CYNIK: ktery cisla jsou spatne.... ty presny vytazeny z nasich zakonu a ktera do puntiku odrazi, kolik toho u nas clovek odvede... nebo ty cisla z OECD, kde kvuli moznosti to vubec nejak mezinarodne srovnat dochazi k ruznejm zjednodusujicim nepresnostem? :-) Uvedom si, ze chtiit vyrobit jedno presny cislo v prostredi, kde kazdej stat ma jinou strukturu dani dost dobre nejde. Pro zakladni srovnani je metodika OECD asi dobra, ale tvrdit mi ze cislo z naseho zakona je nepresny je solidni bizar... :D
Ono ostatne i v pripade OECD zalezi, jakou ze statistik si vytahnes :-) Treba ciste zdaneni prace (
bez odvodu na zdravotni a socialni) treba vychazi podprumerne, zeano...
To, co clovek odvede z platu je jen cast celyho cirkusu. Pak tu mas dalsi dane, ktery se do srovnani zohlednujou podstatne hur. Aneb klidne muzes mit nizky zdaneni prace a ty prachy vytahnout jinde. Treba na dani z majetku, ruzne neprime dane, ruzne spotrebni dane... a ne, to ze to clovek nevidi na vyplatni pasce fakt neznamena, ze ho o ty prachy stat neobere ;-) A takovy srovnani je jeste slozitejsi, zeano. Ale chapu, ze ses vzhlidnul v jednom cisle, kterym si vsecko zjednodusujes... lidi jsou obecne lini, zejo :D Ale ne, opravdu to neni jen o tom, co mu odejde z platu na urovni vyplatni pasky.
Ostatne je to videt treba na
DPH. Ano, treba v Irsku, Polsku, Dansku ci Norsku ti z platu ve srovnani OECD strhnou castku podprumernou... ale na DPH zaplatis vic nez u nas. Rakousko, Nemecko ci Francie s vyssim zdanenim prace ma tu DPH nizsi. Dalsi dane neresim. Ty proste resis jen to co ti stat sebere z platu a vubec se nezabyvas necim, co bych nazval
total cost of life... :-) Pritom to je podstatnejsi udaj...
Ad kupni sila... ehm, a co jsem
nize psal? Dekuju, ze jen opakujes co jsem tu sam napsal :D A jinak, nejsem tva sekretarka. Jestli chces nejakej vypocet, tak si ho udelej sam :)