DANYSEK: tak především, slovo "vykořisťování" jsi použil ty (stejně jako ho používá radikální levice, i když i tam patří spíš k historii). já jsem ho ve svém příspěvku nepoužil.
fakticky, do jisté míry budu radši budovat vilu pro zlého kapitalistu, než abych pracoval v Putinově továrně na zbraně (ostatně, moji prarodiče se seznámili nuceně nasazení v německé továrně na zbraně, protože nesměli studovat na vysoké..). popravdě, dost jsem se třeba pobavil, když jsem připojoval na internet rozestavěnou vilu jistého nejmenovaného syna nejmenovaného pražského potentáta (který s "kapitalismem" souvisí jistě spíše volně: řekl bych že to bude spíše souviset s "veřejným sektorem" v podobě, do které dospěl), že jsem tam nakonec taky v jednu chvíli pomáhal partě zedníků stěhovat skleněný poklop na bazén (protože prostě byl těžký jako kráva a každý ruce navíc se v ten moment zatraceně hodily a já tam nebudu stát s rukama v kapsách, když jsem je tam jinak jen jezdil prudit, že pořád neprotáhli, kam jsem to potřeboval - no trochu protiklad mým teoriím, jak je pracovní síla zbytečná :-)
nicméně, pokud nestavíme faraonům jen hrobky a aspoň se v tom bydlí, tak jsem vlastně pořád nakloněný tomu, ať to vyřeší trh (ostatně, když je někdo tak hloupý, že si postaví zbytečně luxusní sídlo, tak vlastně jen vytváří "pracovní příležitosti" - vlastně taky forma "hladové zdi")
klíčovým slovem mého příspěvku byla spíše "absurdita" - proč bych třeba měl věřit, že takový High Frequency Trading má nějaký smysl? Ale to je jen špička ledovce. Vezměme si, jak dnešní veřejný (ale určitě do značné míry i soukromý, nebo minimálně korporátní) sektor funguje: lidé získají nějaké všimné či provizi za to, že přihrají nějakou zakázku spřátelené firmě. Chcete nad tím mávnout rukou, že holt takhle už svět funguje a jiný to nebude - jenže pozor: co když je nějaká projekt jen v první řadě vytvořen kvůli takovéto provizi? v tom případě, aby se někdo dostal ke svému úplatku, tak je vyplýtváno daleko více zdrojů, než by bylo nezbytně nutné!
takže klidně budu otročit na zlého kapitalistu, pokud až bude hotovo, tak budu mít aspoň už padla: jenže ve skutečnosti, systém mě donutí ještě navíc budovat kulisu, která je sice úplně zbytečná, ale je nezbytná pro překonání stavajících zabudovaných ochranných prvků v systému. tzn. když už nerovnost, tak aspoň bez pokrytectví. (ale toho by šlo dosáhnout dejme-tomu i jinak.. budiž)
zpět k ZP: ZP není systém žádné absolutní rovnosti, ale spíš jakousi záchranou sítí, která má zaručit, že nerovnost aspoň nebude _absolutní_ (tzn. že v systému nebude nikdo, kdo by měl 0, nebo pokud se zadlužuje, že se nebudu zadlužovat způsobem, který by ho donutil snížit svojí spotřebu k nule.
vem si v tom Finsku: např. vydělávaj kácením lesů a vývozem dřeva. dá se předpokládat, že když jsi obyvatel Finska, tak cítíš lesy jako svůj národní majetek, a chceš participovat na zisku z jejich těžby (když už se to těžit bude stejně). to je celé. To samé všichni ti Arabové co sedí na ropě. (Otázka je, z čeho by se ZP financoval u nás... nakonec u nás má ZP formu levného piva a lid je spokojen)