• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: to je casta vymluva, ze je treba menit zakony - aniz se realne vyuzivaji jeho existujici moznosti.
    Na to jak skalopevne tu mluvis o tom, ze se podvadi ve velkem se ale taky pomerne slusne kroutis - takze ono to asi ani s tim podvadenim az tak horke nebude, ze? ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Interní proces neřeší nic, pořád bude podřízený zákonům, které to budou i nadále znemožňovat...
    Maximálně strávíme víc času zcela zbytečným papírováním, budeme mít víc přesčasů, budeme potřebovat víc nových lidí a víc záskoků za lidi na neschopence... Už teď je to tristní... Jsem na úřadě 2 roky a jsem "veterán"...

    A ty zákony upravit reálně nelze, protože potřebné úpravy by zároveň otevřely backdoor pro úřední šikanu poctivých občanů..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: z celeho romanu jde odnest si jeden strucny poznatek - bohate staci doresit interni proces uradu, kterak podvodniky zacit stihat a postihovat. Ale kvuli tomu, ze tahle drobnost osetrena zjevne neni rezignovat na adresnost davek a radeji pausalne vyplacet vsem nejake drobne (ktere dany ucel rozhodne nenaplni) rozhodne nic neresi :-)
    A neni to o silackem mektani - ze sveho okoli jsem zvykly, ze problemy se pojmenovavaji a resi se jejich pricina (a ta pricina je par podvadejicich jednotlivcu zneuzivajici system). NZP je jen zaplatou na dusledky a rezignace na reseni pricin... ;-) A nejrychlejsi / nejpohodlnejsi reseni nebyva vzdy to nejvhodnejsi.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ne tak docela... Kdybych přistoupil na to, že nebudu mít přesčasy (které mi stejně nikdo neproplatí, ale snad si je budu moci někdy vybrat) tak se změním v podstatě jen na oživlý bankomat.

    Jakmile chci něco ověřit a eventuálně sebrat nějakému nefachčenku dávky - stojí to čas.
    Už jenom obeslat banky, pojišťovny a stavební spořitelny je díky pomalému rozhraní dost zlo.
    Obesílání jednotlivých registrů aut.
    Obesílání živnostenského rejstříku.
    Obesílání Ministersva vnitra (u cizinců)

    Některé věci ani nejde ověřit z práce a pokud je chci ověřit, musím z domova (což ale znamená, že zjištěné nemohu tím spíše použít přímo) - to se týká především facebooku, kde jsou tu a tam někteří lidé dost sdílní.
    Z 90% jsou to ale informace, které mohu použít pouze nepřímo a doufat, že to vyjde (což většinou ano), v 9% jsou to informace, které mohu přímo použít k odnětí dávek... A pouze v 1% jsou to informace, které jde použít k vymáhání přeplatku či podání tr. oznámení...
    (Jinak abych byl přesný - to první tr. oznámení nevyšlo proto, že jsem podvodu zcela zabránil a v prvním měsíci pobírání by šlo jen o malou částku pod 5.000,- Kč. Prý kdybych počkal pár měsíců, tak už by to trestné bylo)

    Akorát pak se vždy vynoří nějaký ignorant který začne silácky mektat nesmysly ekvivalentní tvrzení, že země je placatá...
    -----
    XCHAOS: Ono v mém případě je to hlavně s nulovým výsledkem... Na 99% to totiž skončí jako přestupek s banálními tresty.
    Jednak proto že částku 5.000,- Kč to většinou překročí až 2. měsíc vyplácení, což znamená, že bych musel alespoň 2 měsíce strpět rozkrádání státních peněz. (Tedy de facto svých vlastních)
    [Výsledek: Přestupkové řízení a pokud se prokáže úmysl, tak do 10.000,- Kč pokuty]
    Druhak proto, že by bylo nutné prokázat úmysl něco zatajit. Což reálně dost dobře nejde. Co když na to vážně jenom zapomněli, mysleli si, že to nepatří do kategorie, na kterou byli tázáni, nebo nepochopili, že to mají hlásit..?
    [Výsledek: S největší pravděpodobností se neprokáže úmysl, takže padne i to přestupkové řízení...]
    A do třetice je tu problém černé práce - tu by musel nejdřív někdo zákonným způsobem prokázat (např. inspekce práce - z vlastní zkušenosti vím, že reakční doba je cca 6 měsíců, případně policie - ale tam není úplně zřejmé, jak odůvodnit, že se tím mají zabývat právě oni). Mno a dokud to není zákonným způsobem prokázané, tak to nemůže být užito jako validní argument ve správním řízení, natož k podání tr. oznámení pro podvod.
    [Výsledek: Vysmátý parazit, myslící si cosi o prdeli, jenž tušení úředníkovy bezmoci vyměnil za jistotu.]
    -----
    překroucení do protivýznamu: "ž to třeba nahradí i starobní důchody (nebo že si je lidi budou platit dobrovolně)"
    originál: "myslím, že omyly tady vznikají ze všech stran - jak ten subjektivní požadavek "důstojnosti" na jedné straně, kdy si lidi myslí, ž to třeba nahradí i starobní důchody (nebo že si je lidi budou platit dobrovolně)"

    ...a takhle, milé děti, se argumenty vyrábí, když žádné skutečné nejsou k mání...
    Ano, je to od Tebe Fionore skutečně chucpe jako kráva.
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    FIONOR: Podívej napiš například Sedláčkovi, že je to s tou produktivitou práce jinak :o) Já s ním nesouhlasím jenom v tom, že většině lidí to tak vyhovuje. Těm 2/3, kteří nemají ani průměrný plat by prostě na dva dny do práce chodit na obživu nestačilo, kdyby ano, tak se někteří radši věnují svým dětem, koníčkům, případně nějaké sociální službě a pomoci atd. atd. atd. Jak je libo.

    Duel ekonomů Ilony Švihlíkové a Tomáše Sedláčka
    https://www.youtube.com/watch?v=s5REWrBznZk
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TOP_IDECKO: co ti vadi na tom, ze v klubu Cross poridili bankomat a ze jsem nechal na baru 3litry. Nechal jsem vydelat barmankam, barmanu a nakonec si jeste vydelal drockar, kdyz me odvezl z holesovic do strasnic a jeste dostal dysko.

    proto se snad pracuje ve sluzbach, dobre poslouzis a vydelas si, ne?
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    VYHULENY_UFO: marnost. jdi si vybrat penize do Crossu a napis o tom report :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TOP_IDECKO: me je tvoje nabozenska tradice celkem ukradena, ver si treba na skritky, ale ten text je nesmysl stejne jako jako cela e-republika.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TOP_IDECKO: OPBH nebyl jediny zamestnavatel, zeano :) Navic se typicky chodilo do prace na sestou... :D
    Stroj praci usnadni, na druhou stranu jej porad musis obsluhovat, ridit - coz je nekdy mozna i slozitejsi, nez mit v ruce to koste, jehoz obsluha nikterak slozita neni :) Sekani travniku po Praze ostatne probiha kombinovane - co jde, posekaji trakturkem a pak nastoupi borci se strunovkami... :) I u toho blokoveho cisteni se pohybuje vice lidi a nejen ridic metaciho vozu.
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    FIONOR: Ve stručnosti. Viděl si nekvalikovaný metaře třeba v Praze s čístícími stroji? Ten stroj odvede víc práce, než jeden člověk. V osmdesátých letech musel metař chodit do práce za byt a stravu na osm hodin, dnes také a pořád jen za byt a stravu a se strojem. (ač tomu produktivita práce neopdovídá).

    DANYSEK: Velice se pleteš, před rokem 89 byla valná většina zaměstnanců napřílad v OPBH už v poledne natvrdo v hospodě :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ...tak vypracuj svuj uceleny navrh rozpoctu zohlednujici ZP... :-) Prijmovou i vydajovou stranku samozrejme... tak aby bylo jasne, jake vydaje chces eliminovat, z ceho to chces platit atd.

    Jen idealy do zivota nestaci, ale to bys mel ve svem veku uz vedet ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: myslím si taky, že být hrubě v minusu je nesmysl (ale alternativou není ani to, že stát nějak zruší sám sebe - eliminuje výdaje, zruší daně a nechá něco jiného, aby zabralo jeho místo)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nejak tomu tvemu propletenci slov nerozumim. Chtel bys vyplacet neco jako statni "dividentu"? OK, ale to predevsim znamena vytvaret zisk... a nikoliv byt hrube v minusu, coz je dnesni stav :)
    A dustojnost se rozhodne nemeri objemem transferovanych financnich prostredku. Volby jako frasku vnimaji predevsim ti, kteri v nazorove soutezi neuspeji. Coz asi bude i tvuj pripad :)
    TOP_IDECKO: jen jestli ta nizsi produktivita nevyjadruje i to, ze lidi se v praci stale vic flakaji a venuji se vsemu moznemu, jen ne te sve praci :-) A dnes ty "moznosti" flakani se na pracovisti jsou vyrazne lepsi nez pred dvaceti, triceti lety...
    Nemyslim si, ze by stav byl takovy, ze by to je zpusobeno ubytkem moznosti praci pridelovat.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    e-republika, jak jsem uvidel na homepage spojeni "kyjevska junta" pochopil jsem odkad vitr vane :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OMNIHASH: tak to maji cinani v tom pripade mozna dobre spocitany, protoze usetrena lidska sila pujde vyuzit jinde, kde jeste stroje nejsou a mozna jeste nakonec levneji, protoze nekvalifikovana sila bude rada, ze ma praci.
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    OMNIHASH: Samo i mainstremoví ekonomové jasně říkají (Sedláček NERV), že produktivita práce je dnes taková, že by stačilo chodit do práce na dva pracovní dny (oproti třeba osmdesátým letům). Proč tomu tak není? Co si myslíš? :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    VYHULENY_UFO: ani ne Dejve... Jo, samozřejmě, furt tam někdo pomakává, ale to co dělalo třicet dělníků ručně zvládnou dva se strojema v pohodě.

    A complete skyscraper built in 19 days - Business Insider
    http://www.businessinsider.com/a-complete-skyscraper-built-in-19-days-2015-3

    CONSTRUCTION ROBOTS
    https://www.youtube.com/watch?v=rl7u2pPf-ak
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: delal jsi nekdy s indy? :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OMNIHASH: no minimalne to ber tak, ze cina by rada aspon zdroje, ktery v africe jsou.


    OMNIHASH: to zrovna ne, ale mrakodrapy porad stavi lidi a ne roboty. kdyz ne nasinec, tak ukrajinec.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    FIONOR: Asie má víc lidí, než zbytek světa dohromady. Já teda nemám doktorát z matematiky, ale i tak mi vychází, že těžko někdo přebere tuhle štafetu v plným rozsahu. Jinak než o investicích bych spíš mluvil o logistický přípravě na další kolo drancování surovin, než cokoliv jinýho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: Indům jde výborně byrokracie (prostě to mají nějak v krvi, podřizovat se složitým abstraktním pravidlům). (BTW Indie má obdobu ZP v přídělovém systému rýže za dotované ceny, jak už jsem psal - neříkám, že toto je cesta, ale asi se nechtěli koukat, jak jim nekvalifikovaná pracovní síla chcípá hlady)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam