PHAILO: já to nevidím tak katastroficky. pokud máš pocit, že lidi dnes pracují jen proto, aby neumřeli hlady a jinak jsou nemotivovatelní, tak pak tvrdím obligátní "I don't wanna live on this planet any more" - zajímavé je, jak máte všichni vysoké mínění o sobě, jak jste iniciativní a úspěšní, ale současně většinu populace podezíráte z pravého opaku (tedy, že pracují jen aby neumřeli hlady a nezmrzli a toto kombinujete s vírou, že opravdu jejich práce má nějakou příčinnou souvislost s tím, že neumřou hlady a nezmrznou a navíc - že tato práce nějak souvisí s vaší životní úrovní, přesto, že jí dělají lidé, motivovaná pouze strachem z toho, že neumřou hladem a nezmrznou)
v případě mého dynamického (a nikoliv nadekretovaného) výpočtu ZP se jednoduše stane to, že když se nevybere dost daní, tak ZP klesne na nulu - což je v podstatě současný stav. víceméně, demokracie zdědily systémy výběru daní po starších feudálních systémech (a ty zase po Říši římské - právo výběru daní bylo obchodovatelné, systém byl krutý a obyvatelstvem nenáviděný). je velká otázka ve prospěch čeho se daně vybírají, ale konsensus je, že se to víceméně dělí mezi silové výdaje, infrastrukturu a sociální kapitoly. pokud se současně bavíme o privatizaci části infrastruktury (či tom, že bude existovat jen soukromá), tak je logické, že se tím uzavírají příležitosti pro historické "hladové zdi" (soukromý sektor vybuduje infrastrukturu efektivně a s minimálními náklady - najme si bagr a ne tisíc kopáčů, apod.) a zbývá ti tedy "silový stát" a "sociální stát". Pokud budeš anarchista, budeš chtít oba zredukovat na nulu, nicméně já v podstatě monopol státu na násilí s odstupem let vítám (aspoň neběhá po ulici tolik bláznů z bouchačkama) a sociální odpovědnost bych taky rád outsourcoval (jinými slovy: neměl špatný pocit, když propustím milého, leč neschopného zaměstnance, že umře na ulici hlady, než si najde novou práci)
proč v zjednodušení sociální role státu proti dnešnímu stavu vidíš katastrofu, to nechápu. já vidím katastrofu v zredukování státu na ten mocenský monopol - pokud bude aspoň jasné, že kromě těch silových řešení stát provozuje ještě základní sociálních záchrannou síť (a ZP opravdu není nic, z čeho byste chtěli dlouhodobě přežívat - to si musí uvědomit i jeho stoupenci), tak mi to celé dává jakýs-takýs smysl.