VYHULENY_UFO: už to tu několikrát zaznělo: jedním zdrojů financování by mohlo být QE. Jenže okamžitě se mi dostalo odpovědi, že to je zločin prakticky na úrovni vraždění nemluvňat... až na to, že QE se děje stejně, takže tu neřešíme, že by se QE dělo kvůli ZP, ale spíš když už se QE děje, tak by smělo mít právě jedině formu ZP.
Dnes se QE děje tak, že pokud to dobře chápu, centrální banka třeba nakoupí nějaké bezcenné akcie (dejme tomu, akcie hnědouhelného dolu, který se stejně bude muset zavřít, nebo tak.... to už je poněkud moje básnická licence, takhle do hloubky jsem to nastudoval). Jsou to právě banky samotné, které poukazují na to, že aby nastartovali růst ekonomiky a zamezili krizím, tak by se musely peníze poslat přímo domácnostem - a ne těm, kteří už jich v podstatě mají dost a stále hůř vlastně hledají motivaci investovat.
Jinak ale samozřejmě, chápu že není podstatné, co říkám, ale že je podstatné, co ty říkáš, že já říkám :-) S tím asi nic nenadělám. Holt buď chceš debatovat, nebo vést monolog.