• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: a nebo se nasadi roboty...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ALMAD: holt popelarum pridaj. verim, ze nektery to muze bavit. a nebo se problem s odpadem vyresi jinak. lide jej budou recyklovat a tridit sami, jako je to v jinych zemich...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no ja bych se nerad vracel do doby francouzsky revoluce, ne tedy, ze by nemela nejaky historicky vyznam, ale ta doba byla celkem krvava a pozrala i svy vlastni deti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHAILO: tak znovu i pro tebe
    1) na tohle se názory různí, NZP není ZP, příliš radikální podpora NZP samozřejmě může vést i k tomu, že se nenajde podpora ani na (z hlediska logiky reálné společnosti) snáze odůvodnitelný ZP
    2) vůbec nechápu, kdo kde přišel na to, že není pro každého stejný. je to stejná finanční částka, ne válečný přídělový systém. pro každého bude mít ten příjem jinou subjektivní hodnotu, ale čistě numericky bude pro občany jedné země stejný
    3) zpochybňování peněz je úplně jiný level. příčetný obhájce ZP musí chápat, že v případě zpochybnění finančního systému mu ten příjem bude nanic (nevylučuju, že část lidí, co propaguje ZP, v tom vidí nástroj zpochybnění finančního systému... ale extrémní křídlo se najde u každého myšlenkového směru a není to důvod zavírat oči před rozumnou verzí téhož)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: občanská mzda = historické označení ZP v terminologii Velké francouzské revoluce. ZP je stejný (tedy tabulka s jednou řádkou)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: v mém podání by:

    1) ho ve výkonu trestu rozhodně nedostával (nebo by se z něj pokryly náklady na věznění, které vždy budou vyšší než ZP, protože musíš platit ostrahu - a ta bude určitě chtít brát hodně víc, než ZP). ale je to i logické v rámci mého zdůvodnění (ZP jako mzda či smluví odměna za dobrovolné dodržování zákonů - což zní blbě do chvíle, než si to člověk promyslí, že zákony by samozřejmě neměly být nesmyslné a účelové, a že to jde změnit, v demokracii)
    2) tak jistě
    3) nemyslím, že by funkce peněz byla ZP zpochybněna, právě naopak: za některé věci by bylo trapné nenabídnout aspoň malou dobrovolnou odměnu, protože zcela bez prostředků by v takovém systému nebyl nikdo. a samozřejmě motivace vydělat si víc než ZP by byla poměrně velká.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: já právě očekávám, že ZP by vedl k zvýšení tržního ohodnocení řady dnes podřadných profesí :-) což by právě mohlo pomoci tolik potřebné sociální mobilitě (dnes ty podřadné profese dělají lidi často kvůli existenčnímu tlaku).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: ...a proč je vlastně tak důležitý, aby kdo nepracuje, zemřel hlady? :-) v éře primitivní společnosti před civilizací by pravděpodobně hlady neumřel - dokázal by (pravděpodobně) v přírodě přežít díky lovu a sběru. (což rozhodně není práce - je to něco, co člověk dělá sám pro sebe, ne pro společnost a nemusí se zapojovat do směny, apod.)

    evidentně člověk pobírající ZP stejně nebude nijak "obsluhován" a jeho život se bude nápadně podobat tomu sběru - bude složitě hledat, kde žít, aby s tím málem, co dostane v rámci ZP vystačil, bude se samozřejmě věnovat "lovu a sběru" (chodit na nákup, protože na to jíst 2x denně v restauraci asi ZP nevystačí), atd. .. takže ona to pravděpodobně nebude nebude extra pohodlná a bezpracná existence, člověk který si k tomu dokáže přivydělat, si asi bude moci dovolit výrazně vyšší standard a trochu paradoxně se nejspíš nadře daleko méně (prostě nebude muset tolik optimalizovat)

    ...a hlavně mi nikdo nevysvětlil, proč je tak nebezpečná náhrada minimální mzdy za ZP. vždyť právě minimální mzda a různé regulace trhu práce vedou k tomu, že lidi nemůžou pracovat, i kdyby chtěli. většina lidí pobírajících ZP bude motivována si nad rámec ZP přivydělat, tak případ, kdy si s ním někdo fakt vystačí, bude spíš speciální (asi tak, jako když dnes někdo pobírá dávky v podstatě bezdůvodně: tomu taky nezabráníš... hlavně nechápu, jak někdo dnešní stav může vidět jako lepší či spravedlivější, než se stav se ZP.. pro kohokoliv..dnešní systém umožňuje lidem "zdokonalovat se" v pobírání dávek a dělat to stále rafinovaněji, k čemuž v systému se ZP dostanou jen minimum šancí - jistě, asi budou dále existovat nějaké vyjímečné invalidní důchody nad rámec ZP, ale to bude už zatraceně těžké předstírat...)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SVĚTÝLKA RADOSTI - pohádka o štědrosti
    http://www.youtube.com/watch?v=PxSkQWf32ZU
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JUNIPETRUS: OK, mmoje chyba. Vyplynulo mi to z JUNIPETRUS, protože ten původní příspěvek jsem zinterpretoval jako obavu o to, že to přestanou dělat ne nutně z důvodů nízkého platu, ale protože málokoho takové práce naplňují (a dělají to kvůli penězům).
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ALMAD: kde jsem to tvrdil?
    Nejsem to ja, kdo tu ma strach, ze po zavedeni NZP prestanou pracovat popelari, protoze se jim to financne nevyplati
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DANYSEK: jiste videl jsem. Ale nevim, proc bych tomu udaji meli hned verit, protoze to je na nejaky web. strance. Napr. me napadlo, jsou v tom zahrnuti i ridici popelarsky vozu nebo ne?
    Taky nepovazuju za korektni na otazku "vis kolik", rikat vim, protoze jsem si vzapeti na to precetl prvni odkaz na google, s cimz uz se ale vetsinou nikdo nechlubi.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JUNIPETRUS: O tom, že z toho co vim je představa o popelářích coby povolání na dně s minimálními platy lehce zastaralá.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ALMAD: taky nechapu o cem mluvis
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JUNIPETRUS: V tom případě nechápu, proč mluvíš o tom, že dostávají nejmenší platy...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    COMODOR_FALKON: hodnota, ne cena!

    Ptam se jeste jednou - Neni zvlastni, ze opovrhujes lidmi - popelari, udzbari kanalizace, bez kterych si nedokazes predstavit svet ani tyden?!

    Videl jsi sul nad zlato?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: co presne se ti nezda?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    COMODOR_FALKON: svobodny obcan, jako ekvivelant majitelu firem. Zajimava asociace.
    Ano ja jsem pri dejepisu nedaval pozor, predstav si,ze vetsinu znalosti jsem si opatril po skole vlastni iniciativou.

    Jak tedy vypadal den svobodnych obcanu, jak konkretne pracovali?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JUNIPETRUS: Jak souvisi hodnota nejake veci nebo sluzby s tim jak je jednoducha ci neni?
    S tím, jak komplikované je najít člověka, co ji bude nejen ochoten, ale hlavně schopen (kvalifikace, zkušenosti, další specifické vlastnosti) vykonávat a tím, kolik dalších firem takového člověka potřebuje...

    JUNIPETRUS: :-D :-D To by bylo moc komplikované na vysvětlování... :-D :-D
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    COMODOR_FALKON: ona se te ale nezastala
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam