaju pozitivne vplyvy NZP.

    Brazilia - z toho co som si precital, tak to chapem tak, ze NZP momentalne zavadzaju skor v rovine toho co my tu pozname ako zakladu socialnu siet. Tj. rozne pridavky, miminalne davky atd.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: No ono zrovna DPH u nas predstavuje problem, kedze sa jej vyber tazko kontroluje a odhaduju, ze prave uniky na DPH dosahuju vysoke urovne. Zas ono uprimne, ak si ma koncovy spotrebitel rozmysliet ci chce zaplatit 20% naviac - no skor nechce.

    Takze napr stavebne cinnosti, rozne sluzby, atd funguju bez DPH a bez dokladov. Na zaklade tohto sa odvazim tvrdit, ze cim vyssia DPH, tym vyssia motivacia DPH neplatit.

    Ono pri obecnom uvazovani NZP sa da dost tazko o niecom seriozne diskutovat. Lebo kazda jedna vec, ktora sa prebera tam nakoniec nemusi byt. Hadam uznas, ze to je vcelku otravne. Ja by som kludne privital, keby si nam predstavil NZP by XCHAOS. Ak nie je nejaka ucelena koncepcia, tak ta tvoja je rovnako dobra ako kazda ina..

    podstatná výhoda ZP je, že přesouvá rozhodovací pravomoce od úředníků na soukromý sektor: úředníci jsou hloupí a nedokáží plnit potřeby lidí. soukromý sektor to dokáže líp.

    Toto je v podstate len obmena toho, co je na SR uz mantra - stat je zly hospodar, sukromny sektor to robi lepsie. Jednak je zaujimave, ze vo vyspelych krajinach stat nie je taky zly hospodar. To je len smutny standard nasich bananistanov. (Problem tej mantry je ten, ze sukromny sektor to robi lepsie pre svoje zaujmy.)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Takze to mam brat tak, ze vlastne mi tu suvislost nevies vysvetlit? Lebo ak spravne chapem tak z celkovej populacie je bezdomovcov mozno zopar %.

    Nechap to zle - nemam problem s ideou pomoci ludom v nudzi, ale preferujem adresnost tejto pomoci. Ak je terajsi socialny system zly, tak mi pride efektivnejsi ho skusit opravit - ono tam sa da aspon realne definovat co je zle a navrhovat opravu. Kedze to proste uz funguje. Pride mi to efektivnejsie ako zavadzat NZP, ktory sa aj tak bude musiet doladovat a opravovat..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT:Tady je k tomu tiskovka.. :) sry že to tak trousím postupně, napravím se :) https://googledrive.com/...pqSkJqOVg5ZHc/Tiskova%20zprava%20NZP%20-%2009%2012%202013%20-%20final.pdf
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---


    Více na "en": https://www.facebook.com/basil.mcreal/media_set?set=a.3653042941486.1073741829.1736937879&type=1


    TRISSIE: Jsou různé varianty.. Levičáci jako já jsou s tím rušením opatrnější.. Ti co chtějí zachraňovat trh a banky (pravičáci) chtějí hlavně šetřit :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Vetsinova populace mozna. Ale pribyva tech, ktery vetsinova populace nejsou a maji s tim velky problem..
    Bezdomovců přibývá, tisícům lidí ztráta domova hrozí — Regiony — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...4/regiony/250666-bezdomovcu-pribyva-tisicum-lidi-ztrata-domova-hrozi/


    TRISSIE: Názory se různí. Nevím jakou chce mít stát politiku zaměstnanosti. Jsou varianty kdy se platí dětem plná částka, poloviční, žádná ale i jiné.
    Já ani nevím jestli chce mít stát a jeho obyvatelé větší populaci či nikoliv..
    Často se zmiňuje rozpor že v bohatých zemích dětí ubývá a v chudých přibývá. Jinak ZP by pomohl i rodinami s dětmi, pokud by se dětem nevyplácela mzda. Díky ZP by měli buď vyšší příjem nebo více volného času na výchovu.. (ale v poměru k ostatním by si pohoršili). Ty děcka by asi nemohli mít drahé telefony, značkové hadry a tak.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Tak je jasné že je možné ZP snížit v nějakém takovém krajním případě že by se nedalo vybrat dost a ohrožovalo to ekonomiku. Pokud by nastala taková katastrofa, tak by bylo možná lepší už zavést přídělový systém jak za války :D Ale nemyslím si, že by ZP sám o sobě mohl způsobit takovou katastrofu.. Jiná věc je že ekonomika jako taková se hroutí z jiných důvodů..
    Realitní bublina č. 2 může skončit jen ještě hůře, než ta první
    http://www.blisty.cz/art/71258.html
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    HAWKS: Virtuální peníze. Tedy úvěry a účetnictví je podle antropologa a anarchisty (a demonstranta na occupa) David graebera starší jak 5000 let. Viz jeho knížka Dluh, aneb prvních 5000 let.


    ENKIE: 1. Jak víš že to nevede k žádné tvořivosti? 2) Kolik znáš cikánů? 3) U nich většinou nejsou děti jen o tom, aby měli na dávky.. 4) Domnívám se, že znevýhodnění ve vzdělání a v zaměstnání. 5) Tak proč nedat ZP vše, když cikáni už ho mají a dle toho co píšeš jim to skoro závidíš.. (Mohl bys prosazovat aby se zrušili příspěvky na děti a ZP pro děti nebylo nebo bylo výrazně nižší).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Byl to tvůj příklad. A víš k čemu původně hra monopoly (dostihy a sázky je česká kopie) byla určená?
    Bylo to vytvořeno jako demonstrace jak volný trh vytváří monopoly :D
    Nápověda zde: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10418848677-proc-chudoba/video/
    Klasický problém růstu a kapitalismu.. (zvlášť pokud bys zrušil monopol antimonopolního úřadu který ale stejně podle mne nefunguje dostatečně).

    Michal Rubáš: Inteligence a chudoba - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/16738-inteligence-a-chudoba
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: myslim ze jsi idiot. RO na 1 den (a bude se to zvysovat). povsimni si laskave toho, ze ti to, narozdil od tebe v predeslem klubu, rikam verejne a zaroven verejne sdeluju duvod - pastujes videa, kterym sam nemuzes rozumet, protoze neumis nemecky. pastujes sem odkazy ktere s tematem nesouvisi, nemas co rict, jsi nedouk, hlupak, mel by ses sam za svou omezenost stydet, coz necinis. az se ti v te tve budce aspon na okamzik rozsviti, je ti dovoleno prilezt a milostive odprosit.

    pripadne namitky do posty
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    JUNIPETRUS: Přemýšlím, jestli ti dát plus za ryzí trolling.

    Jinak abych to tu s tou němčinou trošku poladil, anžto se v Říši dost pohybuju, pokusil jsem se kolegů v práci pozeptat na jejich názor na NZP. V drtivé většině znělo vyjádření +- hrubě přeloženo a zeslušněno tak, že už jsem tu měli Řecko a platit jen tak z plezíru další bandu flákačů se jim opravdu, ale opravdu nechce.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    GESPRÄCHE ÜBER MORGEN Grundeinkommen und Menschen (16.10.2010), Teil 4 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=rNKEJM8mLhU
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    A už nám tu Junipetrus (protože se tu live objevují minusy a nikdo jiný tu kromě mě a něj není) rozdává minusy. Prosím, aby objasnil své stanovisko.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Junipetrus to tu prestane minusovat, odpovi mi na mou otazku anebo leti
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Že si tak dovolím rejpnout, ale u vína (padla mi tu skoro celá láhev svatomartinského, tak mne berte s rezervou) mě dnes napadla imho zajímavá idea. Nzp naruby - ne jako fond z daní, ale jako fond, do kterého by šly prachy z celostátně vybraných pokut uložených jak firmám, tak soukromým osobám, které by se buďto průběžně, nebo jednorázově, např na konci roku rozdělily mezi ekonomicky aktivní občany+důchodce. Aka - děláš nekalost a bordel, budeš potrestán a z toho co si vyžereš jako trest se budou mít všichni lépe jako protipól k tvému špatnému skutku. Spolu s tím by nebylo špatné zavést onu vychytávku známou ze severských států, kdy výše oné pokuty není paušální, ale vypočítává se z procentuálně čistého měsíčního příjmu dané osoby za posledních x měsíců.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    FIONOR: spousta lidi ma takovy neurcity pocit, ze je s timto svetem neco spatne. nevedi presne co, nedovedou to presne popsat, ale jakakoliv jednoducha kritika soucasnych pomeru je vzdy dojme, i kdyz jde mnohdy sama proti sobe. a jakekoliv idealisticke "reseni" je pro takove lidi lepsi nez soucasny stav. pred par lety frcely Money As a Debt a Zeitgeist, ted je to NZP, za par let po socialnich sitich budou frcet jina videa, nad jejichz hlubokou pravdou (kterou prece musi citit vsichni, kteri jsou aspon trochu vnimavi a otevreni) se lidi budou dojimat a budou je dal sharovat (a nevedome jakozto obycejne medium tak budou slouzit prenosu informace o puvodnimu zameru viralu, ktery oni sami nikdy nepochopi).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: ještě k tomu povzdechu: Pokud vyděláváš minimální mzdu, tak je ti nezdanitelné minimum ve vyšší částce než tvá mzda na hovno

    A právě proto by byl zaveden ZP, který by nahradil koncept minimální mzdy. místo minimální mzdy by byla stanovená hranice, které je klidně možné říkat "standardní příjem" jako SSO (i když tam označuje něco jiného), a kterou vystihuje skutečnost, že daň z tohohle příjmu dosahuje výše ZP. jakýkoliv příjem vydělaný nad rámec ZP ale nedosahující výše SP by byl nezdaněný - teprve příjem nad rámec SP by byl zdaněný, což by představovalo jediný level daňové progrese (a stejně by se to muselo zvážit v kombinaci s dalšími odvody, jestli by to nebyla zbytečná šikana a daň z příjmu by nebylo levnější zrušit)

    Je fakt, že systém se neustále mění (viz to nezdanitelné minimum) a sám jsem na dávkách nikdy nebyl, takže mám jen základní povědomí. Problém je, že je ZP srovnáván nikoliv se stávajícím systémem - který není ani levný, ani efektivní, a navíc je značně selektivní - ale s nějakým idealizovaným stavem, kdy jsou všichni zapojení do ekonomických aktivit a zřejmě se pohybují po ulicích jako rikšové a čističi uší jako v Indii, nebo tak něco.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam