• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MANFRED: Lidé pera ČRo Plus 27.5.2014 20:10 Spravedlnost, nebo-li rovnost mezi lidmi tvoří jeden ze základních stavebních kamenů evropské civilizace. Závěrečný díl o jejím křesťanském původu připravil Ivan Štern.
    http://media.rozhlas.cz/_download/3121027.mp3
    http://media.rozhlas.cz/_download/3125168.mp3
    http://media.rozhlas.cz/_download/3130845.mp3
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    COMODOR_FALKON: K čemu by příspěvek 4000 Kč měl sloužit? Je to víc jak současné existenční minimum za které by teoreticky mělo jít přežít.. :)
    Ale v praxi lidé kteří by měli pobírat existenční minimum často nemají nic a raději žebrají a vybírají kontejnery (byť se tím dopouští často přestupků a koše patří městu, takže to je krádež atd.)
    TUILE
    TUILE --- ---
    NEKROMANT: ja nejsem pravicak, ja sem velmi levicove orintovanej clovek.
    opravdu jsem rada, ze mame takovy vyhody, ktery tu mame (podpora v nezamestnansti, duchod, zdravotni pece...).

    to ale neznamena, ze bych rozdavala penize, ktery stat nema.
    a snizovani duchodu opravdu neni levocovy krok.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MANFRED: Neřekl bych že levice boha nemusí. Je to dost individuální. Znám spoustu levičáků kteří mají nějaký vztah k bohu, nebo bohu i církvím nebo jiným náboženským organizacím.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TUILE: Někteří starobní důchodci mají důchod výrazně nižší než je 9000 Kč
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TUILE: Tak ja deklaroval ze jsem levicak hned na zacatku co jsme tu zacal psat. Predpokladam ze si pravičák. Takze mne moc nepřekvapuje ze me chces hnat :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TUILE: Tak treba ne aby vsichni meli 9k - i kdzy osobne jsme pro to aby statni duchod meli vsichni stejny (pokud by nemeli nejake zvlastni zdravotni potreby, ale ty by mohli byt zajisteny i jinak..). Ale ted jsme mel spis na mylsi ze by se to jen snizilo... Aby ty rozdily proste byly mensi :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TOP_IDECKO: To je zajímavá úvaha. Myslíš že bys dokázal zjistit kolik peněz na hlavu se za měsíc vytvoří? Kolik vzniká nových peněz..

    Proč by nemohl stát si nově vytvořené peníze nechat a využívat je pro veřejné účely (státní školy, zdravotnictví - státní pojišťovna..)? :)
    Jo je asi na čase se více o ty peníze zajímat..
    TUILE
    TUILE --- ---
    NEKROMANT: ja bych te hnala snizovat duchody na 9 pro lidi, co maj vic.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    COMODOR_FALKON: Je možné že pod temrmínem "pridavky na bydleni" se mysli vsechny davke ktere jsou vyplaceny statem a maji zajistit lidem bydleni.. :) Já to tak tedy pro potřeby diskuse chápal..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SHEALA: Všechny rozhodně ne. Důchody by se mohli dorovnat do 9000 Kč (ten kdo má teď méně) a zase by se mohli snížit u těch kteří je mají větší.. :) Ale mohlo by se je moje představa jak bych to já chtěl.. V rámci ankety se dá uvažovat o snížení nebo zrušení některých cílených sociálních dávek.. Ale celkově by výdaje rostli.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: "pridavky na bydleni" neexistuji...

    Bud je prispevek na bydleni (SSP - Statni socialni podpora) nebo Doplatek na bydleni (HMN - Hmotna Nouze)

    Ani jeden z nich se nepocita na metry, jakkoliv v HMN se posuzuje "primerenost" - presnejsi definice, kde je velikost vycitovana, vsak zacne platit az s novelou zakona, tj. od 1.1.2015.
    Prispevek (SSP) se pocita podle lidi...

    Jinak co to tu tak procitam, tak uvadene cifry NZP jsou strasne vysoke.
    Ackoliv to povazuji za relativne dobry napad, nemela by jeho (primo vyplacena) vyse presahnout castku 4000,- Kc za kazdou dospelou spolecne posuzovanou osobu (SPO).
    Dovedu si vsak predstavit, ze by bylo toto NZP mozno zvysit napr. az o dalsi 2000,- Kc za osobu ve forme danoveho bonusu ve vysi 20% ciste mzdy
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Naštěstí. To že lidé jsou si rovni je nepochopení antické "rovnosti všech lidí při narození" a křes
    ťanské "absolutní rovnost před Bohem", ale vzhledem k tomu že křesťanství ssebou nese i individuální odpovědnost za vlastní činy, chápu, že levice boha nemusí.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: To není o lhát nelhat (teda stejně všichni lžeme a jinak hřešíme, protože víme, že nám to pánbu odpustí, protože je to jeho práce).
    U racionální sobectví jde o to, že to je to co žene dopředu kapitálismus ( na rozdíl od závisti, oblíbeného pokmu levičáků všech jmen a barev, což ale zase živí za doby demokracie lékaře počínaje psychiatrem a konče odborníkem na žaludeční vředy, v časech vlády vedoucí k beztřídní sluníčkové společnosti pak pohraničníky, bachaře a katy).
    Rád chodím k sobeckým obchodníkům, myslícím jen na vlastní blaho a mamon, třeba takovej sobeckej pekař kterej vstává brzičko poháněn snahou sobecky si vydělat a mít se líp než ostatní zákeřně peče bezva pečivo za slušnou cenu, abychom nechodili ke konkurenci, sobeckej řidič co se stará jen o sebe a svou kapsu se probíjel dnešní nepohodou a díky tomu sem se dostal do práce. Já sám sobecky myslíce především na sebe pracuji tak, aby zaměstnavatel viděl, že se mu vyplatím a nasypal mi další náplň do štrozoku, díky čemuž do tmy svítijou edisonky.
    Nepopiratelně tedy sobectví silně prospívá společnosti.
    Protože my sobci, kteří jdeme jen za svým blahobytem, dokážeme prostřednictvím daní uživit armádu, sestávající z jedinců, kteří nesobecky provozují zevlink. A co horšího, druhou armádu sestávající z individuí, živících se štvaním zevlařů oukazováním na to, že prací se lze uživit, ba co více, mít se líp než lidé obohacující společnost ať již zmíněným zevlováním (kupodivu štváči nepatří k chudině, ale to už je další z jevů, zasluhující pozornost a vysvětlění) jakož i pokleslou třídu regulátorů, vědců věřících v všespasitelnost centralizovaného vědění, a komplikátorů snažících se jednoduchý a funkční proces racionálního sobectví zkurvit komplikováním dějů a jiné trudné postavy.
    Když nad tím tak přemejšlim, je vlastně náš přínos diskutabilní, protože neživíme nikoho užitečnýho :-), třeba se dostanem někdy do doby, kdy nám to kolektivně dojde a necháme to vychcípat :-).
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Dik, ja bol som len zvedavy v akej suvislosti a forme to zaznelo. Tvoja verzia sa mi sice nezda podobna tej co tam je napisana, ale ok.
    GORG
    GORG --- ---
    Why we should give everyone a basic income | Rutger Bregman | TEDxMaastricht
    https://www.youtube.com/watch?v=aIL_Y9g7Tg0
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja se obavam, ze aby mohl byt zp spravedlivy, nemuze byt rovny pro vsechny obcany. obcany budes muset prihnout zp, aby mu byli rovnejsi.. to je celej muj pocit z toho systemu, jenze to uz tady bylo... lidi nedonutis aby si byli dobrovolne rovni.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: to ze nekdo copy/pastuje neco aniz by tomu rozumel neznamena, ze kdyz nekdo necemu nerozumi, tak je v poradku ze o tom hovori
    GORG
    GORG --- ---
    tyjo našel jsem.. (vsadil jsem na slovo politik)

    [ SHEALA @ Nepodmíněný Základní Příjem ]
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Pro srandu králíkům nebo že bude sranda to hledat? :) V jakém světě to žiješ? :-) Každopádně to není přesná citace, ale utkvělo mi to v paměti dost silně. Nějaká z místních dam to řekla,teda napsala.Pár měsíců nazpátek imho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam