• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MANFRED: tvl ale ZP neZP 70 hodinová pracovní doba chce to poslat na úřad práce. Ale prostě nemá bejt manták a udělat to.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: že ZP nemá být o tom nutit někoho, aby pracoval za mě No ale to je přece podstata ZP!

    PETER_PAN: tvrdim ze tyhle veci jsou dnes vzacna komodita a ze jsou dnes mene dostupne nez v minulosti WTF? Jsou dnes méně dostupné, než v minulosti? Náš relaxační 40 hodinový pracovní týden porovnáváš s jakou dobou? S reálným socialismem? Nebo se středověkem či průmyslovou revolucí, kdy se běžně makalo 14-16 hodin denně?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Jinak tohle dělá s lidma přílišný snění o ZP..teda spíš o teplym fleku :-)
    http://echo24.cz/a/i3b4p/berlinsky-pirat-spachal-sebevrazdu-a-zrejme-pred-tim-vrazdil
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PETER_PAN: Kamarád si vybral pro něj špatnej obor nebo specializaci. Stává se to. Někdy se dokonce i pohodovej a výdělečnej obor zkurví.
    Nikde ale neni psáno, že musí zrovna dělat doktora, nebo musí dělat zrovna tam, kde dělá. Jestli mu to nedochází, je možný a) je úzce zaměřenej jen na svou práci, je to takovej ten typ "nepraktickýho člověka" co neumí zacházet se svym životem b) přes to, že absolvoval, zrovna bystře mu to nepálí, pak doufám, že se mu nedostanu pod ruce.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FORTRESS: To by aj mna zaujimalo - u nas je akurat problem, ze pokial clovek byva v nebytovych priestoroch (napr. prerobene kancelarie) tak si nemoze nahlasit trvaly pobyt. Kedze to oficialne nie su priestory na byvanie (ak si teda neporiesi rekvalifikaciu). Z hladiska dani za nehnutelnost to myslim vplyv nema, jedine o co mesto v tomto pripade prichadza su podielove dane (ak si teda clovek neziska trvaly pobyt niekde v ramci mesta).

    Prerobenie bytu na kancelarie akurat tak potencialne znizuje dostupnost bytov, ale kedze tu zmenu robi majitel, tak ten byt uz aj tak bol zabraty - tj. preco zmena dane?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    PETER_PAN: Hm no ono ano, fiktivna zidealizovana postava zila v relativnej prosperite. Skus si ziskat realnejsi pohlad nato ako sa v danej dobe zilo (hlavne sluzobnictvu a rolnikom) a zistis ze zapijanie problemov je v nasich krajinach dlhodoba tradicia. Ved kazda dedina musi mat kostol, cintorin a krcmu.

    Priklad tvoj kamarata trosku nechapem - pracovne problemy (ktore su prakticky totozne po celkom svete - vsade su zacinajuci doktori pretazovani, ano v zahranici maju mozno lepsi plat, ale velmi casto maju aj nemalu studentsku pozicku takze konecny financny vysledok je nic moc) maju mozno systemovy charakter. Ale to, ze ma relativne destruktivny zivotny styl je hadam jeho osobna volba a nie nieco zaco je zodpovedny nejaky system.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN:
    To co prosazuju je narovnani podminek tak aby existoval svetlo na konci tunelu a pracovitost, entuziasmus, trpelivost vedli k prosperite

    ale reseni nemas, brecis jen nad tim co v usa, jaka je tu bida a pricemz to vsechnoco jsi vyjmenoval, musis mit v sobe a musi te k tomu rodice privest. znam spoustu chytrejch lidi, na ktery rodice srali a tedka sedej v hospode, kazdej den chlastaj, volej piraty a brecej, ze nic nemaj a ze maji narok se mit taky dobre.

    nereknes, co delas, jak jsi sikanovanej, kdo te vykoristuje, vzdyt nemas cas na konicky, nemuzes sportovat, nemas rodinu, rodice, ale chytry reci vedes.

    u toho xchaose se aspon vi, ze ma byt po rodicich (a nebo s nimi zije), takze ma mesicni naklad nula nula hovno a da se pochopit, ze nikdy nebyl radne motivovan vzit si hypoteku a nebo poradne pracovat a poridit si vlastni bydleni. Takze z bytu rodicu horekuje, jak jsou hypoteky lichvarsky, ze by se mel zavest NZP, pise romany... ale u tebe cece, netusim ktery z rodicu ti plati jidlo a internet.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    PETER_PAN: Proč by se měl byt změněnej na kanceláře znovu "danit"? Já teda postupoval opačným směrem a měnil kanceláře na byt (potřeboval jsem mmj. vyjádření i památkářů!) ale i tak mě zajímá proč bych měl státu platit další prachy za nic.

    Jinak tvuj kámoš doktor ať si s ostatníma doktorama koupěj nějaký baráčky ve vesnici za Prahou a po pár letech bude točit palcema jak mu poroste hodnota nemovitostí. Regulace je levicovej nesmysl, trh rozhoduje - dobrá lokalita/špatná lokalita.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: hele ja prijdu do styku s cerstvymi vysokoskolaky a rozdelit je jde do dvou jednoduchych skupin:
    1) snazi se - zajimaji se o svuj obor, rozviji sve schopnosti, snazi se myslet samostatne
    2) kaslou na vse - nezajimaji se, diplomem to pro ne skoncilo, sami nevymysli nic, umi se dokonale vymlouvat proc to ci ono nejde
    Tech ad 1) je jak safranu. Tech ad 2) je stale vic. Mysli si, ze po VS zalozi ruce do klina, drina skoncila a dostanou statisice, i kdyz prakticky nic neumi a maji se stale co ucit (coz je celozivotni zalezitost u mnoha oboru - on i ridic tramvaje se musi ucit nove veci...).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: jaky si to kdo udela... rozhodne neaplikujes priklad svyho kamose obecne (a to i v medicine). Nemuzes tvrdit, ze by nemel moznost na tom stavu neco zmenit - a ze treba vlastne ani nechce (casty pripad) neni chyba okolniho systemu, ale blbost tvyho kamose. Je to o prioritach, jak si je kdo vnitrne nastavi.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    PETER_PAN: se zaměstnavatelem se to řešit nedá? Spojit se s kolegama a řesit společný postup? Vím že je to obtižný, a nerada dávám rady. Ale tady vidím cestu jak to řešit - spojit se s lidma co jsou na tom podobně. Potom zvážit jak dostat pod tlak vedení, které nedodržuje zákon. Ten zákon tady od něčeho pro bohy je, mimo jiný proto, aby k těmhle věcem nedocházelo, a vymáhat ho je naprosto legitimní. Jinak tohle prosím řeší inspektorát práce nebo úřad práce - chápu že to asi ví, nebo že se bojí poslat na vedení kontrolu - na moji bývalou šéfku to pravda stačilo, ale ona je v podstatě dost máslo, byla to neziskovka, chráněná dílna z malý vesnice. (Dlužila mi výplatu).

    Jinak dělám systémovou změnu od 2011. Resp až do teďka jsem si myslela, že jen někde občas žvaním a sním pišingr - ale pravda, zatím nedělám takový ty ostrý věci, jako psaní stížností všude možně. Jenže to je něco, co zabírá nejvíc, víc než nějaký soft skills a přednášky a vynadat pár lidem z magistrátu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DANYSEK: Ja pisu znovu a znovu. Jsme proti NZP i kdyby byl ufinancovatelny, protoze je nespravedlivy, demotivujici a nic neresi. To co prosazuju je narovnani podminek tak aby existoval svetlo na konci tunelu a pracovitost, entuziasmus, trpelivost vedli k prosperite (tj. moznost se zabyvat zivotem samotnym, to neznamena si moc koupit iPhone, zajit do restaurace na argentinskou svickovou bo si dat dovolenou tamhle nekde u more - tohle sou sracky co me a radu dalsich lidi se kterymi se setkavam vubec nezajimaji) .. viz. : [ PETER_PAN @ Nepodmíněný Základní Příjem ]
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DANYSEK: presne..
    Ja se domnivam ze treba babicka od Bozeny Nemcove zila v prosperite. Ale muj kamos, mlady doktor co jde na vikend na 70 hod. smenu do nemocnice (zaplacenou ma 12 hod. a to jeste zkurvenou hodinovkou), pak ma den a pul v hlave rizoto, do 40ti let bude bydlet na ubytovne, zivot nula, obetoval cele mladi studiu a jedinej osobni zivot je 1x za mesic prostituka (nema moc penez ani casu), kriticke peake resi alkohol - ten nezije v prosperite. Ona ho ta prosperita dostihne, nekdy v 50ti letech - si pak udela hezky vikend.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: definuj prosperitu, spokojeny zivot... to je strasne subjektivni vjem/pojem. Rozhodne to neni snadno vyjadritelne penezi - neb do toho vstupuje cela rada okolnich vlivu. Nekomu ke stesti staci strasne malo, par stovek a platenej stan... a nekomu nebude stacit ani pul milionu mesicne a zivot na zamku. ZP neresi vubec nic - jen to je zumpa na penize, ktera by systematicky realnou hodnotu penez snizovala.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CYBERKOTLIK: no nebavili jsme se spolu onehda o tom, ze CSLA byla sice pakarna, ale tak ci onak mela neco do sebe? ;)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    PETER_PAN: Hm tak gratulujem k tomu, ze nepises romany ako XCHAOS. Zato to tu uspesne menis na chat, pricom nechces / nevies / nedokazes uviest nejaky kompletny pohlad nato o com pises.

    Len tu samansky hovoris o tom, ako to niekto vidi a niekto nie - ak to co vidis nedokazes odkomunikovat, tak naco nieco pises? Ked ta tu poziadaju o konkretny priklad tak sa krutis ako had. Kludne napis aj roman ala XCHAOS - ak to bude mat hlavu, patu a obsah tak si to urcite precitam.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CYBERKOTLIK: napsal jsem priklad "nastaveni systemu" .. zadny izolovany priklad pak nevypovida o celku
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETER_PAN: jedina "nesdelitelna zkusenost" ke ktery ses po hodine klickovani a prazdnych frazi dostal je, ze jsou drahy byty. To je opravdu vykoristovani par excellence
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CYBERKOTLIK: nepochopil jsi pointu .. romany jako XCHAOS tady rozepisovat nebudu, .. opet si jen potvrzuju ze ty 2 skupiny obyvatel se nejsou schopny vubec vnimat, zkusenost je nesdelitelna
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETER_PAN: no tvyho urcite ne, pac kdyz si stezujes ted, tak budes brecet at se bude dit cokoliv. Kvalita zivota je totiz dana hlavne tvym vlastnim pristupem a veskery veci okolo jsou podruzny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam