• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    SANTAL: Byl bych opatrný v tom hodnocení minulosti. Ty opice prý ošukali mimozemšťani. :)
    A pak je tu ještě myšlenkový experiment Sté opice, kde se má od určitého počtu členů populace změna chování promítá i na zbytek populace (kolektivní vědomí, kvantová zapletnost,.. ? uvěřitelné to je).
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Komunismus zaváděli lidi, který nechtěli pracovat, ale tak maximálně o tom básnit.
    Jedině že by pracovat děsně chtěli, ale povinnosti velet lidovým masám či sloužit rudému bohu, někde od UV KSČ po místní služebnu STB je od toho, k jejich strašnému zármutku, odváděly, takže jim zbylo jen celou cestu k blahobytu řídit(kvalifikovaně) a závidět lidem, který si mužou řádně zamakat v monterkách nebo pěkně zakydat v prasečáku. Co by dala taková Kabrhelová za to, řádně si zadojit či zasoustružničit:-)
    SANTAL: Vopicí ne, vopice se vo sebe, při vší úctě, zvládá sama postarat.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    GORG: Jj, to jsem vzala odtud.
    Ale klidně bych dohledala i ideově jiné zdroje, třeba ten, jak práce polidštila opici (a bez práce se jí zase staneme)... :-)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    GORG: darwin rika, ze preziji ti nejsilnejsi co sezerou ty ostatni. ;) ti kteri nakradou vice zdroju :)

    GORG
    GORG --- ---
    SANTAL: Nebyl ten psychiatr Scott Peck? Četl jsem v jeho Nevyšlapanou cestou kromě jinéhu úvahy o práci vs lenost jako biblických hřích. Že už to začalo leností Adama a Evy se Boha na to jablko nejdřív zeptat, jestli si ho můžou dát. A že třeba u výchovy dětí je práce na hledání vhodných mezí ve výchově právě prací hledat tu mez. Dával tam lenost jako protiklad lásky. No znělo to logicky .
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    GORG: ó, nikoli, já mám všeobecně, NZP/neNZP názor, že lenost je vrozená a to je ten dědičný hřích (anžto se s ním rodíš a má to každý, naprosto každý, jde jen o to, jak s tím bojuje). No a že z tohoto hříchu pak rostou ty další (jako závist těm, co mají/makají atd.).
    Samozřejmě, tohle jsem nevynašla já, našla jsem si to v jedné knížce mimochodem psychiatra, ale celkově ten text dával logiku, kterou beru...

    Ono totiž, čím víc se člověk poddává lenosti, tím slabší vůli má (a dále leniví), tohle je pak stěží diskutovatelný fakt, stejně jako je to s čímkoli, co se necvičí, třeba i kondice fyzická.
    Vidím X důvodů proč zainvestovat i do prodělečných prací pro práci, než do dávek - a jak si vemeš kteroukoli monografii o dlouhodobé nezaměstnanosti, zjistíš, že je-li člověk +-2 roky na ... ehm, NZP a gauči, pak je takřka nezaměstnatelný (říkaj tomu ztráta pracovních návyků, je to ale prakticky zeslabení vůle, lenost). Překonává se to fakt těžce (asi stejně, jako 50kg nadváhy a gaučování sice lze rozběhat do figury a svalů, ale dá to jen málokdo a ještě míň jaksi samospádem - proč to tedy podporovat?)
    GORG
    GORG --- ---
    MRAKY: Je to odvážná teorie, že by lidem prospělo nedělat pro peníze. Těžko odhadnout. Ale pokud je v přirozenosti člověka vysávat ostatní a jeho přirozené vlohy a zájmy jsou jen velice neprospěšné pro nikoho neužitečné věci, pak je lidstvo paskvil asi ne ? :) Takový lidi by už asi dávno rozšlapali mamuti.
    Jako jistěže může leckdo po flákání se toužit a mít zálibu v přepočítávání svých peněz... ale ta extrapolace, že se to týká teď i v budoucnu většiny populace? Obzvlášt když je namířena na ty proponenty NZP.. to mi přijde jako zbytečné obavy.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    GORG: k partajím/uskupením, co hlásali dobro a svobodu a lepší život pro lidi, ke kterým dojdeme mimo jiné přerozdělením, a poté to skončilo dráty a tajnou policií která byla pro strach, ne ochranu těchto lidí a utažením šroubů a... nepatří jen (byť taky) partaj komunistická, a taky tyhle uskupení vysleduješ dávno před jejich vznikem (i po ní, prostě nic nové pod sluncem).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: spis to jen vyvraci ten argument, ze jde hlavne o to pomoct obycejnemu pracujicimu cloveku. holt se nasel dalsi, ktery o takovou pomoc nestoji.
    GORG
    GORG --- ---
    SANTAL: Podotýkám, že já, naopak, co jsem z X důvodů proti NZP, mám za sebou živení se od druháku na vejšce

    Nevím, já jsem od začátku vejšky taky zároveň i pracoval, a sic nejsem nutně nutně za každou cenu pro NZP, tak jsem ho tu obhajoval. Tak to nějak nesedí. A komunismus taky asi nezaváděli lidi, kteří nechtěli pracovat?

    Nevím, tohle mi přijde, že takové úvahy sjíždí ke klasickým škatulkám, které se praktikují u jakéhokoliv tématu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MRAKY: roboti
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    FIONOR: no tohle by me taky zajímalo. z čeho se budou ty peníze prerozdelovat když každý se na vydělávání vyprdne a půjde si dělat zajímavější věci?;))))

    ma tahle úžasná teorie tohle nějak vyřešeno?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SANTAL: Tak pravda, taky to nějak tak vidim, že prostě konstatování "udělal sis mne, tak se o mne postarej" je nějak nahrazováno "sem tady a sem potřebnej, tak se o mne starejte" aniž by tam byl, popravdě, důvod k čemu a proč.
    A já tedy tam vidim i hromadu strachu že se o sebe nedokážou postarat (což bejvá u mnoha lidí důvod proč preferujou systémy kdy se platěj daně jako kráva za příslib, že až se jim samejm něco stane....průšvih že tydle přísliby platěj přesně do momentu než se stane, pak se zjistí že se groše rozkutálely, polštář se vyfouk a padák se neotvírá)a prostě s tim strachem nemužou, nedokážou a hlabně nechtěj žít.
    Teda pochopitelně vedle toho pokusu sloučit nečinnost s příjmem.
    A třeba já to asi málo chápu, protože podobný fobie nemám, zahnal sem je poznáním, že to prostě jde, teda občas z toho bolej ruce a musej závitět mozkový závity, ale není to vyhozenej čas kutěnim, jak hrábnout na cizí prostředky.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MANFRED: ano, ty strany - než předvedli reál, ale leckdy i poté - měli taky plnou hubu kupu letáků o tom, jak jsou za svobodu a jednotlivce a důstojný život a...
    ano.

    Dále mám své podezření ohledně jednotlivců, že se jedná o lidi, kteří se nemohou srovnat s tím, že je jejich rodiče podporovali málo/krátce (což ovšem vždy znamená do plnoletosti a že nechcípali hlady,tedy vysoce subjektivní názor na to, kolik si maj rodiče utrhnout z vlastního příjmu a zároveň si nárokující veškerá práva "žít si jak chci já"). Mám dva takové kousky v okolí - konečně začali něco ssebou dělat, když už fakt vyschl penězovod (co platil jídlo a bydlení a ještě i zábavu).
    Podotýkám, že já, naopak, co jsem z X důvodů proti NZP, mám za sebou živení se od druháku na vejšce - protože mi to umožnilo tu skutečnou svobodu, tedy dělat si co chci nezávisle od názoru rodičů...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak mě napadlo - je tu ještě někdo, kdo NZP překřtil pro běžnou konverzaci na Nezasloužený Základní Příjem? :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SANTAL: Shodou náhod zajisté, když tak kouknu, jaké strany NZP podporují, vidím tam takové, které v minulosti s ostrahou zadrátovaných objektů ba státu již ten pocit uspokojení zažívaly a zajisté by jejich spravedlnosti chtivé členstvo navázalo na lidumilné činění svých předchůdců.
    Ono dobré ještě je, dokud o tom NZP člověk přemítá v rozměru hezké teorie, pokud si to přehraju do reálu, vycházejí z toho již méně hezké věci, ale taky komična.
    Například aplikace do paneláku, kde obyvatelstvo ráno vstává, odcházeje pracovat, dětičky do školy a Ignác leží na gauči. Odpoledne přijdou domu, vařej, děti píšou úkoly, pere se...Ignác leží na gauči. Večer po zasednutí k večeři vchází Ignác do jejich bytů, žere jim z talířů, sem tam si něco veme, třeba "tadle televize je dobrá", někomu hodí k vyprání svý spodky s čárkou, a se svým NZP uloveným v jejich lednicích odchází k sobě, válet se na gauči. Všichni jsou příšerně happy, jak Ignác svobodně žije, akorát je žere, že nevydělají dost, aby mohl žít ještě důstojněji, protože vědí, že přeci jen ještě není zcela ukojena jeho touha po svobodě, ačkoli všechny složenky za bydlení mu platí v termínu.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SANTAL: Jako že by je to vnitřně uspokojovalo, myslím...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MANFRED: á tak třeba se najde dost lidí, co by ostrahu s ostrýma dělala i zadara, nebo popři NZP, že...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MANFRED: á tak třeba se najde dost lidí, co by ostrahu s ostrýma dělala i zadara, nebo popři NZP, že...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SANTAL: Ani za ostrahu, stačí když vymyslej robotický žraloky, protože ty nynější budou na NPT(Nepodmíněný Příhoz Turistů).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MANFRED: HOuby, až to vymyslí a roboti začnou sypat peníze, odstěhujou je do Indonézie nebo kam, nejlépe na samostatný ostrov, a budou platit jen za ostrahu - neb přijde novodobá obdoba ludditů...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SANTAL: Tam je ten problém, ono nejjednodušší by bylo, kdyby mezinárodní kolektiv okolo NZP sednul, nějaký ty roboty vymyslel a vyrobil je(navíc jim by určitě nepřišlo špatný učinit tak zadarmo). Nemuseli by se tim pádem spoléhat na nespravedlivě fungující svět, stačí, že se na lidi který NZP nepotřebujou a nechtěj, míněj spolehnout a uvrhnout na ně břímě v otázce tvorby prostředků pro fungování samotnýho NZP.

    LAUZER:
    Ono co bezdomovec, to příběh. Já nemyslim, že všichni, který potkávám jsou jedna sorta, určitě by se mezi nima našla hromada lidí, který by vrátit šli. Což by ovšem vyžadovalo jednak prostředky, jednak lidi, který by byli ochotní jim pomoct (ne pomáhat, dost lidí a organizací který pomáhaj, a žijou z toho, má snahu pomáhat ale ne pomoct), což jsou další peníze a fakt je jednodušší získat prostředky třeba od sponzora na maturitní večírek než na pomoc bezdomovcum.
    S tim bydlenim, hele, já bych s levnym bydlenim pro bezdomovce měl problém (myslim s nějakou hromadnou státní akcí), protože proč levný bydlení pro bezdomovce a ne pro nízkopříjmový jedince? Nebo takhle důchodce s opravdu malym důchodem? Nebo rodiny s nízkym příjmem? Nebo pro postižený? Nebo obecně pro lidi, který maj problém s drahym bydlenim? Ono jakmile se začne vytahovat a upřednostňovat jedna skupina lidí, vzniká podivná situace, kdy ostatní (zde v problému se nalézající) skupiny začnou bejt vlastně diskriminovaný. (Navíc tady je takový specifikum, když ubytuju bezdomovce v místnosti se světlem, druhej den sou tam potmě, protože vytrhaj dráty, tak za tejden už je tam nastěhovaná hromada podivnejch věcí zvanejch odpad a za dva tejdny je třeba tam vrazit, udělat vyvezení-za projevů nesouhlasu majitelů skládky, a tak porád dokola, většinou do chvíle kdy se oteplí, což naštěstí bejvá dřív než mne okolí, zdeptaný těmahle sousedama, popožene před zákon. Ona ta devastace je taky důvod, proč když je v některejch případech squatting aplikovanej způsobem uvedení stavby do hygienicky závadnýho stavu, později zralosti objektu na demolici nebejvá oblíbenej u majitele ani obyvatel okolí objektu.Teda až na vyjímky, kdy se někdo potřebuje stavby zbavit a brání mu v tom nějakej faktor, jako je třeba památková ochrana nebo mantinely zákona).
    Stejně jako Tobě mi vůbec nevadí, že by někdo nechtěl pracovat, vadí mi, že by k tomu nepracování potřeboval uzmout část prostředků od lidí, co pracovat chtěj a činěj tak, protože už tak pracovat nikoho zvlášť nebaví a ještě je za to víc trestat mi fakt už přijde pitomý.
    (ono každý přerozdělování a kransfery financí státem nakonec skončej u toho, že to odnesou nikoli extrémně bohatí kterejma se argumentuje, ale lidi +-průměrnýho výdělku)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam